Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meetingburger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan.

Openbare zitting

 

 

 

DE GEMEENTERAAD:

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet Lokaal Bestuur 21 december 2017, artikelen 40, 41, 286 en 302-325

         Decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM) + bijlage(n) Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, artikelen 2.1.21 en 2.1.22

         Decreet betreffende het mobiliteitsbeleid van 20 maart 2009, artikelen 4, 18 en 19

         Decreet houdende wijziging van het decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid en opheffing van het decreet van 20 april 2001 betreffende de mobiliteitsconvenants, artikel 15

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, artikel 1.3.3., afdeling 3, hoofdstuk III

         Planlastdecreet van 15 juli 2011, artikelen 6 en 10

         Decreet houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters van 20 april 2012, artikel 13

         Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid van 6 juli 2012, artikel 5

         Decreet betreffende het lokaal cultuurbeleid van 6 december 2012, artikelen 52-58

         Decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen van 7 december 2012, artikelen 9 en 10

         Decreet van 29 november 2013 houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning, artikelen 11 en 14

         Decreet betreffende het lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018, artikel 5

         Besluit Vlaamse Regering van 14 juni 2002 betreffende de provinciale en gemeentelijke milieuplanning en de milieuraad, artikel 3

         Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende het lokale beleid kinderopvang, artikelen 3, 4, 5, 9 en 10

 

Feiten en context

         De verschillende mogelijkheden van inspraak en participatie bij het lokaal bestuur Heusden-Zolder zijn tot op heden nog niet gebundeld in één reglement.

         Het is een beleidsdoelstelling in het meerjarenplan 2020-2025 om inwoners bij het beleid te betrekken en hen aan te moedigen eraan deel te nemen.

         De opmaak van een inspraak- en participatiereglement vormt het vertrekpunt voor een verdere inhoudelijke invulling van participatie in het lokaal bestuur Heusden-Zolder.

 

Argumentatie

Met dit inspraak- en participatiereglement maakt het bestuur werk van zijn beleidsdoelstellingen, zoals opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025.

 

ST03BD01 We willen bij initiatieven die van de lokale overheid komen burgers en lokale initiatieven in een vroeg stadium betrekken bij een beleidsdossier. We creëren een band van betrokkenheid en zetten in op dialoog met individuele burgers, burgerinitiatieven, middenveldorganisaties, sociale profit-partners en bedrijven.

 

ST03BD02 We maken werk van een uitnodigende en participatieve bestuurs- en organisatiecultuur, zowel bij de mandatarissen als de medewerkers, die getuigt van een open houding, een brede geest, de wil en goesting om specifieke competenties verder te ontwikkelen: verbindende communicatieve vaardigheden, creativiteit, netwerken, onderhandelen en beslissingsvaardigheden.

 

ST03BD03 De professionalisering van inspraak en participatie blijft een belangrijk doel. We zoeken naar nieuwe vormen van participatie en inspraak.

 

Dit participatiereglement is geen opsomming van initiatieven of participatie-instrumenten. Het is op de eerste plaats een engagementsverklaring van het bestuur. Het gaat over willen, over een participatieve ingesteldheid.

 

BESLUIT

 

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt onderstaand reglement goed:

 

INSPRAAK- EN PARTICIPATIEREGLEMENT LOKAAL BESTUUR HEUSDEN-ZOLDER

 

I. Inleidende bepalingen

 

Artikel 1. -Dit reglement geeft, in toepassing van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, een overzicht van en een nadere invulling van een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie vanwege de burgers en doelgroepen ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening.

 

Deze regeling is niet beperkend: naast de inspraakvormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zal het lokaal bestuur ook op andere manieren zijn belanghebbenden informeren, consulteren en betrekken.

 

Artikel 2. -Wanneer in dit reglement de term lokaal bestuur wordt gebruikt, wordt hiermee de gemeente en het OCMW bedoeld.

 

Artikel 3. -De reglementen waarin in dit reglement verwezen worden, zijn te raadplegen via de gemeentelijke website www.Heusden-Zolder.be of verkrijgbaar via het secretariaat van lokaal bestuur Heusden-Zolder.

 

II. Adviesraden

 

Artikel 4. -De gemeenteraad bepaalt welke gemeentelijke adviesraden met inwoners, verenigingen en/of doelgroepen officieel ingesteld worden om het lokaal bestuur op regelmatige en systematische wijze te adviseren.

 

Artikel 5. -Het lokaal bestuur informeert de inwoners actief over het bestaan en de inhoud van de verschillende adviesraden in de gemeente. Ze doet hierbij een actieve oproep naar de inwoners om zich kandidaat te stellen voor een of meerdere adviesraden.

 

Artikel 6. -De wijze van samenstelling van de adviesraad wordt door de gemeenteraad bepaald in functie van voldoende representativiteit voor het betrokken domein.

 

Artikel 7. -De gemeenteraad stelt voor elke adviesraad statuten of een organiek reglement vast, met minstens daarin:

 

  1.  nadere aanduiding van het adviesdomein;
  2.  de (wijze van) samenstelling;
  3.  de voornaamste werkingsregels;
  4.  de wijze waarop het gevolg dat aan de adviezen wordt gegeven, wordt meegedeeld.

 

Artikel 8. -Voor adviesorganen die door specifieke hogere regelgeving ingesteld zijn, gelden de betreffende hogere voorschriften inzake taak, bevoegdheid, samenstelling en werking.

 

Artikel 9. -Aan elke adviesraad worden de nodige middelen ter beschikking gesteld voor een vlotte werking en vervulling van de adviesopdracht.

 

Artikel 10. -Een overzicht van de adviesraden wordt gepubliceerd op www.Heusden-Zolder.be.

 

III. Verzoekschriften aan de bestuursorganen

 

Artikel 11. -Iedere burger heeft het recht een formeel verzoekschrift, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente of het OCMW in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

§ 1. -De volledige procedure betreffende verzoekschriften aan de organen van de gemeente of het OCMW zijn terug te vinden in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

IV. Voorstellen aan de bestuursorganen

 

Artikel 12. -Inwoners hebben het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening, op de agenda van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de desbetreffende raad. Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de raad kunnen voorlichten. Het verzoek moet worden ondertekend door door minstens 1% van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar.

 

§ 1. -De volledige procedure betreffende voorstellen aan de organen van de gemeente of het OCMW zijn terug te vinden in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

V. Andere overlegstructuren

 

Artikel 13. -Het lokaal bestuur kan tijdelijke overlegstructuren of samenwerkingen met inwoners, verenigingen en/of doelgroepen oprichten om haar te adviseren of te ondersteunen.

 

VI. Openbaarheid van bestuur

 

Artikel 14. - Het lokaal bestuur informeert actief over haar beleid, regelgeving en dienstverlening. Ze kiest hiervoor aangepaste communicatiestrategieën met het doel zoveel mogelijk personen, verenigingen of organisaties van de doelgroep te bereiken.

 

Artikel 15. -Iedereen kan volgende bestuursdocumenten -wanneer ze goedgekeurd zijn- raadplegen via www.Heusden-Zolder.be:

 

  1. alle gemeentelijke en OCMW-reglementen en verordeningen (;
  2. de agenda van de raden de openbare notulen van de zittingen van de raden
  3. de agenda van de commissies
  4. de verslagen van de gemeentelijke adviesorganen (;
  5. de besluitenlijst van het schepencollege.
  6. strategische en financiële beleidsrapporten
  7. overzicht mandaten en presentiegelden van afgevaardigden in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

 

Artikel 16. -Elke burger heeft recht op inzage van bestuursdocumenten, die niet actief bekend gemaakt worden door het lokaal bestuur. Dit wordt vastgelegd in het Bestuursdecreet van 7 december 2018, hoofdstuk 3.

 

Artikel 17. -De informatie en procedure van aanvragen in het kader van openbaarheid van bestuur zijn terug te vinden op de gemeentelijke website en in het Bestuursdecreet van 7 december 2018, hoofdstuk 3.

 

VII. Inspraakvergaderingen, enquêtes, openbare onderzoeken e.d.

 

Artikel 18. -Het lokaal bestuur zal zowel over algemene themas als over specifieke dossiers, die deel uitmaken van de eigen werking inspraakvergaderingen, bewonersbevragingen, enquêtes en dergelijke kunnen organiseren.

 

Hun praktische organisatie gebeurt in functie van een maximaal bereik van de betrokken doelgroep(en). Ze worden goed gecommuniceerd. De praktische modaliteiten (vorm, plaats, tijdstip, termijn, ) zijn voldoende laagdrempelig en inwonervriendelijk.

 

Artikel 19. -Bij grotere projecten, die door derden worden gerealiseerd en een impact hebben op het dagelijks leven van inwoners, engageert het lokaal bestuur zich om de inwoners proactief te laten informeren op een laagdrempelige en begrijpelijke wijze. De praktische modaliteiten variëren naargelang de doelgroep en het doel van het project en zijn gericht op een maximaal bereik van de doelgroep.

 

Artikel 20. -Openbare onderzoeken die voorgeschreven zijn door bijzondere regelgevingen (bijv. inzake ruimtelijke ordening, ) worden georganiseerd overeenkomstig de bijzondere bepalingen daaromtrent.

 

VIII. Participatietrajecten

 

Artikel 21. -Het lokaal bestuur implementeert alle decretaal verplichte participatieprocessen en -trajecten in haar interne en externe werking.

 

Artikel 22. -Het lokaal bestuur kan bijkomend op eigen initiatief voor zowel grote als kleine projecten en over algemene themas of specifieke dossiers een participatietraject uitwerken. Het bestuur houdt daarbij rekening met de aard van het project, het mogelijke resultaat en de impact op de buurt, de betrokkenen en de hele gemeente.

 

Artikel 23. -De praktische organisatie van een participatietraject gebeurt in functie van een maximaal bereik van de betrokken doelgroep(en). Dit gaat gepaard met een duidelijk communicatieplan.

 

§ 1. -De praktische modaliteiten (vorm, plaats, tijdstip, termijn,) zijn voldoende laagdrempelig en begrijpelijk.

 

§ 2. -De praktische uitvoering van bovenstaande initiatieven wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

§ 4. -Elk participatietraject is maatwerk waarbij de praktische modaliteiten kunnen variëren.

 

§ 5. -Het lokaal bestuur hanteert diverse participatie vormen en methodieken  voor diverse vormen van inspraak en participatie. Variërend van een enquête tot een online workshop.

 

IX. Meldingen en klachten

 

Artikel 24. -Via de meldingspagina op de website www.Heusden-Zolder.be kan eenieder meldingen of suggesties doen met betrekking tot specifieke aspecten van de lokale dienstverlening. De meldingen worden behandeld door de bevoegde diensten. Meldingen waarvoor het lokaal bestuur niet bevoegd is, worden doorverwezen naar de bevoegde instantie.

 

§ 1. -Burgers die niet over digitale middelen beschikken, kunnen hun melding nog steeds via andere kanalen doorgeven.

 

Artikel 25. -Elke gebruiker van de dienstverlening van het lokaal bestuur heeft het recht om een klacht te uiten en op een grondige behandeling van die klacht conform het reglement houdende klachtenbehandeling van het lokaal bestuur Heusden-Zolder.

 

Artikel 26. -Onder 'klacht' wordt verstaan: een manifeste uiting van ontevredenheid over een door het lokaal bestuur al dan niet verrichte handeling of prestatie. De volledige definitie van een klacht en de procedure omtrent klachtenbehandeling zijn terug te vinden in het reglement houdende klachtenbehandeling van lokaal bestuur Heusden-Zolder.

 

X. De gemeentelijke volksraadpleging

 

Artikel 27. -De gemeenteraad kan beslissen om de inwoners te raadplegen over de aangelegenheden van gemeentelijk belang (cfr. artikel 2, § 2, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017).

 

§ 1. -Persoonlijke aangelegenheden en aangelegenheden betreffende de jaarrekeningen, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, de gemeentebelastingen en de retributies kunnen niet het voorwerp zijn van een volksraadpleging.

 

Artikel 28. -Voor gemeentelijke volksraadplegingen, op initiatief van de gemeenteraad of op verzoek van de inwoners, gelden de voorwaarden en de organisatieregels van de artikelen 305 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

 

 

Artikel 2:

Het inspraak- en participatiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking vanaf de datum van bekendmaking.