Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meetingburger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan.

Openbare zitting

 

 

 

DE GEMEENTERAAD:

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41, lid2, 23°

 

Feiten en context

De ondersteuning van verenigingen en vrijwilligers, omdat zij binding geven en zorgen voor samenhang, is een beleidsdoelstelling van de gemeente (ST06BD09).

Daarnaast is het werken aan aangenaam wonen in een propere, groene en leefbare omgeving eveneens opgenomen als beleidsdoelstelling (ST05BD02).

 

Argumentatie

Het voorzien van een subsidie voor projecten die de leefbaarheid, sociale samenhang en vergroening van de gemeente bevorderen, in de vorm van samentuinen past binnen deze beleidsdoelstellingen.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 0680-0064910000

Budgettair krediet: € 19.325,00

 

BESLUIT

 

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1: Doel

Binnen de perken van het jaarlijks vastgestelde budget, kan de gemeente jaarlijks een subsidie van 1.200 euro verlenen aan projecten die de leefbaarheid, sociale samenhang en vergroening van de gemeente bevorderen, in de vorm van samentuinen.

Artikel 2: Definities en toepassingsgebied

§1 Definities

         Samentuin: een tuin waar mensen samen tuinieren. De tuin kan een bijkomende functie hebben als groene ontmoetingsplaats, een stuk siertuin of een speelelement voor kinderen omvatten, maar de primaire focus ligt op het samen groenten en/of fruit telen. In de tuin mag niet overnacht worden.

         Volledig gemeenschappelijke samentuin: de tuiniers werken samen op de volledige oppervlakte van de tuin, de beplanting is gemeenschappelijk, alle tuintaken worden samen uitgevoerd, oogst is gemeenschappelijk en wordt onderling verdeeld. In de tuin mag niet overnacht worden.

         Semi-gemeenschappelijke samentuin: tuiniers hebben elk een eigen perceel, maar van alle tuiniers wordt verwacht dat gezamenlijke plekken zoals paden, tuinhuis, compostplek, opbergruimte, … samen beheerd en onderhouden worden. De tuiniers komen op regelmatige tijdstippen samen om gemeenschappelijke tuintaken te doen, planning op te maken, voor ontmoetingsactiviteiten,… In de tuin, het tuinhuis of de opbergruimte mag niet overnacht worden.

         Volkstuin: een individuele moestuin die deel uitmaakt van een volkstuinpark en waarbij de tuinier enkel de tuintaken eigen aan het onderhoud van het eigen perceel opneemt. De facto is dit een eigen tuin die geen deel uitmaakt van de grond waarop de woning van de gebruiker staat.

         Groene ontmoetingsruimte: een gemeenschappelijk perceel waarop geen voedingsgewassen worden geteeld en waarvan het gebruik bijna uitsluitend gericht is op sociale activiteiten (andere dan samen tuinieren).

         Commerciële initiatieven gericht op verkoop van productie, zoals agrarische bedrijven, ‘tuinieren bij de boer’, commerciële gemeentelandbouw …

         Volkstuinpark: een verzameling van volkstuinen meestal beheerd door een openbare instelling of een vzw en wordt verhuurd tegen democratische prijzen.

         Schooltuin: tuin, op het terrein van de school, die uitsluitend bestemd is voor de eigen leerlingen

 §2 Toepassingsgebied

         De subsidie is uitsluitend bestemd voor samentuin projecten op het grondgebied van de gemeente Heusden-Zolder.

         Voor de toelage komen alleen volledig gemeenschappelijke en semi-gemeenschappelijke samentuinen, zoals hoger gedefinieerd, in aanmerking.
Andere vormen van gemeentelandbouw of gemeenschapsinitiatieven, zoals een volkstuin, groene ontmoetingsruimte, commerciële initiatieven en schooltuinen vallen niet onder het toepassingsgebied van deze toelage.
Een samentuin gelegen op een perceel van een volkstuinpark komt wel in aanmerking voor betoelaging.
Als een school de tuin openstelt naar de buurt toe en ook bewoners mee laat tuinieren is dit een samentuin en komt deze wel in aanmerking voor betoelaging.

Artikel 3: Voorwaarden

De voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie zijn de volgende:

         De subsidie kan enkel aangevraagd worden door een vzw.

         De oppervlakte van de samentuin bedraagt minstens 300 m². De oppervlakte wordt gecontroleerd tijdens een plaatsbezoek.

         Er moeten minstens 20 actieve tuiniers aangesloten zijn. Het aantal actieve leden dient te worden aangetoond aan de hand van een ledenlijst.

         De aanvragende vzw moet een schriftelijke en ondertekende toestemming van de eigenaar van het terrein kunnen voorleggen om tot minstens één jaar na de datum van de aanvraag van de toelage gebruik te kunnen maken van het terrein waarvoor de toelage wordt aangevraagd.

         Bij de aanleg van een nieuwe tuin waarbij in volle grond getuinierd zal worden laat de aanvragende tuingroep een bodemonderzoek uitvoeren. Tuinieren in volle grond is enkel mogelijk bij een positief bodemonderzoek.

         organisatie: De vzw zal 1 persoon aanduiden die contact houdt met de gemeente.

         ecologisch: In de samentuin wordt ecologisch getuinierd. Er wordt geen pesticide of kunstmest gebruikt bij het tuinieren.

         ingebed in de wijk en toegankelijk: Een samentuin heeft een (semi-)openbaar karakter en is open en toegankelijk voor iedereen. De tuin is publiek toegankelijk of er zijn openingsmomenten die duidelijk worden gecommuniceerd aan leden en niet-leden (ad valvas aan de tuin, website …).

         divers: Samentuinen zijn inclusieve plekken. Iedereen is welkom ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, afkomst, gezinssituatie of beperking.

         De subsidie kan enkel verleend worden wanneer de volgende verbodsbepalingen nageleefd worden:

         In de tuinen, tuinhuizen en opbergruimtes is het verboden te overnachten.

         Het is verboden vee of gevogelte te houden.

         De subsidie kan gebruikt worden voor (een combinatie van):

         de aanleg en/of opstart van een nieuwe samentuin

         de uitbreiding van een bestaande samentuin

         de vernieuwing of aanleg van infrastructuurelementen: vervanging moestuinbakken, aanleg tuinpaden, serre ...

         materiaal:

         zaai- en plantgoed

         klein tuinmateriaal (schepjes, harken, schoppen,…)

         regenton of ander materiaal voor opvang van regenwater;

         kleine herstellingen van infrastructuur zoals hekwerk, waterpomp, moestuinbakken, …

         onderhoud tuinpaden (hakselhout, gronddoek,…)

         cursussen en workshops:

         tuintechnische cursussen en workshops (ecologisch tuinieren, wisselteelt, permacultuur, snoeien, bodemleven,…)

         groepsgerichte cursussen en workshops (groepsdynamiek, buurtbetrokkenheid, moeilijke doelgroepen, …)

         communicatie en promotie van de tuin:

         tuinfeest waarbij de tuinwerking bekend gemaakt wordt naar de buurt of de omgeving (openingsfeest, oogstfeest, …)

         infobord

         flyers en communicatiemateriaal

         terrein: de kosten verbonden aan een overeenkomst die de aanvrager van de subsidie het recht geeft om het terrein voor het samentuinen te gebruiken.

         bodemonderzoek: de kosten verbonden aan de uitvoering van het bodemonderzoek

Artikel 4 Algemene bepalingen

         Bij goedkeuring van de subsidie dient de subsidie ten laatste uitbetaald te worden in de laatste week van het kwartaal volgend op de datum van indiening van de aanvraag.

         De subsidie van de gemeente kan aanvullend zijn op een subsidie van een andere overheid of instelling, waarbij het totaal van de subsidies de totale kost van het project niet mag overschrijden.

         Het is de gemeente steeds toegestaan de nodige controles te verrichten op de toekenningsvoorwaarden van de subsidie. De begunstigde verbindt er zich toe de nodige inlichtingen te verstrekken en de controle van het gemeente Heusden-Zolder te aanvaarden.

         De subsidie zal teruggevorderd of niet uitbetaald worden indien uit de controle blijkt dat de toekenningsvoorwaarden niet werden nageleefd of dat foutieve verklaringen werden afgelegd.

         De praktische regeling voor aanvraag, controle en uitbetaling wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

         Interpretatiegeschillen en onvoorziene omstandigheden betreffende de toepassing van dit reglement worden eveneens behandeld door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op datum van goedkeuring van het reglement.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.