Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meetingburger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan.

Openbare zitting

 

 

 

DE OCMW RAAD:

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77 en 78  waarin de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn omschreven zijn.

         Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode;

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode (VWC), beter gekend als het Kaderbesluit Sociale Huur (KSH);

         Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juli 2020 tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaamse woonbeleid

         Het Besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021)

         Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, wat betreft de sociale huur

 

Feiten en context

Vanaf 1 januari 2023 voorziet de Vlaamse regelgeving in wijzigingen wat betreft de taalkennisvereiste voor sociale huurders. Personen die sociale huurder worden vanaf 1 januari 2023 zullen een taalkennisvereiste niveau A2 van het Europees Referentiekader voor Moderne Talen dienen te halen. Na twee jaar sociaal huren moeten zij verplicht deze taalkennis Nederlands hebben. Deze twee jaar is gelijk met de duur van een standaardtraject Nederlands als tweede taal bij een centrum voor basiseducatie om dat niveau te behalen.  Als huurder kan u ook vrijgesteld zijn als u met een medisch attest aantoont dat u door ernstige ziekte, mentale of fysieke handicap de basistaalvaardigheid Nederlands nooit kan halen.

Ter info: voor wie al sociale huurder was voor 1 januari 2023 (en sinds 1 november 2017), geldt al een taalkennisvereiste. Na één jaar sociaal huren moeten zij verplicht een basisniveau Nederlands hebben van niveau A1 van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen.

 

Argumentatie

De verplichting van taalkennisvereiste zoals hoger vermeld, geldt bij de sociale verhuurkantoren, de sociale huisvestingsmaatschappijen en de woonmaatschappijen. Bijgevolg is dit ook van toepassing op onze seniorenwoningen De Rijzillen en dient ons intern huurreglement aangepast.

In de nieuwe, voorgelegde, versie actualiseerden we tegelijk enkele cijfers en bedragen, ten gevolge van de indexatie ervan. Ook de aangepaste huurprijsberekening wordt erin opgenomen.

 

Bijlagen

Intern huurreglement van de Seniorenwoningen De Rijzillen 2023

 

BESLUIT

 

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De OCMW-raad keurt het aangepaste intern huurreglement van de Seniorenwoningen De Rijzillen goed.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.