Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meetingburger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan.

Openbare zitting

 

 

 

DE GEMEENTERAAD:

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017, inclusief latere wijzigingen, in bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

         Vlaamse Codex Wonen van 2021.

         Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikels 2.9 tot en met artikel 2.14.

         Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 2.2 die de gemeente aanstelt als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid.

         Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 2.9 waarin de mogelijkheid wordt geboden aan de gemeenten om een register van leegstaande woningen en gebouwen bij te houden en dat een gemeentelijke verordening nadere materiële en procedurele regelen kan bepalen.

         Het Uitvoeringsbesluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 2.14 dat gemeenten in een intergemeentelijk samenwerkingsverband oplegt om leegstaande woningen en gebouwen op te sporen, te registreren en aan te pakken.

         Het besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2019 waarin deze besliste om samen met de gemeenten Houthalen-Helchteren en Maasmechelen deel te nemen aan het project lokaal woonbeleid en om het projectvoorstel waarin de opmaak, opbouw, beheer en actualisering van het leegstandsregister inbegrepen is door het IGSW “Woonfocus 2.0” goed te keuren.

         Het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2019 tot goedkeuring van het inhoudelijk projectplan voor de intergemeentelijke samenwerking van het project “IGSW Woonfocus 2.0” voor de periode 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Feiten en context

De aanpak van leegstand is een belangrijk element in een gemeentelijk lokaal woonbeleid. Het is wenselijk dat op het grondgebied van onze gemeente de beschikbare woningen en gebouwen ook optimaal worden benut.

 

In het kader van onze intergemeentelijke samenwerking "Woonfocus 2.0" engageerden we ons om leegstaande gebouwen en woningen op te sporen, te registreren en aan te pakken (activiteit VA 1_7). Dit is een verplichte activiteit.

 

Door het wijzigen van een aantal besluiten van de Vlaamse Regering kloppen de verwijzigingen in ons leegstandsreglement niet meer. Een aanpassing van ons reglement dringt zich dan ook op.

 

Naast de juridische grond merken we dat bij de schrapping van leegstaande woningen en gebouwen we genoodzaakt zijn om documenten bij de burger op te vragen waarover we als lokaal bestuur zelf beschikken. Om deze reden is het aangewezen om de ambtshalve schrapping mogelijk te maken.

 

Argumentatie

Sinds 2010 hebben we een gemeentelijk reglement op leegstand in gebruik. In de praktijk werkt dit goed.

 

Het ambtshalve schrappen van leegstaande woningen of gebouwen, die terug in gebruik zijn genomen conform de bestemming, zou een vereenvoudiging betekenen in werkwijze. Op dit ogenblik dient/dienen de zakelijk gerechtigde(n) de schrapping zelf aan te vragen. Hiervoor dienen ze vaak documenten op te vragen bij het lokaal bestuur. Door als administratie de woningen en gebouwen ambtshalve te schrappen indien we over de nodige documenten beschikken, betekent dit voor onze burgers een administratieve vereenvoudiging.

 

Bijlagen

1. Reglement op de leegstand van gebouwen en woningen in Heusden-Zolder - gemeenteraad van 16 december 2021.

 

BESLUIT

 

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

Het reglement op leegstand van 30 november 2017 wordt opgeheven.

 

Artikel 2:

Het reglement op leegstand wordt vastgesteld zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.

 

Artikel 3:

Het reglement treedt inwerking op 1 januari 2022.

 

Artikel 4:

De woningen en gebouwen die op het moment van vaststelling van dit reglement zijn opgenomen in het leegstandsregister blijven opgenomen in het leegstandsregister.