Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meetingburger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan.

Openbare zitting

 

 

 

DE GEMEENTERAAD:

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

         het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur

         de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen

         de Vlaamse Codex Wonen van 2021, boek 6 betreffende sociale huur, in het bijzonder artikel art. 6.12 eerste lid, 4° betreffende het toewijzingsreglement

         het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, boek 6 betreffende de sociale huur, in het bijzonder art. 6.27 betreffende het toewijzingsreglement voor specifieke doelgroepen

 

Feiten, context en argumentatie

Het gemeentebestuur wil werk maken van betaalbare woningen voor de meest kwetsbare inwoners.

In het kader van de activiteit “de lokale woningmarkt in kaart brengen”, zoals opgelegd door het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, art. 2,7, 1°, werd in 2021 en 2022 een onderzoek gevoerd naar gezinstransities van precaire doelgroepen in Heusden-Zolder en de gevolgen voor hun woonsituatie. Uit dit onderzoek blijkt dat vooral eenoudergezinnen kwetsbaar zijn op de woningmarkt en oververtegenwoordigd zijn in de wachtlijsten voor een sociale huurwoning.

Na overleg met het team Welzijn en het Sociaal Huis, en na bespreking van het onderzoek op het lokaal woonoverleg van 7 december 2022, werden initiatieven opgesomd die de woonsituatie van eenoudergezinnen zouden kunnen verbeteren.

Eén van de initiatieven die voorgesteld werden, is de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement dat voorrang geeft aan eenoudergezinnen die kandidaat zijn voor een sociale huurwoning.

Het college van burgemeester en schepenen besliste daarom tot de opstart van het proces voor de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement op 15 februari 2023. Het college legde de procedure vast, en stelde de werkgroep samen die zich zou buigen over de opmaak van dit lokaal toewijzingsreglement.

De werkgroep kwam samen op 28 maart 2023. Cijfers over de kwetsbaarheid en de woonnood van de doelgroep werden overlopen en samengevat in een doelgroepenplan. De modaliteiten van de voorrang voor een sociale huurwoning werden besproken en een ontwerp reglement werd opgemaakt. Het doelgroepenplan en het ontwerp reglement werden ter advies voorgelegd aan het lokaal woonoverleg op 19 april 2023. De leden van het lokaal woonoverleg gaven een positief advies op dit ontwerp.

Na overleg met Wonen in Vlaanderen, werd een kleine wijziging aangebracht in het ontwerp, wat betreft de plaats van de voorrang. Het aangepaste doelgroepenplan en reglement werd schriftelijk opnieuw voorgelegd ter advies aan de leden van het lokaal woonoverleg. Alle woonactoren gaven een positief advies.

De Vlaamse Regering besliste op 17 december 2021 dat sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren één woonactor moeten vormen per gemeente: de woonmaatschappij. De Limburgse Woonmaatschappij (WiL) zal van start zal gaan op 1/7/2023. Op 17 december 2021 wijzigde de Vlaamse Regering ook het toewijzingssysteem voor sociale huur. De inwerkingtreding van deze regelgeving werd door de Vlaamse regering op 10 november 2022 vastgelegd op 1 oktober 2023.

Lokale toewijzingsreglementen die goedgekeurd zijn vóór de inwerkingtreding van het nieuwe toewijzingssysteem op 1 oktober 2023, blijven geldig tot de toewijzingsraad een nieuw lokaal toewijzingsreglement opmaakt, en dat uiterlijk tot 30 september 2026.

Door nu een toewijzingsreglement op te maken, geeft de gemeente duidelijk aan welke prioriteiten zij heeft, zodat de toewijzingsraad vanaf 1 oktober 2023 hiermee rekening kan houden.

 

Adviezen

Adviezen van de woonactoren.

 

BESLUIT

 

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1: definitie van de doelgroep

Dit lokaal toewijzingsreglement voorziet voorrang voor het toewijzen van sociale huurwoningen aan de volgende doelgroep: alleenstaande ouders met minstens 1 kind ten laste (zowel minderjarige als meerderjarige kinderen).

Artikel 2: met voorrang toegewezen patrimonium

Dit reglement is van toepassing op het volledige patrimonium van Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen of van de toekomstige woonmaatschappij in de gemeente Heusden-Zolder, met uitzondering van het patrimonium dat met voorrang wordt toegewezen aan de doelgroep ouderen.

Artikel 3: wijze van voorrang

Kandidaat-huurders voor een sociale huurwoningen die behoren tot de doelgroep uit artikel 1, krijgen voorrang bij de toewijzing van 20% van het gemiddelde aantal jaarlijkse toewijzingen van de sociale huurwoningen in Heusden-Zolder van de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen of van de toekomstige woonmaatschappij.

Het percentage van 20% wordt toegepast op het rekenkundig gemiddelde van het aantal toewijzingen van de Kantonnale Bouwmaatschappij of de toekomstige woonmaatschappij in Heusden-Zolder gedurende de vijf jaren die voorafgaan aan het jaar waarin de toewijzingen gebeuren. De toewijzingen in het kader van de herhuisvesting omwille van renovatie worden niet mee in aanmerking genomen voor de berekening van het aantal toewijzingen.

De voorrang wordt toegepast op alternerende wijze, waarbij één toewijzing met voorrang voor deze doelgroep wordt afgewisseld met 4 toewijzingen zonder voorrang voor deze doelgroep.

Artikel 4: plaats van de voorrangsregel

De voorrangsregel van dit lokale toewijzingsreglement geldt boven de verplichte voorrangsregels van artikel 6.19, 1e lid van het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Artikel 5: uitvoering van het reglement

De gemeente belast de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen of de toekomstige woonmaatschappij met de uitvoering van dit reglement. De voorrang wordt opgenomen in het intern huurreglement. 

Artikel 6: inwerkingtreding van het reglement

De minister beschikt over een termijn van vijfenveertig kalenderdagen, die volgt op de datum van de kennisgeving van het toewijzingsreglement en het administratieve dossier aan het agentschap Wonen in Vlaanderen, om het toewijzingsreglement geheel of gedeeltelijk te vernietigen als het in strijd is met de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten ervan of het algemeen belang. Als het toewijzingsreglement aangetekend wordt bezorgd, gaat de termijn in vanaf de derde werkdag die volgt op de datum van de afgifte op de post van het toewijzingsreglement. De minister kan deze termijn eenmalig verlengen met vijftien kalenderdagen, met een kennisgeving daarvan aan de gemeente voordat de oorspronkelijke termijn afloopt.

Het reglement treedt in werking op de eerste dag na het verstrijken van deze termijn.

Artikel 7: beëindiging uitvoering van het reglement

Zodra er 32 toewijzingen gebeurd zijn met toepassing van de voorrang uit dit reglement, zal de uitvoering van het reglement stopgezet worden.

Artikel 8: goedkeuring en wijzigingen

Elke wijziging binnen dit toewijzingsreglement gebeurt conform de bepalingen van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Artikel 9: bekendmaking van het reglement

Het toewijzingsreglement is een openbaar document. Het reglement ligt ter inzage bij de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen of de toekomstige woonmaatschappij en bij de dienst huisvesting van de gemeente.

Een afschrift van het toewijzingsreglement wordt door de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen of de toekomstige woonmaatschappij bezorgd aan de toezichthouder.