Gemeente Heusden-Zolder

 

Notulen gemeenteraad

26 november 2020 19:25

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Schepenen:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru en Yasin Gül

 

Raadsleden:

Jan Jans, Tony Lespoix, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Ann Leyssens, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Hans Zegers, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Eddy Pools, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Ria Feyen

 

Waarnemend algemeen directeur:

Yolanda Paulussen

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadslid:

Mohamed Ahmidouch

 

Algemeen directeur:

Yvo Aerts

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - notulen gemeenteraad - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De algemeen directeur legt de notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad voor ter goedkeuring.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen, zoals voorgelegd door de algemeen directeur, goed te keuren.

 

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Bijlagen

Bijlage 1: notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.2.

Secretariaat en juridische zaken - mededelingen

De gemeenteraad neemt kennis van:

         de nazending van 29 oktober 2020 van het document statutaire benoemingen voor de algemene vergadering van Fluvius Limburg van 9 december 2020

         het verslag van de centrale gemeenteraadscommissie van 19 oktober 2020

         het verslag van de gemeenteraadscommissie samenleving en sociaal huis

         presentatie Samenleving en Sociaal Huis: 'Er zijn in tijden van Corona'

         mail: informatie gevraagd voor algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

         de mail van Sint-Vincentius Heusden-Zolder met de vraag tot een gift ter ondersteuning van hun werking

         presentatie Limburg.net begroting en vooruitblik 2021

         het verslag van de verenigde commissie van 23 november 2020

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.3.

Secretariaat en juridische zaken - wijziging huishoudelijk reglement - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, art. 38

 

Feiten en context

De gemeenteraad heeft op 28 maart 2019 het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Dit reglement moet aangepast worden aan een aantal wijzigingen in de werking die dit jaar zijn tot stand gekomen.

 

Argumentatie

De invoering van een digitaal systeem voor de dossiers voor de gemeenteraad heeft voor gevolg dat de inzage niet langer fysiek in het gemeentehuis moet doorgaan maar digitaal kan gebeuren.

 

Vanaf einde 2019 wordt er gebruik gemaakt van Meeting.mobile, een webapplicatie van Remmicom waarbij de agendapunten en hun bijhorende stukken, vooraf, tijdens en na een vergadering digitaal beschikbaar worden gesteld door alle deelnemers. 

Via een tablet, laptop of smartphone is er een veilige toegang tot alle nodige informatie voor de raadsleden.

De raadsleden worden via mail op de hoogte gebracht van toevoegingen en/of wijzigingen.

 

De coronacrisis COVID-19 heeft er eveneens toe geleid dat de wijze van vergaderen niet langer steeds fysiek kan of mag doorgaan, maar digitaal moet of mag gebeuren. Om digitaal te kunnen vergaderen en zekerheden in te bouwen voor de geheime stemming, is een softwarepakket met de module "stemming" aangekocht.

Daarom moet het huishoudelijk reglement aangepast worden.

 

Verder wordt artikel 18 van het huishoudelijk reglement betreffende de wijze van indienen van amendementen en subamendementen gewijzigd waardoor de raadsleden deze in principe voorafgaand aan de zitting indienen bij de algemeen directeur, die ze doorstuurt naar de raadsleden. In uitzonderlijke gevallen kan, indien de debatten ter zitting dit vereisen, nog ter zitting schriftelijk een amendement of subamendement ingediend worden bij de algemeen directeur voordat er gestemd wordt.

 

Bovendien stellen we vast dat de meeste raadsleden hun vragen voor inzage buiten de gemeenteraadsdossiers meestal per e-mail versturen. Het oude systeem van het werken met een fysiek document te bekomen op het secretariaat voor dergelijke aanvragen kan bijgevolg ook aangepast worden.

 

De wijzigingen zijn besproken door de centrale gemeenteraadscommissie op 19 oktober 2020.

 

 

 

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad van 28 maart 2019 op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad goed vanaf heden als volgt:

 

Bijeenroeping gemeenteraad

Artikel 1 §1. De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en tenminste tien maal per jaar. (art. 18 DLB)

De bijeenroeping geschiedt eveneens wanneer ze verplicht is krachtens een andere wets- of decreetsbepaling.

 

In de mate van het mogelijke worden de data van de zittingen minstens per half jaar vastgelegd door de voorzitter van de gemeenteraad en aan de raadsleden meegedeeld.

Eventuele wijzigingen worden eveneens en zo snel mogelijk meegedeeld. De raadsvoorzitter kan, voor belangrijke aangelegenheden, de zitting van de raad spreiden over opeenvolgende dagen, bijvoorbeeld voor de behandeling van het budget of de bespreking van de meerjarenplanning.

 

De gemeenteraadszittingen gaan in principe op fysieke wijze door. 

Indien het om uitvoerig gemotiveerde redenen of omwille van overmacht vereist is, gaat de zitting door op digitale wijze, indien er geen mogelijkheid is om hybride te vergaderen.

 

§2. De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen en stelt daarbij de agenda van de vergadering op, die in ieder geval de punten bevat die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter van de gemeenteraad worden meegedeeld.

 

De voorzitter kan de gemeente- en OCMW-raad bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan.  Hierbij stelt de voorzitter voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op. (art. 19 en 20 DLB)

 

§3. De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° het college van burgemeester en schepenen;

3° de burgemeester voor zover het verzoek betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester;

4° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de voorzitter moeten aanvragers de agenda vermelden vergezeld van een verklarende nota, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. Voor elk punt op die agenda bezorgen de aanvragers hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De aanvraag moet ingediend worden ten laatste de 9de dag om 9.00 uur voor de datum van de gevraagde bijeenkomst, teneinde de voorzitter toe te laten de decretale oproepingstermijn van 8 dagen te respecteren, tenzij bij gemotiveerde hoogdringendheid. Ingeval de schriftelijke aanvraag een onderwerp betreft houdende het budget, meerjarenplanning, of wijzigingen daaraan, dient de aanvraag ten laatste de 15de dag om 9.00 uur voor de datum van de gevraagde bijeenkomst ingediend te zijn, teneinde de voorzitter toe te laten de decretale oproepingstermijn van 14 dagen te respecteren.

 

De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en uur en met de voorgestelde agenda.

 

Artikel 2 §1. De oproeping of gezamenlijke oproeping wordt ten minste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan het raadslid bezorgd. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de OCMW-raad spoedeisende punten zijn. (art. 19, 20 en art. 67 DLB)

 

§2. De oproeping gebeurt per e-mail, vanuit Meeting.net,  aan het e-mailadres dat het gemeenteraadslid heeft meegedeeld aan de algemeen directeur. Gemeenteraadsleden zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van elke wijziging in hun e-mailadres aan de algemeen directeur.

De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 6, §1 van dit reglement.

In geval van technische problemen of om een andere geldige reden kan de voorzitter van de gemeenteraad de oproeping bedoeld in deze paragraaf schriftelijk bezorgen aan de raadsleden.

 

De oproeping wordt ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

§3. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip, de wijze en de agenda van de vergadering en bevat een toelichtende nota bij elk agendapunt, alsook de voorstellen van beslissing.

De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de OCMW-raad. (art. 20 DLB)

 

Toevoeging van agendapunten

Artikel 3 §1. Gemeenteraadsleden kunnen punten aan de agenda toevoegen, voor zover het een onderwerp betreft dat behoort tot de bevoegdheden van de gemeenteraad zoals bepaald in artikel 40 en 41 decreet over het lokaal bestuur.

Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen noch het college als orgaan kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§2. Elk verzoek, ondertekend door de indiener(s), tot het toevoegen van een punt aan de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad moet uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering bezorgd worden aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Elk verzoek tot het toevoegen van een punt aan de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad is een toegelicht voorstel van beslissing. Hierbij worden de stukken ter toelichting bijgevoegd, indien er zijn, en wanneer het raadslid foto’s, powerpointpresentaties, enz… ter zitting via de beamer wil tonen, wordt van die stukken samen met een partij-/fractieneutrale digitale versie ook een papieren afdruk gevoegd met vermelding dat het raadslid deze ter zitting via de beamer wil tonen. Digitale versies worden bezorgd op volgende adressen: secretariaat@heusden-zolder.be én yolanda.paulussen@heusden-zolder.be én yvo.aerts@heusden-zolder.be.

 

Een modelformulier is in bijlage gevoegd bij dit huishoudelijk reglement.

 

De voorzitter van de gemeenteraad is verplicht elk tijdig en regelmatig ingediend verzoek tot aanvulling van de agenda te respecteren zonder te oordelen over de opportuniteit van voorlegging aan de gemeenteraad, ook niet als er twijfels zouden rijzen over de beslissingsbevoegdheid van de raad aangezien ook de beoordeling van deze bevoegdheidsvraag aan de gemeenteraad dient overgelaten te worden.

 

§3. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de gemeenteraadsleden.

 

§4. Toegevoegde punten worden bij regel behandeld als laatste punt van de openbare of geheime zitting, al naargelang het in het openbaar of met gesloten deuren dient behandeld te worden.

Wanneer een bijkomend punt echter aansluit bij een reeds op de agenda voorkomend onderwerp, zal het onmiddellijk na bedoeld agendapunt worden behandeld.

 

Informatie voor het publiek

Artikel 4 §1.  Plaats, dag, wijze en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

§2.  Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze bekend gemaakt.

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

§3. Elke belangstellende inwoner kan één exemplaar van de agenda van de raadsvergadering met toelichting gratis afhalen op het centraal gemeentehuis.

Geïnteresseerden kunnen, via een abonnementssysteem en tegen bepaalde vergoeding (voor de verzendingskosten) de agenda opgestuurd krijgen.

 

Artikel 5

Aan de beslissingen van de gemeenteraad zal verder de nodige bekendheid gegeven worden door de publieke overzichtslijst te publiceren op de gemeentelijke website en ter inzage te leggen in het gemeentehuis.

 

Informatie voor en inzagerecht van de raadsleden  in het kader van de vergaderingen van de gemeenteraad

Vanaf einde 2019 wordt er gebruik gemaakt van Meeting.mobile, een webapplicatie van Remmicom waarbij de agendapunten en hun bijhorende stukken, vooraf, tijdens en na een vergadering digitaal beschikbaar worden gesteld door alle deelnemers. 

Via een tablet, laptop of smartphone is er een veilige toegang tot alle nodige informatie voor de raadsleden.

De raadsleden worden via mail op de hoogte gebracht van toevoegingen en/of wijzigingen.

 

Enkel in geval van technische problemen of om een andere geldige reden kunnen agendapunten en bijhorende stukken fysiek ter beschikking gesteld worden. In dat geval worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op het gemeentesecretariaat ter beschikking gehouden van de raadsleden.

Deze kunnen bij inzage van de dossiers op het gemeentesecretariaat vóór de vergadering kennis nemen op de werkdagen na de dag van de verzending van de oproeping tot één uur voor de vergadering op de dag van de vergadering, in het inzagelokaal en dit van maandag tot en met vrijdag van 8 uur – 21.00 uur en op zaterdag, zondag en vakantiedagen van 9.00 – 20.00 uur.

 

Artikel 6 §1. Elk agendapunt van de vergaderingen van de gemeenteraad is consulteerbaar in Meeting.mobile met opgave van een korte samenvatting, een motivering, een argumentatie en een voorstel tot besluit.  Aan de agendapunten kunnen bijlagen gekoppeld worden zoals bv. verleende adviezen, plannen, reglementen en/of andere nuttige documenten.

 

§2. Het ontwerp van meerjarenplan, meerjarenplanwijziging en de jaarrekening wordt op dezelfde wijze als bij andere agendapunten als bijlage gekoppeld aan het agendapunt in Meeting.mobile. en dit op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop ze worden besproken. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld. Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 2 §2 van dit reglement. (art. 249 DLB)

 

§3. Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers van de gemeenteraad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure. Indien een raadslid erom verzoekt wordt een dossier elektronisch ter beschikking gesteld.

Een raadslid krijgt op zijn verzoek van stukken uit de dossiers gratis fotokopies, met dien verstande dat er enkel fotokopies van A3 of A4 formaat worden afgeleverd. Documenten in een ander formaat worden volgens het retributiereglement voor de afgifte van administratieve stukken aangerekend.

De raadsleden richten hun verzoek aan de algemeen directeur.

 

Informatie voor en inzagerecht van de raadsleden  buiten dossiers die geagendeerd zijn voor een gemeenteraadszitting

 

Artikel 7 §1. Buiten de in artikel 6 bedoelde documenten hebben de raadsleden het recht - via de algemeen directeur - alle andere documenten te raadplegen alsook een afschrift te krijgen van de akten en stukken, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente met uitzondering van de bestuursdocumenten die betrekking hebben op opdrachten van algemeen belang. Dit geldt eveneens voor de vragen van de raadsleden ter gelegenheid van de inzage van de in dit artikel §2 vermelde stukken.

 

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan de algemeen directeur schriftelijk of per e-mail mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

 

De raadsleden onthouden zich ervan de vragen rechtstreeks aan het gemeentepersoneel te stellen.

 

Het valt onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur om de gestelde vraag onmiddellijk door te sturen naar de betrokken gemeentelijke dienst.

Bij twijfel- of randgevallen waarbij het algemeen belang kan ingeroepen worden, legt de algemeen directeur de vraag voor op de volgende vergadering van het college van burgemeester en schepenen.

De gevolgde werkwijze wordt zo snel mogelijk gemeld aan het betrokken raadslid met een uiterste termijn van 5 werkdagen.

 

Bij twijfel- of randgevallen wordt uiterlijk twee dagen na de volgende vergadering van het schepencollege een schrijven gericht aan het raadslid waarbij de genomen beslissing betreffende het al dan niet toepasselijk zijn van het inzagerecht meegedeeld wordt.

 

Het raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

 

§2. Zonder voorafgaande aanvraag kunnen worden ingezien tijdens de publieke openingsuren op het gemeentehuis:

1° de begrotingen/budgetten van vorige dienstjaren van de gemeente en de gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen;

2°de rekeningen van vorige dienstjaren van de gemeente, de gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;

3° de jaarverslagen van vorige dienstjaren van de gemeente en van de intergemeentelijke

samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;

4° de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en schepenen;

5° de adviezen uitgebracht door gemeentelijke adviesraden;

6° de gemeentelijke toelagereglementen, algemene politieverordeningen, belasting- en retributiereglementen;

7° het register van de inkomende en uitgaande stukken;

8° de verslagen van de raden, commissies en comités van het onderwijs ter beschikking op de afdeling interne organisatie/dienst personeel;

9° de strategische nota en financiële nota in het kader van de strategische meerjarenplanning;

10° de beleidsnota en de financiële nota in het kader van het budget.

 

§3. De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Dit gebeurt via een e-mail vanuit Meeting.mobile.

 

§4. De gemeenteraadsleden hebben geen recht op inzage in documenten die nog in bewerking zijn (onafgewerkte of onvolledige documenten, zoals o.m. kladverslag of aantekeningen secretaris voor opstellen notulen of ontwerpnota’s van de administratie die nog geen definitieve status verworven hebben) of nog ter studie of ter discussie liggen en die om deze reden nog geen definitieve status verworven hebben, d.w.z. zich nog in een louter voorbereidend stadium bevinden.  Evenmin hebben de gemeenteraadsleden inzagerecht in persoonlijke documenten (zoals o.m. persoonlijke documenten van de administratie, de persoonlijke briefwisseling van de uitvoerende mandatarissen en personeelsleden en de persoonlijke mailbox van de uitvoerende mandatarissen en personeelsleden).

 

Bovendien worden volgende stukken onttrokken aan het inzagerecht:

documenten waar het gemeentelijk belang niet bij betrokken is.

Een aantal documenten van algemeen, gemeenschaps-, gewestelijk of provinciaal belang worden geacht geen aspecten van gemeentelijke belang te vertonen. Dit zijn onder meer:

-de registers en akten van de burgerlijke stand;

-de bevolkingsregisters;

-documenten betreffende de militie;

-het strafregister;

-richtlijnen aan de burgemeester i.v.m. de openbare veiligheid;

-rijksregister;

-bestand van de identiteitskaarten;

-rijbewijzen;

-….

 

§5. De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die  de gemeente opricht en beheert te bezoeken. Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en uur.

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke instellingen mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

 

§6. Raadsleden onthouden zich ten allen tijde van het geven van instructies en het stellen van vragen van welke aard ook aan personeelsleden en passen voor het uitoefenen van hun recht van inzage en hun vraagrecht de hiervoor en hierna beschreven werkwijze toe.

 

§7. De raadsleden kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld indien zij het vertrouwelijk karakter van bepaalde documenten schenden en dit zowel burgerrechtelijk als strafrechtelijk.

Informatie die de persoonlijke levenssfeer raakt, mag niet bekend gemaakt worden aan derden. Deze informatie is in casu enkel bedoeld ten behoeve van het raadslid en in de uitoefening van zijn mandaat als raadslid.

 

§8. De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn verplicht tot geheimhouding.

 

Artikel 8 De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen via brief of e-mail.  Brieven of e-mails gericht aan een personeelslid van de gemeente worden geregistreerd als gericht zijnde aan het college van burgemeester en schepenen en zullen als dusdanig behandeld worden. 

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. De vraagsteller zal uiterlijk op de zitting van de gemeenteraad waarop hij zijn mondelinge vraag stelt, een schriftelijke nota ter ondersteuning van deze vraag aan de algemeen directeur overhandigen. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.

 

Vragen mogen echter niet bedoeld zijn om de intenties van het college te kennen, noch mogen ze verplichten tot het maken van studies, enquêtes of opzoekingen van kostbare aard of van die aard dat ze de normale werking van de diensten in het gedrang brengen. Het vraagrecht mag ook niet tot voorwerp hebben het bekomen van gegevens waartoe de raadsleden op grond van hun inzagerecht geen toegang hebben.

Artikel 9 De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden. (art. 29, §1 DLB)

 

Openbare of besloten vergadering

Artikel 10 §1.  De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§2.  De vergadering is niet openbaar:

1° Als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk

punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering.

2° Wanneer tweederde van de aanwezige leden van de gemeenteraad in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. De gemeenteraad moet deze beslissing motiveren.

 

Artikel 11 De gemeenteraad is in ieder geval openbaar op het tijdstip dat gemeenteraadsleden en schepenen de eed afleggen.

De vergaderingen over de beleidsrapporten (= het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar. (art. 249 DLB)

Ingeval de gemeenteraad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, wordt de hoorzitting in het openbaar gehouden, indien de betrokkene hierom verzoekt. Een getuige kan steeds vragen om het getuigenverhoor achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

 

Artikel 12 De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens een besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad.  In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken. In geval van aaneensluitende vergadering van de gemeenteraad en OCMW-raad moet slechts één maal de presentielijst getekend worden.

 

Quorum

Artikel 13 §1. De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is. Dit houdt in dat de helft plus één van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig zijn.

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende gemeenteraadsleden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter van de gemeenteraad vast dat de vergadering niet kan doorgaan.  Van dit feit wordt door de algemeen directeur melding gemaakt in de notulen.

 

§2. De gemeenteraad kan echter als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal gemeenteraadsleden aanwezig is, na een tweede oproeping ongeacht het aantal aanwezigen, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen. In deze oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat.  In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 DLB overgenomen. 

 

§3. Bij het begin van de vergadering of bij aankomst tijdens de vergadering wordt de presentielijst aan de gemeenteraadsleden ter ondertekening voorgelegd. De gemeenteraadsleden tekenen de presentielijst vooraleer de vergadering te verlaten. De namen van de gemeenteraadsleden die deze lijst hebben getekend, worden in de notulen vermeld. In geval van aaneensluitende vergadering van de gemeenteraad en de OCMW-raad moet slechts één maal de presentielijst getekend worden.

 

Wijze van vergaderen

Artikel 14 De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn, rekening houdend met art. 13 hierboven, om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

Artikel 15 §1. De voorzitter geeft kennis van alle mededelingen die de raad aanbelangen en aan de raad gerichte verzoeken.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

 

§2. Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 16 §1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

 

§2. Indien de raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.  De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Artikel 17 Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking wordt geschorst :

1° om te vragen dat men niet zal behandelen;

2° om de verdaging te vragen;

3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

6° om naar het reglement te verwijzen.

 

Artikel 18 De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.

De indiener van het amendement of de amendementen dient deze schriftelijk in voorafgaand aan de zitting van de gemeente- of OCMW-raad bij de algemeen directeur, die deze doorstuurt naar de raadsleden. Dit geldt ook voor subamendementen.

Ten uitzonderlijke titel kan nog ter zitting een amendement ingediend worden indien de debatten dit vereisen. In laatstgenoemd geval wordt het amendement of subamendement schriftelijk aan de algemeen directeur overhandigd bij fysieke vergadering of via de chatfunctie indien digitaal wordt vergaderd voor het (sub)amendement ter stemming wordt voorgelegd.

 

Artikel 19 Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 20 De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad mogen er geen beeld- en/of geluidsopnames worden gemaakt door eender wie, behoudens voorafgaande toelating van de voorzitter. 

Gsm’s worden afgezet of op trillen gezet.

Het gebruik van laptops, tablets en smartphones door gemeenteraadsleden in functie van de zitting, is toegestaan voor zover dit de zitting niet stoort.

Elk raadslid spant zich in om het normale verloop van de besprekingen niet in het gedrang te brengen.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

Artikel 21 De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

(art. 25, volgens art. 74 DLB)

 

Artikel 22 Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Artikel 23 §1. Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

§2. Op vraag van een raadslid of van een fractie of op initiatief van de voorzitter van de gemeenteraad beoordeelt de voorzitter of hij de vergadering zal schorsen en indien hij tot schorsing beslist, bepaalt hij ook de duur van de schorsing.

 

Artikel 24 Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in de art. 19 en 22.

 

Wijze van stemmen

Artikel 25 §1. Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Ingeval de stemmen staken, is het voorstel verworpen, tenzij bij toepassing van art. 32 (infra). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen. (art. 33 en 34 DLB)

 

Artikel 26 §1. De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport. De OCMW-raad doet hetzelfde voor zijn eigen deel van elk beleidsrapport.

Daarna keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

Wanneer de financiële belangen van de gemeente bedreigd zijn door het door de OCMW-raad vastgestelde deel van het beleidsrapport, kan de gemeenteraad dat deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad. (art. 249, §3 DLB)

 

§2. De gemeenteraad stemt telkens het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering. (art. 249, §4 DLB)

 

Artikel 27 §1. De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§2. Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen :

1° de stemming bij handopsteking of door vaststelling dat de vergadering zich niet verzet tegen het voorstel ;

2° de mondelinge stemming;

3° de geheime stemming.

 

§3.  De gemeenteraadsleden stemmen bij handopsteking of door vaststelling dat de vergadering zich niet verzet tegen het voorstel zoals bepaald in voormelde §2,1° behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.

 

§4.  Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken.

 

§5. Stemming bij digitale vergadering:

Bij digitale wijze van vergaderen gebeurt de stemming volgens het stemsysteem in het gehanteerde softwarepakket, dat de nodige beveiligingen inhoudt om ook steeds het geheim van de stemming te vrijwaren.

 

Artikel 28 De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt: nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 25, vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ja stemmen, neen stemmen of zich onthouden.

Elk gemeenteraadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.

 

Artikel 29 De mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken in de volgorde zoals hierna bepaald.

Zij doen dat, met uitzondering van de voorzitter, volgens plaats in de vergaderzaal.

 

De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming en bij handopsteking.

 

Artikel 30 Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

 

Indien wettelijk toegelaten dat raadsleden zich kandidaat mogen stellen voor een onderwerp waarover geheim gestemd dient te worden, wordt voorgesteld dat zij minstens drie werkdagen voor de zitting van de gemeenteraad schriftelijk hun naam doorgeven aan de afdeling en/of dienst die het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad heeft laten plaatsen en het stembriefje dient te maken. 

Wanneer raadsleden zich terugtrekken als kandidaat voor een onderwerp waarover geheim gestemd dient te worden, wordt voorgesteld dat zij  hiervan minstens één werkdag voor de zitting van de gemeenteraad kennis geven aan de afdeling en/of dienst die het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad heeft laten plaatsen en het stembriefje dient aan te passen.  

 

De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje of door het invullen van  het vakje “onthouding” op het stembriefje.

 

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de twee jongste raadsleden, tenzij de gemeenteraad ter zitting instemt hiervan af te wijken.

Tevens kan de secretaris bijstand verlenen.

Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Artikel 31 Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld.

Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, dat aan de stemming heeft deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Artikel 32 Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan.

Als bij de benoeming, contractuele aanstelling, verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Hebben bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.

De benoeming, contractuele aanstelling, verkiezing of de voordracht gebeurt bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Notulen, zittingsverslagen en ondertekening

Artikel 33 §1. De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of het voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.(art. 278, §1 DLB)

 

§3. Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 10 en 11 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld. (art. 278, §1 DLB)

 

Artikel 34 §1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2. De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering via Meeting.mobile beschikbaar. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.

 

§4. Zo dikwijls de raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de raadsleden en de algemeen directeur ondertekend.

 

Artikel 35 §1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en meeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur

 

§3. De beslissingen, de akten, de verslagen en de brieven van de financieel directeur worden door hem ondertekend als ze specifiek betrekking hebben op de aan hem toevertrouwde taken.

De beslissingen, de akten en de briefwisseling van personeelsleden aan wie bevoegdheden werden

gedelegeerd of toevertrouwd, worden door die personeelsleden ondertekend.

Het dwangbevel, uitgevaardigd voor de invordering van schuldvorderingen, wordt, met behoud van de ondertekeningbevoegdheid inzake de uitvoerbaarverklaring ervan, ondertekend door de financieel beheerder.

 

§4. De beslissingen, de akten en de briefwisseling van personeelsleden, belast met het budgethouderschap, worden door deze personeelsleden ondertekend als ze enkel betrekking hebben op hun budgethouderschap.

 

§5. Onverminderd §§ 1 en 4 wordt de briefwisseling van de gemeente ondertekend door de burgemeester en meeondertekend door de algemeen directeur.

 

§6. De documenten en stukken, in welke vorm ook, behorende tot het dagelijks personeelsbeheer of behoren tot de aan hem gedelegeerde bevoegdheid worden ondertekend door de algemeen directeur of een personeelslid dat daartoe opdracht heeft gekregen van de algemeen directeur.

 

Fracties

Artikel 36 §1. Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

 

§2. In afwijking van § 1 kunnen de kandidaat gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst zijn verkozen twee fracties vormen, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in artikel 36 § 2 DLB.

 

§3. Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die verkozen zijn op lijsten die zich uiterlijk op de installatievergadering onderling hebben verenigd vormen één fractie. Tot onderlinge vereniging van de lijsten kan slechts beslist worden als de meerderheid van de verkozenen op elk van die lijsten daarmee instemt.

 

§4. De onderlinge vereniging tot één fractie overeenkomstig § 3 of de vorming van twee fracties overeenkomstig § 2 geldt tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

 

§5. De vergoeding voor de werking van de fracties alsook de voorwaarden worden vastgelegd binnen de grenzen vastgelegd door de Vlaamse regering verder in dit reglement.

Voor de fractievergoedingen is een minimum van 50% aanwezigheid per jaar in de gemeenteraadsvergaderingen per raadslid van een fractie vereist, tenzij het betrokken gemeenteraadslid afwezig is wegens overmacht of ziekte, waarbij die afwezigheid door het betrokken raadslid wordt gerechtvaardigd door schriftelijke bewijsstukken .

 

Raadscommissies

Artikel 37 De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De algemeen directeur en het gemeentepersoneel tot wiens bevoegdheid de commissies behoren kunnen steeds deel uitmaken van de commissies evenwel zonder stemrecht.

 

De algemeen directeur duidt de secretaris van elke raadscommissie aan.

De zittingen van de raadscommissies zijn in principe fysiek, tenzij door overmacht of andere omstandig gemotiveerde redenen beslist wordt door de voorzitter van de raadscommissie dat de vergadering digitaal of hybride gehouden wordt.

 

Artikel 38 §1. Er wordt een verenigde commissie opgericht, samengesteld uit alle gemeenteraadsleden met stemrecht, voor de behandeling van aangelegenheden inzake belangrijke sturingselementen, onder meer op het vlak van financiën, personeel en organisatie, …. De taak om te waken over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen van de gemeente is geïntegreerd in de verenigde commissie.

 

Daarnaast wordt een centrale commissie opgericht bevoegd voor de algemene werking van de politieke organen, samengesteld uit de fractieleiders als stemgerechtigde leden en de burgemeester als raadgevend lid. De burgemeester kan daarnaast het initiatief nemen om de voorzitter van de centrale commissie te verzoeken de commissie bijeen te roepen over een door hem aangereikt onderwerp.

 

Daarnaast worden een gemeenteraadscommissie Ruimte, bevoegd voor ruimtelijk beheer en woonbeleid, leefomgeving en patrimonium, en een gemeenteraadscommissie Samenleving en Sociaal Huis, bevoegd voor welzijn, buitenschoolse kinderopvang, cultuur en toerisme, sport, bibliotheek, sociale dienst en thuis,-woon-en dagzorg, opgericht.

Deze twee commissies bestaan uit 11 leden, waarbij elke fractie in de gemeenteraad minstens 1 vertegenwoordiger heeft.

 

De schepen(en), als zij geen lid zijn van een commissie, wonen de commissievergaderingen bij als raadgevend lid wanneer de te bespreken onderwerpen behoren tot hun bevoegdheid.

 

De gemeenteraad bepaalt bij afzonderlijk oprichtingsbesluit de bevoegdheden van de eventuele andere op te richten commissies.

 

§2. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien een of meer leden van een fractie tijdens de zittingsperiode verklaren niet meer te behoren tot de fractie zoals vermeld in artikel 36 decreet over het lokaal bestuur dan kan dit lid of deze leden niet meer zetelen noch als lid van deze fractie noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijk aantal leden in de commissies.

 

Het gemeenteraadslid dat zich onafhankelijk opstelt verliest bijgevolg zijn/haar mandaat als commissielid en kan de vergadering enkel nog bijwonen in zijn of haar hoedanigheid van gemeenteraadslid–waarnemer zonder recht op presentiegeld, behalve in de verenigde commissie.

 

§3. De fracties dienen voordrachten voor de commissieleden, behalve voor de verenigde commissie en de centrale commissie waarvan de samenstelling bepaald is in §1 van artikel 37, in te dienen bij de voorzitter van de gemeenteraad. De algemeen directeur bezorgt de fractieleiders een model van voordrachtsakte en bepaalt in de begeleidende brief eveneens een termijn voor het indienen van deze voordrachten. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.

Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§4.  Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig het eerste lid een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.  In dat geval zal geen presentievergoeding toegekend worden aan het raadgevend lid.

 

Artikel 39 §1. De commissies vergaderen zoveel maal als nodig is.

 

§2. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid, dat deel uitmaakt van de commissie. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie, wel lid.

De voorzitter wordt aangewezen door de gemeenteraad telkens onder de leden waaruit elke afzonderlijke commissie bestaat.

Elke fractie /elk raadslid kan daartoe schriftelijk een kandidaat voordragen minstens vijf werkdagen voor de zitting van de gemeenteraad waarop de verkiezing van de voorzitter(s) van de commissie(s) geagendeerd is door mededeling van de naam van de kandidaat aan de algemeen directeur. 

 

Artikel 40 §1. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. De voorzitter gaat vooraleer tot oproeping over te gaan bij de algemeen directeur na of er geen andere commissievergaderingen op dezelfde datum en uur gepland zijn. Verschillende commissievergaderingen kunnen slechts op één dag plaatsvinden als het tijdstip ervan met elkaar verenigbaar is.  De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd per e-mail.

 

De secretaris van de commissie zorgt voor de nodige ondersteuning bij de voorbereiding en de verslaggeving van de vergaderingen en zorgt voor de bewaring van de verslagen en andere stukken.

 

Alle gemeenteraadsleden zullen tijdig, dit wil zeggen minstens 8 dagen voor de zitting van de commissie, de oproepingsbrief met agenda van de gemeenteraadscommissie toegestuurd krijgen per e-mail, behalve indien een commissie bij hoogdringendheid wordt samengeroepen.

 

De voorzitter van een commissie ondertekent de uitnodiging steeds met tegentekening door de bevoegde secretaris van de betrokken commissie.

 

De commissieleden worden als commissielid uitgenodigd.

 

Verder worden data, uur, wijze en plaats en agenda meegedeeld op de website van de gemeente.

 

§2. De stukken van elke commissie, zelfs wanneer het een werkdocument of sneuveltekst betreft die voor behandeling geagendeerd staat op een commissievergadering, zijn enkel ter inzage op het bureel van de secretaris van die commissie en dit na afspraak met de secretaris van de commissie.

 

De voorzitter beslist in overleg met de secretaris van een gemeenteraadscommissie welke stukken zij ter voorbereiding van een vergadering van de commissie bijkomend per e-mail naar de commissieleden sturen.

 

§3. De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst.

 

De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad zijn de vergaderingen van de commissies niet openbaar.

In de commissievergaderingen hebben de gemeenteraadsleden, de schepen(en) en burgemeester spreekrecht.

 

De raadsleden kunnen steeds op eigen initiatief, zonder stemrecht en zonder presentievergoeding, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Elke gemeenteraadscommissie kan steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

§4. De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, niet geheim. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad, zie art. 26 §4, is de stemming geheim.

Als een gemeenteraadscommissie over moet gaan tot stemmen, dan wordt de werkwijze gevolgd zoals bepaald in art. 26 tot en met 29 van het huidig reglement.

Als, bij het stemmen in het openbaar, de stemmen staken, is de stem van de voorzitter beslissend.

 

§5. De stemgerechtigde commissieleden alsook de bevoegde schepen(en) ontvangen het verslag van de vergadering. Voor de overige raadsleden wordt een afschrift van bedoeld verslag meegedeeld aan de gemeenteraad en geklasseerd in het inzagelokaal. 

 

Enkel de officiële stemgerechtigde leden en de schepen(en) tot wiens bevoegdheid een agendapunt van een gemeenteraadscommissie behoort worden bij de aanwezigen, afwezigen of verontschuldigde personen genoteerd in het verslag.

 

Gemeenteraadsleden niet lid van een bepaalde commissie worden, als zij toch een gemeenteraadscommissie bijwonen cfr. art. 39 §2 huishoudelijk reglement, in het verslag van de zitting van de gemeenteraadscommissie vermeld als aanwezig gemeenteraadslid. 

 

Burgemeester en algemeen directeur en de gemeenteraadsleden en schepenen die ten informatieve titel de oproeping hebben ontvangen, worden enkel vermeld als zij aanwezig zijn. Dus geen afwezigheden of verontschuldigingen te vermelden in het verslag.

De schepen(en) tot wiens bevoegdheid een agendapunt behoort en de stemgerechtigde leden van de gemeenteraadscommissie melden aan de secretaris van hun commissie tijdig voor de commissie wanneer zij verontschuldigd zijn. Dit met het oog op correct kunnen notuleren in het verslag.

 

Presentiegeld en vergoedingen

Artikel 41. §1. Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1° de gemeenteraad. Voor de voorzitter van de gemeenteraad, voor zover dit een gemeenteraadslid is, wordt een dubbel presentiegeld voorzien;

2° de gemeenteraadscommissies waarvan zij stemgerechtigd lid zijn. Voor de voorzitter van de gemeenteraadscommissie wordt een presentiegeld gelijk aan dat voor een gemeenteraadszitting voorzien en voor de stemgerechtigde commissieleden wordt een verminderd presentiegeld voorzien;

3° de vergadering van de gemeenteraad waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

 

Cumulatie van meerdere presentiegelden per dag voor elke bijgewoonde vergadering van de raad of commissie is toegestaan.

 

§2. Met ingang vanaf 1 januari 2019 ontvangen de gemeenteraadsleden een presentiegeld van

€ 124,98, gekoppeld aan de spilindex 138,01:

- per vergadering van de gemeenteraad die zij bijwonen ;

- per vergadering van de gemeenteraad waarvoor men in principe recht heeft op presentiegeld maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt.

 

Met ingang vanaf 1 januari 2019 ontvangen de gemeenteraadsleden voor het bijwonen van de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies waarvan zij stemgerechtigd lid zijn een presentiegeld voor de raadsleden ad € 62,49 en voor de voorzitter van een gemeenteraadscommissie ad € 124,98, bedragen gekoppeld aan de spilindex 138,01.

 

Artikel 42 §1. Conform de dienstverlening, zoals bepaald in dit reglement, hebben de gemeenteraadsleden op het gemeentehuis toegang tot telefoon en internet, en kunnen ze kopieën bekomen van gemeentelijke bestuursdocumenten. In een daartoe voorbehouden lokaal kunnen de diverse gemeenteraadsfracties alle nodige informatie inkijken.

 

§2. Gemeenteraadsleden, inbegrepen de leden van het college van burgemeester en schepenen, kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar. (art. 17, §3 DLB en art. 35 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018)

 

§3. Verplaatsingskosten van raadsleden, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven.

 

De reis- en verblijfskosten, alsook de maaltijdvergoedingen en representatiekosten van de gemeenteraadsleden, inbegrepen de leden van het college van burgemeester en schepenen, die verband houden met de uitoefening van het mandaat en die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat, worden alleen terugbetaald na voorafgaande goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen en mits de nodige bewijsstukken worden bijgebracht.

 

De dienstverplaatsingen in uitvoering van het mandaat van gemeenteraadslid in opdracht van het bestuur, worden terugbetaald door het gemeentebestuur indien die kosten niet worden terugbetaald door een andere instantie, met uitzondering van de verplaatsingen van en naar het gemeentehuis om de vergaderingen van de bestuursorganen en commissies bij te wonen en voor te bereiden

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§4. De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden, inbegrepen de leden van het college van burgemeester en schepenen. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden, inbegrepen de leden van het college van burgemeester en schepenen, overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt. (art. 17, §5 DLB en Hoofdstuk 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)

 

De gemeente sluit ten behoeve van de leden van het college van burgemeester en schepenen een polis omnium dienstverplaatsingen voor stoffelijke schade aan het eigen voertuig bij een toegelaten verzekeringsmaatschappij. De polis dienstverplaatsingen bij Ethias (polisnummer 2.720.208) is in voege en blijft gelden tot op het moment van opzegging.

 

§5. Ter ondersteuning van gemeenteraadsfracties wordt jaarlijks aan elke fractie, vertegenwoordigd in de gemeenteraad, een toelage ten laste van de gemeente verstrekt onder volgende modaliteiten:

- de toelage wordt uitgereikt aan de fractie, zoals deze is samengesteld op 02 januari 2019;

- een wijziging in het aantal leden van een fractie blijft zonder gevolg voor de toelage voor de fractie, die gedurende de volledige legislatuur te verstrekken blijft aan de fractie zoals die is bepaald op 2 januari 2019;

- per fractielid is het bedrag van de toelage vastgelegd op €150 voor zover dat fractielid een minimumaanwezigheid van de helft van de raadzittingen in dat jaar bereikt heeft.

 

De fractie kan de ontvangen toelage enkel gebruiken voor de ondersteuning van de eigen werking en voor de werking van de raden waar zij deel van uitmaakt. De middelen mogen niet gebruikt worden voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegeld, wedde enz.

 

Op het einde van het werkjaar licht de fractie in een nota met bewijsstukken toe hoe ze de ontvangen middelen gebruikte.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de aanwending van alle middelen voor de ondersteuning van de fracties. Dat overzicht is openbaar.

 

Wanneer een fractie financiële middelen aanwendde voor andere doeleinden dan de ondersteuning van de eigen werking, dan zal het gemeentebestuur dit bedrag in mindering brengen van de toelage van het volgende werkjaar.

(art. 17, §3 DLB en art. 36 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris

 

Verzoekschriften aan de gemeente(raad)

Artikel 43 §1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen. (art. 304, §2 DLB)

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht

 

§2. De verzoekschriften en voorstellen worden aan de gemeente gericht. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift of voorstel moet de vraag duidelijk zijn.

Een verzoek is geen klacht; klachten worden behandeld volgens het klachtenbehandelingsysteem.

 

§3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

 

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift of voorstel beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het loutere mening is en geen concreet verzoek;

3° als de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan van de gemeente aan wie het verzoek is gericht, doet deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Artikel 44 §1. De voorzitter van de gemeenteraad plaatst het verzoekschrift voor de gemeenteraad op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het verzoekschrift minstens 30 dagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§2. De behandeling van de verzoekschriften tijdens de vergadering van de gemeenteraad volgt steeds na de eventuele bijkomende agendapunten van de gemeenteraadsleden.

 

§3. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§4. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door de gemeenteraad of een orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§5. De gemeenteraad of het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Eretitel gemeenteraadsleden, voorzitter van de gemeenteraad en schepenen

Artikel 45 De gemeenteraad kan machtiging tot het voeren van de eretitel verlenen aan de gemeenteraadsleden, de voorzitter van de gemeenteraad en schepenen onder de hieronder vermelde voorwaarden.

 

De eretitel kan slechts verleend worden voor het laatst uitgeoefende mandaat, waarvoor betrokken mandataris aftredend is.

 

Wanneer een gemeenteraadslid of schepen gelijk aftreedt als mandataris in de gemeente en als mandataris in het OCMW, dan geeft dit slechts recht op één eretitel, te verlenen door of de gemeente of het OCMW. Betrokken mandataris dient dan een schriftelijk voorstel in bij de gemeente indien de mandataris een gemeentelijke eretitel wenst ofwel bij het OCMW indien de mandataris een eretitel vanuit het OCMW wenst.

 

De hoger vermelde eretitels mogen niet worden gevoerd:

1° gedurende de periode dat een mandaat in de gemeente wordt uitgeoefend of een mandaat wordt uitgeoefend in het OCMW;

2° door een door een gemeente of OCMW bezoldigde persoon.

 

Bij de berekening van de dienstanciënniteit als raadslid, voorzitter van de gemeenteraad of schepen wordt ook een aansluitend daaraan voorafgaand of op volgend mandaat in dezelfde gemeente als burgemeester, voorzitter van de OCMW-raad of OCMW-raadslid in aanmerking genomen.

 

- Voor het verlenen van de eretitel van gemeenteraadslid voor een gemeenteraadslid dienen onderstaande voorwaarden cumulatief verder voldaan te zijn:

a) aftredend lid zijn van de gemeenteraad;

b) minstens 18 jaar dienstanciënniteit in de gemeenteraad hebben;

c) een recent bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen;

d) een instemmingsverklaring van betrokkene voorleggen.

 

- Voor het verlenen van de eretitel van schepen verlenen aan een aftredende schepen, dienen verder  onderstaande voorwaarden cumulatief voldaan te zijn:

a) aftredend schepen zijn;

b) dienstanciënniteit:

     1° ofwel het schepenmandaat gedurende minstens 10 jaar al dan niet achtereenvolgend uitgeoefend hebben in dezelfde gemeente;

     2° ofwel het schepenmandaat gedurende minstens een legislatuur of zes jaar in dezelfde gemeente uitgeoefend hebben en aansluitend daaraan voorafgaand of op volgend nog

12 jaar als gemeenteraadslid gezeteld hebben in dezelfde gemeente;

c) een recent bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen;

d) een instemmingsverklaring van betrokkene voorleggen.

 

- Voor het verlenen van de eretitel van voorzitter van de gemeenteraad aan een aftredende voorzitter van de gemeenteraad dienen verder onderstaande voorwaarden cumulatief voldaan te zijn:

a) aftredend voorzitter van de gemeenteraad zijn;

b) dienstanciënniteit:

     1° ofwel het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad gedurende minstens 10 jaar al dan niet achtereenvolgend uitgeoefend hebben in dezelfde gemeente;

     2° ofwel het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad gedurende minstens een legislatuur of ten minste zes jaar in dezelfde gemeente uitgeoefend hebben en aansluitend daaraan voorafgaand of op  volgend nog 12 jaar als gemeenteraadslid gezeteld hebben in dezelfde gemeente;

c) een recent bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen;

d) een instemmingsverklaring van betrokkene voorleggen.

 

Slotbepaling

Artikel 46 De materies in dit reglement behandeld, zijn van toepassing voor zover ze niet gewijzigd of geregeld worden door wetten, decreten of besluiten van een hogere overheid. Voor zover een aantal situaties niet uitdrukkelijk geregeld werden door dit huishoudelijk reglement blijven de bepalingen van het decreet lokaal bestuur onverkort gelden.

 

Bijlagen

bijlage: huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

 

Waarnemend financieel directeur, Dirk Reynders is aanwezig.

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.4.

Politie - begrotingswijziging 2020 - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         artikel 40 en 41 decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         KB 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie

 

Adviezen

De commissie van advies, die werd samengesteld door de gemeenteraad van 30 mei 2013, gaf haar advies op 28 oktober 2020.

 

Argumentatie

Er werd rekening gehouden met de begroting en het meerjarig financieel beleidsplan van het dienstjaar 2020, vastgesteld door de gemeenteraad in vergadering van 28 november 2019.

 

De begroting van het dienstjaar 2020 dient gewijzigd te worden om ontvangstkredieten en werkingskredieten bij te sturen.

 

BESLUIT

 

  • 26 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Jan Jans, Tony Lespoix, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Eddy Pools en Anny Jaspers
  • 4 onthoudingen: Ann Leyssens, Hans Zegers, Herwig Hermans en Ria Feyen

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit de begrotingswijziging 1, gewone dienst, van het dienstjaar 2020 definitief vast te stellen als volgt:

 

 

volgens de oorspronkelijke begroting of de vorige wijziging

verhoging

+

verlaging

-

na de voorgestelde wijziging

Algemeen resultaat begrotingsrekening 2018

654.021,73

 

 

654.021,73

Resultaat begrotingsrekening 2019- definitief

47.144,30

383.212,46

0,00

430.356,76

Algemeen resultaat begrotingsrekening definitief 2019

701.166,03

 

 

1.084.378,49

Begrotingswijziging 2020

 

 

 

 

Ontvangsten van het eigen dienstjaar

5.814.795,85

418.829,30

721.917,96

5.511.707,19

Uitgaven van het eigen dienstjaar

6.356.388,00

0,00

0,00

6.356.388,00

Ontvangsten vorige jaren

0,00

238.704,67

0,00

238.704,67

Uitgaven vorige jaren

0,00

0,00

0,00

0,00

Ontvangsten overboekingen

0,00

0,00

0,00

0,00

Uitgaven overboekingen

0,00

465.797,60

0,00

465.797,60

Geraamd resultaat van de begroting 2020

-541.592,15

191.736,37

-721.917,96

-1.071.773,74

Geraamd algemeen begrotingsresultaat 2020

12.604,75

 

Artikel 2:

De gemeenteraad besluit de begrotingswijziging 2, buitengewone dienst, van het dienstjaar 2020 definitief vast te stellen als volgt:

 

 

volgens de oorspronkelijke begroting of de vorige wijziging

verhoging

+

verlaging

-

na de voorgestelde wijziging

Algemeen resultaat begrotingsrekening 2018

-247.643,21

 

 

-247.643,21

Resultaat begrotingsrekening 2019- definitief

247.643,21

0,00

465.797,60

-218.154,39

Algemeen resultaat begrotingsrekening definitief 2019

0,00

 

 

-465.797,60

Begrotingswijziging 2020

 

 

 

 

Ontvangsten van het eigen dienstjaar

342.000,00

3.838,00

173.875,00

171.963,00

Uitgaven van het eigen dienstjaar

342.000,00

12.904,00

182.941,00

171.963,00

Ontvangsten vorige jaren

0,00

0,00

0,00

0,00

Uitgaven vorige jaren

0,00

0,00

0,00

0,00

Ontvangsten overboekingen

0,00

465.797,60

0,00

465.797,60

Uitgaven overboekingen

0,00

0,00

0,00

0,00

Geraamd resultaat van de begroting 2020

0,00

456.731,60

9.066,00

465.797,60

Geraamd algemeen begrotingsresultaat 2020

0,00

 

 

Bijlagen

bijlage 1: begrotingswijziging 1 en 2 van het dienstjaar 2020 van de politiezone Heusden-Zolder

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.5.

Politie - begroting 2021 - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         artikel 40 en 41 decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         KB 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie

 

Adviezen

Het begrotingsontwerp van het dienstjaar 2021 werd opgesteld door het college van burgemeester en schepenen in vergadering van 28 oktober 2020.

 

De begrotingscommissie, die werd samengesteld door de gemeenteraad van 30 mei 2013, gaf haar advies op 28 oktober 2020.

 

BESLUIT

 

  • 26 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Jan Jans, Tony Lespoix, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Eddy Pools en Anny Jaspers
  • 4 onthoudingen: Ann Leyssens, Hans Zegers, Herwig Hermans en Ria Feyen

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit de politiebegroting van het dienstjaar 2021 in haar geheel definitief vast te stellen als volgt:

 

 

gewone dienst

buitengewone dienst

 

 

saldo

 

saldo

geraamd algemeen begrotingsresultaat 2020

 

€ 12.604,75

 

€ 0,00

begroting 2021

ontvangsten eigen dienstjaar

€ 6.728.629,30

 

€ 517.000,00

 

uitgaven eigen dienstjaar

€ 6.739.731,00

€ -11.101,70

€ 517.000,00

€ 0,00

ontvangsten vorige dienstjaren

€ 0,00

 

€ 0,00

 

uitgaven vorige dienstjaren

€ 0,00

€ 0,00

€ 0,00

€ 0,00

ontvangsten overboekingen

€ 0,00

 

€ 0,00

 

uitgaven overboekingen

€ 0,00

€ 0,00

€ 0,00

€ 0,00

geraamd resultaat van de begroting 2021

 

€ -11.101,70

 

€ 0,00

geraamd algemeen begrotingsresultaat 2021

 

€ 1.503,05

 

€ 0,00

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het meerjarig financieel beleidsplan van het dienstjaar 2021-2025 definitief vast.

 

Bijlagen

bijlage 1 begroting van het dienstjaar 2021 van de politiezone Heusden-Zolder

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.6.

Politie - bekrachtiging aankoop ICT-materiaal

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         artikel 56, decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         artikels 234 en 236, Nieuwe gemeentewet (NGW)

         wet 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus

         wet 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten

         wet 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet), en meer bepaald artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat

         KB 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

         KB 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Feiten en context

In het kader van Project/Sectie M, dat onder meer focust op de snelle aanpak van criminaliteit, is

de lokale politie samen met het parket Limburg, afdeling Hasselt op zoek naar een beveiligde

videoverbinding tussen de 2 voorgenoemden. Dit voor de virtuele voorleiding van de verdachte bij

de parketmagistraat terwijl de verdachte in kwestie zich op dat moment in een

politiecommissariaat bevindt.

Aangezien ook op politioneel niveau de digitalisering reëel is, zijn we op zoek naar een betaalbaar

en kwalitatief product met een groot gebruiksgemak om bovenstaande te realiseren. Hierbij gaat

het steeds om 1 vaste gebruiker, namelijk de parketmagistraat aanwezig in het parketgebouw. De

andere gebruikers variëren, maar zijn steeds lokale politiezones die vanuit hun commissariaat de

verdachte op virtuele wijze voorleiden. Bovendien zou dit product ook binnen onze eigen

organisatie voor andere doeleinden gebruikt moeten kunnen worden.

Op het Arrondissementeel Overleg van de korpschefs van de Limburgse politiezones werd het idee

geopperd om gezamenlijk een opdracht te lanceren voor het project M videoverhoren op afstand.

 

Adviezen

Het financieel advies van de bijzonder rekenplichtige zal worden gegeven bij de effectieve aankoop

in 2021. De procedure wordt nu reeds opgestart, maar bestelling en facturatie is voorzien in 2021.

 

Argumentatie

Artikel 48 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016 stelt dat twee of meer aanbestedende

overheden kunnen overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen.

In het kader van de opdracht 'Informatica materiaal voor virtuele voorleidingen' werd een

opdrachtdocument met nr. 2020-026 opgesteld door Politie Limburg Regio Hoofdstad.

We wensen deze aankoop te realiseren gezien de doelstelling binnen Project/Sectie M om

criminaliteit sneller aan te pakken door middel van virtuele voorleidingen.

Na een marktverkenning zijn wij tot de conclusie gekomen dat de beveiligde verbinding tussen de

politiezone en het parket eenvoudig tot stand gebracht kan worden via Microsoft Teams waarvan

het gebruik intussen al sterk ingeburgerd geraakt is.

De richtprijzen voor een vaste installatie zijn € 5.900,00 incl. btw en € 6.300,00 incl. btw voor de

mobiele variant.

Het parket is voorstander dat de Limburgse politiezones via eenzelfde systeem werken.

Vandaar dat de aankoop best via één leverancier loopt. Bijkomend voordeel is dat indien er zich

problemen zouden voordoen er ook maar één aanspreekpunt is om deze op te lossen.

Wij stellen tevens voor om met die leverancier een onderhoudscontract aan te gaan zodat

telefonische support (binnen het uur) en support on site (binnen de 4 uren) gegarandeerd is.

Dit kan de werking alleen maar ten goede komen.

De jaarlijkse richtprijs voor zo’n onderhoudscontract bedraagt per installatie € 440,00 inclusief btw.

In het kader van deze procedure treedt de politiezone LRH op als aanbestedende overheid in naam

van de deelnemende politiezones, met name de PZ HANO, PZ Heusden-Zolder, PZ Kempenland,

PZ Maasland, PZ Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en PZ Voeren.

De leverancier aan wie gegund zal worden zal uiteindelijk rechtstreeks aan de diverse zones

factureren. Hiervoor dient nog een modelbesluit van gunning op het politiecollege gebracht te

worden. Ieder politiecollege moet immers zijn eigen aankoop gunnen zodat de leverancier ook

rechtstreeks kan factureren aan de betreffende zone.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 84.000,00 inclusief btw (waarvan €

5.900,00 incl. btw voor rekening van onze politiezone).

In de buitengewone dienst van de politiebegroting 2021 zal € 6.500,00 voorzien zijn onder artikel

330/742-53 voor dit scherm voor het M-project en het bijhorende onderhoudscontract voor het

eerste jaar.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam, gezien de timing die politiezone LRH voorzien heeft om het dossier te voeren, deze beslissing op 21/10/2020 onder voorbehoud van bekrachtiging ervan door de gemeenteraad op de eerstvolgende zitting.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 2021/330/742-53 aankoop informaticamateriaal

Budgettair krediet: € 15.000,00

Beschikbaar: € 15.000,00

Geraamde uitgave: € 6.340,00

 

De procedure wordt nu opgestart, maar bestelling en facturatie zullen in 2021 zijn.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2020:

         om één installatie voor virtuele voorleidingen voor het project M aan te kopen en bijhorend onderhoudscontract af te sluiten

         om de politiezone Limburg Regio Hoofdstad te mandateren als aanbestedende overheid voor de overheidsopdracht 'Informatica materiaal voor virtuele voorleidingen'

         om de gunningsvoorwaarden en het bestek 'Informatica materiaal voor virtuele voorleidingen' goed te keuren en zich te engageren om na afronding van de aanbestedingsprocedure het contract voor de aankoop en het onderhoud van de installatie met de gegunde leverancier overeenkomstig de gegunde offertes af te sluiten

         om de kosten te dragen van de aankoop alsook het bijhorende onderhoudscontract van haar politiezone. De uitgave voor de aankoop en het bijhorende onderhoudscontract zal voorzien worden in het budget van 2021 op artikel 2021/330/742-53 van de buitengewone dienst.

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

- de toezichthoudende overheid

- de politiezone Limburg Regio Hoofdstad

- de financiële dienst / bijzonder rekenplichtige

 

Bijlagen

Bijlage 1: besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2020 "gezamenlijk initiatief politiezones: goedkeuring occasionele gezamenlijke opdracht voor de aankoop van ICT-materiaal voor virtuele voorleidingen - goedkeuring"

 

Bijlage 2: bestek ICT materiaal voor virtuele voorleidingen

 

 

Waarnemend financieel directeur, Dirk Reynders verlaat de vergaderzaal.

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.7.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - rooilijnplan Zandstraat - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische overwegingen

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41 deze artikels handelen over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Aanleiding, feiten en context

Het rooilijnplan ‘Zandstraat (deel 1 en 2)’, opgemaakt op 24 juni 2020 door landmeters- en studiebureau HOSBUR BVBA, is opgesteld in het kader van de aanbesteding ‘opmaak rooilijnplannen 2018’. Hierin worden o.a. straten opgenomen waarbij de grenzen van het openbaar domein nog niet (duidelijk) zijn vastgelegd.

 

De bestaande toestand van de openbare weg wordt vastgelegd en de buurtweg 8 in de Atlas van de Buurtwegen van Zolder wordt hiermee in overeenstemming gebracht.

De buurtweg kende in 1841 een ander tracé en had een zeer onregelmatige bedding. Ter hoogte van het eerste deel was de Zandstraat voornamelijk aan de noordzijde breder dan de huidige weg waardoor vele percelen getroffen zijn. Voor het overige was de weg smaller dan de huidige bedding.

 

De oude rooilijnplannen van de Zandstraat worden naar aanleiding van dit nieuwe ontwerp opgeheven. Het betreft onderstaande plannen:

- plan en verkaveling van de wegoverschotten ontstaan door de verbetering van de verbindingsweg Bolderberg – Zonhoven (weg nr. 8), goedgekeurd door de gemeenteraad van 6 april 1959;

- rooiingsplan voor de verbetering van den verbindingsweg Bolderberg – Zonhoven (weg nummer 8), goedgekeurd door de gemeenteraad van 12 mei 1965 en goedgekeurd bij K.B. van 19 januari 1966.

 

In een tweede fase zullen de buurtwegen nrs 183, 184 en 9 - die aansluiten op de Zandstraat en eveneens woningen treffen - worden afgeschaft.

 

Het rooilijnplan, alsook het voorstel om de buurtweg 8 in de Atlas van de Buurtwegen van Zolder te wijzigen, werden voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 augustus 2020. Hierbij werd het dossier reeds getoetst aan de artikels 3 en 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Openbaar onderzoek

Het schepencollege werd belast met het openbaar onderzoek “de commodo et incommodo” dat liep van 23 september 2020 tot en met 23 oktober 2020. De verschillende formaliteiten, zoals voorgeschreven in artikel 17 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, zijn vervuld.

 

Uit het proces-verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er één bezwaarschrift werd ingediend.

 

Het bezwaar werd ontvangen op 20 oktober 2020 en handelt over buurtweg 185 in de Atlas der Buurtwegen van Zolder.

“… In jullie dossier van Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid ligt de servitudeweg (buurtweg nr. 185) binnen ons perceel terwijl deze volgens het plan kadaster zich er buiten bevindt.

 

De verharde inrit naar het perceel nr. D460e is onze eigendom en niet de buurtweg 185 zoals op jullie plan te zien is. Deze servitudeweg ligt volgens het kadaster buiten onze eigendom.

 

Hopende op de nodige correctie in het raadsbesluit sturen wij dit aangetekend schrijven ...”

 

Bij de opmaak van voorliggend rooilijnplan heeft men zich – voor wat betreft de ligging van de buurtwegen - gebaseerd op de Atlas der Buurtwegen van Zolder. De detailplannen uit de atlas gelden als rooilijnplan voor gemeentewegen. De documenten bevatten uitgebreide tabellen met de genummerde wegen en onder meer hun richting en afmetingen. Deze rooilijnen blijven gelden tot een nieuwe beslissing wordt genomen volgens het Gemeentewegendecreet.

 

Het kadastraal plan daarentegen geeft de grafische voorstelling van de kadastrale planpercelen met hun perceelsnummers, gebouwen, toponymen, erfdienstbaarheden, grenspalen, … weer. Het is opgebouwd vanuit fiscaal oogpunt, namelijk ter bepaling en vastlegging van het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing. Het is dus geen juridisch maar een administratief document.

 

Het bezwaar is bijgevolg ongegrond. Het voorliggend rooilijnplan zal niet worden aangepast.

 

Tijdens het openbaar onderzoek werd ook melding gemaakt van een foutieve inkleuring van de buurtweg t.h.v. het goed met als adres Sint-Jobstraat 142 en de percelen kadastraal gekend als (afd 4) sectie D nrs 557F en 556L. De buurtweg was hier groen ingekleurd, wat een nieuwe ligging van de buurtweg impliceert. Dit deel wordt echter afgeschaft binnen het voorliggende ontwerp en dient rood gearceerd. Het rooilijnplan zal in die zin worden aangepast.

 

Advies

Er werd op 21 september 2020 advies gevraagd aan de provincie Limburg via een beveiligde zending. Er is geen advies gegeven.

 

Er werd op 21 september 2020 advies gevraagd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken via hun website. Er is geen advies uitgebracht.

 

Argumentatie

De bestaande toestand van de openbare weg wordt in dit ontwerp vastgelegd. De ontwerp-rooilijn ligt op de huidige grens tussen de private percelen en het openbaar domein. Aangezien de gemeenteweg samenvalt met de buurtweg 8 uit de Atlas van de Buurtwegen van Zolder, wordt deze in overeenstemming gebracht. Hoewel deze is vervangen door een openbare weg voor gemotoriseerd verkeer en het gedeelte op grondgebied van de gemeente Zonhoven is afgeschaft, wordt toch geopteerd voor het behoud ifv samenhang en toegankelijkheid van de overige verbindingen.

 

Buurtweg nr. 8 kende in 1841 een ander tracé. Het gedeelte, dat volgens het gewestplan gelegen is in woongebied, was aan de noordzijde veel breder. Het overige deel van de Zandstraat daarentegen was veel smaller.

In de jaren 1950 - 1960 zijn er 2 rooilijnplannen opgesteld waaruit de intentie tot wijziging van de buurtweg blijkt. Vermoedelijk heeft men niet de juiste procedure gevolgd waardoor dit niet heeft geresulteerd in een officiële verlegging. Men kan er echter vanuit gaan dat er destijds een onofficiële verlegging werd uitgevoerd, waarbij de weg is verplaatst en aangelegd op de actuele bedding. Dit blijkt eveneens uit de vergunningen afgeleverd voor woningen die getroffen zijn door de buurtweg, alsook uit oude luchtfoto’s van 1971 tot op heden.

Buurtweg 8 van Zolder wordt bijgevolg gewijzigd zonder toepassing van artikel 28 van het decreet houdende de gemeentewegen.

 

De gemeenteraad is er eveneens toe gerechtigd om de bredere delen zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, aangezien de gemeente met betrekking tot deze grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt (decreet gemeentewegen, artikel 13 §5). Onder bezitshandelingen verstaat men onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting.

 

De oude rooilijnplannen worden opgeheven en in een tweede fase zullen de buurtwegen nrs 183, 184 en 9 - die aansluiten op de Zandstraat en eveneens woningen treffen - worden afgeschaft.

 

Gezien de beslissing van de gemeenteraad van 27 augustus 2020 en de resultaten van het openbaar onderzoek, kan worden overgegaan tot definitieve goedkeuring van het rooilijnplan en de wijziging van buurtweg 8 in de Atlas der Buurtwegen van Zolder. Het eerste deel van dit plan is aangepast zoals vermeld onder de rubriek ‘openbaar onderzoek’.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om de gemeenteweg Zandstraat, alsook buurtweg 8 in de Atlas van de Buurtwegen van Zolder, te wijzigen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.

 

Artikel 2:

Het rooilijnplan Zandstraat waarvan buurtweg nr 8 uit de Atlas van de Buurtwegen van Zolder deel uitmaakt – conform de bijlagen gehecht aan dit besluit – wordt definitief vastgesteld.

 

Artikel 3:

De volgende rooilijnplannen worden definitief opgeheven:

- plan en verkaveling van de wegoverschotten ontstaan door de verbetering van de verbindingsweg Bolderberg – Zonhoven (weg nr. 8), goedgekeurd door de gemeenteraad van 6 april 1959 (ref. ROO_71070_243_00298_00001);

- rooiingsplan voor de verbetering van den verbindingsweg Bolderberg – Zonhoven (weg nummer 8), goedgekeurd door de gemeenteraad van 12 mei 1965 en goedgekeurd bij K.B. van 19 januari 1966 (ref. ROO_71070_243_00298_00001).

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de gewijzigde gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27 en 29 van het voornoemde decreet.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Limburg.

 

Artikel 6:

Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Bijlagen

Bijlage 1: rooilijnplan Zandstraat opgesteld door HOSBUR BVBA op 24 juni 2020 - deel 1 en 2

Bijlage 2: plan en verkaveling van de wegoverschotten ontstaan door de verbetering van de verbindingsweg Bolderberg – Zonhoven (weg nr. 8), goedgekeurd door de gemeenteraad van 6 april 1959 (ref. ROO_71070_243_00298_00001)

Bijlage 3 rooiingsplan voor de verbetering van den verbindingsweg Bolderberg – Zonhoven (weg nummer 8), goedgekeurd door de gemeenteraad van 12 mei 1965 - deel 1, 2 en 3 (ref. ROO_71070_243_00298_00002) 

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.8.

Financiën - dotatie 2021 hulpverleningszone - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         artikelen 40 en 41, decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         inzonderheid artikelen 67, 68, 120 en volgende, wet van 15 mei 2007 betreffende civiele veiligheid, inclusief latere wijzigingen

         wet van 3 augustus 2012 betreffende de wijziging van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid en de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming

         koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones

 

Feiten en context

Elke gemeenteraad dient in haar budget de gemeentelijke dotatie te voorzien aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

De verdeelsleutel is vastgelegd bij beslissing van de zoneraad van 12 oktober 2020.

De gemeentelijke dotatie wordt bepaald als het aandeel volgens de verdeelsleutel in het budget van de hulpverleningszone.

De raming van de totale gemeentelijke dotatie in het budget 2021 van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg werd vastgelegd door de zoneraad van 12 oktober 2020 op € 16.961.514,28.

Volgens de verdeelsleutel in de hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de raming van het budget 2021 wordt de gemeentelijke dotatie van de gemeente Heusden-Zolder vastgesteld op € 1.358.930,94

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeentelijke dotatie 2021 aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg wordt vastgelegd op € 1.358.930,94.

 

Artikel 2:

De gemeentelijke dotatie wordt voorzien in het gemeentelijk budget 2021 onder de registratiesleutel 2021/GBB/0410-01/64940000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN "Toegestane werkingssubsidies aan andere overheidsinstellingen".

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.9.

Financiën - toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en art. 413 ot en met 460 betreffende de dienstverlenende verenigingen

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 2, 6° tot 9° en artikel 47 betreffende aankoopcentrales, gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aanvullende aankoopactiviteiten.

 

Feiten en context

De "Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services", afgekort "TMVS" is een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging die in 2017 opgericht werd om gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aanvullende aankoopactiviteiten te verrichten. Haar aankoopcentrale "CREAT" plaatst overheidsopdrachten en raamovereenkomsten voor de deelnemende besturen.

 

Adviezen

Het advies van de cluster Ruimte is gunstig.

 

Argumentatie

De aanbestedende overheden die onderworpen zijn aan de wetgeving inzake overheidsopdrachten worden steeds meer geconfronteerd met complexe technisch-administratieve vraagstukken.

Er worden ook meer en meer eisen gesteld inzake vakspecifieke kennis.

De samenwerking op het vlak van overheidsopdrachten en het aanbieden van facilitaire aankoopdiensten kunnen financiële schaalvoordelen en capaciteitsvoordelen genereren.

De "Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services", afgekort "TMVS" is een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging die in 2017 opgericht werd om gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aanvullende aankoopactiviteiten te verrichten. Haar aankoopcentrale "CREAT" plaatst overheidsopdrachten en raamovereenkomsten voor de deelnemende besturen. De dienstverlening van de aankoopcentrale CREAT kan enkel aangeboden worden aan de deelnemers van TMVS.

Uit Bijlage 1 - "Toetredingsdossier CREAT Aankoopcentrale" blijkt dat de autonomie van de deelnemende partners ten volle wordt gerespecteerd. Elk bestuur kan vrij en op transparante wijze beslissen om deel te nemen aan een raamovereenkomst. De voorwaarden en prijzen van de raamovereenkomsten kunnen op voorhand geraadpleegd worden via het CREAT-webportaal.

In het toetredingsdossier worden ook de kapitaalsinbreng en de betalingsmodaliteiten beschreven. Voor het lokaal bestuur Heusden-Zolder bedraagt de kapitaalsinbreng 6.000 euro (6 x 1 A-aandeel   van 1.000 euro voor 6 x 5.000 inwoners), waarvan 1/4 of 1.500 euro te volstorten.

Bijlage 2 - "Gecoördineerde tekst van de statuten van TMVS" bevat de statuten en een lijst van de deelnemende besturen.

Bijlage 3 - "CREAT Contracten" geeft een overzicht van de huidige raamovereenkomsten. Met de gemarkeerde uitvoerders hebben wij gelijkaardige overeenkomsten lopen.

 

Elke deelnemer wordt vertegenwoordigd in de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging door een afgevaardigde, aan te duiden door de gemeenteraad.

 

Lode Schops wordt voorgedragen als lid voor de algemene vergadering van TMVS.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven

Op de registratiesleutel 2020/GBB/0119-99/28100000/GEMEENTE dient bij de aanpassing van het meerjarenplan 1.500 euro voorzien te worden.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

Met ingang van 1 december 2020 toe te treden tot TMVS, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.

Artikel 2:

Lode Schops voor te dragen als lid voor de algemene vergadering van TMVS.

Artikel 3:

Onderhavige beslissing aan TMVS mee te delen.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de verdere uitvoering van deze beslissing.

 

Bijlagen

Bijlage 1 - Toetredingsdossier CREAT Aankoopcentrale

Bijlage 2 - Gecoördineerde tekst van de statuten van TMVS

Bijlage 3 - CREAT Raamovereenkomsten

Bijlage 4 - Advies van de cluster Ruimte

 

 

Waarnemend financieel directeur, Dirk Reynders is aanwezig.

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.10.

Financiën - aangepast meerjarenplan 2020-2025 - deel OCMW-raad - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

         het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen

         het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen

         de omzendbrief KBB/AAB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus. Deze omzendbrief brengt een aantal belangrijke punten onder de aandacht waarmee de besturen rekening moeten houden bij de opmaak van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 volgens de  regelgeving over de beleids- en beheerscyclus.

 

Feiten en context

De gemeente en het OCMW stellen een gezamenlijk aangepast meerjarenplan op dat door beide raden voor hun eigen deel wordt vastgesteld. Het deel van het beleidsrapport vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt vervolgens door de gemeenteraad goedgekeurd.

Op die manier wordt een geïntegreerd lokaal sociaal beleid gerealiseerd. Beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom waarbij de doelstellingen van de gemeente en het OCMW vervlochten zijn.

Ook het financiële evenwicht wordt beoordeeld voor de gemeente en het OCMW samen. In het meerjarenplan wordt geen gemeentelijke bijdrage aan het OCMW meer ingeschreven.

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit vier onderdelen:

1. de wijzigingen aan de strategische nota;

2. de aangepaste financiële nota, die bestaat uit:

         het aangepaste financiële doelstellingenplan (schema M1);

         de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2);

         het aangepaste overzicht van de kredieten (schema M3);

3. de toelichting.

4. motivering van de wijzingen.

Bij het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan hoort ook documentatie. Die omvat alle achtergrondinformatie die nuttig is om het aangepaste meerjarenplan te beoordelen.

Het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan wordt minstens veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken, aan ieder raadslid bezorgd. Vanaf dat ogenblik moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.

De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerd aangepast meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.

De raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen.

De gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast.

Daarna keurt de gemeenteraad het deel goed dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, waardoor het aangepaste meerjarenplan definitief is vastgesteld.

Het managementteam heeft op 13 oktober 2020 in overleg een ontwerp van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 opgesteld.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 28 oktober 2020 goedgekeurd om het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 te agenderen voor de gemeenteraad van 26 november 2020.

Het aangeaste meerjarenplan 2020-2025 werd uitgebreid toegelicht op de verenigde gemeenteraadscommissie van 23 november 2020.

 

BESLUIT

 

  • 23 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli en Eddy Pools
  • 4 stemmen tegen: Ann Leyssens, Hans Zegers, Herwig Hermans en Ria Feyen
  • 3 onthoudingen: Jan Jans, Tony Lespoix en Anny Jaspers

 

Artikel 1:

Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 wordt, voor het deel dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Punt bijlagen/links Aangepast meerjarenplan.pdf Download
Omgevingsanalyse.pdf Download
Overzicht punten

OZ.11.

Financiën - aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - deel gemeente - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen

         Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen

         De omzendbrief KBB/AAB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus. Deze omzendbrief brengt een aantal belangrijke punten onder de aandacht waarmee de besturen rekening moeten houden bij de opmaak van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 volgens de regelgeving over de beleids- en beheerscyclus.

 

Feiten en context

De gemeente en het OCMW stellen een gezamenlijk aangepast meerjarenplan op dat door beide raden voor hun eigen deel wordt vastgesteld. Het deel van het beleidsrapport vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt vervolgens door de gemeenteraad goedgekeurd.

Op die manier wordt een geïntegreerd lokaal sociaal beleid gerealiseerd. Beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom waarbij de doelstellingen van de gemeente en het OCMW vervlochten zijn.

Ook het financiële evenwicht wordt beoordeeld voor de gemeente en het OCMW samen. In het meerjarenplan wordt geen gemeentelijke bijdrage aan het OCMW meer ingeschreven.

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit vier onderdelen:

1. de wijzigingen aan de strategische nota;

2. de aangepaste financiële nota, die bestaat uit:

         het aangepaste financiële doelstellingenplan (schema M1);

         de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2);

         het aangepaste overzicht van de kredieten (schema M3);

3. de toelichting.

4. motivering van de wijzigingen.

Bij het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan hoort ook documentatie. Die omvat alle achtergrondinformatie die nuttig is om het aangepaste meerjarenplan te beoordelen.

Het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan wordt minstens veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken, aan ieder raadslid bezorgd. Vanaf dat ogenblik moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.

De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerd aangepast meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.

De raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen.

De gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast.

Daarna keurt de gemeenteraad het deel goed dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, waardoor het aangepaste meerjarenplan definitief is vastgesteld.

Het managementteam heeft op 13 oktober 2020 in overleg een ontwerp van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 opgesteld.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 28 oktober 2020 goedgekeurd om het ontwerp van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 te agenderen voor de gemeenteraad van 26 november 2020.

Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 werd uitgebreid toegelicht op de verenigde gemeenteraadscommissie van 23 november 2020.

 

BESLUIT

 

  • 23 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli en Eddy Pools
  • 4 stemmen tegen: Ann Leyssens, Hans Zegers, Herwig Hermans en Ria Feyen
  • 3 onthoudingen: Jan Jans, Tony Lespoix en Anny Jaspers

 

Artikel 1:

Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 wordt, voor het deel waarvoor de gemeenteraad bevoegd is, vastgesteld.

 

 

Waarnemend financieel directeur, Dirk Reynders, verlaat de vergaderzaal.

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Punt bijlagen/links Aangepast meerjarenplan.pdf Download
Omgevingsanalyse.pdf Download
Overzicht punten

OZ.12.

Financiën - Limburg.net algemene vergadering

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald:

◦artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

◦artikel 432, alinea 3: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te

worden herhaald voor elke algemene vergadering

Feiten en context

Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, meer

bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §2, 3° van het decreet over

het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De gemeente heeft een lidmaatschap bij Limburg.net.

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten’).

De raad van bestuur van Limburg.net heeft op 21 oktober 2020 de agenda van de algemene

vergadering van Limburg.net van woensdag 16 december 2020 om 18 uur goedgekeurd als volgt:

1) Welkom door de voorzitter

2) Goedkeuring verslag van de vorige algemene vergadering

3) Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)

4) Begroting 2021, te ontwikkelen activiteiten en strategie

Bijlagen: Begroting 2021 – PowerPoint Begroting 2021

5) Benoeming leden algemeen comité

Op het moment van het uitsturen van de agenda zijn geen vervangingen bekend.

6) Varia

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De agendapunten van de Algemene Vergadering van woensdag 16 december 2020 van de Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net worden goedgekeurd.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van een afschrift in tweevoud aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.13.

Financiën - Cipal algemene vergadering

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking (DIS)

         artikelen 40 en 41, decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 inzake de aanduiding van de

vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal

De statuten van Cipal

De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 met volgende

agendapunten:

1.Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering

De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

Artikel 44 van het DIS bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet

herhaald worden voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de

algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 goedgekeurd.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van

Cipal van 10 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene

Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke

reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd

om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit

en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.14.

Financiën - toekenning toelagen aan fracties - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen.

         Het decreet over het lokaal bestuur, artikel 36, § 5 en artikel 41, 23°.
Het huishoudelijk reglement legt de nadere regels vast voor de financiering van de fracties binnen de grenzen die de Vlaamse Regering bepaalt.
De gemeenteraad stelt de subsidiereglementen vast en kent de nominatieve subsidies toe.

         Het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019 over het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, artikel 42, § 5.
De toelage van 150 euro per fractielid wordt uitgereikt aan de fractie zoals deze is samengesteld op 2 januari 2019.
Een wijziging van het aantal fractieleden blijft zonder gevolg voor de toelage aan de fractie.
 

Feiten en context

Op de centrale commissie van 19 oktober 2020 werden de verantwoordingsnota's van de fracties voor akkoord ondertekend.

Er is 4.650 euro beschikbaar op de jaarbudgetrekening 2020/GBB/0100-00/64920310/GEMEENTE.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

Aan de fracties van de gemeenteraad worden de volgende toelagen toegekend voor 2020:

Fractie

Aantal fractieleden

Toelage per fractielid

Totale toelage

G|O|E|D

11

150 euro

1.650 euro

SP.A

7

150 euro

1.050 euro

CD&V

6

150 euro

900 euro

N-VA

4

150 euro

600 euro

Vlaams Belang

3

150 euro

450 euro

Totaal:

4.650 euro

 

Bijlagen

Bijlage 1 Verantwoordingsnota's besteding toelage fractiewerking 2020

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.15.

Cultuur en toerisme - extra tegemoetkoming diverse vergoedingen - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van december 2007, artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad

         principiële beslissing van het college van 21 oktober 2020 betreffende de vraag voor extra tegemoetkomingen voor diverse vergoedingen

 

Feiten en context

Omwille van de COVID-19 problematiek werd er in het voorjaar 2020 door de gemeenteraad en het schepencollege een algemene beslissing genomen om een tegemoetkoming te doen voor de

diverse vergoedingen die derden aan het gemeentebestuur moeten betalen. Het betreft oa. de

concessievergoedingen van de verschillende horeca-uitbaters en de gebruiksvergoedingen van

diverse partners. Deze maatregel was geldig t.e.m. 30 juni 2020 omdat er vanaf 8 juni 2020

opnieuw versoepelingen mogelijk waren en de horeca terug open mocht.

 

Zie beslissingen:

         collegebeslissing van 25 maart 2020 met oa. het uitstel tot betaling van de concessievergoeding MUZEcafé

         collegebeslissing van 1 april 2020 betreffende de tussenkomst van de gebruiksvergoedingen CC MUZE

         collegebeslissing van 8 april 2020 betreffende de aanpassingen van oa. de concessievergoedingen i.f.v. COVID-19

         gemeenteraadsbeslissing van 30 april 2020 betreffende de belasting- en retributiereglement m.b.t. COVID-19 - overzicht ingrepen

 

Adviezen

A 2020 058 - dienst financiën:

Voormeld ontwerp besluit betreft een opportuniteitsvraag waardoor dit deel uit maakt van een beleidsbeslissing.

Gelet op de budgettaire impact is het voorstel om slechts 50% korting te verlenen voor de periode juli tot en met december. Raming minderontvangst bedraagd dan € 47 500,00.

 

Argumentatie

Ondanks de heropening van de horeca en de vooropgestelde versoepelingen blijven de vragen van

verschillende partners binnen stromen voor een bijkomende tegemoetkoming vanuit het

gemeentebestuur (zie bijlagen).

Deze moeilijke  omstandigheden en de bijkomende beslissing van de federale overheid die gecommuniceerd werd op vrijdag 16 oktober 2020 omtrent de nieuwe sluiting van de horeca voor minimum 1 maand, maken het onhoudbaar voor de diverse partners omdat er nog steeds minder inkomsten zijn en de vaste kosten gewoon blijven doorlopen.

Vanuit de cluster samenleving wordt er gevraagd om één en dezelfde bijkomende korting te

verstrekken op de vergoeding die volgende partners moeten betalen aan ons bestuur:

         Davy Thys en Anouk Vanbrabant : concessievergoeding 'Den Ubbel'

Guy Bauwens: concessievergoeding cafetaria sporthal Bolderberg

Jerry Vanderhaegen: concessievergoeding cafetaria sporthal Berkenbos

Nathalie Brasseur: concessievergoeding cafetaria sporthal Heusden

Petanqueclub Boekt: concessievergoeding

VZW De Winning : concessievergoeding 'Bistro Bovy'

BVBA Het Kleine Verschil : concessievergoeding 'MUZEcafé'

VZW impulse Music: gebruiksvergoeding leslokalen

Studio MUZE: gebruiksvergoeding opnamestudio

VZW Terlamen: huurovereenkomst

 

Deze nieuwe korting zal aansluitend ingaan op het einde van de vorige tegemoetkoming, dus vanaf

1 juli 2020 tot en met 31 december 2020. Indien er reeds vergoedingen betaald zijn, zullen deze

kortingen met terugwerkende kracht verrekend worden. De korting zal uiteraard enkel toegekend

worden op de maanden waarvoor er ook daadwerkelijk een vergoeding betaald werd: partners die

tijdens de zomerperiode een sluitingsperiode hadden, hebben ook geen vergoeding moeten betalen

conform hun geldende overeenkomst.

Dit voorstel werd principieel aanvaard door het college op 21 oktober 2020 en dient nu door de gemeenteraad te worden goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Ontvangsten:

Aangezien dit gaat over verschillende teams van de hele cluster samenleving, heeft dit betrekking

op een aantal registratiesleutels:

 

* voor de concessievergoedingen van de cafetaria's en andere:

Registratiesleutel: 2020/GBB/0740-01/70500020

Budgettair krediet: € 293.000,00

Totaal maandelijks bedrag inclusief BTW:

         concessievergoeding cafetaria sporthal Bolderberg: € 1.055,46

         concessievergoeding cafetaria sporthal Heusden: € 1.000,00 (excl. woning)

         concessievergoeding cafetaria sporthal Berkenbos: € 1.019,92 (excl. woning)

         concessievergoeding 'Den Ubbel': € 1.974,74

         concessievergoeding van de petanqueclub Boekt: € 271,11

         huur VZW Terlamen: € 7.718,89

 

* voor de concessievergoeding van Bistro Bovy:

Registratiesleutel: 2020/GBB/0521-01/70509999

Budgettair krediet: € 16.500,00

Maandelijks bedrag inclusief BTW: € 1.293,05

 

* voor de concessievergoeding van het MUZEcafé en de gebruiksvergoedingen van MUZE:

Registratiesleutel: 2020/GBB/0701-02/70500010

Budgettair krediet: € 65.000,00

Totaal maandelijks bedrag inclusief BTW:

         concessievergoeding MUZEcafé: € 1.815,00

         gebruiksvergoeding Studio MUZE: € 250,00

         gebruiksvergoeding Impulse Music VZW € 200,00

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad heeft kennis genomen van de verschillende aanvragen voor een bijkomende tegemoetkoming o.w.v. de huidige situatie en de maatregelen tegen COVID-19 en keurt een bijkomende tegemoetkoming goed van 50% op de diverse vergoedingen die aan ons bestuur betaald moeten worden vanaf 1 juli 2020 tot en met 30 september 2020. Vanaf 1 oktober 2020 wordt ten gevolge van de verstrenging van de coronamaatregelen een tegemoetkoming van 100% op de diverse vergoedingen die aan ons bestuur betaald moeten worden goedgekeurd.

Voor de vzw PWA Duizendpoot en de moskeevereniging wordt akkoord gegaan om eveneens vanaf 1 oktober 2020 terug uitstel van betaling te geven. Deze tegemoetkomingen gelden zolang de verscherpte maatregelen inzake het coronavirus gelden. Daarna zal het besluit terug herzien worden.

 

Artikel 2:

De tegemoetkoming zal met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 juli 2020 t.e.m. 31 december

2020 en heeft enkel betrekking op de maanden waarvoor ook effectief een vergoeding betaald

moet worden.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.16.

Cultuur en toerisme - goedkeuring samenstelling beheersorgaan

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van december 2007, artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

De bibliotheek en het cultuurcentrum beschikken over een gemeenschappelijk beheersorgaan aangezien beiden hun dienstverlening organiseren tegen de achtergrond van het decreet op het lokale cultuurbeleid.

 

Dit beheersorgaan is samengesteld volgens de formule b van de cultuurpactwetgeving. Bij toepassing van de formule b (gemengd beheer) moet het beheersorgaan voor de ene helft bestaan uit afgevaardigden van de inrichtende overheid, aangewezen volgens het evenredig stelsel, berekend volgens het stelsel D'hondt op de verkiezingsuitslagen, en voor de andere helft uit afgevaardigden van de door de inrichtende overheid erkende adviesraad inzake culturele aangelegenheden.

 

Het gezamenlijke beheersorgaan van de openbare bibliotheek en het cultuurcentrum bestaat in Heusden-Zolder uit 11 politieke afgevaardigden (aangeduid door de gemeenteraad) en 11 vertegenwoordigers vanuit de gebruikers (aangeduid door de algemene vergadering van de cultuurraad). Dit beheersorgaan kan vervolgens worden aangevuld met een aantal externe deskundigen die vanuit (beroeps)ervaring een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan het debat.

De schepen van cultuur (verantwoordelijk voor bibliotheek en cultuurcentrum) is de voorzitter.

Op die manier ontstaat er een sterke band met de lokale overheid en kan er zinvol debat en actieve participatie worden georganiseerd om het lokale cultuurbeleid te versterken.

 

Aan het college is op 28 oktober 2020 kennis gegeven van de samenstelling van de beheersorgaan van bibliotheek en cultuurcentrum.

 

Advies

Gunstig advies cultuurraad

 

Argumentatie

 

Afvaardiging vanuit de gemeenteraad

De politieke afvaardiging werd in samenspraak met de fractieleiders samengesteld en bestaat uit:

- SP.A: Metin Karabas, Nico Geeraerts en Eddy Pools

- Goed: Janne Celis, Mario Carremans, Petra Tielens en Marten Frederix

- N-VA: Ria Feyen

- Vlaams Belang: Jan Jans

- CD&V: Annette Palmers en Elif Sanli

 

Afvaardiging vanuit de cultuurraad

De vertegenwoordiging vanuit de cultuurraad werd door het dagelijks bestuur van de cultuurraad voorbereid. De finale afvaardiging werd op 1 mei 2020 afgerond op basis van een digitale bevraging (omwille van covid-19) bij de meer dan 100 leden van de algemene vergadering van de cultuurraad. Deze algemene vergadering heeft ermee ingestemd om volgende 11 personen af te vaardigen als stem voor de gebruiker:

 

         Laila Abdelmalek: als lid van de cultuurraad en als voorzitster van kunstkring Filokalia kan zij het segment van de amateurkunsten vertegenwoordigen. Beroepsmatig is ze therapeute en heeft een goede achtergrond betreffende cultuurbemiddeling naar specifieke doelgroepen.

         Valère Ceyssens: voorzitter van de cultuurraad en van volksdansgroep De Akkermennekes. Heeft hij o.a. interesse in erfgoed maar ook beeldende kunsten, literatuur en ruimtelijke ordening zijn voor hem belangrijke thema’s.

         Louis Hauquier: lid van de cultuur- en toerismeraad en man van vele interesses. Hij vertegenwoordigt zowel het amateurtheater, het erfgoedverhaal en de toeristische kant van Heusden-Zolder.

         Lydia Eerdekens: al jaren gedreven docente aan de academie voor beeldende kunsten. Haar kennis en ervaring in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en het omgaan met jongeren zijn uiteraard zeer relevant voor het beheersorgaan.

         Josée Geerts: toerisme en cultuur gaan hand in hand in Heusden-Zolder. Josée is als voorzitster van de toerismeraad dan ook de ideale partner om dit verhaal mee vorm te geven. Zij is ook betrokken in de werkgroep om cultuur- en toerismeraad met elkaar te versmelten.

         Lut Daniëls : als docente van de Academie voor Woord, Muziek en Dans (SAWMD) is zij nauw betrokken bij verschillende projecten in Heusden-Zolder en kan ze zinvol advies geven over zowel onderwijs, betrokkenheid van jongvolwassenen, bibliotheek, podiumkunsten…

         Hugo Ketelslegers : vanuit zijn rol binnen OKRA is hij lid van de cultuurraad en voorzitter van de seniorenraad. De seniorenraad is een belangrijke partner voor bibliotheek en cultuurcentrum.

         Paul Boutsen : voorzitter van VZW Het Vervolg en deskundige op vlak van erfgoed en het mijnverleden. Het Vervolg is belangrijke partner van ZLDR Luchtfabriek.

         Fred Brouwers : werkt actief mee aan de programmering van de klassieke muziek (vaak op locatie) en levert een belangrijke bijdrage voor de benadering van cultuurmedia.

         Lieven Cambré : Lieven is deskundige betreffende (jazz)muziek. Als lid van het huisorkest The Muze Jazz Orchestra brengt hij zijn expertise aan als uitvoerend muzikant.

         Marie Claire Rouffaert : als gepensioneerd personeelslid van de bibliotheek is ze een uitstekende partner om ook dit verhaal mee vorm te geven. Ze is ook betrokken bij de werking van Sint-Vincentius. Het armoedeverhaal ligt haar nauw aan het hart en gezien de hoge armoedecijfers in Heusden-Zolder kan zij dus een belangrijke insteek geven voor het bereiken van kansengroepen.

 

Aanvullende deskundigen

Naast deze 11 afgevaardigden van de gemeenteraad en de 11 afgevaardigden van de cultuurraad doen we ook beroep op de expertise van enkele studenten, docenten en personen die werken met bijzondere doelgroepen. Zij maken geen vast deel uit van het beheersorgaan maar kunnen gezien hun expertise en vakkennis voor bepaalde thema’s uitgenodigd worden:

 

         Sander Celis : studeerde een jaar kunst en cultuurbemiddeling en volgt nu een regieopleiding aan het RITS in Brussel.

         Ali Ait Sidi : zijn persoonlijke achtergrond en vanuit zijn werk bij VZW De Sluis kan hij heel wat waardevolle kennis betreffende kansengroepen inbrengen.

         Pieter Jan Valgaeren : als kunsthistoricus, zijn werk als artistiek directeur van de stadtriënnale Hasselt/Genk en zijn achtergrond als cultuuraanjager voor Limburg bezit hij over bijzonder veel nuttige expertise en netwerken.

         Gerlinde Gilissen : drijvende kracht van het Berenhuis en Art.27 en daardoor een bron van informatie en kennis betreffende thema’s als kunsten, sociaal artistieke projecten, armoede, taal…

         Dinora Dewaele : voormalig docent aan de Thomas More Hogeschool (departement sociaal-cultureel werk) en als verenigingswerker actief in het cultuurcentrum om o.m. de integratie cultuur- en toerismeraad te begeleiden.

 

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de voorgestelde samenstelling van het beheersorgaan bibliotheek en cultuurcentrum goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

OZ.17.

Sport - De Fietshal

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Feiten en context

         Heusden-Zolder blijft een gemeente waar aandacht voor kansarmoede noodzakelijk is;

         Heusden-Zolder zet in op een fietsbeleid als duurzaam vervoersmiddel;

         De fiets zet in op enkele SDG's zoals geen armoede, goede gezondheid, duurzame steden en gemeenten, duurzame consumptie en productie en tenslotte klimaatactie.

 

Argumentatie

Met “De Fietshal” willen we meer inwoners op de fiets krijgen! Maar daarvoor lanceren we een andere methode dan de klassieke fietsbib die vanuit de CM in verschillende steden en gemeenten verschijnt. De fietsbib is voor elke inwoner toegankelijk, terwijl we vanuit "De Fietshal" gericht te werk willen gaan naar de meest kwetsbare doelgroepen, uit onze gemeente, die er het meeste nood aan hebben.

We gaan gericht te werk door de krachten te bundelen: CVO, wijkwerkers, sport, sociaal huis en nog andere cruciale toeleiders zijn of zullen betrokken worden. De coördinatie van het project blijft in handen van de cluster samenleving.

 

“De Fietshal”  ligt in de Halstraat en is nu al de thuisbasis voor de fiets opleidingen van het CVO.

Maar daarnaast wordt het in de toekomst ook een inlooppunt voor een snelle herstelling of voor het ontlenen van een nieuwe fiets. Dit inlooppunt zal dan 1 of 2 dagen per maand open zijn voor mensen die, door de wijkwerkers, sociale assistenten of andere mensen die dicht bij de doelgroep staan, worden door verwezen.

 

Na de herfstvakantie start in het CVO een nieuwe opleiding fiets hersteller waarbij we de deelnemers aan de cursus warm willen maken voor het sociale aspect van onze manier van werken. Enerzijds door de fietsen te herstellen voor de doelgroep en anderzijds door het open houden van De fietshal als inloopplek voor het herstellen van je fiets, het beter afstellen van je fiets of om gewoon een nieuwe fiets te krijgen. De cursisten die zich sociaal mee engageren, komen we tegemoet met extra op maat workshops of een vrijstelling van de borg voor een eigen fiets. De cursisten die hun engagement niet zo ver willen laten gaan, kunnen dan weer hun eigen, toekomstige fiets herstellen door de basis knepen van het vak te leren.

 

De fietsen moeten we natuurlijk inzamelen en dat doen we door de gevonden fietsen in Heusden-Zolder te schenken aan het project, door een oproep te lanceren bij de inwoners, maar ook door een oproep bij al het personeel van het lokaal bestuur.

 

Voor de totale werking van "De Fietshal" is een reglement opgesteld dat nu ter goedkeuring voor ligt.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement "De Fietshal" goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Punt bijlagen/links Reglement De Fietshal.pdf Download
Overzicht punten

OZ.18.

Personeel en HR - Beekbeemden - schoolreglement - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

         decreet basisonderwijs van 25 februari 1997: de artikelen 28, 37 en 37bis, zoals laatst gewijzigd bij Onderwijsdecreet XXVI van 17 juni 2016

         decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad van 2 april 2004 zoals gewijzigd door het decreet van 4 april 2014 houdende de diverse maatregelen betreffende de rechtspositie van de leerlingen in het basis- en secundair onderwijs en betreffende de participatie op school.

         omzendbrief BaO/2002/1 van 8 februari 2002, gewijzigd op 15 juni 2016 betreffende informatie bij eerste inschrijving schoolreglement.

         Het model van schoolreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Feiten en context

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

Er is overleg met de schoolraad gehouden op 17 september 2020.

 

Adviezen

Het is aangewezen om de wijzigingen in de regelgeving aan te passen in het schoolreglement.

 

Argumentatie

Het schoolreglement werd door de directie en na overleg met de schoolraad aangepast aan de nieuwe regelgeving naar het model van de koepel OVSG.

Wijzigingen in het schoolreglement:

         Extra toevoeging: beginselverklaring neutraliteit (algemeen wettelijk kader).

         Algemene bepalingen: bijvullen info regelmatige leerlingen door de leerplicht die ingaat voor de kleuters van de laatste kleuterklas. Hierdoor mogen deze kleuters ook een levensbeschouwing volgen. Maar ze moeten ook voldoende aanwezig zijn, nl. 290 halve dagen per schooljaar.

         Aanpassing in afwezigheden bij revalidatie (dit wordt 150 minuten) na gunstig advies van het CLB.

         contactgegevens van het CLB.

 

Het schoolreglement wordt ter beschikking gesteld van alle ouders van de leerlingen en kleuter van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden.

 

Wijzigingen in de infobrochure:

         aanpassing gegevens nieuwe scholengemeenschap met de vermelding van andere scholen en de coördinerend directeur.

         verjaardagen vieren: in coronatijden aangepast, er wordt niet getrakteerd.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het bestaande schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde aangepaste schoolreglement goed vanaf het schooljaar 2020-2021

 

Artikel 3:

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders.

 

Bijlagen

Verslag Schoolraad van 17 september 2020

Schoolreglement 2020-2021

Infobrochure

 

 

Varia:

Raadslid Tony Lespoix krijgt het woord en heeft een vraag over de bekendmaking van een dossier behandeld in het schepencollege van 31/10/2020. De voorzitter antwoordt hierop dat het niet de bedoeling is om tijdens de gemeenteraad dossiers van het schepencollege te behandelen.

Raadslid Tony Lespoix verduidelijkt dat het over de nieuwe trage weg Stukkenstraat gaat. Zijn de gronden beschikbaar om verbinding te maken tussen de Stukkenstraat en de Stationsstraat?

De voorzitter zegt dat het antwoord wordt verstuurd via mail door de bevoegde dienst.

Raadslid Tony Lespoix merkt op dat er een beslissing is genomen tijdens het schepencollege en de gemeenteraad in 2008. Er diende een verplaatsing te gebeuren ter hoogte van Spoorwegstraat 25 en deze kosten moesten gedragen worden door de verkavelaar. Nu stellen we vast dat de  gemeente zelf de kosten gaat dragen.

De voorzitter merkt op dat ook hier een antwoord zal gegeven worden door de bevoegde schepen.

 

Raadslid Ann Leyssens krijgt het woord en merkt op dat onze gemeente na herhaaldelijke tussenkomsten op de gemeenteraad heeft ingeschreven in de European Disability Card. Ze dankt de gemeente hiervoor, maar vraagt de politie de nodige aandacht te geven voor die mensen die deze kaart hebben en hen de nodige ondersteuning te bieden.

De voorzitter zal dit aan de zonechef meegeven.

 

Raadslid Jan Jans krijgt het woord en vraagt  wat de gemeente gaat doen in de speciale procedure  tegen Remo, die door twee burgers ingesteld gaat worden.

De voorzitter antwoordt dat dit een eenzijdig artikel is, aan de gemeente is niet gevraagd om hierover een repliek te geven. Voor het dempen van de put is een stedenbouwkundige vergunning nodig en aangezien Remo op het grondgebied van Houthalen-Helchteren ligt kunnen wij niet tussen komen in deze procedure. We gaan zeker tussen komen als het gaat over de geurproblematiek.

 

De voorzitter geeft het woord aan raadslid Hans Zegers die opmerkt dat het gele bord voor de bekendmaking van de vergunning aan de verkeerde kant van de Stukkenstraat staat. Ze hebben de kant aan de Ketelstraat genomen, maar het bord moet aan de andere kant staan. De voorzitter bedankt voor de melding en deelt mee dat de schepen het noteert.

 

De voorzitter bedankt iedereen voor zijn aanwezigheid tijdens de raad en deelt mee dat de volgende gemeenteraad zal doorgaan op donderdag 17 december 2020.

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Punt bijlagen/links GBS BB_Schoolreglement 2020-2021_voorstel.pdf Download