Gemeente Heusden-Zolder

 

Notulen gemeenteraad

25 april 2024 19:06

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Schepenen:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Nico Geeraerts en Yasin Gül

 

Raadsleden:

Jan Jans, Tony Lespoix, Funda Oru, Annette Palmers, Ann Leyssens, Kristof Was, Mohamed Ahmidouch, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Hans Zegers, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Elif Sanli, Eddy Pools, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

Algemeen directeur:

Rony Herlitska

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadsleden:

Metin Karabas en Zihni Aktepe

 

Elif Sanli, raadslid, is terug aanwezig vanaf punt OZ.4.

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - notulen gemeenteraad - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De algemeen directeur legt de notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad voor ter goedkeuring.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen, zoals voorgelegd door de algemeen directeur, goed te keuren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Bijlagen

Bijlage 1: notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.2.

Secretariaat en juridische zaken - mededelingen

 

Er zijn geen mededelingen.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.3.

Politie - overzicht van de gunningen

 

 

Bij besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 werd de gunningswijze bepaald van alle uitgaven onder € 30.000 excl. BTW, die via aanvaarde factuur zullen worden aangekocht. Deze aankopen kunnen dus worden goedgekeurd door het college, via aanvaarde factuur. Ze werden aan de lijst van de gunningsbeslissingen toegevoegd die ieder kwartaal ter kennisgeving aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.4.

Politie - deelname raamcontract mobiele telefonie

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         nieuwe gemeentewet (NGW), artikels 234 en 236

         wet 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus

         wet 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten

         wet 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

         KB 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

         KB 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

 

Feiten en context

De lokale politie is deelnemer aan de raamovereenkomst FORCMS-GSM-117 gesloten met Proximus voor mobiele telefonie. Deze raamovereenkomst loopt op 30/06/2024 ten einde en zal niet vernieuwd worden. Er werd echter een nieuwe raamovereenkomst voor vaste en mobiele telefonie gegund via de aanbesteder Federale Overheidsdienst Financiën waaraan de lokale politiezone kan deelnemen voor wat betreft de mobiele telefoniediensten.

 

Adviezen

Er werd positief financieel advies verkregen van de bijzonder rekenplichtige van de lokale politiezone op 5 maart 2024.

 

Argumentatie

Gelet op het aflopen van de huidige federale raamovereenkomst betreffende de mobiele telefoniediensten, wenst de lokale politiezone deel te nemen aan de raamovereenkomst ‘S&L/DA/2021/55 mobiele en vaste telefoondiensten’ gegund door de FOD Financiën aan Proximus (looptijd 01/01/2023 – 31/12/2026) voor wat betreft de mobiele telefoniediensten.

 

De lokale politie werkt onder het huidige raamcontract al samen met Proximus voor haar mobiele telefoniediensten en is tevreden van de samenwerking. De voorwaarden van de raamovereenkomst S&L/DA/2021/055 zijn voordeliger dan onder de huidige overeenkomst (meer datavolume voor dezelfde prijs). Daarnaast kan er praktisch gezien vlot overgeschakeld worden van het oude naar het nieuwe raamcontract, aangezien de samenwerking met Proximus wordt verdergezet.

 

Financiële gevolgen

De kosten voor vaste en mobiele telefonie (inclusief data) worden jaarlijks voorzien op artikel 330/123-11 van de gewone dienst. Voor het dienstjaar 2024 werd er een budget van 8.000,00 euro voorzien in de begroting op dit artikel. Ongeveer de helftvan het budget is voorzien voor de mobiele telefonie.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1

De lokale politie neemt deel aan de raamovereenkomst ‘S&L/DA/2021/055 mobiele en vaste telefoniediensten’ gegund door de FOD Financiën aan Proximus.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.

Artikel 3

Afschrift van dit besluit zal samen met de nodige instapformulieren aan de aanbesteder (FOD Financiën) en Proximus bezorgd worden.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.5.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - vaststelling rooilijn Kapelstraat - vaststelling

 

 

MOTIVERING

Juridische overwegingen

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41
Deze artikels handelen over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

        Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening.

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 zoals gewijzigd en uitvoeringsbesluiten

        Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning, artikel 31. Dit artikel herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen.

        Het Omgevingsvergunningsbesluit, artikel 47, Dit artikel handelt over de beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad inzake wegenwerken en stelt dat de gemeenteraad daarbij kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Aanleiding, feiten en context

Er is op 10 november 2023 een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend (OMV_2023051655, ref. 23/356) voor het aanleggen van een verhoogd aanliggend fietspad in de Kapelstraat, het wijzigen van het reliëf t.h.v. de Champert en t.h.v. het kruispunt Kapelstraat en Sint-Jansstraat.

 

De Kapelstraat heeft in de bestaande toestand geen veilig fietspad. Met dit project wordt een veilige fietsverbinding gecreëerd. Men voorziet de aanleg van een verhoogd aanliggend fietspad in de Kapelstraat tussen de rotonde met de Beringersteenweg en de Sint-Jansstraat. Het fietspad bestaat uit asfalt en is 2 meter breed. Om het fietspad te kunnen aanleggen en een veilige afstand tot hindernissen te houden moet een keermuur aangepast worden t.h.v. de zuidoostelijke hoek van het kruispunt Kapelstraat met Sint-Jansstraat, alsook moet een nieuwe keermuur voorzien worden op meerdere plaatsen in de buurt van het vermelde kruispunt. Tussen de Sint-Jansstraat en de Pastorijstraat wordt een fietssuggestiestrook aangebracht. Daarnaast beoogt het project de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de Kapelstraat tussen de rotonde met de Beringersteenweg en de Pastorijstraat, alsook in een gedeelte van de Sint-Jansstraat en Geenrijt.

 

Het dossier omvat een aanpassing van de breedte van de bedding (rooilijn) van gemeenteweg. Het gemeentewegendecreet verplicht dat er een rooilijnplan moet worden opgemaakt en toegevoegd aan de aanvraag in geval er sprake is van een wijziging van de gemeenteweg.

 

Het rooilijnplan Kapelstraat, bestaande uit 3 delen (12.1, 12.2 en 12.3), is opgesteld door ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau Sweco Belgium te Hasselt op 1 februari 2024., in het kader van de aanleg van deze veilige fietsverbinding. Hieruit blijkt duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg. Uit het bijgevoegde innemingsplan, bestaande uit 2 delen, blijkt dat er 14 innames noodzakelijk zijn. Het betreft de kadastrale percelen (afd 1) sectie A nrs 2001L, 1999S3, 1999F5, 1999A5, 1999B5, 1999B4, 1999W3, 2000X2, 1275K, 1276D, 1227X2, 1228D4, 1228F4 en 1227Y2. De innames variëren van 1m² tot 265m². De totale oppervlakte aan innames bedraagt 621m².

 

Er wordt voorgesteld om de grenzen van het openbaar domein vast te stellen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen. Het Omgevingsvergunningsbesluit bepaalt in artikel 47 dat de gemeenteraad zich enkel uitspreekt over de zaak van de wegen, dus niet over de vergunningsaanvraag. De gemeenteraad bespreekt – volgens ditzelfde artikel - enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.

 

Openbaar onderzoek

Het voorgestelde rooilijnplan werd openbaar gemaakt van 19/02/2024 t.e.m. 19/03/2024. De verschillende door de wet voorgeschreven formaliteiten zijn vervuld.

Tijdens het openbaar onderzoek zijn er 4 bezwaarschriften ingediend, waarvan 2 (deels) betrekking  hebben op het wegenisdossier of in verband kunnen gebracht worden met de beoordelingsgronden opgesomd in artikel 3 (doelstellingen) en artikel 4 (principes) van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Bespreking van de ingediende bezwaren:

Bezwaar 1

Datum: 25 februari 2024

Het digitale bezwaarschrift werd als volgt beschreven:

“… wensen we voor 19 maart in contact te komen aangaande de geplande werken in de Kapelstraat (61). Volgens de vergaderingen en tekeningen die we online kunnen vinden, zal er een stuk van de oprit en klinkerwerken verdwijnen ten voordele van de aanleg van het nieuwe fietspad.  Onze oprit, omheining en voortuin zijn aangepast aan de huidige hoogte van de rijweg.  Het is ons geheel onduidelijk hoe dit wordt aangepakt.  Daarom willen we graag een bezoek van jullie diensten, bij voorkeur in de avond wanneer enkele familieleden kunnen aansluiten …”

 

De gemeenteraad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor bezwaar 1:

Het betreft hier geen bezwaar maar een informatievraag. Het wordt niet weerhouden.

 

Bezwaar 2

Datum: 2 maart 2024

Het digitale bezwaarschrift handelt deels over de zaak van de wegen en werd als volgt beschreven:

“Ik zou graag een bezwaar indienen tegen "het scheiden van regenwater en afvalwater van onze woning"  in de Kapelstraat.

Wij hebben een oude woning gekocht zonder plannen, dus geen enkel idee waar alles ligt.  En de voor deze werken moeten er zeer grote kosten gedaan worden, die wij niet ter beschikking hebben.”

 

De gemeenteraad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor bezwaar 2:

Het bezwaar handelt niet over ruimtelijke elementen uit de voorliggende aanvraag of de zaak der wegen. Het bezwaar wordt niet weerhouden.

 

Bezwaar 3 en 4

Datum: 18 maart 2024

Beide bezwaren hebben een gelijkaardige inhoud. Ze worden als volgt beschreven:

“Het is van groot belang dat we altijd toegang hebben tot de praktijk van Tandartsengroep Beutels, net zoals toegang tot een ziekenhuis verzekerd wordt. We begrijpen dat er werkzaamheden plaatsvinden in de Kapelstraat, maar het is essentieel dat de hinder van mobiliteit niet wordt onderschat. Vorig jaar hebben we maar liefst 38.042 patiëntbezoeken gehad in de praktijk Beutels, wat neerkomt op 38 verplaatsingen per uur over deze weg. Pijnklachten zijn altijd vervelend en hebben een oorzaak, als patiënt heb je recht op hulp bij pijn! Het merendeel van onze patiënten is ouder dan 60 jaar en heeft moeite met mobiliteit. Vooraleer de goedkeuring van het dossier OMV_2023051655 door kan gaan, moet een duidelijk faseringsplan worden opgesteld om ervoor te zorgen dat onze patiënten zo min mogelijk hinder ondervinden tijdens de werkzaamheden. Er is in uw huidig dossier geen omleidingsplan voorgesteld. Alle aannemers die werken zullen uitvoeren zullen geconfronteerd worden met dit probleem, wat nadelig is voor alle partijen, bij het ontbreken van uitgeschreven bestekken en plannen. Deze moeten minstens voorafgaandelijk besproken worden en niet na de goedkeuring. Om deze rede kunnen wij niet akkoord gaan. Voor de duidelijkheid: het gebouw is van immo-nobel en de uitbating is Tandartsengroep Beutels.”

 

De gemeenteraad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor bezwaar 3 en 4:

Het bezwaar handelt niet over ruimtelijke elementen uit de voorliggende aanvraag of de zaak der wegen. Het betreft mogelijke hinder tijdens de werkzaamheden. Het bezwaar is deels gegrond. het team Leefomgeving - wegenis en riolering - dient, voorafgaand de werken, een duidelijk faserings- en omleidingsplan op te stellen. Bewoners en aannemers worden hier tijdig over ingelicht.

 

Behandeling bezwaren

De gemeenteraad wenst op basis van de ingediende bezwaren volgende aanpassingen te doen aan het dossier:

- het team Leefomgeving - wegenis en riolering - dient, voorafgaand de werken, een duidelijk faserings- en omleidingsplan op te stellen. Bewoners en aannemers worden hier tijdig over ingelicht.

 

Advies

Advies 1

Adviesinstantie: team Leefomgeving, mobiliteit

Er werd op 12 februari 2024 advies gevraagd aan de mobiliteitscel. Er is tot op heden geen advies uitgebracht.

 

Advies 2

Adviesinstantie: het Agentschap voor Natuur en Bos

Het advies afgeleverd op 26 maart 2024 is voorwaardelijk gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Op basis van uiteenzetting verleent het Agentschap voor Natuur en Bos een gunstig advies mits naleving van de volgende voorwaarde(n):

• Ter hoogte van het kruispunt Kapelstraat x Sint-Jansstraat wordt de houtkant behouden bij het afgraven van de talud (keerwand). Schade aan wortels dient te worden vermeden.

• Bij lozing van het bemalingswater via oppervlaktewater dient men erop toe te zien dat de concentratie aan opgeloste zuurstof van dit water steeds aan de basismilieukwaliteitsnorm voor opgelost zuurstof in oppervlaktewateren (6 mg O2/l) voldoet.

 

Onderstaande direct werkende normen zijn hierbij van toepassing:

Artikel 8 Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels ter uitvoering van het decreet van 21.10.1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 23.07.1998”

 

Advies 3

Adviesinstantie: Aquafin

Het advies afgeleverd op 4 maart 2024 is gunstig en als volgt gemotiveerd:

“onze ref : GRBH 240335

Wij hebben geen bezwaar tegen de geplande werken onder volgende voorwaarde.

Indien het maaiveldniveau gewijzigd wordt, moeten de deksels van de inspectieputten op kosten van de aanvrager verhoogd/verlaagd worden. Voor deze werken verwijzen wij integraal naar het standaardbestek 250 voor de wegenbouw en bijkomende bestekbepalingen uit ‘Aanvullingen van Aquafin aan het standaardbestek 250’ dat strikt gevolgd moet worden. Voor deze bijkomende bestekbepalingen verwijzen wij naar de typetekeningen in bijlage.

In de bijlage bezorgen wij u het standaard-document bemaling.”

 

Advies 4

Adviesinstantie: provincie, dienst Water en Domeinen

Het advies afgeleverd op 13 maart 2024 is gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Ingevolge artikel 1.3.1.1 betreffende de watertoets van het decreet integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, is het nodig een wateradvies te verkrijgen van de waterbeheerder. De waterbeheerder die dit advies officieel moet verstrekken is echter Watering Het Schulensbroek.

 

In kader van de watertoets en/of bindende bepalingen treedt de afdeling Waterbeheer van de provincie Limburg voor dit dossier op als ondersteunende adviesverlenende instantie. Dit advies werd door de provincie opgeladen in het omgevingsloket.

 

Aan de watering wordt gevraagd om dit advies tot het hare te maken en het advies van de afdeling Waterbeheer te bekrachtigen in het omgevingsloket.

 

Hierbij kan ik u meedelen dat het dossier in het kader van de watertoets gunstig beoordeeld werd.

 

Het projectgebied is deels gelegen in overstromingsgebied, maar gezien de aard van de werken (aanleg nieuwe riolering) heeft de aanvraag een positief effect op het overstromingsregime.”

 

Advies 5

Adviesinstantie: Vlaamse Milieumaatschappij

Er werd op 2 april 2024 advies gevraagd aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Er is tot op heden geen advies uitgebracht.

 

Advies 6

Adviesinstantie: Watering Het Schulensbroek

Het advies afgeleverd op 19 maart 2024 is gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Hierbij kan ik u meedelen dat het dossier in het kader van de watertoets gunstig beoordeeld werd.

Het projectgebied is deels gelegen in overstromingsgebied, maar gezien de aard van de werken (aanleg nieuwe riolering) heeft de aanvraag een positief effect op het overstromingsregime.

De watering is waterbeheerder voor dit projectgebied, maar voor zowel het advies in het kader van de bindende bepalingen in verband met de waterloop (afstandsregels en machtigingen) als het advies in het kader van de watertoets treedt de Dienst Water en Domeinen van de provincie Limburg op als ondersteunende adviesverlenende instantie.

De watering neemt dit advies met de hierin opgenomen beoordeling en conclusie over en maakt dit advies tot het hare.”

 

Behandeling adviezen

De adviezen kunnen worden bijgetreden.

 

Argumentatie

Momenteel is in de Kapelstraat een asfalt rijweg aanwezig, opgesloten met een betonnen goot. Op een aantal locaties zijn verkeersremmende maatregelen genomen. Ter hoogte van de gemeentelijke werkplaats en de naastgelegen gebouwen (Kapelstraat 75 en 101) ligt over een afstand van ca 340 meter een asfalt verharding die dienst doet als parking. Deze verharding wordt opgebroken en vervangen door het fietspad. Tussen de rotonde en de Buitingweg / Dijkstraat is reeds een fietspad aanwezig, dat wordt aangepast in het nieuwe ontwerp.

 

Het project voorziet de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de Kapelstraat tussen de rotonde met de Beringersteenweg en de Pastorijstraat, alsook in een gedeelte van de Sint-Jansstraat en Geenrijt. Bovengronds voorziet men de aanleg van een verhoogd aanliggend fietspad uit asfalt, met een breedte van 2 meter, in de Kapelstraat tussen de rotonde met de Beringersteenweg en de Sint-Jansstraat. Tussen de Sint-Jansstraat en de Pastorijstraat wordt een fietssuggestiestrook aangebracht.

Om het fietspad te kunnen aanleggen en een veilige afstand tot hindernissen te houden moet een keermuur aangepast worden t.h.v. de zuidoostelijke hoek van het kruispunt Kapelstraat met Sint-Jansstraat, alsook moet een nieuwe keermuur voorzien worden op meerdere plaatsen in de buurt van het vermelde kruispunt. De bestaande keermuur uit gemetste stenen wordt opgebroken en op zijn verste punt een +- 1,1 meter naar achter geschoven. Tijdens de aanleg van deze keermuur zal er tijdelijk verder gegraven worden dan deze 1,1 meter om de keermuur te kunnen plaatsen. Deze wijzigingen liggen deels in parkgebied.

Tenslotte wordt de bestaande gracht in Champert beperkt uitgebreid en geherprofileerd over een lengte van ongeveer 360 meter (minimum 290 meter) tussen huisnummer 70 en huisnummer 30. Deze wijziging ligt deels in bosgebied.

Om een verkeersremmend effect te verkrijgen over het gehele tracé worden enkele kruispunten verhoogd voorzien en wordt de rijweg lokaal versmald.

 

De aanvraag is volgens het gewestplan Hasselt-Genk voornamelijk gelegen binnen woongebied en een zone voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s. Kleinere delen zijn gelegen binnen een zone voor gemeenschapsvoorzieningen, parkgebied, bosgebied en agrarisch gebied.

De VCRO voorziet in artikel 4.4.7. afwijkingsmogelijkheden voor handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben of als dergelijke handelingen beschouwd kunnen worden:

Ҥ 2. In een vergunning voor handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben, mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. Handelingen van algemeen belang kunnen een ruimtelijk beperkte impact hebben vanwege hun aard of omvang, of omdat ze slechts een wijziging of uitbreiding van bestaande of geplande infrastructuren of voorzieningen tot gevolg hebben.

De Vlaamse Regering bepaalt welke handelingen van algemeen belang onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen. Ze kan ook de regels bepalen op basis waarvan kan worden beslist dat niet door haar opgesomde handelingen toch onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen …”

De uitbreiding van de wegenis ten voordele van de zwakke weggebruikers kan worden beschouwd als handelingen van algemeen belang met een ruimtelijk beperkte impact volgens artikel 3 § 1.11 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Verder ligt de Kapelstraat voor een klein deel - tot huisnr 27 en 42 - binnen de contouren van het gemeentelijk RUP ‘Dorpcentrum’ (RUP_71070_214_00005_00001). De bestemmingszones ‘dienstontsluiting’  en ‘zone voor wegen’ zijn van toepassing.

Ten noorden, tussen de aansluiting met de Geenrijt en aansluitend op het RUP, ligt het projectgebied binnen de grenzen van het BPA ‘Geenrijt’ (BPA_71070_224_00003_00003), met bestemmingszone ‘Wegen met verbindingsfuncties (Kapelstraat, Geenrijtstraat, Merelstraat)’.

Het gevraagde is in overeenstemming de plannen en bestemmingszones. Er worden echter geen parkings aangelegd op het openbaar domein. Dit is ook niet aangewezen gezien op dit tracé enkele bedrijven, alsook de gemeentelijke werkplaats, zijn gevestigd. De Kapelstraat is in het gemeentelijk mobiliteitsplan (dd 2015) gecategoriseerd als een lokale weg type II. Deze weg verbindt de dorpskern van Heusden met de gewestweg Beringersteenweg.

 

Binnen het projectgebied zijn enkele buurt- en voetwegen (nrs 4, 8, 10 en 21) uit de Atlas der Buurtwegen van Heusden gelegen. Voorliggend project brengt geen wijzigingen aan die invloed hebben op de buurtwegen.

 

Het rooilijn- en innemingsplan Kapelstraat, opgemaakt door ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau Sweco Belgium te Hasselt op 1 februari 2024, is opgesteld in het kader van de aanleg van een veilige fietsverbinding.

Men creëert hierbij een veilig, comfortabel fietspad dat voldoet aan het fietsvademecum. Enerzijds komt het de toegankelijkheid van gemeentewegen voor de zachte weggebruikers ten goede. Anderzijds wordt de samenhang van gemeentewegen verbetert en kadert het dus binnen de uitbouw van een veilig wegennet op zowel lokaal als bovenlokaal niveau. Het fietspad behoort tussen Champert en de Pastorijstraat tot het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF). Het geeft eveneens uitvoering aan het gemeentelijk mobiliteitsplan (dd 2015) waarin ook melding wordt gemaakt van een alternatieve functionele fietsroute in de Kapelstraat.

 

Gezien bovenstaande argumentatie en de resultaten van het openbaar onderzoek, kan worden overgegaan tot definitieve goedkeuring van het rooilijnplan, het innemingsplan en bijhorende -tabel.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het rooilijnplan ‘Kapelstraat (bovenlokale fietspaden)’, het innemingsplan en de bijhorende tabel – conform de bijlagen gehecht aan dit besluit – wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de wijziging van een gemeenteweg in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer 23/356 (OMV_2023051655) voor het aanleggen van fietspad voorwaardelijk goed.

 

De voorwaarden luiden als volgt:

- de adviezen van de verschillende diensten, m.b.t. de zaak van de wegen, worden nageleefd;

- het team Leefomgeving - wegenis en riolering - dient, voorafgaand de werken, een duidelijk faserings- en omleidingsplan op te stellen. Bewoners en aannemers worden hier tijdig over ingelicht.

 

Artikel 3:

De totale inname met betrekking tot de aanleg van het fietspad, in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning met ref. 23/356 (OMV_2023051655), bedraagt 621m² en is aangeduid in het geel als innames 1 t.e.m. 14. De zate van de weg zal worden ingelijfd in het gemeentelijk openbaar domein.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de werkzaamheden ter voorbereiding van de grondverhandelingen die voortvloeien uit de goedkeuring van het voorliggende rooilijnplan.

 

Artikel 5:

Afschrift van onderhavig besluit zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023051655) gevoegd worden.

 

Artikel 6:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Artikel 7:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

- wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023051655 ingediend op 10 november 2023 voor het aanleggen van een verhoogd aanliggend fietspad in de Kapelstraat, het wijzigen van het reliëf t.h.v. de Champert en t.h.v. het kruispunt Kapelstraat en Sint-Jansstraat, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

- wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Artikel 8:

Dit besluit wordt volgens artikel 330 - van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 - ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur. Het onderwerp maakt deel uit van de lijst van aangelegenheden bedoeld in artikel 286 § 1.

 

Bijlagen

Bijlage 1: rooilijnplan ‘Kapelstraat (bovenlokale fietspaden)’, bestaande uit 3 delen (12.1, 12.2 en 12.3), opgesteld door ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau Sweco Belgium te Hasselt op 1 februari 2024.

Bijlage 2: innemingsplan en bijhorende –tabel, bestaande uit 2 delen (11.1 en 11.2), opgesteld door ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau Sweco Belgium te Hasselt op 1 februari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.6.

Leefomgeving - LEKP-rapportering 2023

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, artikel 40 en 41

         gemeenteraadsbesluit van 30 september 2021 waarbij beslist wordt om het Lokaal Energie- en KlimaatPact te ondertekenen.

         gemeenteraadsbesluit van 24 november 2022 waarbij beslist wordt om het Lokaal Energie- en KlimaatPact 2.0 te ondertekenen.

         gemeenteraadsbesluit van 25 mei 2023 waarbij beslist wordt om het Lokaal Energie- en KlimaatPact 2.1 te ondertekenen.

 

Feiten en context

Vlaanderen en de lokale besturen slaan door middel van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken.

Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:

Gemeente Heusden-Zolder engageerde zich om:

        het burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

        een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren volgens LEKP 1.0, later opgevoerd naar een jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 3% volgens LEKP 2.0 in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

        een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren volgens LEKP 1.0, later opgevoerd naar een reductie van de CO2-uitstoot met 55% in 2030 ten opzichte van 2015;

        tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

        het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare
energie-installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van
windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

        lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

        burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de
concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.
Om deze engagementen op te volgen komt er jaarlijks voor 1 mei een rapport van de
voortgang van het LEKP-engagement op de gemeenteraad.

 

Argumentatie

De rapportage die moet gebeuren voor het LEKP, is gebaseerd op de volgende passages uit het Besluit van de Vlaamse Regering:

"Om een opvolging van de gerealiseerde klimaatacties mogelijk te maken, wordt voorzien in een jaarlijks opvolgmoment. De gemeente bezorgt uiterlijk op 1 mei 2024 een rapportering met betrekking tot de voortgang van het Lokaal Energie en Klimaatpact nadat deze aan de

gemeenteraad is voorgelegd. De gemeente laadt de gemeenteraadsbeslissing op via het digitaal loket."

"De gemeente rapporteert over de uitgaven die gebeurd zijn voor de projecten waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd door ze in de jaarrekening te koppelen aan de code ABB-LEKP-2022."

 

Het rapport 'LEKP-rapport gemeente Heusden-Zolder’ brengt de klimaatacties van gemeente

Heusden-Zolder in beeld aan de hand van 17 doelstellingen.

Dit rapport wordt regelmatig online geactualiseerd. De cijfers worden up-to-date gehouden op

basis van de publicatiekalender, die aangeeft wanneer er een update voor een indicator ontvangen wordt van de bronleveranciers.

Bij elke werf kan, indien nodig, extra toelichting gegeven worden. Op dit moment is er geen verdere toelichting gegeven omdat de gemeente Heusden-Zolder geen grote afwijkende cijfers aantoont.

Via het Gemeentelijk klimaatactieplan 2030 en de subsidies en engagementen gemaakt via het Lokaal Energie- en Klimaatpact zal gemeente Heusden-Zolder de 17 doelstellingen van het LEKP voor 2030 zo goed mogelijk invullen.

 

BESLUIT

 

  • 25 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Nico Geeraerts, Yasin Gül, Jan Jans, Tony Lespoix, Funda Oru, Annette Palmers, Kristof Was, Mohamed Ahmidouch, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Elif Sanli, Eddy Pools en Anny Jaspers
  • 4 onthoudingen: Ann Leyssens, Hans Zegers, Herwig Hermans en Steven Goris

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de rapportering voor het Lokaal Energie- en KlimaatPact via het digitaal loket van de Vlaamse Overheid goed.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.7.

Leefomgeving - vestiging erfdienstbaarheid Koolmijnlaan

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het Burgerlijk Wetboek, art. 1582 tot 1701.

         Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

         Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Feiten en context

Momenteel is de NV Uludag Invest, waarvan de zetel gevestigd is in 3520 Zonhoven, Industrieweg-Zuid 1401, eigenaar van een perceel industriegrond in het ondernemerspark De Schacht, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie A, nr. 205/R/16 P0000.

Voor de aanleg van de nutsleidingen met het oog op het plaatsen van een hoogspanningscabine op dit perceel, waarvoor een omgevingsvergunning werd afgeleverd op 31 januari 2024, dient een eeuwigdurende erfdienstbaarheid van ondergrondse inneming met een breedte van 10m en een lengte van 15,46m gevestigd te worden in het perceel gemeente-eigendom in de Koolmijnlaan, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie A, nr. 205/H/19 P0000.

Enkel en alleen met het oog op het gebruik en het onderhoud van deze erfdienstbaarheid wordt tevens een recht van overgang en doorgang en een erfdienstbaarheid non aedificandi gevestigd.

De erfdienstbaarheid wordt gevestigd in het voordeel van het heersend erf, momenteel eigendom van de NV Uludag Invest, en ten laste van het lijdend erf, en niet van de eigenaar van dit erf, ten behoeve van de aanleg en de uitbating in het heersend erf.

De erfdienstbaarheid wordt kosteloos toegestaan, maar alle kosten, rechten en erelonen, die er uit voortvloeien, vallen ten laste van de NV Uludag Invest.

De NV Uludag Invest zal na de aanlegwerken van de nutsleidingen aan de gemeente elke eventuele schade vergoeden, veroorzaakt door de werken.

 

Adviezen

Gunstig financieel advies.

 

Argumentatie

Door de aanleg van de nutsleidingen en het vestigen van een erfdienstbaarheid, kan overgegaan worden tot de bouw van een hoogspanningscabine.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De vestiging van een eeuwigdurende erfdienstbaarheid van ondergrondse inneming met een breedte van 10m en een lengte van 15,46m in het perceel gemeente-eigendom in de Koolmijnlaan, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie A, nr. 205/H/19 P0000, nodig voor de aanleg van de nutsleidingen met het oog op het plaatsen van een hoogspanningscabine op het perceel, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie A, nr. 205/R/16 P0000, wordt definitief goedgekeurd.

Enkel en alleen met het oog op het gebruik en het onderhoud van deze erfdienstbaarheid wordt tevens een recht van overgang en doorgang en een erfdienstbaarheid non aedificandi gevestigd.

 

Artikel 2:

De erfdienstbaarheid wordt gevestigd in het voordeel van het heersend erf, momenteel eigendom van de NV Uludag Invest, waarvan de zetel gevestigd is in 3520 Zonhoven, Industrieweg-Zuid 1401, en ten laste van het lijdend erf, en niet van de eigenaar van dit erf, ten behoeve van de aanleg en de uitbating in het heersend erf.

 

Artikel 3:

De erfdienstbaarheid wordt kosteloos toegestaan, maar alle kosten, rechten en erelonen, die er uit voortvloeien, vallen ten laste van de NV Uludag Invest.

De NV Uludag Invest zal na de aanlegwerken van de nutsleidingen aan de gemeente elke eventuele schade vergoeden, veroorzaakt door de werken.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.8.

Financiën - Wonen in Limburg bv - aanstelling afgevaardigde

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, art. 40 en 41, lid 2,4°

         Gecodificeerd Decreet over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020 (citeeropschrift: "Vlaamse Codex Wonen van 2021"), art. 4.36 tot en met 4.39/4

 

Feiten en context

In 2023 heeft de fusie van de sociale woonmaatschappijen in Limburg plaatsgevonden tot Wonen in Limburg besloten vennootschap (WiL bv) conform de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Wil bv verzoekt met het oog op het houden van (bijzondere) algemene vergaderingen in 2024 dat de gemeenteraad een vertegenwoordiger aanwijst tot 31 december 2024. Normaliter zal er dit jaar nog maar 1 algemene vergadering worden gehouden en dat op 29 mei 2024.

Er mag tevens een plaatsvervanger aangewezen worden voor het geval de effectieve vertegenwoordiger niet aanwezig zou kunnen zijn.

De effectieve en plaatsvervangend vertegenwoordiger zullen zowel Heusden-Zolder als het OCMW van Heusden-Zolder vertegenwoordigen. Want de aandelen werden in Wil bv ook samengevoegd.

 

Argumentatie

Gezien onze vertegenwoordigers raadsleden Eddy Pools (SVPWL) en Annette Palmers (Vooruitzien) de voorgangers van WiL bv waren, lijkt het aangewezen om hen ook in WiL bv aan te wijzen. Het voordeel van het aanwijzen van raadsleden is dat er een directe terugkoppeling op zittingen van de raad kan zijn.

 

BESLUIT

effectieve: Annette Palmers
 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

  • aantal deelnemers aan de stemming: 29
  • aantal blanco stemmen: 0
  • aantal onthoudingen: 0
  • aantal ongeldige stemmen: 0
  • aantal geldige stemmen: 29

 

Besluit met 27 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 0 onthoudingen

 

plaatsvervanger: Eddy Pools
 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

  • aantal deelnemers aan de stemming: 29
  • aantal blanco stemmen: 0
  • aantal onthoudingen: 0
  • aantal ongeldige stemmen: 0
  • aantal geldige stemmen: 29

 

Besluit met 26 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 0 onthoudingen

 

 

Artikel 1:

Na geheime stemming wordt als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering Wonen in Limburg bv aangesteld:

 

Mevrouw: Annette Palmers

Adres: Halstraat 26, 3550 Heusden-Zolder

contactgegevens: annette.palmers@vbbolderberg.be

 

met als plaatsvervanger:

Heer: Eddy Pools

Adres: Steenberg 10, 3550 Heusden-Zolder

contactgegevens: epools@socius-advocaten.be

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Wonen in Limburg t.a.v. Nele Hendriks, Grotestraat 65, te 3600 Genk

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.9.

Financiën - Fluvius OV algemene vergadering - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald:

         artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

         artikel 432, alinea 3: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 28 maart 2024 opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 5 juni 2024 wordt gehouden met als agenda:

  1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris over het boekjaar 2023.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023.
  3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
  4. Statutaire benoemingen.
  5. Statutaire mededelingen.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 28 maart 2024 overgemaakt.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1.

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 5 juni 2024 met als agendapunten:

  1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris over het boekjaar 2023.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023.
  3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
  4. Statutaire benoemingen.
  5. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de digitale algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 5 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde

beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.10.

Financiën - Fluvius Limburg - algemene vergadering

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald:

         artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

         artikel 432, alinea 3: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten voor één of meerdere activiteiten bij de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Limburg.

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 2 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Limburg die op 10 juni 2024 plaats heeft in hotel Stiemerheide, Wiemesmeerstraat 105 te 3600 Genk met als agenda:

  1. Kennisneming verslagen van Fluvius Limburg van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Limburg afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Limburg met betrekking tot het boekjaar 2023.  
  5. Aanbod tot aankoop aandelen Publi-T.
  6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.  
  7. Statutaire benoemingen.
  8. Statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd ons op 2 april 2024 per brief overgemaakt.

De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de Raad van Bestuur in zitting van 12 maart 2024.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1: agenda

De agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius van 10 juni 2024 wordt goedgekeurd als volgt:

  1. Kennisneming verslagen van Fluvius Limburg van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Limburg afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Limburg met betrekking tot het boekjaar 2023.  
  5. Aanbod tot aankoop aandelen Publi-T.
  6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.  
  7. Statutaire benoemingen.
  8. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2:  [AANBOD TOT AANKOOP AANDELEN PUBLI-T]

De gemeenteraad verzoekt de algemene vergadering van Fluvius Limburg om de beslissing van de Raad van Bestuur van Fluvius Limburg van 12 maart 2024 om 173.902 aandelen Publi-T te verkopen aan de Vlaamse Energieholding (VEH) (60.412 aandelen) en Nuhma AC (113.490 aandelen) aan de prijs van 1.457,00 euro per aandeel te bekrachtigen. Dit aanbod situeert zich in het kader van de reorganisatie van de Vlaamse aanwezigheid van de lokale besturen in Publi-T en in Publigas en de uitkanteling van de belangen van Fluvius Limburg in Publi-T naar de Vlaamse Energieholding (VEH).  De eerste te doorlopen fase hiervan betreft de verkoop van de aandelen Publi-T van Fluvius Limburg aan enerzijds VEH en anderzijds Nuhma AC.

 

Artikel 3:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Limburg op 10 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.11.

Financiën - kerkfabrieken - coördinatie jaarrekening 2023

 

 

De gemeenteraad neemt kennis van de coördinatie van de jaarrekening 2023 van de 8 kerkfabrieken in Heusden-Zolder door het Centraal Kerkbestuur op 18 maart 2024. De jaarrekening 2023 van de 8 kerkfabrieken worden voor advies aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.12.

Financiën - Kerkfabriek Heusden - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Willibrordus Heusden werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 8 februari 2024 met een verantwoord vermogen van € 6.645,24.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

6.645,24

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

6.645,24

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Willibrordus Heusden wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 6.645,24.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Sint-Willibrordus Heusden

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Sint-Willibrordus Heusden.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.13.

Financiën - Kerkfabriek Viversel - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Quirinus Viversel werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 12 maart 2024 met een verantwoord vermogen van € 10.871,46.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

10.871,46

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

10.871,46

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Quirinus wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 10.871,46.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Sint-Quirinus Viversel

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Sint-Quirinus Viversel 2023.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.14.

Financiën - Kerkfabriek Berkenbos - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Valentinus Berkenbos werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 7 februari 2024 met een verantwoord vermogen van € 21.475,23.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

21.475,23

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

21.475,23

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Valentinus Berkenbos wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 21.475,23.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Sint-Valentinus Berkenbos

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Sint-Valentinus Berkenbos (3).pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.15.

Financiën - Kerkfabriek Lindeman - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Lindeman werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 4 maart 2024 met een verantwoord vermogen van € 21.796,25.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

21.796, 25

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

21.796,25

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Lindeman wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 21.796,25.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Lindeman

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Onze-Lieve-Vrouw Lindeman.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.16.

Financiën - Kerkfabriek Zolder - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Vincentius Zolder werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 29 februari 2024 met een verantwoord vermogen van € 23.722,77.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

23.722,77

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

23.722,77

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Vincentius Zolder wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 23.722,77.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Sint-Vincentius Zolder

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Sint-vincentius Zolder.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.17.

Financiën - Kerkfabriek Bolderberg - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Job Bolderberg werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 8 maart 2024 met een verantwoord vermogen van € 38.425,76.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

38.425,76

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

38.425,76

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Job Bolderberg wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 38.425,76.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Sint-Job Bolderberg

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Sint-Job Bolderberg.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.18.

Financiën - Kerkfabriek Boekt - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Heilig Hart Boekt werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 7 maart 2024 met een verantwoord vermogen van € 5.003,82.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

5.003,82

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

5.003,82

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Heilig Hart Boekt wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 5.003,82.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Heilig Hart Boekt.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Heilig Hart Boekt.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.19.

Financiën - Kerkfabriek Eversel - jaarrekening 2023 - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         keizerlijk decreet  van 30 december 1809 op de kerkfabrieken

         decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

         besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten

         ministerieel besluit van 27 november 2006 met vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Feiten en context

De jaarrekeningen van de 8 plaatselijke kerkfabrieken werden, zoals bepaald in de globale afsprakennota 2020-2025 tussen het Centraal Kerkbestuur en de gemeente Heusden-Zolder van 24 april 2019, gecoördineerd ingediend op 18 maart 2024.

 

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Jacobus Eversel werd opgemaakt in de voorgeschreven vorm en vastgesteld door de kerkraad op 11 maart 2024 met een verantwoord vermogen van € 6.866,98.

 

De beschikbare kasvoorraad op 31 december 2023 is samengesteld als volgt:

totaal bedrag op financiële rekening

6.866,98

kas

0

totaal beschikbare kasvoorraad

6.866,98

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De jaarrekening over het boekjaar 2023 van kerkfabriek Sint-Jacobus Eversel wordt gunstig geadviseerd met een te verantwoorden en verantwoord vermogen van € 6.866,98.

Artikel 2:

Dit besluit wordt gehecht aan de jaarrekening van de kerkfabriek.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt in Religio ter beschikking gesteld.

 

Bijlagen

bijlage 1 jaarrekening 2023 kerkfabriek Sint-Jacobus Eversel

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Punt bijlagen/links Sint-Jacobus Eversel 2023.pdf Download
Overzicht punten

OZ.20.

Welzijn - toelages en overeenkomsten sociale economie 2024 - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41;

         de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen, met in het bijzonder artikel 3 en 7, eerste lid 1e en artikel 9, tweede lid;

 

Feiten en context

Het lokaal bestuur ondersteunt al jaren organisaties die actief bezig zijn met werkgelegenheid en werkzoekenden. Voor 2024 is er een bedrag van € 122.000,00 beschikbaar voor de promotoren sociale economie.

Aan de verschillende toelagen is een resultaatsverbintenis, ter garantie van juiste aanwending en effectiviteit, gekoppeld. Met volgende organisaties wordt een resultaatsverbintenis afgesloten:

        Bewel vzw: € 84.000,00 (tewerkstellen van 60 inwoners uit kansengroepen en onderhoud mijnterrein)

        Ferm kinderopvang Onki vzw: € 12.000,00 (tewerkstelling 2 inwoners)

        Reset vzw: € 26.000,00 (tewerkstelling 60 inwoners)

Met een werkzoekendengraad (vroegere werkloosheidsgraad) van 7,2 % in februari 2024 is de werkzoekendengraad gestegen ten opzichte van februari 2023. In absolute aantallen gaat het over 197 inwoners meer (van 909 werkzoekenden in februari 2023 naar 1106 werkzoekenden in februari 2024). De werkzoekendengraad van Heusden-Zolder ligt 0,5 % boven de gemiddelde Vlaamse werkzoekendengraad en ligt 0,7 % boven het Limburgs gemiddelde. Heusden-Zolder staat op de negende plaats van hoogste werkzoekendengraden in Limburg.

 

De stijging van het aantal werkzoekenden in het voorbije jaar wordt vooral veroorzaakt door twee wijzigingen in de regelgeving:

        bewoners van een sociale woning moeten zich sinds vorig jaar verplicht inschrijven bij VDAB ook al ontvangen ze geen werkloosheidsuitkering;

        ook de Oekraïners die in onze gemeente wonen moeten zich sinds vorig jaar verplicht inschrijven bij VDAB.

Het aantal inwoners met een effectieve werkloosheidsuitkering is van februari 2023 van 561  inwoners gestegen naar 595 inwoners. In februari 2023 kreeg 61,70 % van de 909 werkzoekenden een werkloosheidsuitkering. In februari 2024 kreeg 53,80 % van de 1106 werkzoekenden een werkloosheidsuitkering. De stijging van de werkzoekendengraad wordt dus vooral veroorzaakt door niet-beroepsactieve inwoners: inwoners die niet werken maar ook geen werkloosheidsuitkering ontvangen.

Het voordeel om niet-beroepsactieve inwoners te laten inschrijven bij de VDAB is dat ze naar de arbeidsmarkt kunnen geactiveerd worden. De arbeidsmarktkrapte blijft immers groot.

 

De overeenkomsten met de verschillende organisaties eindigen op 31 december 2024.

 

Argumentatie

De doelstelling van de toelages sociale economie is promotoren uit de sociale economie

ondersteunen. In 2023 waren er de naweeën van de coronacrisis, de energiecrisis, de loonindexeringen ... die een negatieve impact hadden op de financiën van verschillende organisaties uit de sociale economie in Heusden-Zolder.

In 2023 werden bepaalde extra toelages voorzien voor Duizendpoot PWA Heusden-Zolder en Bewel vzw om de doelstellingen van het lokaal bestuur - het behouden van de tewerkstelling in de sociale economie en de dienstverlening aan het lokaal bestuur - te garanderen.

Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw heeft in 2023 een audit uitgevoerd en er werd een lening bekomen bij Trividend waardoor in 2024 de reguliere jaarlijkse toelage volstaat.

De toelage voor Bewel vzw is in 2024 aangepast doordat Bewel vzw hun werking heeft aangepast na de financiële problemen de voorbije jaren.

De toelages voor Ferm Kinderopvang Onki vzw en Reset vzw blijven gelijk.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 0550-00/64920310

Geraamde uitgave: € 122.000,00

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Aan Bewel vzw wordt een toelage toegekend van € 84.000,00 op basis van de overeenkomst

tussen het lokaal bestuur en Bewel vzw.

Artikel 2:

Aan Ferm kinderopvang Onki vzw wordt een toelage toegekend van € 12.000,00 op basis van de overeenkomst tussen het lokaal bestuur en Ferm kinderopvang Onki vzw.

Artikel 3:

Aan Reset vzw wordt een toelage van € 26.000,00 op basis van de overeenkomst tussen het lokaal bestuur en Reset vzw.

Artikel 4:

De toelagetrekkers zijn, op straffe van gehele terugbetaling van het toegekende bedrag,

gehouden:

● de toelage aan te wenden voor het doel waarvoor ze bestemd is;

● elke daartoe gemachtigde afgevaardigde van de gemeente toe te staan ter plaatse de

aanwending van de bij dit besluit toegekende toelage te controleren. Zolang de

begunstigde zich verzet tegen de bij dit artikel bedoelde controle zal de gemeente tevens

de verdere toekenning van nieuwe toelagen of van nieuwe tranches van een toelage

opschorten.

Artikel 5:

Bij wijze van verantwoording van het gebruik van de bij dit besluit toegekende toelage moet de begunstigde voor 15 mei volgend op het jaar waarvoor de toelage wordt toegekend zijn balans of begroting, zijn rekeningen en een verslag inzake beheer en financiële toestand voorleggen aan het lokaal bestuur. In geval van niet naleving door de begunstigde van de bij onderhavig artikel opgelegde verplichtingen, is het lokaal bestuur ertoe gerechtigd het gedeelte van de toelage dat niet op de voorgeschreven wijze verantwoord werd terug te vorderen en de toekenning van een nieuwe toelage op te schorten.

 

Bijlagen

1. Overeenkomst 2024 Bewel vzw

2. Overeenkomst 2024 Ferm kinderopvang Onki vzw

3. Overeenkomst 2024 Reset vzw

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.21.

Welzijn - toelage en DAEB-overeenkomst - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

         de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen, met in het bijzonder artikel 3 en 7, eerste lid 1e en artikel 9, tweede lid

         de mededeling van de Europese Commissie betreffende sociale diensten van algemeen belang in de Europese Unie, COM(2006) 177 definitief van 26 april 2006

         het besluit van de EU Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen

         de regelgeving Diensten Algemeen Economisch Belang

         het decreet individueel maatwerk van 14 januari 2022

         het besluit van de Vlaamse regering van 19 augustus 2022 tot uitvoering van het decreet individueel maatwerk

 

Feiten en context

Het lokaal bestuur ondersteunt al jaren de tuin- en klussendienst van De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw. De tuin- en klussendienst doet tuinonderhoud en kleine klusjes bij afgebakende groepen inwoners tegen sociale tarieven.

 

Binnen het project tuin- en klussendienst werken er 5 VTE werknemers in het statuut individueel maatwerk (tot 1 juli 2023 was dit het statuut lokale diensteneconomie). In 2023 hebben 118 gezinnen uit Heusden-Zolder gebruik gemaakt van de dienstverlening. Om in regel te zijn met het decreet individueel maatwerk moet er een opdrachtbesluit DAEB van het lokaal bestuur zijn.

 

Het opdrachtbesluit DAEB moet voldoen aan bepaalde vormvereisten. Als bijlage is er een handreiking DAEB van de VVSG toegevoegd.

De financiering van de DAEB voor 2024 gebeurt door middel van de subsidie aan de Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw.

 

Argumentatie

Sinds 1 juli 2023 is het decreet individueel maatwerk in voege. Voor projecten die gebruik maakten van het statuut lokale diensteneconomie in combinatie met het statuut SINE is er een speciale regeling uitgewerkt in het BVR van 19 augustus 2022, afdeling 3, artikelen 84 tot en met 87.

Voor de toekenning van subsidies in het kader van de regeling Aanvullende Lokale Diensten is er een opdrachtbesluit DAEB nodig.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 0550-00/64920310

Uitgave: € 39.816,45

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad belast De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw met de hierna omschreven dienst van algemeen economisch belang op het grondgebied van Heusden-Zolder van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw zal volgende dienst van algemeen economisch belang opnemen: het organiseren van een tuin- en klussendienst voor inwoners met een verhoogde tegemoetkoming, klanten van het Sociaal Huis, inwoners ouder dan 65 jaar en inwoners die een sociale woning huren. De inwoners betalen voor de tuin- en huisklussen een sociaal tarief. Voor het uitvoeren van de dienstverlening worden er 5 voltijds equivalenten in het statuut individueel maatwerk ingeschakeld.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen kent geen uitsluitende of bijzondere rechten toe aan De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw.

Artikel 3:

De dienstverlening is niet overdraagbaar.

Artikel 4:

De gemeenteraad voorziet voor het organiseren van deze dienstverlening voor de inwoners van Heusden-Zolder een financiering van € 1,15 per inwoner.

Een beschrijving van het compensatiemechanisme en de parameters voor de compensatie zijn opgenomen in de DAEB-overeenkomst met De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw.

Artikel 5:

De financiering van de dienstverlening gebeurt met toepassing van Besluit van de EU Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen.

Artikel 6:

Het lokaal bestuur voert jaarlijks een controle uit op de compensatieregeling. In het geval van een eventuele overcompensatie, vordert het lokaal bestuur het overschot terug.

Artikel 7:

Indien De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw ook activiteiten verricht die buiten de dienst van algemeen economisch belang vallen, is zij verplicht een gescheiden boekhouding bij te houden.

Artikel 8:

De verdere modaliteiten zijn vastgelegd in de DAEB-overeenkomst, als bijlage bij dit besluit. De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de DAEB-overeenkomst tussen het lokaal bestuur en De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw.

Artikel 9:

Dit besluit wordt bezorgd aan De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw.

 

Bijlagen

1. Overeenkomst 2024 De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.22.

Welzijn - aanstellen OVAM-vaststellers - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, artikel 21, §1, 2°;

         Het besluit van de gemeenteraad van 12 december 2019 tot vaststelling van het gemeentelijk reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Feiten en context

OVAM ondersteunt lokale besturen in de aanpak omtrent zwerfvuil. Men voorziet handhavers die personen die zwerfvuil achterlaten repressief benaderen via GAS.

 

Gemeente Heusden-Zolder kampt met een zwerfvuilproblematiek op een aantal sites. Zwerfvuil heeft een negatieve impact op het milieu. Het is voor de gemeente een dure zaak om het zwerfvuil op te ruimen. Bijkomend wordt het mooie karakter van de gemeente hierdoor ontsiert. Sterker optreden via de OVAM-handhavers (binnen een afgebakend kader) is dan ook erg wenselijk. Overwegend de noodzaak om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepaling van gemeentelijke reglementering die binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn; dat deze gewestelijke vaststellers enkel binnen hun omschreven bevoegdheid mogen optreden.

 

Uit de voorbereidende gesprekken blijkt dat het wenselijk is om de handhavers hoofdzakelijk in te zetten op volgende sites:

         overlastgevoelige sites zoals parkings

         openbare pleinen, bijvoorbeeld het Heldenplein

         speelpleintjes

         Koolmijnlaan/winkelcentrum Cité

         Schoolroutes

         ...

 

Eigenschappen van het project:

         de OVAM-vaststellers treden, eens ingezet, meteen repressief op. Het sensibiliseren dient door het lokaal bestuur te gebeuren;

         de OVAM-vaststellers treden steeds in duo op, in burger, voorzien van de wettelijke vereisten (armband met daarop 'vaststeller');

         de klemtoon ligt op handhaving op inbreuken m.b.t. zwerfvuil, niet op sluikstorten of andere overtredingen binnen het GAS-reglement.

 

De tewerkstelling van de GAS-vaststeller is gelimiteerd op een totaal van een drietal maanden.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van OVAM goed als gewestelijke vaststeller, waarbij de personeelsleden aangeduid door de leidende ambtenaar van deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties van de gemeente Heusden-Zolder voor de vaststelling van overtredingen op het GAS-reglement van 1 april 2024, artikel 7.1. t.e.m. 7.5., 8.5. en 8.12.

 

Bijlagen

1. GAS-reglement Heusden-Zolder inwerkingtreding 1 april 2024.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.23.

Cultuur en toerisme - toerisme - concessie gebouwen Domein Bovy - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

         wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten en uitvoeringsbesluiten

         omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

         besluit van de gemeenteraad van 14 december 2023 houdende de goedkeuring van de marktbevraging en contractvoorwaarden van de concessie gebouwen Domein Bovy

         besluit van het college van 28 februari 2024 houdende de goedkeuring van het beoordelingsverslag en de gunning voor de concessie Domein Bovy

         besluiten van het college van 20 maart 2024 houdende de goedkeuring van het addendum zonnepanelen voor concessie Domein Bovy en aanvulling op de bijlage bij de concessieovereenkomst - plan gebouwen Domein Bovy

 

Feiten en context

Na de goedkeuring van het marktraadplegingsdocument en de voorwaarden van de concessie, heeft het college van burgemeester en schepenen op 28 februari 2024 het beoordelingsverslag en de gunning voor de concessie goedgekeurd. De concessie gaat in op 1 april 2024 met de heren Filip Vanheusden en René Geurts. Voor de ondertekening van de overeenkomst hebben deze heren nog enkele verduidelijkingen / aanpassingen gevraagd. Ook is er inzake de eind 2023 op de Bistro gelegde zonnepanelen begin 2024 duidelijkheid gekomen van de externe energieleverancier over de verkoop van de opgewekte energie.

 

Argumentatie

De bepaling van artikel 12 lid 1 van de concessieovereenkomst betreffende de ten laste neming van de energiekosten door de concessiehouder dient ingevolge het leggen van de zonnepanelen door de gemeente op de Bistro aangepast te worden. De gemeente is als eigenaar van de zonnepanelen verplicht de opgewekte kWh te verkopen aan de concessienemer aan marktconform tarief. Het college heeft bij addendum van 20 maart 2024 overeenkomstig de instructies van de energieleverancier dit goedgekeurd. Aan de raad wordt gevraagd dit te bekrachtigen.

 

De concessienemer verzocht op 7 maart 2024 een verduidelijking van het aanvankelijk bijgevoegde plan. Het college van burgemeester en schepenen heeft die verduidelijkingen met exacte locaties en begrenzing van Bistro en De Schuur binnen deelgebied 1 en het specifieke gedeelte van het binnenplein dat onder de concessie valt, goedgekeurd. Dit dient eveneens bekrachtigd te worden door de raad.

 

Ingevolge de vertraging in de werken in de Bistro en het meerwerk voor de vloer achter de toog en de afbraak van het wandmeubel, is de overeenkomst nog niet ondertekend kunnen worden en is de plaatsbeschrijving nog niet gehouden kunnen worden.

 

Op 4 april 2024 heeft de concessienemer verzocht om in de concessieovereenkomst naar analogie van zijn concessieovereenkomst met de stad Genk voor een pand daar een aanpassing in artikel 6 §4 door te voeren. Gezien dit een aanpassing is van de concessievoorwaarden, vastgesteld door de gemeenteraad, wordt dit voorgelegd ter goedkeuring aan de raad. De aanpassing houdt in:

        Schrapping van het algemeen of gemeentelijk belang als reden van beëindiging zonder vergoeding verschuldigd te zijn aan de concessienemer (zoals doorstreept in de tekst hieronder);

         Toevoeging van de procedure voor de beëindiging (zie tekst hieronder)

 

"§4. De concessiegever kan om reden van een vastgestelde feitelijke stopzetting van de activiteiten van de concessiehouder, ongepast beheer, grote tekortkomingen of zware overtredingen tegen de bepalingen van deze concessieovereenkomst of wanneer het algemeen of gemeentelijk belang dit vereist, steeds deze overeenkomst onmiddellijk beëindigen bij collegebeslissing. De concessiegever is in dat geval geen vergoeding verschuldigd voor de investeringen zoals beschreven in artikel 6§2.

Aan deze onmiddellijke beëindiging gaan minstens 2 aangetekende ingebrekestellingen en een onderlinge bemiddeling vooraf om de ernst van de tekortkomingen of overtredingen te objectiveren."

 

De mogelijkheid om de concessieovereenkomst te beëindigen in de gevallen waarin het algemeen of gemeentelijk belang dit vereist, blijft onverminderd van toepassing. Deze is dan één van de gevallen voorzien in artikel 6 §2.

 

Aangezien dit geen zodanig essentiële aanpassing van de concessievoorwaarden is, die er toe zou hebben kunnen leiden dat een mogelijke kandidaat-concessienemer hierdoor benadeeld zou zijn kunnen worden, kan deze aanpassing gunstig beoordeeld worden.

 

Tevens is er een verduidelijking gevraagd van het begrip "ongepast beheer". Gezien deze toevoeging geen essentiële aanpassing van de overeenkomstvoorwaarden inhoudt, maar een verduidelijking is, kan ook deze invoeging in de overeenkomst zonder bezwaar. De toegevoegde tekst luidt als volgt:

 

"Als ongepast beheer vermeld in art. 6§4 van de basisconcessieovereenkomst kunnen mogelijke gedragingen of handelingen beschouwd worden onder meer inbreuken op art. 5 van de concessieovereenkomst, weigeren actief mee te werken aan het continu versterken van de gewenste attractiviteit van Domein Bovy als geheel, afwijken van de bepalingen van de concessieovereenkomst zonder voorafgaand overleg, ondanks herhaalde aanmaning verplichtingen uit de concessieovereenkomst niet naleven, … Deze lijst is niet-limitatief."

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de besluiten van het college van 20 maart 2024 houdende de aanvulling op de bijlage bij de concessieovereenkomst - plan gebouwen Domein Bovy en het addendum inzake de zonnepanelen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de wijziging van artikel 6 §4 goed, zoals toegevoegd in bijlage.

 

Bijlagen

Bijlage 1 concessieovereenkomst gebouwen Domein Bovy met wijziging artikel 6 §4

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.24.

Sport - BK CX 2025 - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2023, punt 30

 

Feiten en context

De gemeente heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van het Belgisch kampioenschap cyclocross in Heusden-Zolder in 2025.

Golazo is partner van Belgian Cycling voor de organisatie van de Belgische kampioenschappen cyclocross in 2025, 2026 en 2027.

Cyclocross, en zeker een Belgisch kampioenschap, zorgt voor een lokale en bovenlokale sportieve uitstraling.

 

Adviezen

Visum financieel directeur

 

Argumentatie

Heusden-Zolder profileert zich als sportieve gemeente om onze troeven in de kijker te zetten. Met dit Belgisch kampioenschap cyclocross zetten we de traditie verder om in te zetten op deze mooie, volkse sport in natuurlijke omstandigheden.
Met Golazo werken we al jaren samen bij onder andere de Mijnentocht en de KBC Nacht van de atletiek. Het is een partner die een sportevenement met uitstraling kan neerzetten. Een samenwerkingsovereenkomst wordt ook voor dit Belgisch kampioenschap ter goedkeuring aan de raad voorgelegd.
Net als bij vele andere sportevenementen zal ook dit Belgisch kampioenschap gratis zijn voor de inwoners.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 074003/64910000

Budgettair krediet: 303.480 euro

Beschikbaar: 147.800 euro

Geraamde uitgave: 40.000 euro

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om de subsidieovereenkomst voor het Belgisch kampioenschap cyclocross 2025, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.

 

Bijlagen

1. samenwerkingsovereenkomst met Golazo voor het Belgisch kampioenschap cyclocross 2025

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

OZ.25.

Secretariaat en juridische zaken - varia

 

Conform het huishoudelijk reglement hebben de raadsleden het recht om aan het einde van de openbare zitting, na afhandeling van de agenda, vragen te stellen over aangelegenheden van het lokaal bestuur.

 

Raadslid Tony Lespoix krijgt het woord en zegt dat op het schepencollege van 3 april 2024 'Heusden bolt' is voorgesteld. Deze fietstocht gaat ook langsheen de fontein aan de Bergstraat. De buurtbewoners hebben deze fontein en parkje steeds zelf onderhouden en vragen nu dat dit door de gemeente terug gefatsoeneerd wordt.

Voorzitter Mario Borremans antwoordt hierop dat hij gaat navragen wat de afspraken hier rond zijn.

 

Raadslid Steven Goris krijgt het woord en zegt dat de ontsluiting van de Kolenhaven aan de kant van Lummen de voorkeur heeft. Genebos is ongerust over deze visie. Hij vraagt zich af of de meerderheid nog steeds achter deze visie blijft staan dat de ontsluiting aan de kant van Lummen komt.

Voorzitter Mario Borremans antwoordt hierop dat de meerderheid nog steeds bij zijn standpunt blijft.

Raadslid Funda Oru zegt wel verrast te zijn door de vragen van Ludwig Vandenhove, maar de gemeente blijft bij haar standpunt.

Schepen Lode Schops vult aan dat de gemeenteraad hierover heeft beslist.

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.