Gemeente Heusden-Zolder

 

Notulen gemeenteraad

25 januari 2024 19:05

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Schepenen:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Nico Geeraerts en Yasin Gül

 

Raadsleden:

Jan Jans, Tony Lespoix, Funda Oru, Annette Palmers, Ann Leyssens, Kristof Was, Mohamed Ahmidouch, Arif Birinci, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Hans Zegers, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Elif Sanli, Eddy Pools, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

Algemeen directeur:

Rony Herlitska

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadsleden:

Britt Custers, Swa Vanderaerden, Metin Karabas en Zihni Aktepe

 

Rony Herlitska, algemeen directeur, verlaat de vergaderzaal vanaf punt BZ.1.

Rony Herlitska, algemeen directeur, verlaat de vergaderzaal vanaf punt BZ.2.

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - notulen gemeenteraad - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De algemeen directeur legt de notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad voor ter goedkeuring.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen, zoals voorgelegd door de algemeen directeur, goed te keuren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Bijlagen

Bijlage 1: notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.2.

Secretariaat en juridische zaken - mededelingen

 

De raad neem kennis van de mededeling van raadslid Mohamed Ahmidouch dat hij vanaf nu als onafhankelijk raadslid in OCMW-raad en gemeenteraad zetelt.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.3.

Politie - kennisgeving goedkeuring jaarrekening 2022

 

 

Overeenkomstig artikel 78 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, heeft de gouverneur bij besluit van 30 november 2023 de jaarrekening van het dienstjaar 2022 van de politiezone Heusden-Zolder goedgekeurd. De gemeenteraad neemt hiervan kennis.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.4.

Politie - kennisgeving goedkeuring begroting 2024

 

 

Overeenkomstig artikel 72, §2 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, heeft de gouverneur bij besluit van 12 december 2023 de politiebegroting van het dienstjaar 2024 goedgekeurd. De gemeenteraad neemt hiervan kennis.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.5.

Politie - kennisgeving goedkeuring begrotingswijziging 2023

 

 

Overeenkomstig artikelen 72, §2 en 75 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, heeft de gouverneur bij besluit van 12 december 2023 de politiebegrotingswijzigingen nr. 1 en 2 van de gewone en de buitengewone dienst van het dienstjaar 2023 goedgekeurd. De gemeenteraad neemt hiervan kennis.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.6.

Politie - overzicht van de gunningen

 

 

Bij besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 werd de gunningswijze bepaald van alle uitgaven onder € 30.000 excl. BTW, die via aanvaarde factuur zullen worden aangekocht. Deze aankopen kunnen dus worden goedgekeurd door het college, via aanvaarde factuur. Ze werden aan de lijst van de gunningsbeslissingen toegevoegd die ieder kwartaal ter kennisgeving aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.7.

Politie - besluit schepencollege 20 december 2023

 

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 december 2023 betreffende de deelname aan de raamovereenkomst 'milieuvriendelijk papier en briefomslagen' FORCMS-PP-151.

 

Overwegende dat de lokale politie haar deelname aan de opdracht kenbaar diende te maken aan de FOD BOSA ten laatste op 10 januari 2024, werd het besluit voorgelegd aan het college van burgmeester en schepenen bij hoogdringendheid overeenkomstig artikel 33, §2 van de wet tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.8.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - aanwijzing van bijkomende omgevingsambtenaar - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41, deze artikels handelen over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet betreffende de omgevingsvergunning, artikel 9, 29 en 44, deze artikels bepalen dat iedere gemeente bij gemeenteraadsbeslissing minimaal één omgevingsambtenaar moet aanwijzen en welke taken exclusief vallen onder de bevoegdheid van de omgevingsambtenaar.

        omgevingsvergunningsbesluit, artikel 143, dit artikel bepaalt dat om te kunnen worden aangewezen als gemeentelijke omgevingsambtenaar, een persoon houder moet zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A of B en moet beschikken over een relevante aantoonbare beroepservaring van minstens twee jaar.

 

Feiten en context

        In het voorjaar van 2005 werd Els Jennen aangesteld als gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar waardoor zij automatisch gemeentelijk omgevingsambtenaar is. Zij heeft naast de opleiding Licentiaat in de Geografie een diploma van Stedenbouwkunde en Ruimtelijke Planning.

        Op 26 januari 2017 wees de gemeenteraad Raf Vandenborn, Expert Milieu, en Katrien Coenegrachts aan als gemeentelijk omgevingsambtenaar. De arbeidsovereenkomst met Katrien Coenegrachts werd in onderling akkoord beëindigd op 7 november 2021.

        Op 22 mei 2017 delegeerde het college volgende taken naar de gemeentelijk omgevingsambtenaar: projectvergaderingen organiseren, vergunningsaanvragen doorsturen naar bevoegde overheid, ontvankelijkheid en volledigheid onderzoeken, openbaar onderzoek organiseren, informatievergaderingen organiseren, advies vragen aan adviesinstanties, aanvrager inlichten over termijnverlenging, beslissingen bekendmaken en meldingsplichtige handelingen onderzoeken en bekendmaken.

        Op 27 januari 2021 delegeerde het college de aktename van meldingen naar de gemeentelijk omgevingsambtenaar.

        Op 24 maart 2021 delegeerde het college het toestaan van wijzigingen aan de vergunningsaanvraag en het toepassen van de administratieve lus aan de gemeentelijk omgevingsambtenaar.

        Op 30 september 2021 werd Patricia Bruynooghe en Herman Wauters aangewezen als gemeentelijke omgevingsambtenaren.

        Op 16 mei 2022 trad Davina De Ben in dienst bij onze gemeente als dossierbeheerder-specialist bij het team Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid.

        Davina De Ben heeft naast haar opleiding bachelor Tuin- en Landschapsarchitectuur, optie Landschapsarchitectuur en een voorgezette opleiding Landschapsontwikkeling ook een diploma Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning. Voor haar tewerkstelling binnen onze gemeente was ze sinds 2012 in dienst bij de gemeente Kortessem. Hier was ze omgevingsambtenaar. Davina De Ben heeft bijgevolg een diploma dat toegang geeft tot niveau A of B en heeft een relevante aantoonbare beroepservaring van minstens twee jaar

 

Argumentatie

De gemeentelijk omgevingsambtenaar maakt een verslag op voor elke beslissing over een aanvraag tot omgevingsvergunning als het college de bevoegde overheid is. Het verslag omvat een toetsing van de aanvraag aan de beoordelingsgronden en een voorstel van antwoord op de ingediende bezwaren en opmerkingen in het openbaar onderzoek en maakt deel uit van het vergunningsdossier.

Bijkomend werden volgende zaken door het college gedelegeerd naar de gemeentelijk omgevingsambtenaar: projectvergaderingen organiseren, vergunningsaanvragen doorsturen naar bevoegde overheid, ontvankelijkheid en volledigheid onderzoeken, openbaar onderzoek organiseren, informatievergaderingen organiseren, advies vragen aan adviesinstanties, aanvrager inlichten over termijnverlenging, beslissingen bekendmaken, meldingsplichtige handelingen onderzoeken en bekendmaken, akte nemen van meldingen, het toestaan van wijzigingen aan de vergunningsaanvraag en het toepassen van de administratieve lus.

 

Op dit moment zijn er vier gemeentelijke omgevingsambtenaren: Els Jennen, Raf Vandenborn Herman Wauters en Patricia Bruynooghe.

Gezien de veelheid aan omgevingsvergunningen, de steeds complexere wetgeving en het toenemend aantal beoordelingselementen wordt de behandeling van een omgevingsvergunning ook steeds complexer. Binnen het team Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid wensen we het 4-ogen principe (blijvend) te hanteren; de omgevingsambtenaar leest het verslag van een andere dossierbeheerder na. Omwille van de toenemende complexiteit en uitgebreidheid neemt dit steeds meer tijd in beslag. Door een bijkomende omgevingsambtenaar aan te stellen blijft de vlotte behandeling van de omgevingsvergunningen verzekerd. Els Jennen kan zich dan concentreren op de meest complexe dossiers en op ruimtelijke planning.

Davina De Ben werkt sinds 16 mei 2022 bij het team Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid en heeft een uitgebreid takenpakket waaronder het behandelen van omgevingsvergunningen en het voorbereiden van adviezen voor de gemeentelijk omgevingsambtenaar. Daarvoor was ze tewerkgesteld als omgevingsambtenaar bij de gemeente Kortessem. Zij heeft de nodige kennis en ervaring opgedaan om ook complexere aanvragen te behandelen en beschikken over een diploma dat toegang geeft tot niveau A/B.

 

De raad gaat vervolgens over tot de geheime stemming.

 

BESLUIT

aanwijzing van bijkomende omgevingsambtenaar Davina De Ben
 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

  • aantal deelnemers aan de stemming: 27
  • aantal blanco stemmen: 0
  • aantal onthoudingen: 0
  • aantal ongeldige stemmen: 0
  • aantal geldige stemmen: 27

 

Besluit met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen

 

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad wijst mevrouw Davina De Ben aan als gemeentelijk omgevingsambtenaar.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.9.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - voorlopige aanduiding WORG - advies

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juni 2018 houdende nadere regels voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden

         Vlaamse Codex Ruimtelijke artikel 5.6.8 en 5.6.9

         Verzameldecreet 2019, artikel 114

         besluit van het schepencollege van 18 juni 2018 met betrekking tot de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden

         besluit van de Vlaamse Regering van 6 oktober 2023 waarbij 14 gebieden in de provincie Limburg voorlopig werden aangeduid als watergevoelig openruimtegebied

 

Feiten en context

De Vlaamse Regering kan gebieden aanduiden als ‘watergevoelig openruimtegebied’ via een besluit. De Vlaamse Regering wil daarmee bebouwing in verschillende geselecteerde overstromingsgevoelige gebieden (signaalgebieden) weren.

 

Dit beleid bouwt verder op de eerdere beslissingen van de Vlaamse Regering met betrekking tot signaalgebieden en kent hierdoor een uitgebreid voortraject.

 

Om eigenaars snel duidelijkheid en rechtszekerheid te kunnen geven over toekomstige bouwmogelijkheden binnen deze signaalgebieden was er nood aan een afdwingbare oplossing op korte termijn voor de te herbestemmen delen.

 

Op 6 oktober 2023 heeft de Vlaamse Regering 14 gebieden in de provincie Limburg voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied waaronder 4 in onze gemeente. Het gaat over de onderstaande gebieden:

         Hal-Berkenbos

         Recreatiegebied Viversel

         WUG De Slogen Bolderberg

         Koeweide Bolderberg

 

Een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied wordt voorafgegaan door een openbaar onderzoek en heeft als gevolg dat de bij decreet vastgelegde stedenbouwkundige voorschriften (artikel 5.6.8, §3 VCRO) van toepassing worden en de voordien geldende bestemming wordt opgeheven.

Het openbaar onderzoek voor de aangeduide WORG gebieden in onze gemeente loopt van 5 december 2023 tot 2 februari 2024.

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek kan de gemeenteraad advies uitbrengen over de voorlopige aanduiding. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) vraagt om in het advies om eventuele niet-vervallen verkavelingen en principiële akkoorden binnen deze afbakening te vermelden.

 

Binnen de aangeduide watergevoelige open ruimtegebieden zijn waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie nevengeschikte functies mogelijk. Er wordt geopteerd om een breed gamma aan functies die compatibel kunnen zijn met het overstromingsregime in de watergevoelige open ruimtegebieden toe te laten. Niet alle handelingen binnen deze functies zijn echter toegelaten. 

 

De aanduiding heft de voordien geldende bestemming, vastgelegd in het geldende plan van aanleg of RUP op. De gebieden die zijn aangeduid als watergevoelig openruimtegebied worden opgenomen in de ruimteboekhouding onder de categorie “overig groen”.

 

De eigenaars kunnen op basis van een aantal criteria in aanmerking komen voor een vergoeding voor de bestemmingswijziging van hun grond.

 

Argumentatie

Op 12 maart 2018 hechtte de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid  (CIW) haar goedkeuring aan een voorstel voor de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden.

 

In onze gemeente werden de volgende gebieden aangeduid:

         recreatiegebied Viversel

         Koeweide Bolderberg

         WUG Stukken

         WUG De Slogen

         Hal/Berkenbos

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende op 18 juni 2018 een gunstig advies over het voorstel van voorlopige aanduiding.

 

Bij de opmaak van de aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden werd vertrokken van de beslissing van de Vlaamse Regering over de signaalgebieden. De afbakening komt grotendeels overeen met de afbakening van de signaalgebieden.

 

 

Hal-Berkenbos

Het aan te duiden gebied ‘Hal-Berkenbos’ is onbebouwd en bestaat uit een eerder drassige ruigte met bebossing. In 2005 werd een verharding aangelegd met het oog op realisatie, doch deze verkavelingsvergunning is intussen vervallen verklaard. Het betreft een mijnverzakkingsgebied dat – ondanks permanent pompen – regelmatig onder water komt te staan. Het gebied is gelegen in woongebied volgens het gewestplan.

Het pluviale model toont een kleine tot middelgrote kans op overstroming. In de toekomst zal deze kans nog vergroten. De aanwezige waterproblematiek is een gevolg van de hoge grondwaterstand in het mijnverzakkingsgebied.

 

Recreatiegebied Viversel

Het aan te duiden gebied ‘Recreatiegebied Viversel’ bestaat uit twee deelgebieden die onbebouwd zijn en hoofdzakelijk bestaan uit bos en weiland. Het westelijk deelgebied bestaat uit bos, het oostelijk deelgebied bestaat hoofdzakelijk uit weiland met een kleiner gedeelte bos. Het gebied is gelegen tussen de kern van Viversel en het circuit van Zolder, langsheen de Laambeek tussen de Zwembadstraat en de Kerkstraat. Het weiland doet occasioneel dienst als parking bij grote evenementen op het circuit van Zolder. Net stroomafwaarts van het gebied ligt een waterzuiveringsinstallatie. In het westelijk deelgebied is de oude loop van de Laambeek nog aanwezig. Het aangeduide gebied fungeert als waterbergingsgebied bij de Laambeek.

Het gebied is gelegen in recreatiegebied volgens het gewestplan.

Het pluviale model toont een middelgrote kans op overstromingen in de meest westelijke delen van beide deelgebieden. Een groot deel van het gebied kent een grote overstromingskans. In het zuidelijk deel van het oostelijk deelgebied is geen overstromingskans gekend.

 

Rekening houdende met het occasioneel gebruik van het weiland in het oostelijk deel van dit WORG als parking bij grote evenementen op het circuit Zolder én de afwezigheid van een overstromingskans in het zuidelijk deel van het oostelijk deelgebied, wordt voorgesteld om de afbakening van het gebied te beperking tot de zone met een overstromingskans. Op deze manier blijven de mogelijkheden om dit deel van het gebied flexibel in te zetten in het kader van activiteiten verbonden aan Circuit Zolder.

 

WUG De Slogen Bolderberg

Het aan te duiden gebied ‘WUG De Slogen Bolderberg’ is onbebouwd en bestaat uit weilanden, akkers en bos. Het gebied is gelegen in woongebied en woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan. Het gebied is bebouwbaar volgens geldend BPA.

Het pluviale model toont een kleine tot middelgrote kans op overstromingen voor vrijwel het ganse gebied. In het toekomstig klimaat zal deze overstromingskans nog toenemen.

 

Koeweide Bolderberg

Het aan te duiden gebied ‘Koeweide Bolderberg’ is onbebouwd en bestaat uit weilanden, bos en enkele vijvers. Het gebied is gelegen in recreatiegebied volgens het gewestplan.

De Voortbeek stroomt van oost naar west langsheen de oostelijke grens van het aangeduide gebied. De Koeweidebeek grenst aan de noordoostelijke zijde

Het pluviale model toont aan dat er zowel vanuit de Voortbeek en Koeweidebeek als meer centraal in het gebied een middelgrote kans is op overstromingen. In de westelijke zone is de kans op overstromingen klein. De klimaatverandering vergroot de kans op overstromingen verspreid in het gebied.

 

Het WUG Stukken is niet meer weerhouden door de Vlaamse Regering. De aanwezige school is intussen afgebroken. Het gebouw van de kinderopvang werd gebouwd rekening houdende met de overstromingsgevoeligheid van het gebied. In het voorontwerp van RUP Zolder werd deze zone aangeduid als gemengd openruimtegebied.

Het pluviale model toont een kleine tot middelgrote kans op overstromingen voor vrijwel het ganse gebied. In het toekomstig klimaat zal deze overstromingskans nog toenemen.

 

 

Binnen de voorlopig afgebakende gebieden zijn er geen principiële akkoorden aanwezig.

 

De onderstaande niet-vervallen verkavelingsvergunningen vallen binnen de voorlopig aangeduide afbakening;

         Hal-Berkenbos

         De verkavelingsvergunning van 28 april 2004 71070_2003_216 - 2003/002 is op 26 oktober 2009 vervallen verklaard voor alle loten.

         Recreatiegebied Viversel

         Voor een klein gedeelte in de verkaveling van 12 november 1963 71070_1963_65 - 1963/069/28.

         De verkavelingsvergunning van 15 december 1966 71070_1966_4567 - 1966/187/146/96 is op 27 augustus 2007 en 3 december 2007 vervallen verklaard voor alle loten.

         WUG De Slogen Bolderberg

         ///

         Koeweide Bolderberg

         ///

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies over de voorlopig aangeduide watergevoelige openruimtegebieden ‘Hal-Berkenbos’, ‘WUG De Slogen Bolderberg’ en ‘Koeweide Bolderberg’.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent een gedeeltelijk gunstig en gedeeltelijk ongunstig advies m.b.t. de voorlopige afbakening van het watergevoelig openruimtegebied ‘Recreatiegebied Viversel’. Rekening houdende met het occasioneel gebruik van het weiland in het oostelijk deel van dit WORG gebied als parking bij grote evenementen op het circuit Zolder én de afwezigheid van een overstromingskans in het zuidelijk deel van het oostelijk deelgebied, wordt voorgesteld om de afbakening van het gebied te beperken tot de zone met een overstromingskans. Op deze manier blijven de mogelijkheden om dit deel van het gebied flexibel in te zetten in het kader van activiteiten verbonden aan Circuit Zolder.

 

Bijlagen

Bijlage 1: grafisch plan ‘Hal-Berkenbos’

Bijlage 2: toelichtingsfiche ‘Hal-Berkenbos’

Bijlage 3: grafisch plan ‘Recreatiegebied Viversel’

Bijlage 4: toelichtingsfiche ‘Recreatiegebied Viversel’

Bijlage 5: grafisch plan ‘WUG De Slogen Bolderberg’

Bijlage 6: toelichtingsfiche ‘WUG De Slogen Bolderberg’

Bijlage 7: grafisch plan ‘Koeweide Bolderberg’

Bijlage 8: toelichtingsfiche ‘Koeweide Bolderberg’

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.10.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - VIP - toetredingsovereenkomst - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Grondwet, artikel 170 § 4

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 40 § 3

         Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7

         besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 november 2021 waarbij beslist wordt om in te stappen als pilootgemeente bij de ontwikkeling van het Vastgoedinformatieplatform

         besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 juni 2022 waarbij beslist wordt beroep te doen op de firma GIM, Ubicenter D, Philipssite 5 bus 27 te 3001 Leuven voor de integratie met het vastgoedinformatieplatform

         besluit van de gemeenteraad van 29 september 2022 waarbij de verwerkingsovereenkomst in het kader van de aansluiting bij het vastgoedinformatieplatform werd goedgekeurd

 

Feiten en context

In de meerjarenplanning werd de volgende actie opgenomen: ST08BD02AP03ACTIE02 - We onderzoeken op welke manier we onze vastgoedinformatie kunnen automatiseren.

 

Notarissen, vastgoedmakelaars en burgers kunnen informatie over onroerende goederen bij onze gemeente opvragen. De aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen.

We vinden het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.

Het verzamelen van deze informatie is zeer tijdrovend. Om deze reden gingen we op zoek naar mogelijkheden om deze taken efficiënter uit te voeren. In 2021 werd door GIM de verwerking van de vastgoedaanvragen voor de gemeente Heusden-Zolder geautomatiseerd aan de hand van FME. Hierdoor kon er een aanzienlijke tijdsbesparing gerealiseerd worden per aanvraag (1000-tal aanvragen per jaar).

Kort na de start van dit project werd op Vlaams niveau het initiatief ‘Vastgoedinformatieplatform’ gelanceerd. Het ‘Vastgoedinformatieplatform’ is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, vastgoedsector en de Vlaamse Regering.

 

Het Vastgoedinformatieplatform is een digitaal portaal waar de aanvrager van vastgoedinfo via één eenvoudige weg de benodigde data kan opvragen. Het platform verzamelt dan alle data uit de beschikbare, aangesloten bronnen (centrale registers en gemeenten). De bevoegde gemeente krijgt via het platform een vraag om het dossier te vervolledigen en te controleren op de kwaliteit. De informatie wordt uitgewisseld tussen aanleverende entiteiten en aanvragers.

Onze gemeente gaf zich op als pilootgemeente gezien we niet wilden inboeten aan de efficiëntiewinsten die het laatste jaar werden gerealiseerd.

 

Intussen is het gebruik van VIP sinds 1 januari 2024 verplicht te gebruiken door alle instanties waaronder ook alle gemeenten.

 

Het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.

 

Argumentatie

Met het Vastgoedinformatieplatform wordt niet alleen informatie over onroerende goederen efficiënter verzameld, maar wordt deze informatie ook efficiënter en veiliger digitaal ontsloten naar de aanvrager toe.

 

De informatie (die persoonsgebonden kan zijn) dient op een veilige manier uitgewisseld te worden. Om deze reden is er een toetredingsovereenskomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform noodzakelijk tussen ons gemeentebestuur en het Vlaamse Datanutsbedrijf met merknaam Athumi. De verwerkingsovereenkomst die werd goedgekeurd bij besluit van de gemeenteraad van 29 september 2022 om te kunnen werken tijdens de pilootfase dient opgeheven te worden.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;

5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;

8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product; 

 

Artikel 2 - Algemeen

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

 

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

 

Artikel 3 - Aanvrager van vastgoedinformatie

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

 

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

 

Artikel 4 - Verwerking van persoonsgegevens

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Heusden-Zolder en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

 

Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Heusden-Zolder wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

 

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Heusden-Zolder en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als Bijlage 1.

 

Artikel 5 - Ondertekening

De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Heusden-Zolder via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 6 - Vervanging voorgaande reglementering

Deze toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieovereenkomst vervangt de verwerkingsovereenkomst die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 september 2022.

 

Bijlagen

Bijlage: Toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.11.

Leefomgeving - gratis grondafstand Oude Baan

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        Het Burgerlijk Wetboek, art. 1582 tot 1701.

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

        Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Feiten en context

In de Oude Baan bevindt zich een perceel grond met een oppervlakte van 04a 35ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 1ste afdeling, sectie A, nr. 826G, dat blijkens het kadastrale perceelrapport eigendom is van de consoorten Deferme, hoewel het in feite deel uitmaakt van de zate van de weg.

Op het uittreksel uit het rooilijnplan, opgesteld door landmeter Leopold Geijbels op 30 september 1964, wordt dit perceel aangeduid als inname 65, echter onder een grotere oppervlakte.

Door de toenmalige eigenaar, mevrouw weduwe Deferme-Houben, werd op 24 januari 1973 een verbintenis ondertekend, waarin zij verklaarde dit perceel gratis af te staan aan de gemeente.

In de verkavelingsvergunning van 11 mei 1977 wordt de afstand van dit lot trouwens als voorwaarde voor de verkaveling vermeld, en op het bijhorende opmetingsplan van 23 februari 1977 wordt het perceel reeds vermeld als “ingenomen door de weg”.

Op 16 juni 1977 werd er vervolgens een verkavelingswijziging goedgekeurd, en op het bijhorende opmetingsplan van 17 mei 1977 ging de landmeter er ten onrechte van uit dat de overdracht al effectief gebeurd was.

Blijkbaar werd er destijds dus geen akte verleden om deze gratis grondafstand te finaliseren, en dat is meteen de reden waarom dit perceel nog steeds eigendom is van de consoorten Deferme, zijnde de erfgenamen van mevrouw weduwe Deferme-Houben voornoemd.

De consoorten Deferme zijn nu bereid alsnog tot gratis grondafstand over te gaan op basis van een administratieve akte, zodat de bestaande toestand geregulariseerd wordt, mits de gemeente alle lasten en kosten op zich neemt.

 

Adviezen

Tijdens zijn vergadering van 5 juli 2023 verleende het schepencollege een principieel gunstig advies aan de gemeenteraad voor deze afstand.

 

Argumentatie

Het perceel dient aan de gemeente afgestaan te worden voor inlijving in het openbaar domein, meer bepaald de zate van de Oude Baan.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gratis afstand met het oog op inlijving in het openbaar domein door de consoorten Deferme, van een perceel grond in de Oude Baan met een oppervlakte van 04a 35ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 1ste afdeling, sectie A, nr. 826G, wordt definitief goedgekeurd.

 

Artikel 2:

Alle lasten en kosten die voortvloeien uit deze afstand zijn ten laste van de gemeente.

 

Artikel 3:

Gezien de bestemming, wordt deze afstand voor openbaar nut verklaard.

 

Artikel 4:

De financieel directeur wordt gemachtigd de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.12.

Financiën - retributie afleveren vastgoedinformatie - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Grondwet, artikel 173

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikelen 40 en 41

         Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform, artikel 21, eerste lid

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7

         besluit van de gemeenteraad van 27 oktober 2022 “ retributiereglement op het afleveren van vastgoedinformatie - opheffing beslissing van de gemeenteraad van 30 juni 2022 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 november 2022 - goedkeuring "

         besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2024 " ingebruikname vastgoedinformatieplatform - toetredingsovereenkomst "

 

Feiten en context

Het voorstel is om het vorig retributiereglement op te heffen en een nieuw retributiereglement vast te stellen, beide van 1 februari 2024.

 

Argumentatie

Dit retributiereglement is opgemaakt aan de hand van het modelreglement van Digitaal Vlaanderen/Athumi.

De aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen.

De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.

Gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.

Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers. 

Het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.

De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen in een product en kan dit product met vastgoedinformatie ontsluiten.

Op verzoek van aanvragers wordt vastgoedinformatie verzameld en ontsloten. Deze vastgoedinformatie wordt samengevoegd in een product. Dit verloopt via het Vastgoedinformatieplatform en brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.

Het lokaal bestuur Heusden-Zolder wenst de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan te verhalen.

De wijzigingen dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

De vrijstellingen die opgenomen zijn, sluiten het best aan bij de noden en het beleid van de gemeente.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het retributiereglement op het afleveren van vastgoedinformatie, vastgesteld door

de gemeenteraad van 27 oktober 2022, wordt met ingang van 1 februari 2024 opgeheven.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement over de vaststelling van de ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributie op het afleveren van vastgoedinformatie met ingang van 1 februari 2024 goed.

 

Artikel 3: Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed.

 

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert.

 

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert.

 

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen.

 

5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP.

 

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap.

 

8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP.

 

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

 

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.

 

15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product.

 

Artikel 4: Algemeen

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

 

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

 

Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van het lokaal bestuur Heusden-Zolder een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

 

Artikel 5: Aanvrager van vastgoedinformatie

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

 

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi. (https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/athumi-het-vlaams-datanutsbedrijf/vastgoedinformatieplatform/gebruikersomgeving-vastgoedinformatieplatform)

 

De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

 

Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

         externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

         Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022

         lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

         gerechtelijke overheden

         hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones

         politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus

 

Artikel 6: Bedrag

Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:

 

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag per kadastraal perceel

Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet

€ 120,00

 

Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

 

Artikel 7: Inning

Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

 

Artikel 8: Verwerking van persoonsgegevens

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden het lokaal bestuur Heusden-Zolder en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

 

Athumi treedt op als verwerker voor het lokaal bestuur Heusden-Zolder wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

 

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die het lokaal bestuur Heusden-Zolder en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als Bijlage 1.

 

Artikel 9: Ondertekening

De vastgoedinformatie in het product die het lokaal bestuur Heusden-Zolder via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 10: Bekendmaking

Van dit retributiereglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het decreet over het lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

Bijlagen

Bijlage 1 toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Punt bijlagen/links bijlage 1 toetredingsovereenkomst VIP.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.13.

Financiën - belastingreglement administratieve bescheiden - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd

         decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVD) zoals gewijzigd

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

         besluit van 27 november 2015 van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVB) zoals gewijzigd

         besluit van de gemeenteraad 14 december 2023 “ belastingreglement op de afgifte van administratieve bescheiden – opheffing beslissing van de gemeenteraad van 30 juni 2022 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 januari 2024 - goedkeuring “.

 

Feiten en context

Het voorstel is om een aantal wijzigingen in het reglement op te nemen:

         opheffing vorig belastingreglement en vaststelling nieuw belastingreglement, beide vanaf 1 februari 2024

         aanpassing tarief identiteitsbewijzen voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar

 

Argumentatie

Volgens de omzendbrief van de FOD Binnenlandse zaken van 8 december 2023 betreffende de implementatie van de elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar, dient het tarief van de identiteitsbewijzen voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar geüpdatet te worden.

Deze wijzigingen dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

De vrijstellingen die opgenomen zijn, sluiten het best aan bij de noden en het beleid van de gemeente.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het belastingreglement op de afgifte van administratieve bescheiden, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 december 2023, wordt met ingang van 1 februari 2024 opgeheven.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement over de vaststelling van een belasting op de afgifte van administratieve bescheiden met ingang van 1 februari 2024 goed.

 

Artikel 3:

Er wordt ten voordele van de gemeente een belasting gevestigd op het opzoeken, het samenstellen en het afleveren van administratieve stukken.

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersonen aan wie het stuk wordt afgeleverd. Deze verordening is niet toepasselijk op het afleveren van stukken die onderworpen zijn aan de betaling van een bijzonder recht ten voordele van de gemeente krachtens een wet, een algemeen of provinciaal reglement of een bijzonder gemeentelijk reglement.

 

Artikel 4:

Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld als volgt:

1) Burgerzaken

1. Elektronische vreemdelingenkaarten voor kinderen jonger dan 12 jaar, levering bij de gemeente:

         gewone procedure: € 12,00

         spoedprocedure: € 120,00

2. Elektronische identiteitskaarten voor Belgen vanaf 12 jaar/elektronische vreemdelingenkaarten, levering bij de gemeente:

         gewone procedure: € 20,00

         spoedprocedure: € 125,00

3. Elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar (kids-ID), levering bij de gemeente:

         gewone procedure: € 8,00

         spoedprocedure: € 115,00

4. Spoedprocedures met gecentraliseerde levering bij FOD Binnenlandse Zaken in Brussel voor elektronische identiteitskaarten voor :

         Belgen vanaf 12 jaar: € 160,00

         Belgische kinderen jonger dan 12 jaar: € 150,00

5. Paspoorten (reispassen) – nieuwe aanvraag voor personen jonger dan 18 jaar / 18 jaar en ouder

         gewone procedure:

         vanaf 18 jaar: € 71,00

         jonger dan 18 jaar: € 41,00

         dringende procedure:

         vanaf 18 jaar: € 250,00

         jonger dan 18 jaar: € 220,00

         superdringende procedure:

         vanaf 18 jaar: € 350,00

         jonger dan 18 jaar: € 320,00

6. Attest Immatriculatie voor vreemdelingen: € 2,00

7. Trouwboekje: € 25,00

8. Wettigen van handtekeningen: € 1,50

9. Slachtbrieven: € 10,00

10. Rijbewijzen (bankkaartmodel)

         rijbewijs: € 25,00

         duplicaat/ uitbreiding rijbewijs: € 25,00

         voorlopig rijbewijs: € 25,00

         duplicaat voorlopig rijbewijs: € 25,00

         Internationaal rijbewijs (papieren versie): € 25,00

11. Verlies PIN- en PUK codes: € 10,00

12. Verzoeken tot voornaamswijziging: € 150,00

 

2) Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid

1. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen:

1.1. Woon- of handelsgebouw

* Dossier zonder medewerking architect: € 15,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 15,00/dossier

* Dossier met medewerking architect: € 30,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 250,00/dossier

1.2. Industriegebouw

* Dossier zonder medewerking architect: € 20,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 20,00/dossier

* Dossier met medewerking architect: € 250,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 250,00/dossier

1.3. Melding stedenbouwkundige handelingen dossierkost: € 15,00/dossier

1.4. Melding zorgwonen dossierkost: € 30,00/dossier

1.5. Melding stedenbouwkundige handelingen met architect: € 30,00/dossier

1.6. Digitaliseren en indienen van een analoog dossier in het omgevingsloket: € 20,00/dossier

2. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden en aanvraag tot bijstelling van de verkaveling:

2.1. Aanvraag zonder aanleg van wegenis:

* Basisdossier: € 250,00

2.2. Aanvraag met aanleg van wegenis:

* Basisdossier: € 500,00

3. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen: € 30,00/dossier

4. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten: € 250,00/dossier

5. Aanvraag tot opname in het vergunningenregister: € 100,00/dossier

6. Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden: € 20,00/dossier

7. Aanvraag voor het houden van een projectvergadering: € 100,00/dossier

8. Stedenbouwkundig attest: € 50,00/dossier

9. Stedenbouwkundig uittreksel: € 30,00/perceel

10. Openbaar onderzoek in het kader van omgevingsvergunningen: aantal aangetekende zendingen x het tarief van een aangetekende zending

11. Openbaar onderzoek - gewone zending naar eigenaars van de loten: aantal zendingen x het tarief van een gewone zending

12. Planafdrukken: werkelijke kost van het kopiëren van de plannen en een forfaitaire administratiekost van € 25,00/dossier.

13. Planafdrukken groter dan A3 formaat: € 5,00/plan en een forfaitaire administratiekost van € 25,00/dossier

14. Mailen van gescande plannen: forfaitaire administratiekost van € 25,00/dossier

15. Conformiteitsattesten:

         woningen: € 90,00

         kamerwoningen: € 90,00, verhoogd met € 15,00 per kamer, met een maximum van € 1.775,00 per gebouw

 

3) Algemeen

Fotokopies:

         zwart-wit kopie op A4-formaat € 0,10

         zwart-wit kopie op A3-formaat € 0,20

         kleurenkopie op A4-formaat € 0,30

         kleurenkopie op A3-formaat € 0,50

 

Artikel 5:

De kosten worden ingevorderd bij de aanvraag van de documenten, de (eventuele) bijkomende werkelijke kost bij het afleveren van de documenten. Er wordt kosteloos een ontvangstbewijs van de in bewaring gegeven sommen afgeleverd.

 

Artikel 6:

Worden van de belasting vrijgesteld:

a. de stukken die in uitvoering van een wet of van gelijk welk reglement van de administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos moeten afgeleverd worden.

b. de stukken die afgeleverd worden aan behoeftige personen, de behoeftigheid wordt door ieder overtuigend bewijsstuk gestaafd.

c. de machtigingen betreffende godsdienstige of politieke manifestaties.

d. de machtigingen betreffende activiteiten die als dusdanig reeds het voorwerp uitmaken van een belasting of retributie ten voordele van de gemeente.

e. de stukken die afgeleverd worden aan de gerechtelijke of administratieve overheden, alsook aan instellingen van openbaar nut.

f. de mededeling van inlichtingen door de politie aan verzekeringsmaatschappijen omtrent het gevolg dat gegeven werd terzake van verkeersongevallen op de openbare weg.

g. de getuigschriften van goed zedelijk gedrag afgegeven door de gemeentebesturen om gevoegd te worden bij een aanvraag van een door de regering ingestelde eervolle onderscheiding.

h. geldigverklaring van aanvraagformulieren voor vermindering op biljetten van de N.M.B.S., de N.M.V.B. en de openbare autobusdiensten.

i. afgifte van nationaliteitsbewijzen aan de kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen.

j. alle stukken voor sollicitatiedoeleinden.

k. aanvragen tot een omgevingsvergunning waarin de gemeente niet tijdig een beslissing nam

l. openbare onderzoeken in het kader van de omgevingsvergunning die worden overgedaan als gevolg van een administratieve lus.

 

Artikel 7:

De belasting is niet toepasselijk op de afgifte van stukken, welke krachtens een wet, een koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeente onderworpen is.

 

Artikel 8:

Bij gebrek aan betaling, wordt deze ingevorderd door middel van een kohier. Het kohier wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 9:

De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure gebeuren volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zoals gewijzigd.

 

Artikel 10:

Van dit belastingreglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

Het belastingreglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het decreet over het lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.14.

Personeel en HR - eedaflegging financieel directeur

 

 

Bij besluit van de gemeenteraad van 14 december 2023 is mevrouw Ine Thoelen als nieuwe financieel directeur aangesteld, waarbij voorzien is dat zij vanaf 1 februari 2024 in dienst komt.

 

Bij toepassing van art. 163 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, legt mevrouw Ine Thoelen de eed af in de openbare zitting van de gemeenteraad van heden.

 

Bijlagen

Bijlage 1: Akte van Eedaflegging

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

OZ.15.

Secretariaat en juridische zaken - varia

 

Conform het huishoudelijk reglement hebben de raadsleden het recht om aan het einde van de openbare zitting, na afhandeling van de agenda, vragen te stellen over aangelegenheden van het lokaal bestuur.

 

Raadslid Tony Lespoix krijgt het woord en heeft enkele vragen over de wateroverlast in 't Wiek.

         vanaf wanneer was de eerste melding?

         wat is er tot nog toe ondernomen?

Schepen Lode Schops antwoordt dat hij niet weet van wanneer de eerste melding dateert. Wel is de gemeente onmiddellijk gaan kijken en vorige week is ook ter plaatse onderzoek gevoerd. Het was nu een ander probleem. Het dossier voor het bufferbekken was klaar, maar Agentschap Natuur & Bos weigert dit, zodat we een andere oplossing moeten zoeken.

Raadslid Tony Lespoix stelt dat een lid van de meerderheid dit probleem op het schepencollege in 2007 heeft gebracht. Hij vraagt of dit zo is.

Voorzitter Mario Borremans antwoordt hierop dat dit zal nagekeken worden.

 

Raadslid Herwig Hermans krijgt het woord en vraagt de stand van zaken van het beleidsplan ruimte van de Provincie Limburg.

Schepen Isabelle Thielemans antwoordt hierop dat er nog geen definitieve uitspraak van de deputatie is over het plan. Er is veel reactie gekomen van de gemeenten die niet akkoord waren, maar er is nog geen beslissing genomen.

Raadslid Herwig Hermans vraagt of de gemeente gaat zoeken naar andere gemeenten die in dezelfde situatie zitten.

Schepen Isabelle Thielemans zegt dat er vanuit de gemeente tegengas is gegeven.

 

Raadslid Herwig Hermans vermeldt dat hij het artikel heeft gelezen van de Schachtbok in HeuZo. Er wordt enkel over de Europese subsidie gesproken. Er wordt niets vermeld over de subsidie van Vlaanderen, dit kan niet onopzettelijk zijn geweest.

Schepen Isabelle Thielemans antwoordt hierop dat ze dit wel heeft vermeld in een interview met Radio 2.

Voorzitter Mario Borremans zegt dat dit zeker niet bewust is gebeurd.

 

Raadslid Steven Goris krijgt het woord en heeft een vraag over de centralisatie van de aanmeldingsplicht voor het basisonderwijs. Er zouden 70 instappers niet zijn ingeschreven. Een deel zou wel ingeschreven zijn in de buurgemeenten. Hoeveel zijn er niet ingeschreven?

Schepen Marleen Hoydonckx antwoordt hierop dat ze het juiste aantal niet kent. Bij de 70 gezinnen is men wel langs geweest en daaruit bleek dat sommige gezinnen verhuisd waren of de kinderen elders waren ingeschreven. Daarom wil men ook met andere gemeenten samenwerken.

 

Raadslid Jan Jans krijgt het woord en vraagt wat meer uitleg over de cyberaanval op Limburg.net en vraagt of schepen Isabelle Thielemans aanwezig was op de vergadering.

Schepen Isabelle Thielemans antwoordt hierop dat zij op de vergadering aanwezig was en dat alle vragen aan haar mogen bezorgd worden. Zij zal ze dan beantwoorden. Ze vermeldt ook dat al de getroffen burgers zullen aangeschreven worden in de volgende weken. De communicatie gebeurt via Limburg.net.

 

Voorzitter Mario Borremans meldt dat de Commissie Samenleving en Sociaal Huis doorgaat op 5 februari 2024 om 19 uur.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024