Gemeente Heusden-Zolder

 

Notulen gemeenteraad

30 januari 2020 19:00

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Schepenen:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru en Yasin Gül

 

Raadsleden:

Simonne Janssens-Vanoppen, Jan Jans, Tony Lespoix, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Ann Leyssens, Kristof Was, Mohamed Ahmidouch, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Swa Vanderaerden, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Herwig Hermans en Anny Jaspers

 

Waarnemend algemeen directeur:

Yolanda Paulussen

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadsleden:

Janne Celis, Hans Zegers, Tonny Vanhamel en Eddy Pools

 

Algemeen directeur:

Yvo Aerts

 

Herwig Hermans, raadslid, verlaat de vergaderzaal vanaf punt OZ.9.

Herwig Hermans, raadslid, is terug aanwezig vanaf punt OZ.10.

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - notulen gemeenteraad - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De algemeen directeur legt de notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad voor ter goedkeuring.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen, zoals voorgelegd door de algemeen directeur, goed te keuren.

 

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Bijlagen

Bijlage 1: notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.2.

Secretariaat en juridische zaken - mededelingen

De gemeenteraad neemt kennis van:

         het verslag van de vergadering van de verenigde gemeenteraadscommissie van 2 december 2019;

         de reactie van de gemeentelijke jeugdraad Heusden-Zolder op het artikel 'voorstellen voor bestrijding drankmisbruik' dat in de lokale krant van de N-VA verschenen is;

         het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2020 om de geplande datum van de gemeente- en OCMW-raad van februari 2020 te wijzigen naar 20 februari 2020.

         de parkeerkaart voor Circuit Zolder aan de raadsleden.

 

 

Raadslid Ann Leyssens dankt het schepencollege voor de Vlaamse traktatie op de ondernemersreceptie van 29 januari 2020.

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.3.

Politie - overzicht gunningen 4e kwartaal 2019

 

Het schepencollege keurde de aankopen goed van onder de € 30.000 exclusief BTW in de periode oktober tot en met december 2019. Ieder kwartaal worden deze gunningsbeslissingen aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.4.

Politie - goedkeuring begrotingswijzigingen 1 en 2 van 2019

 

Overeenkomstig de artikelen 72, §2 en 75 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van de geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, heeft de gouverneur bij besluit van

19 december 2019 de politiebegrotingswijziging nr. 1 en 2 gewone en buitengewone dienst van het dienstjaar 2019 goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.5.

Politie - goedkeuring personeelsformatie

 

Bij besluit van 19 december 2019 heeft de gouverneur de personeelsformatie van het lokaal politiekorps van de gemeente Heusden-Zolder zoals bepaald op de gemeenteraad van 28 november 2019, goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.6.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - reglement beperking geldigheidsduur CA - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         De Grondwet, artikel 23, 3° over het recht op een behoorlijke huisvesting.

         Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, specifiek artikelen 42, 43, 186, 187 en 253.

         Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse wooncode, inzonderheid artikel 10 waarin de criteria worden bepaald betreffende het verval van rechtswege van een conformiteitsattest.

         Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode stelt de gemeente aan als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid.

         Het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen van 12 juli 2013.

         Het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016 houdende subsidiering van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid. 

         Het Besluit van de Vlaamse Regering over het lokaal woonbeleid, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 16 november 2018, verder genoemd het BVR Lokaal Woonbeleid.

         Het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de woningkwaliteitsbewaking van 24 mei 2019.

         Het besluit van de Vlaamse regering over het lokaal woonbeleid legt de taken en opdrachten vast voor een gemeente en stelt de voorwaarden vast waaraan een intergemeentelijk samenwerkingsverband moet voldoen.

         Het besluit van de gemeenteraad van 22/09/2016 waarin deze besliste om samen met de gemeenten Houthalen-Helchteren, Hoeselt en Maasmechelen deel te nemen aan het project lokaal woonbeleid en om het projectvoorstel goed te keuren en waarbij Stebo vzw opgenomen werd als projectuitvoerder.

         De gemeenteraadsbeslissing van 27/6/2019 tot oprichting van het nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsverband ‘IGSW Woonfocus 2.0’ in het kader van het BVR van 16 november 2018 betreffende het lokaal woonbeleid, ter vervanging van de intergemeentelijke samenwerking Woonfocus die zal aflopen op 31/12/2019. In dit intergemeentelijk samenwerkingsverband zitten de gemeenten Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Heusden-Zolder.

         De gemeenteraadsbeslissing van 27/6/2019 tot goedkeuring van het projectplan voor de intergemeentelijke samenwerking ‘IGSW Woonfocus 2.0’ in het kader van het BVR van 16 november 2018 betreffende het lokaal woonbeleid.

 

Feiten en context

De gemeenteraad besliste op 22/09/2016 om samen met de gemeenten Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Hoeselt deel te nemen aan de intergemeentelijk samenwerking lokaal woonbeleid. Deze samenwerking eindigde op 31 december 2019.

 

Op de gemeenteraad van 27 juli 2019 werd tot verderzetting van deze intergemeentelijke samenwerking inzake lokaal woonbeleid voor de periode 2020-2025 beslist. De gemeente Hoeselt stapte over naar een ander intergemeentelijk samenwerkingsverband. Wij gaan dus verder met Maasmechelen en Houthalen-Helchteren.

 

Door deelname aan de intergemeentelijke samenwerking engageert de gemeente zich om nauw toezicht te houden op de kwaliteit van de woningen. 

 

In het projectplan  voor de periode 2016-2019 is de actie opgenomen onder punt 2.3 'De gemeente beperkt de geldigheidsduur van conformiteitsattesten'. Deze beperking in tijd wordt ingevoerd met het oog op een kortere opvolging van woningen die wel voldoen aan de kwaliteitseisen maar toch nog over een aantal gebreken beschikken.

 

Voor woningen waaruit na onderzoek blijkt dat deze voldoen aan de kwaliteitseisen van de Vlaamse Wooncode, kan een conformiteitsattest afgeleverd worden. Dit conformiteitsattest is 10 jaar geldig.

 

Momenteel wordt een conformiteitsattest afgeleverd op basis van een technisch verslag waarop de woning minder dan 15 punten soort. De woning krijgt punten toegewezen op basis van de ernst van de aanwezige gebreken. Een woning met meer dan 15 punten is ongeschikt en/of onbewoonbaar.

Omwille van wijzigende Vlaamse regelgeving zal vanaf 1/1/2021 een nieuw technisch verslag gehanteerd worden om de gebreken in een woning vast te stellen. Hierbij wordt niet meer gewerkt met punten maar met volgende categorieën van gebreken:

- categorie I: klein gebrek

- categorie II: ernstig gebrek

- categorie III: direct gevaar/mensonwaardig.

 

Bij een minstens één gebrek van categorie II wordt de woning ongeschikt verklaard en kan er geen conformiteitsattest worden afgeleverd.

 

Om de doelstelling te realiseren uit vorige projectperiode, 2016-2019 namelijk het beperken van de geldigheidsduur van een conformiteitsattest voor een woning die nog enkele kleine gebreken vertoont te beperken ontwikkelde Stebo als projectuitvoerder eind 2019 een ontwerpreglement.

Dit gebeurde in overleg met ons. Stebo legde het ontwerp voor aan de afdeling Wonen Vlaanderen. Het in het besluit opgenomen ontwerpreglement werd door hen positief beoordeeld.

 

Het is nu aan de gemeenteraad om dit reglement vast te stellen ter uitvoering van een doelstelling uit vorige projectperiode. Het reglement geldt naar de toekomst.

 

Argumentatie

Ook met een conformiteitsattest kunnen woningen echter nog kleine gebreken vertonen, die op termijn kunnen leiden tot zwaardere gebreken. Om de kwaliteit van deze woningen nauw op te kunnen volgen is het zinvol dat de gemeente de geldigheidsduur van het conformiteitsattest beperkt. 

 

Het voorstel is om in het huidige systeem te voorzien in een beperkte geldigheidsduur vanaf 7 punten of meer. Dit behelst dat er 2 gebreken van 3 punten worden getolereerd.

 

In het nieuwe systeem komt dit overeen met 3 kleine gebreken of meer.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1: Goedkeuring

Het reglement, zoals hieronder bepaald, op het afleveren van conformiteitsattesten wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2: Definities

         Conformiteitsattest: het attest zoals vastgelegd in artikel 7 van het Decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15/07/1997 waaruit blijkt dat de woning conform is met de vereisten en normen zoals vastgelegd in artikel 5 van hetzelfde decreet, en dat niet vervallen is met toepassing van artikel 10 van het ditzelfde Decreet.

         Technisch verslag volgens BVR 12/07/2013: het verslag zoals vastgelegd in artikel 1, 17° van het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen van 12/07/2013: het verslag dat in het kader van een conformiteitsonderzoek door een bevoegd persoon is opgesteld aan de hand van de bij dit besluit vastgelegde modellen.

         Technisch verslag volgens BVR 24/05/2019: het verslag zoals vastgelegd in artikel 1, 18° van het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de woonkwaliteitsbewaking van 24/05/2019 en dat in werking treedt op 1/1/2021: het verslag dat in het kader van een conformiteitsonderzoek door een woningcontroleur is opgesteld aan de hand van de modellen die opgenomen zijn in bijlage 1 tot en met 3, die bij dit besluit zijn gevoegd.

 

Artikel 3: Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing op alle conformiteitsattesten die afgeleverd worden vanaf de inwerkingtreding van dit reglement, ongeacht de instantie die dit conformiteitsattest aflevert.

 

Artikel 4: Geldigheidsduur

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest wordt vastgelegd op:

• 5 jaar:

         Bij gebruik van het technisch verslag volgens BVR 12/07/2013:

indien er gebreken vastgesteld worden in de woning waardoor de eindbeoordeling van de woning in het technisch verslag 7 punten of meer bedraagt.

         Bij gebruik van het technisch verslag volgens BVR 24/05/2019:

indien er in het technisch verslag in de categorie I “klein gebrek” 3 of meer kleine gebreken worden vastgesteld.

• 10 jaar voor alle andere woningen.

 

Artikel 4: Inwerkingtreding

Dit reglement gaat in vanaf 1 februari 2020.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.7.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - Sint-Jacobushof - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische overwegingen

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening.

         De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 zoals gewijzigd en uitvoeringsbesluiten

         Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning, artikel 31 inzake de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen.

         Het Omgevingsvergunningsbesluit, artikel 47 betreffen de beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad inzake wegenwerken, waarbij de gemeenteraad daarbij kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

         Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Aanleiding, feiten en context

Op 30 september 2019 heeft de gemeente Heusden-Zolder een aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2019118269 ingediend. Het betreft het verkavelen van 10 kadastrale percelen in 18 loten (8 voor open bebouwing en 10 voor halfopen bebouwing), ontbossen van een perceel en de aanleg van nieuwe wegenis. De percelen waarop de aanvraag betrekking heeft zijn kadastraal gekend als (afd 2) sectie C nrs 380E, 380F en delen van 377n3, 377h3, 377r3, 377v, 377x2, 377b3 en 379i.

 

Op 12 december 2019 keurde de gemeente- en OCMW-raad het meerjarenplan goed. Hierin is de verkaveling Sint-Jacobushof reeds opgenomen met als doel de bewoners de kans te geven een perceel grond te verwerven. De inkomsten zijn voorzien in het budget voor 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen. Het Omgevingsvergunningsbesluit bepaalt in artikel 47 dat de gemeenteraad zich enkel uitspreekt over de zaak van de wegen, dus niet over de vergunningsaanvraag. De gemeenteraad bespreekt – volgens ditzelfde artikel - enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.

 

Openbaar onderzoek

Het voorgestelde rooilijnplan werd openbaar gemaakt van 30 oktober 2019 tot en met

28 november 2019. Tijdens het openbaar onderzoek zijn er 3 bezwaarschriften ingediend, waarvan 1 bezwaarschrift betrekking heeft op het wegenisdossier of in verband kan gebracht worden met de beoordelingsgronden opgesomd in artikel 3 (doelstellingen) en artikel 4 (principes) van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Het eerste bezwaar is ingediend op 27 november 2019 en handelt niet over de zaak van de wegen. De raad neemt bijgevolg geen standpunt in.

 

Het tweede bezwaar is ingediend op 27 november 2019 en handelt over 6 verschillende onderwerpen waarvan 2 items betrekking hebben op de zaak van de wegen, namelijk de toename van verkeershinder (punt 3) en de veiligheid (punt 5).

- Toename van verkeershinder

“In de voorziene uitbreiding zijn 18 nieuwe woningen voorzien.

Nieuwe woningen zullen, gezien de financiële vereisten, steevast gebouwd en bewoond worden door jonge gezinnen - twee verdieners.

Het merendeel van deze jonge gezinnen zullen twee auto's moeten hebben om zich te verplaatsen temeer nu het gebied van Eversel totaal geïsoleerd is geraakt en nauwelijks nog voorzieningen of kleinhandelactiviteiten heeft.

Om de dichtstbijzijnde slager of bakker te bereiken, laat staan grootwarenhuis, is een wagen immers absoluut noodzakelijk.

Dat op termijn, met jong volwassen kinderen, dat zelfs gemiddeld meer dan 2 auto's per woning zullen worden.

Zulks maakt dat de kleine nieuw aan te leggen wegenis onmiddellijk meer dan verzadigd zal zijn met verkeersbewegingen.

Dat aldus ook het verkeer en de verkeersbeweging in de drie aangrenzende straten zullen toenemen.

Dat de gemeente Heusden-Zolder als aanvrager dit duidelijk over het hoofd heeft gezien.

Dat er gewoon veel te veel woningen voorzien zijn in de aangevraagde omgevingsvergunning.

Dat de verantwoording van het verkavelingsconcept waar gesproken over een verkeersluwe en verkeersveilige wijkstraat / speelstraat niet gerealiseerd kan worden met een inplanting van maar liefst 18 woningen.”

 

Het doel van deze ontwikkeling is daadwerkelijk om jonge gezinnen de kans te geven een grond te verwerven. De percelen liggen binnen woongebied met landelijk karakter én in de dorpskern van Eversel. De voorziene bouwdichtheid van 15 à 16 woningen /per hectare betreft een normale en dus te verantwoorden dichtheid voor woonkernen in het buitengebied volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (1997).

 

De weg zal er vrij smal uitzien. Dit heeft als voordeel dat men automatisch trager zal rijden. De rijweg is inclusief de weggoten 5,5 meter. Dat is ruim voldoende om met een aangepaste snelheid elkaar te kruisen. Het gaat hier bovendien enkel om plaatselijk verkeer, waarbij de plaats van de fietser op de rijweg is. Hierdoor dienen automobilisten hun rijgedrag aan te passen. De mogelijke aanschaf van meerdere auto’s /per gezin is een veronderstelling en kan niet in overweging worden genomen.

De gemeente stimuleert bovendien het gebruik van de fiets. Eén van de speerpunten uit het meerjarenplan 2020-2025 is het inzetten op een leefbare omgeving en betere infrastructuur. Het Scholenplan wordt verder uitgerold en men plant verschillende verkeersingrepen om de schoolomgevingen veiliger te maken. Binnen dit ontwerp bestaat de mogelijkheid om de school te ontsluiten aan de achterzijde via een trage verbinding. Op die manier kunnen scholieren de drukkere gemeenteweg Everselkiezel vermijden.

 

De toenemende vervoersbewegingen in de omliggende gemeentewegen (Everselkiezel, Sint Jacobusstraat en Bovenstraat) zijn onvermijdelijk bij een ontwikkeling van een binnengebied in de kern. Er dient in alle redelijkheid geoordeeld te worden dat de impact eerder beperkt zal zijn. Eén ontsluitingsweg voor 18 woningen is aanvaardbaar.

Men heeft binnen het ontwerp bovendien rekening gehouden met de parkeernoden van bezoekers / derden door de aanleg van parkeerplaatsen op openbaar domein. De percelen zijn voldoende ruim  om bewonersparkeren te organiseren op eigen terrein. Er is daarnaast aandacht voor groenvoorzieningen om de speelstraat eerder het karakter van een woonerf te geven en de leefomgeving aangenaam te maken.

 

- Veiligheid

“De voorgenomen omgevingsvergunning met een verkaveling met 18 woningen, houdt geen rekening met veiligheid inzake brand en andere calamiteiten.

Ingeval er zich een calamiteit zou voordien en zulks geldt zeker voor de dieper gelegen loten 1-2-3, is er onvoldoende toegang voor de hulp- en veiligheidsdiensten gezien de kleine en smalle doodlopende straat.

In de omgevingsvergunning is daarmee geen rekening gehouden.”

 

Het advies van zowel de mobiliteitscel als de dienst Patrimonium was hieromtrent gunstig. Het keerpunt heeft een diameter van 18,5 meter. Dat is voldoende om een vuilniswagen e.d. te keren. De Nederlandse CROW 279-norm bepaalt de draaicirkels voor vrachtwagens (lengte 12 m, 2-4 assen) op 13,30 m. De studie werd uitgevoerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Men mag er dus vanuit gaan dat deze correct is.

 

Het derde bezwaar is ingediend op 28 november 2019 en handelt niet over de zaak van de wegen. De raad neemt bijgevolg geen standpunt in.

 

Advies

Het advies van de dienst Patrimonium afgeleverd op 23 december 2019 is gunstig.

 

Het advies van de gemeentelijke mobiliteitscel afgeleverd op 24 december 2019 is voorwaardelijk gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Maatvoering van de weg: breedte van 4,5m is voldoende en moet zeker niet breder. Auto’s kunnen elkaar kruisen, terwijl de weg er vrij smal uitziet waardoor men automatisch trager zal rijden. We hebben hier enkel plaatselijk verkeer, de plaats van de fietser is op de rijweg. Er is geen doorgaand verkeer dus auto’s kunnen gerust achter de fiets blijven rijden, wat ook de snelheid van de auto’s weer zal afremmen.

 

Ook het keerpunt achteraan is voldoende groot. We voorzien meestal 11 meter aan de binnenkant en 14 meter aan de buitenkant als draaicirkel voor gewone vrachtwagens.

 

Parkeermogelijkheden bezoekers: Een breedte van 2m voor de parkeervakken is zeker voldoende, voor een voetpad is een breedte van 1,5m de norm. Om voldoende parkeermogelijkheden voor bezoekers te voorzien, stellen we voor om minstens 1 plaats voor elke woning te voorzien. Voor een kavel van 11m breed is de volgende maatvoering mogelijk: 6 meter parkeervak + 1,5 meter plantvak + 3,5 meter inrit = 11m. Dit wordt dan telkens gespiegeld, waardoor er een langsparkeerstrook van 12 meter is met aan beide kanten een plantvak, indien nodig is 11 meter voor de 2 aaneensluitende parkeervakken voldoende.

 

School: er is de mogelijkheid om achteraan een extra poort te voorzien naar de school. Dat zou zeker bijdragen aan de verkeersveiligheid rond school!

 

Inritten: graag voorzien we 6 meter diepte voor een inrit. Voor een aantal woningen in het begin is er maar 5 meter voorzien. De meeste auto’s hebben een lengte tussen 4m en 4,5 m. De grote terreinwagens gaan al richting 5 meter. We gaan ervan uit dat een wagen op min. 1 meter afstand van de garagepoort wordt geparkeerd. Indien we geen 6 meter voorzien, dan zal de auto achteraan op het voetpad staan en moeten voetgangers op straat wandelen. Dat moeten we proberen te vermijden, zeker als dit later een verbinding wordt naar school.”

 

Het advies van de gemeentelijke werkplaats afgeleverd op 24 december 2019 is voorwaardelijk gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Het is in orde als ze genoeg ruimte in de grond voorzien voor de bomen. Een enkel plantvak van 1m x 1m is te krap voor bomen.

 

Men zou voor die 12 bomen aan de parking best Malus Rudolph of Malus Liset voorzien. Ze hebben bloesems en hele kleine appeltjes die geen hinder veroorzaken en ze worden niet te groot.

Voor de bomen achterkant aan het wachtbekken zou men best verschillende bomen zetten, vb Gleditsia sunbust, Tilia Henryana, een Amelanchier lamarckii. Dit zijn allemaal bomen die niet te groot worden en drachtbomen voor bijen zijn.

Op het einde van de weg, in de pijpekop kan men een grotere boom zetten, een Liriodendron tulpifera.”

 

Het advies van de provincie Limburg, dienst Water en Domeinen afgeleverd op 20 november 2019, is voorwaardelijk gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Uit de toepassing van de nadere regels voor de toepassing van de watertoets bij besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, is gebleken dat de verkaveling Sint Jacobushof een verandering van de toestand van watersystemen (of bestanddelen ervan) tot gevolg heeft. Deze verandering heeft geen betekenisvol schadelijk effect op het milieu voor zover de voorwaarden onder Deel 2 worden opgenomen in de vergunning:

Het wateradvies is dan ook voorwaardelijk gunstig.”

 

Het advies van de Watergroep afgeleverd op 23 oktober 2019, is voorwaardelijk gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Er is een uitbreiding van de waterleiding noodzakelijk.

Bovendien kunnen we u ook melden dat de Watergroep installaties in exploitatie heeft in de zone van de infrastructuurwerken en dat deze installaties te allen tijde bereikbaar moeten zijn.

De Werken dienen zodanig uitgevoerd te worden dat er een continue drinkwaterbevoorrading kan gegarandeerd worden.

In het ontwerp dient men er rekening mee te houden dat in de bermen voldoende ruimte voorzien wordt om de leidingen aan te leggen en de eventuele aanpassingen uit te voeren.

De kosten van de uitbreiding en eventuele aanpassingen aan deze installaties zijn ten laste van de opdrachtgever.

Omwille van het aantal percelen is er een capaciteitsmeting nodig, deze capaciteitsmeting moet door de opdrachtgever zelf aangevraagd worden. De kosten van deze capaciteitsmeting zijn ten laste van de verkavelaar.

Iedere wooneenheid dient over een afzonderlijke watermeter te beschikken. De plaats van de watermeter dient te beantwoorden aan de voorschriften van De Watergroep.

De kosten van de nieuwe aftakkingen zijn ten laste van de aanvragers.”

 

Er is op 21 oktober 2019 advies gevraagd aan Fluvius. Tot op heden is er geen advies verleend.

 

Het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos afgeleverd op 25 oktober 2019, is voorwaardelijk gunstig en als volgt gemotiveerd:

“- De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met nummer: 19-220035.

- De te ontbossen oppervlakte bedraagt 7411 m². Voorziet de verkavelingsaanvraag een ontbossing dan zit in de verkavelingsvergunning de stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing vervat. 5246 m² is natuurlijk gegroeid bos jonger dan 22 jaar.

- De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage.

- De bosbehoudsbijdrage van € 7837,30 dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning betaald te worden. Het verschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.

- Vervreemding van de kavels is slechts toegelaten nadat men voldaan heeft aan de boscompensatieplicht. Een attest ter bewijs hiervan dient aan de verkoopakte van elk lot toegevoegd te worden.”

 

Het advies van Proximus afgeleverd op 22 oktober 2019, is gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Proximus investeert in de aanleg van de telecominfrastructuur in het geplande project voor zover de verkavelaar/vergunninghouder investeert in de nodige grondwerken.

Gelieve Proximus  uit te nodigen op  alle coördinatie- en werfvergaderingen via netwerkstudie.a22@proximus.com

Het advies van Proximus is gunstig bij opname van deze voorwaarden in uw vergunning.”

 

Het advies van VMM, Watertoets afgeleverd op 13 november 2019, is voorwaardelijk gunstig en als volgt gemotiveerd:

“Het project wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd en is in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid met betrekking tot het aspect grondwater, indien bij de berekening van de infiltratieoppervlakte enkel de zijwanden in rekening worden gebracht. De infiltratieoppervlakte dient minstens 4 m²/100 m² te bedragen.

Bijkomende aandachtspunten :

- de aanleg van riolering moet in overeenstemming zijn met de bepalingen van Vlarem II en de code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen;

- de volledig gescheiden aansluiting moet uitgevoerd worden conform art. 6.2.2.1.2 § 3 van Vlarem II;

- voor bronbemalingen moet voldaan worden aan de sectorale voorschriften voor subrubriek 53.2 van de indelingslijst van bijlage 1 van Vlarem II (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II);

- de lozing van het bemalingswater dient te gebeuren overeenkomstig art. 6.2.2.1.2 § 5 van Vlarem II;

- de regelgeving mbt het grondverzet, nl. Vlarebo en Vlarema, moet gerespecteerd worden;

- er geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op alle terreinen in gebruik voor een openbare dienst;

- ter hoogte van de inplanting van de infiltratievoorziening dient de infiltratiecapaciteit gevrijwaard te worden van verdichting.”

 

Er is op 21 oktober 2019 advies gevraagd aan Watering Het Schulensbroek. Tot op heden is er geen advies verleend.

 

De adviezen kunnen worden bijgetreden. Het aanvaarden van deze adviezen geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019. De adviezen werden aan deze artikels getoetst.

Om mogelijke hinder van groenvoorzieningen in de toekomst te vermijden en het correct beheer / onderhoud ervan te verzekeren, wordt als voorwaarde opgelegd de groenaanleg en aanplanting van bomen uit te voeren in samenspraak met de gemeentelijke werkplaats.

 

Argumentatie

Het verkavelingsvoorstel omvat het grootste deel van het binnengebied, dat afgebakend wordt door de Everselkiezel, de Sint Jacobusstraat en de Bovenstraat. Het gebied kent de bestemming ‘woongebied met landelijk karakter’ volgens het gewestplan Hasselt-Genk en valt integraal binnen de grenzen van het GemRUP ‘Eversel’ (projectzone 4 en zone voor openbaar nut).

 

Het projectgebied wordt ontsloten via de Sint-Jacobusstraat. De nieuw aan te leggen weg deelt het projectgebied op in 2 gelijke helften, met bebouwingsmogelijkheden aan beide zijden van de straat. Op die manier ontstaat er een typische woonwijkstraat, zoals deze in de directe omgeving ook herkenbaar aanwezig zijn. Het gaat hier over een doodlopende straat, waar een fysieke verbinding voor gemotoriseerd verkeer met de naburige schoolomgeving onmogelijk wordt gemaakt. Op die manier ontstaat er een verkeersluwe- en verkeersveilige wijkstraat / speelstraat. Er wordt een langzame verkeersverbinding vanuit de nieuwe wegenis naar de gemeentelijke school indicatief aangeduid. Verder voorziet men +- 7 parkeerplaatsen (langsparkeren) voor bezoekers op het openbaar domein. Bewonersparkeren wordt verplicht binnen de private kavels georganiseerd.

 

Alle nutsvoorzieningen worden in de nieuw aan te leggen weg voorzien. Het hemelwater dat op de publieke verhardingen valt, wordt via de riolering (RWA-stelsel) opgevangen. Het overtollige water wordt afgeleid naar een wateropvangbekken / wadi. Daar zal het hemelwater ter plaatse infiltreren.

 

Een reststrook (of een zogenaamde “peststrook”) wordt voorzien tussen het publieke domein enerzijds en de eigendom van de school. Op die manier heeft de gemeente meer controle over mogelijks ongewenst gemotoriseerd (sluip)verkeer vanuit de school via de nieuwe verkavelingsweg.

Er wordt eveneens een reststrook voorzien voor de overige kavels. Wanneer de eigenaars hun perceel wensen te ontwikkelen, dienen zij dit stukje aan te kopen om te participeren in de kosten van de wegenis. Pas dan zijn de loten ontsloten en als dusdanig ook bebouwbaar.

 

De ontwerp-rooilijn werd ontvangen op 30 september 2019 van Tractebel en Geo-D. De totale inname met betrekking tot de aan te leggen wegenis, aangeduid in het geel als lot 29, bedraagt 23a 29ca. Dit is in eigendom van de gemeente en zal worden ingelijfd in het openbaar domein.

Het bestek, inclusief raming, technische documentatie en plannen betreffende de infrastructuur worden gevoegd bij de beslissing tot goedkeuring.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg van een gemeenteweg in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer 2019/028V (OMV_2019118269) voor het verkavelen van 10 kadastrale percelen in 18 loten (8 voor open bebouwing en 10 voor halfopen bebouwing), ontbossen van een perceel en de aanleg van nieuwe wegenis voorwaardelijk goed.

 

De voorwaarden luiden als volgt:

- de groenaanleg en boomaanplant worden uitgevoerd in samenspraak met de gemeentelijke werkplaats;

- de adviezen van de verschillende diensten en nutsmaatschappijen, met betrekking tot de zaak van de wegen, worden strikt nageleefd.

 

Artikel 2:

Het rooilijnplan Sint-Jacobushof - conform de bijlagen gehecht aan dit besluit - wordt goedgekeurd, alsook het bestek, de raming, technische documentatie en plannen voor de infrastructuurwerken.

 

Artikel 3:

De totale inname met betrekking tot de aanleg van de wegenis, in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning met ref. 2019/028V (OMV_2019118269), bedraagt 29a 23ca en is aangeduid in het geel als lot 29. De zate van de weg zal worden ingelijfd in het gemeentelijk openbaar domein.

 

Artikel 4:

De desaffectatie van lot 29 - kadastraal gekend als Heusden-Zolder, 2de afdeling, sectie C, nrs. 380E/deel en 380F/deel - aangeduid in het geel op het voornoemde rooilijnplan van 12 september 2019, opgemaakt door Tractebel i.s.m. landmeters- en studiebureau Geo-D BVBA.

 

Artikel 5:

Afschrift van onderhavig besluit zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning voor de aanleg van wegenis (OMV_2019118269) gevoegd worden.

 

Artikel 6:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Artikel 7:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

- wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2019118269 ingediend op 30 september 2019 voor het verkavelen van 10 kadastrale percelen in 18 loten (8 voor open bebouwing en 10 voor halfopen bebouwing), ontbossen van een perceel en de aanleg van nieuwe wegenis, kadastraal gekend als (afd 2) sectie C nrs 380 E/deel + 380 F/deel, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

- wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Artikel 8:

Dit besluit wordt volgens artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur. Het onderwerp maakt deel uit van de lijst van aangelegenheden bedoeld in artikel 286 § 1.

 

Bijlagen

bijlage 1 rooilijnplan Sint-Jacobushof dd 12 september 2019

bijlage 2 bestek en raming:

• bestek_sintjacobusstraathof_v4

• samenvattende-opmeting_sintjacobusstraathof_v4

• raming_sintjacobusstraathof_v4

bijlage 3 technische documentatie en plannen voor de infrastructuurwerken:

• archeologienota

• archeologienota_bekrachtiging

• archeologienota_maatregelen

• dwarsprofiel nr 10

• dwarsprofiel nr 10_titelblad

• dwarsprofiel nr 11

• dwarsprofiel nr 11_titelblad

• dwarsprofiel nr 12

• dwarsprofiel nr 12_titelblad

• dwarsprofiel nr 13

• dwarsprofiel nr 13_titelblad

• dwarsprofiel nr 14

• dwarsprofiel nr 14_titelblad

• dwarsprofiel nr 15

• dwarsprofiel nr 15_titelblad

• dwarsprofiel nr 16

• dwarsprofiel nr 16_titelblad

• dwarsprofiel nr 17

• dwarsprofiel nr 17_titelblad

• dwarsprofiel nr 18

• dwarsprofiel nr 18_titelblad

• hydraulische berekeningsnota

• infiltratieproef

• inplantingsplan_bestaand

• inplantingsplan_bestaand_legende

• lengteprofiel

• lengteprofiel_legende

• lengteprofiel_titelblad

• lengteprofielen_bestaand

• lengteprofielen_nieuw

• modeldwarsprofiel 1

• modeldwarsprofiel 1_titelblad

• modeldwarsprofiel 2

• modeldwarsprofiel 2_titelblad

• rioleringsontwerp

• rioleringsontwerp_legende

• rioleringsontwerp_titelblad

• technsich verslag_standaard

• technsich verslag_aanvullend

• echnsich verslag_conform

• wegenisontwerp

• wegenisontwerp_legende

• wegenisontwerp_titelblad

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.8.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - Sint-Jacobusstraat - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische overwegingen

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41.

         Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Aanleiding, feiten en context

Het rooilijnplan ‘Sint-Jacobusstraat’, opgemaakt op 1 september 2016 door landmeters- en studiebureau Geo-D BVBA, is opgesteld in het kader van riolerings- en wegeniswerken.

 

Op 30 september 2019 heeft de gemeente Heusden-Zolder een aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2019118269 ingediend. Het betreft het verkavelen van 10 kadastrale percelen in 18 loten (8 voor open bebouwing en 10 voor halfopen bebouwing), ontbossen van een perceel en de aanleg van nieuwe wegenis.

De nieuwe wegenis wordt ontsloten via de Sint-Jacobusstraat. Gezien de omvang van de werken, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook hier gescheiden riolering aan te leggen.

 

De ontwerp-rooilijn legt de bestaande toestand van de openbare weg vast. De buurtweg 13 in de Atlas van de Buurtwegen van Heusden wordt hiermee in overeenstemming gebracht. De buurtweg kende in 1841 namelijk een smaller tracé.

 

Openbaar onderzoek

Het voorgestelde rooilijnplan zal openbaar worden gemaakt na voorlopige goedkeuring door de gemeenteraad. Het dossier zal vervolgens opnieuw worden voorgelegd met daarin de resultaten van het openbaar onderzoek.

 

Advies

Er werd geen advies gevraagd.

 

Argumentatie

De bestaande toestand van de openbare weg wordt in dit ontwerp vastgelegd. De ontwerp-rooilijn ligt op de huidige grens tussen de private percelen en het openbaar domein. Aangezien de gemeenteweg samenvalt met de buurtweg 13 uit de Atlas van de Buurtwegen van Heusden, wordt deze laatste verbreed.

 

Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein (decreet gemeentewegen, artikel 13 §5).

Onder bezitshandelingen verstaat men onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting.

Oude luchtfoto’s tonen aan dat de Sint-Jacobusstraat reeds in 1971 een breder tracé kende. De asfaltverharding is te zien op de luchtfoto van 1979-1990. Buurtweg 13 in de Atlas van de Buurtwegen van Heusden wordt bijgevolg verbreed zonder toepassing van artikel 28 van het decreet houdende de gemeentewegen.

 

Het voornemen tot wijzigen van de gemeenteweg geeft bovendien uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019. De mogelijkheid bestaat om via de Sint-Jacobusstraat en het Sint-Jacobushof een trage verbinding te realiseren naar de Vrije Basisschool De Springplank. Daarnaast wordt er gescheiden riolering aangelegd in voornoemde gemeentewegen.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord om de gemeenteweg Sint-Jacobusstraat, alsook buurtweg 13 in de Atlas van de Buurtwegen van Heusden, gedeeltelijk te wijzigen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.

 

Artikel 2:

Het rooilijnplan Sint-Jacobusstraat waarvan buurtweg nr 13 uit de Atlas van de Buurtwegen van Heusden deel uitmaakt – conform de bijlagen gehecht aan dit besluit – wordt voorlopig vastgesteld.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het inrichten van het openbaar onderzoek over het bijbehorende ontwerp van rooilijnplan en over de aanpassing aan de Atlas van de Buurtwegen van Heusden.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Artikel 5:

Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw behandeld in de gemeenteraad.

 

Bijlagen

bijlage 1: rooilijnplan dd 1 september 2016

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.9.

Patrimonium - verkoop grond Geenrijt

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41.

 

Feiten en context

In de Geenrijt bevindt zich een ingesloten perceel gemeente-eigendom met een oppervlakte van 03a 05ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 1ste afdeling, sectie A, nr. 1395Y, dat in het verleden reeds driemaal te koop werd aangeboden aan de aangelanden, een eerste keer in 1996, een tweede keer in 2011 en een derde keer in 2013; in alle gevallen haakte uiteindelijk de koper af.

Ditmaal zijn er twee aangrenzende eigenaars kandidaat: zowel de heer en mevrouw Bulent Turkeli-Akin, Geenrijt 26 in 3550 Heusden-Zolder, als de heer en mevrouw Herwig Hermans-Aerts, R. Gompartsstraat 3 in 3550 Heusden-Zolder, kopen de helft (01a 52ca 70dm²) van het perceel aan.

Op basis van het schattingsverslag werd voor beiden de verkoopprijs bepaald op € 10.742,50.

 

Adviezen

Gunstig financieel advies.

 

Argumentatie

Het perceel kan verkocht worden aan de beide aangrenzende eigenaars, die elk precies de helft aankopen.

 

Financiële gevolgen

Ontvangsten:

Registratiesleutel: GBB/0050-00/22000000 I14007

Geraamde ontvangst: € 21.485,00

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1: De verkoop van twee percelen grond in de Geenrijt, groot elk 01a 52ca 70dm², kadastraal gekend Heusden-Zolder, 1ste afdeling, sectie A, nr. 1395Y/deel, aan de heer en mevrouw Bulent Turkeli-Akin, Geenrijt 26 in 3550 Heusden-Zolder, en de heer en mevrouw Herwig Hermans-Aerts, R. Gompartsstraat 3 in 3550 Heusden-Zolder, wordt definitief goedgekeurd, mits de prijs van elk € 10.742,50.

 

Artikel 2: Alle kosten, rechten en erelonen, die voortvloeien uit deze verkoop, met inbegrip van de leveringskosten, vallen ten laste van de kopers.

 

Artikel 3: De financieel directeur wordt gemachtigd om bij de verkoop van gronden, toebehorend aan de gemeente Heusden-Zolder, de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.10.

Patrimonium - gratis afstand grond Pastorijstraat - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41.

 

Feiten en context

Bij gelegenheid van de dorpskernherwaardering in Heusden-centrum op het einde van de vorige eeuw, is voor de aanleg van een voetpad een inname gebeurd van een oppervlakte van 00a 22ca uit een perceel, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 1ste afdeling, sectie A, nr. 1204Z (met voorbehouden nr. 1204B2).

Dit perceel is eigendom van de Commanditaire Vennootschap op Aandelen Hestia, St.-Jobstraat 192 B 21 in 3550 Heusden-Zolder.

De eigenaar is akkoord om dit perceel gratis af te staan aan ons bestuur voor inlijving in het openbaar domein.

 

Adviezen

Gunstig financieel advies.

 

Argumentatie

Op het perceel werd een voetpad aangelegd, reden waarom het alsnog ingelijfd dient te worden in het openbaar domein.

 

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1: De gratis afstand met het oog op inlijving in het openbaar domein door de Commanditaire Vennootschap op Aandelen Hestia, St.-Jobstraat 192 B 21 in 3550 Heusden-Zolder, van een perceel grond in de Pastorijstraat, groot 00a 22ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 1ste afdeling, sectie A, nr. 1204Z/deel (met voorbehouden nr. 1204B2), wordt definitief goedgekeurd.

 

Artikel 2: Alle kosten, rechten en erelonen, die voortvloeien uit deze afstand, zijn ten laste van de gemeente.

 

Artikel 3: Gelet op de bestemming, wordt deze afstand voor openbaar nut verklaard.

 

Artikel 4: De financieel directeur wordt gemachtigd de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.11.

Patrimonium - aankoop grond Sluisbamd - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41.

 

Feiten en context

Het perceel bouwgrond in de Sluisbamd, grenzend aan de Mangelbeek, met een oppervlakte van 06a 72ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie B, nr. 123H, is eigendom van de heer Hugo Claes en mevrouw Danielle Claes, Klokstraat 11 in 3550 Heusden-Zolder.

Op het perceel werd een trage weg ingetekend, reden waarom het perceel ons (in zijn totaliteit) te koop aangeboden wordt.

Op basis van het schattingsverslag, door landmetersbureau Geo-D in Heusden-Zolder opgemaakt op 13 september 2019, werd met de eigenaars een akkoord bereikt voor een aankoop aan

€ 110.000,00.

 

Adviezen

Gunstig financieel advies

 

Argumentatie

Het perceel is gelegen in een goedgekeurde verkaveling en in het BPA Centrum IV.

Op dit moment kan hier één eengezinswoning in open bouwvorm gebouwd worden en moet rekening gehouden worden met een bouwvrije zone van 5m langs de beek.

In het landinrichtingsplan Mijn Mangelbeek is bijkomend een erfdienstbaarheid van 4m breed voorzien langs de beek om de vermelde trage verbinding te realiseren.

Na afsplitsing van de trage verbinding, kan de rest publiek verkocht worden als bouwgrond voor een eengezinswoning.

De bouwzone zou achteraan wat smaller worden maar een eengezinswoning kan nog steeds.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 1419/007/001/001/003 – 03 – 0610 – 22000007 – R14021

 

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De aankoop van een perceel bouwgrond in de Sluisbamd, grenzend aan de Mangelbeek, groot 06a 72ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie B, nr. 123H, eigendom van de heer Hugo Claes en mevrouw Danielle Claes, Klokstraat 11 in 3550 Heusden-Zolder, wordt definitief goedgekeurd, mits de prijs van € 110.000,00.

 

Artikel 2:

Na afsplitsing van een zone voor de realisatie van een trage verbinding, kan tot publieke verkoop van het resterend gedeelte overgegaan worden.

 

Artikel 3:

Alle kosten, rechten en erelonen, voortspruitende uit deze aankoop, met uitzondering van de leveringskosten, vallen ten laste van ons bestuur.

 

Artikel 4:

De financieel directeur wordt gemachtigd om de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.12.

Financiën - opzeg concessie vzw Heemkundige Kring van Zolder - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41.

         Gemeenteraadsbesluit van 24 april 2003 tot toekenning van een concessieovereenkomst aan de vzw Heemkundige Kring van Zolder.

         Concessieovereenkomst gemeente met de vzw Heemkundige Kring Zolder van 2003.

         Besluit van College van Burgemeester en Schepenen van 13 november 2019.

 

Feiten en context

Museum Woutershof is eigendom van de gemeente Heusden-Zolder en wordt sinds 2003 in concessie gegeven aan de vzw Heemkundige Kring van Zolder. De gemeente wenst de concessie op te zeggen.

 

Argumentatie

De gemeente Heusden-Zolder wil van het Woutershof een dorpshuis maken met vergaderruimtes voor de verenigingen.

Om die reden dient de concessie die eindigt op 31/12/2020 opgezegd te worden door de gemeenteraad.

 

BESLUIT

Stemming over uitstel punt
 

  • 6 stemmen voor: Simonne Janssens-Vanoppen, Jan Jans, Tony Lespoix, Ann Leyssens, Herwig Hermans en Anny Jaspers
  • 21 stemmen tegen: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Mohamed Ahmidouch, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Swa Vanderaerden, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe en Elif Sanli

 

stemming opzeg concessie
 

  • 21 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Mohamed Ahmidouch, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Swa Vanderaerden, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe en Elif Sanli
  • 6 stemmen tegen: Simonne Janssens-Vanoppen, Jan Jans, Tony Lespoix, Ann Leyssens, Herwig Hermans en Anny Jaspers

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de concessieovereenkomst met de vzw Heemkundige Kring van Zolder niet te verlengen en geeft opdracht de opzeg te betekenen na huidig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.13.

Financiën - borgstelling voor een lening tlv VZW Terlamen - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         DLB van 22 december 2017

         Het besluit van de gemeenteraad van 27 april 1995, waarbij de voorwaarden bepaald worden om een borgstelling te bekomen voor de uitbouw van een sportaccommodatie.

 

Feiten en context

Op 16 oktober2019 heeft het bestuur van VZW Terlamen het gemeentebestuur in kennis gesteld van vernieuwing van de piste met de vraag om 80% van de op te nemen lening te waarborgen.

 

Adviezen

Positief advies van de commissie waarborg lening VZW Terlamen, welke het volledige aanvraagdossier heeft beoordeeld, zoals gesteld in het besluit van de gemeenteraad van 27 april 1995.

 

Argumentatie

De werken worden geraamd op € 874.163,00, voor de financiering wenst de VZW een investeringskrediet op te nemen bij BNP Paribas van € 700.000,00 en vraagt aan het gemeentebestuur een borgstelling van 80% (€ 560.000,00).

Het gemeentebestuur beschikt over de mogelijkheid om deze borgstelling te verlenen.  Door het inrichten van een commissie waarbij de financieel / juridische risico's worden afgewogen en beoordeeld worden de toekomstige risico's op voorhand ingeschat. 

Beperkte borgstellingen stellen de kredietwaardigheid van het gemeentebestuur niet in gevaar.

Een borgstelling legt de financiële verantwoordelijkheid bij de VZW, waarbij het gemeentebestuur slechts een restrisico draagt tegen een minimale kost.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen rechtstreekse financiële inkomsten of uitgaven. 

De borgstelling kan gelicht worden indien de VZW zijn verplichtingen niet nakomt, in dat geval is het maximale risico € 560.000,00 doch afnemend in tijd volgend op de aflossingen.

Bij een accumulatie van borgstellingen bestaat de kans dat het gemeentebestuur een hogere intrest dient te betalen voor eigen afgesloten leningen.  Tot op heden zijn deze drempels niet overschreden.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeente staat aan de VZW Terlamen een borgstelling toe van €560.000,00 op de aan de VZW toegekende lening van € 700.000,00 bij BNP Paribas.

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.14.

Welzijn - samenwerkingsovereenkomst De Droomboom

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten van 1 februari 2019

 

Feiten en context

Het schepencollege keurde op 11 september 2019 de samenwerking met De Droomboom vzw principieel goed.

In het gemeentelijke meerjarenplan 2020-2025 staat uitdrukkelijk vermeld dat het nieuwe bestuur zich wil inzetten om:

- de toenemende vraag naar buitenschoolse opvang bij voorkeur op te vangen door samenwerking met partners die een alternatief aanbod kunnen realiseren.

- vormen van kinderopvang die kinderarmoede bestrijden, gelijke kansen stimuleren en maatschappelijk integratie bevorderen ondersteunen.

 

De Droomboom vzw biedt een gevarieerd buitenschools aanbod voor kinderen tussen 3-18 jaar. Zij wensen in de toekomst extra in te zetten om kwetsbare kinderen uit de buurt te bereiken.

 

Argumentatie

Gezien de huidige goede samenwerking met De Droomboom vzw, en gezien zij extra willen inzetten in het bereiken van kwetsbare kinderen, adviseert team welzijn om voor de volgende legislatuur een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met deze vzw in kader van de verdere uitbouw van hun buitenschools aanbod.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 094499 - 64910000

Geraamde uitgave: € 10.000

 

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst met De Droomboom vzw, zoals bijgevoegd, goed voor de periode van 1 februari 2020 tot 31 december 2025.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.

 

Bijlagen

Bijlage 1 overeenkomst met De Droomboom vzw

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

OZ.15.

ICT- en informatiebeheer - samenwerkingsovereenkomst s-LIM - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, tweede lid, 10°.

De wetgeving op de overheidsopdrachten, in het bijzonder de artikelen 2, 6°, 43, § 1,
  tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

 

Feiten en context

De voornoemde opdracht van s-LIM CVBA “Raamovereenkomst voor digital Signage en een content management systeem. Referentienummer: s-Lim2018/06" is een raamovereenkomst met één leverancier en s-LIM CVBA treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.

Het openbaar bestuur kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Het openbaar bestuur is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).

De nodige budgetten zijn beschikbaar.

 

Argumentatie

Het is aangewezen dat het openbaar bestuur gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

         de in de opdrachtencentrale voorziene infrastructuur voldoet aan de behoefte van het bestuur;

         het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

         s-LIM CVBA beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van digital signage infrastructuur door aanbestedende overheden;

         de hardware voor het project kan aangekocht worden via s-LIM CVBA verrekeningsrechten, waardoor de budgettaire impact zeer laag is;

         het CMS voorzien in de opdrachtencentrale werd door alle betrokken partijen als zeer gebruiksvriendelijk ervaren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

Artikel 1:

Het openbaar bestuur doet een beroep op de opdrachtencentrale van s-LIM CVBA voor de aankoop van infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor digital Signage en een content management systeem. Referentienummer: s-Lim2018/06".

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2020
Overzicht punten

 

BIJKOMENDE AGENDA

 

OZ.16.

Secretariaat en juridische zaken - bijkomende agenda: werkgroep toekomst politiezone

 

MOTIVERING

Feiten en context

Eind 2019 besliste het gemeentebestuur de onderhandelingen om de politiezone Heusden-Zolder te laten opgaan in een grotere politiezone stop te zetten. Inmiddels ligt – op vraag van de gouverneur - een rapport voor van criminoloog Jelle Janssens waarin parameters en mogelijkheden geschetst worden voor andere fusieoperaties om in Limburg tot een geheel van politiezones te komen die elk een voldoende grote omvang hebben om effectief te zijn over al hun taken.

 

Meer en meer ziet het er naar uit dat onze gemeente als enige geïsoleerd zal opereren. Ondanks de beslissingen en de uitleg van de meerderheid eind 2019 wordt nu voor het eerst door de korpscommandant in HBVL 23/01/2020 verklaard: “ …op middellange termijn wordt het onhoudbaar…” In het algemeen wordt de beslissing van onze gemeente om solo te blijven gaan door b.v. de gouverneur maar ook door experts duidelijk afgewezen.

 

Argumentatie

In het licht van dit voortschrijdend inzicht is het echt belangrijk dat er lange termijn keuzes gemaakt worden over de lokale partijgrenzen heen en met behulp van onafhankelijk expert-advies. Een vraag om tot een bijzondere werkgroep te komen die een lange termijn plan voor onze politiezone moet schetsen, werd eerder al afgewezen. Toch is dit de enige politiek correcte werkwijze om tot gedragen oplossingen te komen i.p.v. louter wat heen en weer te argumenteren. De N-VA steekt nogmaals de hand uit om in dit dossier mee te werken en mee verantwoordelijkheid te nemen.

 

Voorstel van besluit

De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen een specifieke werkgroep of zelfs een commissie  op te starten. Deze heeft tot doel om over lokale partijgrenzen heen een lange termijn plan voor onze politiezone uit te werken, gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk advies.  In deze oefening worden alle stakeholders en vertegenwoordigers van alle lokale  politieke partijen in de gemeenteraad betrokken. Er wordt minstens  één externe onafhankelijke expert ingeschakeld. 

 

Voorzitter Mario Borremans stelt het volgende amendement voor:

"De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen een specifieke werkgroep op te starten. Deze heeft tot doel om over lokale partijgrenzen heen een lange termijn plan voor onze politiezone uit te werken. In deze oefening worden vertegenwoordigers  van de lokale politie en vertegenwoordigers van alle lokale politieke partijen in de gemeenteraad betrokken. Er wordt voorlopig geen externe onafhankelijke expert ingeschakeld."

 

BESLUIT

Stemming over het amendement
eenparig aangenomen.
 

 

Varia

Raadslid Ann Leyssens vraagt of er budget is om aan de slechte staat van de Strabroekweg iets te doen.

Hierop antwoordt de voorzitter dat dit wordt nagekeken bij het buitengewoon onderhoud van de wegen.

De voorzitter verleent het woord aan raadslid Herwig Hermans om een gedicht voor te dragen.

Raadslid Jan Jans merkt op dat de agenda van de gemeenteraad moeilijk vindbaar is op de  gemeentelijke website.

Voorzitter Mario Borremans zal dit voorleggen aan de bevoegde dienst.

 

De vergadering wordt geschorst om 19u50 en terug geopend om 19u55.

 

Publicatiedatum: 21/02/2020