OCMW Heusden-Zolder

 

Notulen OCMW raad

15 december 2022 19:00

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Raadsleden:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Nico Geeraerts, Jan Jans, Tony Lespoix, Funda Oru, Annette Palmers, Ann Leyssens, Kristof Was, Arif Birinci, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Hans Zegers, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Eddy Pools, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

Algemeen directeur:

Rony Herlitska

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadsleden:

Yasin Gül, Mohamed Ahmidouch, Britt Custers en Metin Karabas

 

Petra Tielens, raadslid, is terug aanwezig vanaf punt OZ.2.

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - notulen OCMW- raad - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De algemeen directeur legt de notulen van de vorige vergadering van de OCMW- raad voor ter goedkeuring.

Elk raadslid heeft het recht opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de OCMW- raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de OCMW- raad en de algemeen directeur.

Aan de OCMW- raad wordt gevraagd de notulen, zoals voorgelegd door de algemeen directeur, goed te keuren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De OCMW- raad keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Bijlagen

Bijlage 1: notulen van de vorige vergadering van de OCMW- raad.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2023
Overzicht punten

OZ.2.

Secretariaat en juridische zaken - mededelingen

 

Er zijn geen mededelingen.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.3.

Thuis-, woon- en dagzorg - informatiebundel dienst gezinszorg - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77 en 78 waarin de bevoegdheden van de Raad voor maatschappelijk welzijn omschreven zijn

        Het Woonzorgdecreet van 15 februari 2019

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers

        Het besluit van de OCMW-raad van 18 augustus 2015 waarin de huidige versie van het huishoudelijk reglement werd vastgelegd

 

Feiten en context

Onze dienst voor gezinszorg hanteert een huishoudelijk reglement met daarin de bepalingen zoals verwacht vanuit het vorige woonzorgdecreet. De meest recente regelgeving (= woonzorgdecreet en haar uitvoeringsbesluit van 2019) maakt het nodig om dit document aan te passen tegen eind 2022.

 

Argumentatie

De Vlaamse overheid vraagt de aanpassingen tegen eind dit jaar door te voeren: in de bijlage “VVSG checklist” een nota van de VVSG met toelichting van hetgeen in dit nieuwe document verwacht wordt. Vermits dit niet als huishoudelijk reglement moet benoemd, wordt gekozen voor de benaming “informatiebundel”. Het betreft een totaal nieuwe tekst met als bedoeling hem ter vervanging van het huidige huishoudelijk reglement te hanteren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De raad besluit tot goedkeuring van de in bijlage gevoegde informatiebundel over onze dienst gezinszorg, ter vervanging van het huidige huishoudelijk reglement.

 

Bijlagen

Informatiebundel 15/12/2022

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2023
Overzicht punten

OZ.4.

Ondersteuning - samenwerking Family Justice Center Limburg - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77 en 78 waarin de bevoegdheden van de Raad voor maatschappelijk welzijn omschreven zijn

 

Feiten en context

Eind 2017 is het Family Justice Center Limburg (FJC) van start gegaan, onder andere in samenwerking met de lokale besturen uit de politiezones LRH en Carma. Het FJC biedt de mogelijkheid aan de overige Limburgse besturen om ook toe te treden. De inbreng van de lokale besturen maakt het mogelijk om de onthaalbegeleiding voor inwoners van de participerende gemeentes te realiseren, zoals vandaag reeds gebeurt in Carma en LRH.

 

Argumentatie

Het FJC is een samenwerkingsverband van OCMW’s, het openbaar ministerie, politiezones, het CGG en de CAD-werking, de Vlaamse overheid, de provincie Limburg, CAW Limburg, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, Agentschap Jongerenwelzijn, UCLL… De werking is gebaseerd op een ketenaanpak van gezinnen waarin sprake is van intrafamiliaal geweld, meestal aangemeld door de politie omwille van een incident. Na een risicotaxatie en weging van de situatie start het FJC bij de gezinnen met een midden- of hoogrisicoprofiel een onthaalbegeleiding of intensief casemanagement. 

De doelstellingen van het FJC zijn:  duurzame veiligheid en geweld voorkomen, (sneller) zicht krijgen op de situatie en informatie delen, een pro-actiever en laagdrempeliger hulpaanbod.

De specifieke modaliteiten van de samenwerking zijn uitgewerkt in de documenten in de bijlages, uitgewerkt door de Vlaamse overheid. De basis van de samenwerking wordt omschreven in de kaderovereenkomst en de engagementsverklaring.  Meest concreet vragen ze een personeelsinbreng van 1 VTE begeleider per 50.000 inwoners, hetgeen voor Heusden-Zolder neerkomt op ongeveer 0,68 VTE per jaar. Deze medewerker wordt opgenomen binnen het team van het FJC Limburg, inclusief een opleiding.

In 2020 kwamen er 80 zaken over intrafamiliaal geweld uit Heusden-Zolder binnen bij het Limburgse parket.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

in het meerjarenplan voorziene personeelskost

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De raad keurt de samenwerking met het Family Justice Center Limburg goed volgens de bijgevoegde kaderovereenkomst, engagementsverklaring en bijhorende annexen.

 

Bijlagen

1. Kaderovereenkomst met Family Justice Center Limburg

2. Engagementsverklaring

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2023
Overzicht punten

OZ.5.

Ondersteuning - samenwerking ikv project intrafamiliaal geweld - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, Artikel 77 en 78 waarin de bevoegdheden van de Raad voor maatschappelijk welzijn omschreven zijn.

        Het Ministerieel besluit van 15 juli 2022 tot uitvoering van het koninklijk besluit van 27 oktober 2021 betreffende de toekenningsmodaliteiten van een subsidie voor gemeenten in het kader van de Task Force Kwetsbare Groepen met als doel het ondersteunen van de gemeenten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld, waarbij het project “ouders onderling” werd goedgekeurd.

        De projectoproep van Minister Verlinden van 3 december 2021 voor steden en gemeenten inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld.

        Het besluit van het Vast Bureau van 23 februari 2022 tot indienen van een bovenlokaal project “Ouders onderling”, met Hasselt als coördinerend bestuur, ikv de projectoproep van Minister Verlinden inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld, en daarvoor de intentieverklaring te ondertekenen.

 

Feiten en context

Voor het administratief beheer van dit project ‘ouders onderling’ is het nodig dat alle betrokken lokale besturen een door de Federale overheid aangereikte samenwerkingsovereenkomst en engagementsverklaring ondertekenen met het coördinerend bestuur, in dit project is dat Hasselt.

 

Argumentatie

Naar aanleiding van de projectoproep werd een dossier ingediend met Hasselt als coördinerend bestuur, waarbij het Family Justice Center inhoudelijk betrokken werd. Volgende gemeentes hebben zich geëngageerd in dit project: Hasselt, Diepenbeek, Beringen, Ham, Tessenderlo, Leopoldsburg, Pelt, Hechtel-Eksel, Peer, Hamont-Achel, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Lommel, Tongeren en Heusden-Zolder.  Ondertussen werd dit project goedgekeurd voor 2 jaar. De doelstellingen van het project zijn:

         Hoofddoelstelling 1 : Het voorkomen van escalatie van intrafamiliaal door maximaal in te zetten op een snelle contactname met gezinnen waar een politietussenkomst inzake oudermishandeling is geweest

         Het ontwikkelen, afstemmen en evalueren van het samenwerkingsproces tussen lokale politie, lokale besturen en andere partners van FJC Limburg met het oog op die snelle contactname met de betrokken gezinnen

         Het uitvoeren in de dagelijkse praktijk van de snelle contactname op basis van een duidelijke procesbeschrijving en script inzake die contactnamen.

         Hoofddoelstelling 2 : Ouderkoppels die met (beginnend) oudermishandeling te maken hebben erkenning en steun laten vinden door middel van lotgenotencontacten

         Het ontwikkelen van een concept inzake lotgenotencontacten voor deze doelgroep, alsook het organiseren van dergelijke groepen en continue evalueren en bijsturen van de werking.

         Het ontwikkelen van een draaiboek en bijhorende opleiding van een ééndaagse opleiding en terugkomdag inzake het begeleiden van dergelijke lotgenotengroepen, met het oog op culturele en structurele verankering.

         Ontwikkelen en uitvoeren van een bewustmakings- en bekendmakingscampagne omtrent de problematiek en de lotgenotenwerking.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De OCMW-raad keurt de samenwerkingsovereenkomst en engagementsverklaring met Stad Hasselt goed in uitvoering van het project “ouders onderling” inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld.

 

Bijlagen

1. Samenwerkingsovereenkomst inzake het projectvoorstel ‘OUDERS ONDERLING’ met stad Hasselt

2. Engagementsverklaring inzake het projectvoorstel ‘OUDERS ONDERLING’

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2023