OCMW Heusden-Zolder

 

Notulen OCMW raad

12 december 2019 19:30

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Raadsleden:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Simonne Janssens-Vanoppen, Jan Jans, Tony Lespoix, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Ann Leyssens, Kristof Was, Mohamed Ahmidouch, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Hans Zegers, Swa Vanderaerden, Marten Frederix, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Eddy Pools, Herwig Hermans en Anny Jaspers

 

Waarnemend algemeen directeur:

Yolanda Paulussen

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadsleden:

Lode Schops, Tonny Vanhamel en Metin Karabas

 

Algemeen directeur:

Yvo Aerts

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - goedkeuring notulen vorige vergadering

 

De OCMW raad neemt kennis van de notulen van de OCMW-raadsvergadering van 28 november 2019 en keurt ze goed.

 

Bijlagen

bijlage 1 notulen OCMW- raad van 28 november 2019

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Overzicht punten

OZ.2.

Financiën - meerjarenplan 2020-2025 - deel OCMW - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Artikel 249: de beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassing van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.
Artikel 254 bepaalt dat een meerjarenplan wordt vastgesteld voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen. Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daarop volgende gemeenteraadsverkiezingen.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

         Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

         De omzendbrief KB/AAB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
Deze omzendbrief brengt een aantal belangrijke punten onder de aandacht waarmee de besturen rekening moeten houden bij het opmaken van hun meerjarenplan 2020-2025 volgens de  regelgeving over de beleids- en beheerscyclus.

 

Feiten en context

De gemeente en het OCMW stellen een gezamenlijk meerjarenplan op dat door beide raden voor hun eigen deel wordt vastgesteld. Het deel van het beleidsrapport vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt vervolgens door de gemeenteraad goedgekeurd.

Op die manier wordt een geïntegreerd lokaal sociaal beleid gerealiseerd. Beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom waarbij de doelstellingen van de gemeente en het OCMW vervlochten zijn.

Ook het financiële evenwicht wordt beoordeeld voor de gemeente het OCMW samen. In het meerjarenplan wordt geen gemeentelijke bijdrage aan het OCMW meer ingeschreven.

 

Het meerjarenplan bestaat uit drie onderdelen:

1. de strategische nota;

2. de financiële nota, die bestaat uit:

         het financiële doelstellingenplan (schema M1);

         de staat van het financieel evenwicht (schema M2);

         het overzicht van de kredieten (schema M3);

3. de toelichting.

Bij het ontwerp van het meerjarenplan hoort ook documentatie. Die omvat alle achtergrondinformatie die nuttig is om het meerjarenplan te beoordelen.

 

Het ontwerp van het meerjarenplan wordt minstens veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken, aan ieder raadslid bezorgd. Vanaf dat ogenblik moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.

De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.

De raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het meerjarenplan vaststellen.

De gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het meerjarenplan vast.

Daarna keurt de gemeenteraad het deel goed dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, waardoor het meerjarenplan definitief is vastgesteld.

 

Het managementteam heeft op 15 oktober 2019 een ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025  opgesteld.

Het vast bureau heeft op 20 november 2019 goedgekeurd om het ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025 (deel OCMW) te agenderen voor de raad voor maatschappelijke welzijn van 12 december 2019.

Het meerjarenplan 2020-2025 werd uitgebreid toegelicht op de verenigde gemeenteraadscommissie van 26 november 2019.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het meerjarenplan 2020-2025 wordt, voor het deel waarvoor de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is, vastgesteld.

 

De stemming geeft volgende uitslag:

 

         21 stemmen voor (M. Borremans, M. Hoydonckx, E. Ozdemir, I. Thielemans, D. Schops, F. Oru, Yasin Gül, N. Geeraerts, A. Palmers, K. Was, M. Ahmidouch, A. Birinci, B. Custers, P. Tielens, M. Carremans, J. Celis, S. Vannderaerden, M. Frederix, Z. Aktepe, E. Sanli, E. Pools)

         4 stemmen tegen (A. Leyssens, H. Zegers, H. Hermans, S. Vanoppen)

         3 onthoudingen (J. Jans, T. Lespoix, A. Jaspers)

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Overzicht punten

OZ.3.

ICT- en informatiebeheer - Raamovereenkomst Cipal - Infrastructuur - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

artikel 78, tweede lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur ;

de wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

de principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25/07/2019 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Aankoop van ICT Infrastructuur”.

de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

ohet bestek waar het stelt (punt 4.5): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal.

Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om ICT-infrastructuur in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.

(…)

Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als opdrachtencentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze

raamovereenkomst) :

Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;

ohet bestek waar het stelt (punt 4.6): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelend toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”

ohet bestek waar het stelt (punt 4.3): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever – net als elke andere afnemer – steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd”;

de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25/7/2019 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan Centralpoint België nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar.

 

Feiten en context

De voornoemde opdracht van Cipal dv “ “Aankoop van ICT Infrastructuur” (Bestek nr. CSMRTINFRA19) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016;

Het OCMW kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

Het OCMW is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting);

De nodige budgetten zijn beschikbaar.

 

Argumentatie

Het is aangewezen dat het OCMW gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

ode in de opdrachtencentrale voorziene  ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur;

ohet bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

oCipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.

 

BESLUIT

Artikel 1

Het OCMW doet een beroep op de opdrachtencentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Aankoop van ICT Infrastructuur” (Bestek nr. CSMRTINFRA19).

 

 

Artikel 2:

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt belast met de uitvoering.

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Overzicht punten

OZ.4.

ICT- en informatiebeheer - Raamovereenkomst Cipal - Software & Diensten - goedkeuring

 

MOTIVERING

Juridische gronden

artikel 78, tweede lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur;

de wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

de principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25/7/2019 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware””;

de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

ohet bestek waar het stelt (punt 4.5): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal.

Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om ICT-infrastructuur in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.

(…)

Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als opdrachtencentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze

raamovereenkomst) :

Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;

ohet bestek waar het stelt (punt 4.6): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelend toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”

oHet bestek waar het stelt (punt 4.3): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever – net als elke andere afnemer – steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd”;

de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25/7/2019 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan Comparex Belgium bvba,   met maatschappelijke zetel te Buro & Design Center, Esplanade 1, Suite 315, Box 3, 1020 Brussel

 

Feiten en context

De voornoemde opdracht van Cipal dv “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware” (Bestek CSMRTSOFT19) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016;

Het OCMW kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

Het OCMW is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting);

De nodige budgetten zijn beschikbaar.

 

Argumentatie

Het is aangewezen dat het OCMW gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

ode in de opdrachtencentrale voorziene licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware voldoen aan de behoefte van het bestuur;

ohet bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

oCipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware of ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden;

 

BESLUIT

Artikel 1

Het OCMW doet een beroep op de opdrachtencentrale van Cipal dv voor de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware aangeboden via de raamovereenkomst “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware” (Bestek CSMRTSOFT19)

 

 

Artikel 2

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt belast met de uitvoering.

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.