Gemeente Heusden-Zolder

 

Notulen gemeenteraad

14 december 2023 19:01

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Schepenen:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Nico Geeraerts en Yasin Gül

 

Raadsleden:

Jan Jans, Tony Lespoix, Funda Oru, Annette Palmers, Ann Leyssens, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Hans Zegers, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Eddy Pools, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

Algemeen directeur:

Rony Herlitska

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadsleden:

Kristof Was en Mohamed Ahmidouch

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - notulen gemeenteraad - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De algemeen directeur legt de notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad voor ter goedkeuring.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen, zoals voorgelegd door de algemeen directeur, goed te keuren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Bijlagen

Bijlage 1: notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.2.

Secretariaat en juridische zaken - mededelingen

 

De gemeenteraad neemt kennis van:

- notulen verenigde commissie van 20 november 2023

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.3.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - verordening lasten - vaststelling

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), artikel 2.3.1 en 2.3.2, dat de rechtsgrond voor deze verordening biedt

         decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 75 en 77

         Instrumentendecreet van 26 mei 2023

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 september 2023 waarbij de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten principieel werd goedgekeurd

 

Feiten en context

Artikel 75, paragraaf 3, 4°, zoals gewijzigd door het Instrumentendecreet van 26 mei 2023 bepaalt dat financiële lasten slechts kunnen worden opgelegd als dit geregeld wordt in een stedenbouwkundige verordening. Deze regeling treedt op 1 januari 2024 in werking. Het is daarom aangewezen dat ons lokaal bestuur zo spoedig mogelijk over een definitief goedgekeurde stedenbouwkundige verordening beschikt.

 

Artikel 2.3.2 van de VCRO legt de goedkeuringsprocedure voor gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen vast. De relevante delen hiervan luiden:

“§ 2. (…)

         Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak.

         Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van
stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie
en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Het departement en de
deputatie geven advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in paragraaf 2/1, derde lid, 1° tot en met 5°. De adviezen worden binnen dertig dagen na de ontvangst van het dossier naar het college van burgemeester en schepenen gestuurd. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan.

         Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen en wordt minstens aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. De Vlaamse Regering stelt nadere regels voor het openbaar onderzoek vast.

         De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen tien dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.”

 

Sommige gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen moeten onderworpen worden aan een plan-m.e.r.-screening. Stedenbouwkundige verordeningen vormen in bepaalde gevallen geen kader voor de vergunningverlening. De voorliggende verordening inzake lasten omvat geen randvoorwaarden voor de toekenning van vergunningen. Deze verordening zal weliswaar toegepast worden bij de afgifte van omgevingsvergunningen, maar vormt geen beoordelings- of toetsingskader bij de vraag of een vergunning al dan niet kan verleend worden. Er wordt in de wetgeving duidelijk een juridisch onderscheid gemaakt tussen enerzijds voorwaarden, die wel dienen om een aanvraag vergunbaar te maken, en anderzijds lasten, die dat oogmerk niet hebben.

De vraag of een ontwerp voor vergunning in aanmerking komt en bijvoorbeeld voldoende openbaar domein of andere infrastructuur voorziet in de vergunningverlening (en de milieueffectbeoordeling (project-MER, ontheffing of project-m.e.r.-screening) van de vergunningsaanvraag) wordt bekeken en wordt niet in deze verordening vastgelegd. De getallen inzake de last in natura hebben een louter mathematische doelstelling van kostenafweging tussen natura en financiële last. Een planmer - screening is aldus niet vereist omdat deze verordening zich louter beperkt tot het onderwerp “lasten”.

 

Deze verordening inzake lasten vormt geen kader om te bepalen of een vergunning verleend kan worden, wat de finaliteit is van voorwaarden, maar strekt ertoe om de financiering mogelijk te maken van de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van een vergunning op zich moet nemen. Deze verordening heeft geen significante effecten op beschermde soorten en habitattypes in habitat- en vogelrichtlijngebieden. Een passende beoordeling is dus niet vereist omdat deze verordening zich louter beperkt tot het onderwerp “lasten”.

 

Een openbaar onderzoek van minstens 30 dagen werd gehouden van 1 november 2023 tot en met 30 november 2023. Dit openbaar onderzoek werd bekend gemaakt:

         in het Belgisch Staatsblad, op 24 oktober 2023;

         via een bericht op de website van de gemeente, en;

         via een bericht in lokaal drukwerk #VANHTOTZ - maandelijkse infozine van Heusden-Zolder, dat minstens in alle brievenbussen van de gemeente wordt verspreid.

 

Tijdens dit openbaar onderzoek werden geen standpunten, opmerkingen en bezwaren geformuleerd.

 

Er werden adviezen ingewonnen bij de GECORO, departement Omgeving en de deputatie.

 

De verdere procedure wordt als volgt geregeld in de VCRO:

 

“Art. 2.3.2. § 2/1. De deputatie en de Vlaamse Regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, vermeld in paragraaf 2, achtste lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen. Een schorsing kan niet gedeeltelijk zijn. De Vlaamse Regering kan binnen de voormelde termijn een definitief vastgestelde gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ook geheel of gedeeltelijk vernietigen. Een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit wordt binnen een ordetermijn van tien dagen met een beveiligde zending bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Binnen de ordetermijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de Vlaamse Regering een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit aan de deputatie. Als de deputatie een schorsingsbesluit neemt, bezorgt ze daarvan binnen de voormelde ordetermijn een afschrift aan het departement.

 

Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening kan alleen worden geschorst:

1° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening uitvoering geeft aan een optie uit het gemeentelijk beleidsplan ruimte waarbij de Vlaamse Regering of de deputatie voorbehoud heeft gemaakt overeenkomstig artikel 2.1.11, § 2, tweede lid;

2° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening uitvoering geeft aan een beleidskader van het gemeentelijk beleidsplan ruimte dat de Vlaamse Regering niet meer geldig heeft verklaard overeenkomstig artikel 2.1.5, § 2, tweede lid, of dat de provincieraad niet meer geldig heeft verklaard overeenkomstig artikel 2.1.8, § 2, tweede lid;

3° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening kennelijk onverenigbaar is met een beleidskader of, in voorkomend geval, een ontwerp van beleidskader van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen of het provinciaal beleidsplan ruimte;

4° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met een gewestelijke of provinciale stedenbouwkundige verordening of, in voorkomend geval, een ontwerp van gewestelijke of provinciale stedenbouwkundige verordening;

5° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met artikel 2.3.1 of 4.2.5;

6° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening;

7° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

De Vlaamse Regering gaat alleen over tot vernietiging als ze van oordeel is dat de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in het derde lid, niet kan worden hersteld, weggewerkt of opgelost door het volgen van de procedure, vermeld in paragraaf 2/2.

 

§ 2/2. In geval van schorsing beschikt de gemeenteraad over een termijn van negentig dagen die ingaat de dag na de verzending van het schorsingsbesluit aan het college van burgemeester en schepenen, om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening opnieuw definitief vast te stellen. Bij de definitieve vaststelling van de verordening kunnen ten opzichte van de geschorste verordening alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit het schorsingsbesluit.

 

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het nieuwe besluit van de gemeenteraad onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.

 

Als de gemeenteraad binnen de voormelde termijn van negentig dagen geen nieuw besluit tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening neemt, vervallen het geschorste gemeenteraadsbesluit en het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.

 

Als het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening niet tijdig is geschorst of vernietigd, wordt de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.”

 

Adviezen

Op 11 oktober 2023 werd het advies van de GECORO ingewonnen.

De GECORO heeft op 25 oktober 2023 een voorwaardelijk gunstig advies verleend.

De GECORO vraagt het gemeentebestuur om te verduidelijken waarvoor de gelden zullen gebruikt worden. De bijkomende middelen moeten worden ingezet om de doelstellingen uit het Instrumentendecreet te beogen nl. i.f.v. planschade, aankoop zonevreemde woningen, WUG schrappen, … Uit de meerjarenplanning moet dit duidelijk worden.

De GECORO vraagt om na een bepaalde periode een evaluatie op te maken en deze voor te leggen.

Het advies van de GECORO wordt bijgetreden. Na een jaar zal de evaluatie voorgelegd worden aan de GECORO.

 

Op 11 oktober 2023 werd het advies van het departement Omgeving ingewonnen.

Het departement Omgeving heeft op 26 oktober 2023 een volledig gunstig advies uitgebracht.

 

Op 11 oktober 2023 werd het advies van de Deputatie ingewonnen.

De Deputatie heeft op 26 oktober 2023 een gedeeltelijk gunstig advies uitgebracht.

  1. Verenigbaarheid met de beleidsplannen
    De stedenbouwkundige verordening is niet in tegenstrijd met het RSPL.
    De stedenbouwkundige verordening ondersteunt de visie van het ontwerp-Ruimtepact 2O4O. Er worden immers lasten opgelegd bij zonevreemde gebouwen en woningen waardoor een sturing naar de kern en het beperken van het ruimtebeslag ingeschreven is.
  2. Verenigbaarheid met een (ontwerp) gewestelijke of provinciale stedenbouwkundige ruimtelijke verordening
    ///
  3. Strijdigheid met artikel 2.3.1 of 4.2.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
    ///
  4. Verenigbaarheid met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening
    ///
  5. Naleving van substantiële vormvereisten
    Voorliggende stedenbouwkundige verordening bevat geen beoordelings- of toetsingskader voor omgevingsvergunningen. Hierom is een plan-m.e.r.-screening niet vereist.
  6. Overige aandachtspunten

         Uit de titels en de toelichting bij de stedenbouwkundige verordening blijkt dat de gemeente verplicht wordt door het decreet Omgevingsvergunningen om een last op te leggen. Dit is echter geen verplichting, maar een mogelijkheid. We ondersteunen de gemeente in haar beslissing tot het gebruik maken van de lasten bij omgevingsvergunningen. De verordening wordt immers ingezet om, met een zachte sturing, een kernversterkend en ruimtezuinig beleid te voeren.

         De opbouw van de verordening is verwarrend. De hoogte van lasten (natura en financieel) zijn opgenomen onder 3 verschillende artikels (art. 2$2, art. 6 en art. 9). Het lijkt logischer om deze te bundelen. Het lijkt ook logisch om de last in natura als eerste aan te halen aangezien deze de voorkeur van de gemeente geniet.

         Een financiële last moet redelijk zijn in verhouding tot het vergunde project. (artikel 76 Omgevingsvergunningsdecreet). Dit lijkt bij alle lasten zo te zijn, behalve voor de raming van gebouwen of overdekte constructies die worden opgericht door de ontwikkelaar (art. 10, 3d" paragraaf, eerste punt). Dit kunnen zeer uiteenlopende gebouw- of constructietypes zijn met uiteenlopende afwerkingsniveaus en waardoor er een zeer uiteenlopende prijszetting kan zijn.

 

Het advies van de deputatie worden gedeeltelijk bijgetreden. Op een aantal andere punten wordt er verduidelijking gegeven bij de opbouw en de keuzes in de ontwerp verordening.

 

- Uit de titels en de toelichting bij de stedenbouwkundige verordening blijkt dat de gemeente verplicht wordt door het decreet Omgevingsvergunningen om een last op te leggen. Dit is echter geen verplichting, maar een mogelijkheid. We ondersteunen de gemeente in haar beslissing tot het gebruik maken van de lasten bij omgevingsvergunningen. De verordening wordt immers ingezet om, met een zachte sturing, een kernversterkend en ruimtezuinig beleid te voeren.

 

Het eerste lid van art. 75, §1 van het omgevingsvergunningsdecreet bevat een mogelijkheid (“kan”) en is een allesomvattende bepaling. Hier wordt de rechtsgrond gegeven om lasten bij omgevingsvergunningen te kunnen opleggen.

Het tweede lid bevat een verplichting, specifiek in toepassing van een limitatieve lijst. Dit wordt ook bevestigd in de Verantwoording van het Amendement

De algemene bepaling over de mogelijkheid tot het opnemen van lasten in vergunningen wordt opgenomen in het eerste lid van paragraaf 1 van het nieuwe artikel 75 van het Omgevingsvergunningendecreet. In het tweede lid wordt opgenomen welke lasten de vergunningverlenende overheid verplicht moet opnemen:

– de lasten opgelegd door de gemeenteraad in het kader van gemeentewegen (1°);

– de lasten voor het verwezenlijken van een bescheiden woonaanbod (2°);

– de eventuele lasten opgelegd door de gemeenteraad bij een vrijgave van een woonreservegebied (3°);

– de lasten gekoppeld aan de toepassing van afwijkingsregels (4°)

Amendement op het ontwerp van decreet betreffende het realisatiegerichte instrumentarium, Parl. St., Vl.Parl. 2019-2020, nr. 7, p. 94.

De gemeente moet de last in casu opleggen ongeacht de aard van de last. Wil ze dat financieel doen, heeft ze een verordening nodig. Kiest ze niet voor een verordening, dan moet ze bij élke aanvraag een last in natura opleggen, ongeacht de ‘omvang’ van de aanvraag.

 

Gezien het gemeentebestuur kiest om te werken met een verordening om op een uniforme wijze een minimale stedenbouwkundige last te verbinden aan aanvragen zijn we dus ook verplicht om de limitatieve lijst aan te houden. Onder de titel van hoofdstuk 2 wordt om deze reden ‘verplichte’ lasten vermeld.

 

- De opbouw van de verordening is verwarrend. De hoogte van lasten (natura en financieel) zijn opgenomen onder 3 verschillende artikels (art. 2$2, art. 6 en art. 9). Het lijkt logischer om deze te bundelen. Het lijkt ook logisch om de last in natura als eerste aan te halen aangezien deze de voorkeur van de gemeente geniet.

 

Het klopt dat de hoogte van de financiële lasten zijn opgenomen in 3 verschillende artikels. De opbouw van de verordening is zo dat de hoogte van de last samen wordt gehouden met het toepassingsgebied. Zo heeft hoofdstuk 2 betrekking op de lasten opgenomen in art. 75 van het omgevingsvergunningsdecreet. De hoogte van deze last is om deze reden opgenomen bij dit hoofdstuk. De hoogte is hier onlosmakelijk mee verbonden.

De hoogte van de last in natura en de hoogte van de financiële last voor projecten waar een last in natura onmogelijk of onwenselijk is kunnen wel samengenomen worden. Deze aanpassing wordt doorgevoerd in de verordening.

 

De stedenbouwkundige last in natura geniet inderdaad de voorkeur. Om deze reden wordt de last in natura in de verordening naar voor gehaald (hoofdstuk 9 uit het ontwerp worden nu hoofdstuk 6).

 

- Een financiële last moet redelijk zijn in verhouding tot het vergunde project. (artikel 76 Omgevingsvergunningsdecreet). Dit lijkt bij alle lasten zo te zijn, behalve voor de raming van gebouwen of overdekte constructies die worden opgericht door de ontwikkelaar (art. 10, 3d" paragraaf, eerste punt). Dit kunnen zeer uiteenlopende gebouw- of constructietypes zijn met uiteenlopende afwerkingsniveaus en waardoor er een zeer uiteenlopende prijszetting kan zijn.

 

Deze bemerking van de deputatie kan bijgetreden worden. Bij een last in natura wordt er steeds gestreefd naar de effectieve realisatie in natura. De bedragen die in dit artikel worden vastgelegd om de last in natura te kunnen waarborgen. Er wordt steeds gestreefd naar de effectieve uitvoering door de aanvrager. Het bedrag van 1250 euro per vierkante meter zal inderdaad hoog zijn voor een aantal constructies met een zeer beperkte afwerking. Dit zal de aanvrager alleen maar stimuleren om de constructies te realiseren in natura. Voor gebouwen met een hoge afwerkingsgraad zal dit bedrag in sommige situaties te laag zijn. Geval per geval kunnen, in toepassing van artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, grotere stedenbouwkundige lasten dan voorzien in deze verordening worden opgelegd, zowel financieel als in natura. In omgevingsvergunningsaanvragen waarbij de overheid aan de aanvrager vraagt om andere gebouwen dan deze die de aanvrager normalerwijze zou voorzien, komen sporadisch voor. Deze dossiers kennen een intensief voortraject waarbij aan de aanvrager duidelijk wordt gemaakt welke verwachtingen de overheid heeft ten aanzien van de realisatie van deze gebouwen. Een meer correcte, hogere raming, kan in deze situaties aangeleverd, gemotiveerd en verantwoord worden. In deze situaties wordt er ook een overeenkomst afgesloten met de aanvrager.

 

Op basis van de geformuleerde aandachtspunten door de deputatie wordt de ontwerpverordening op een aantal punten aangepast.

 

Argumentatie

De redenen waarom bepaalde opties gekozen worden, worden uiteengezet in de rechterkolom van de verordening zelf.

 

Een stedenbouwkundige verordening treedt in werking 10 dagen na de publicatie, bij uittreksel, van de definitieve goedkeuring ervan in het Belgisch Staatsblad.

 

Financiële gevolgen

 

Ontvangsten:

Registratiesleutel: GBB/0600-02/70200000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Budgettair krediet: 0 euro

Geraamde ontvangst: 100 000 euro

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten bij omgevingsvergunningen, zoals in bijlage gevoegd bij deze gemeenteraadsbeslissing, wordt definitief goedgekeurd.

 

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het verder zetten van de decretaal voorziene goedkeuringsprocedure.

 

Bijlagen

Bijlage 1: stedenbouwkundige verordening lasten

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.4.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - rooilijnplan woonwijk Boekt - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische overwegingen

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

Deze artikels handelen over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Aanleiding, feiten en context

In het kader van de realisatie van een woonwijk in Boekt werden volgende vergunningen afgeleverd door het college van schepenen en burgemeester:

         Op 4 november 2013 werd een bouwvergunning afgeleverd aan de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen) voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken;

         Op 24 maart 2014 werd een bouwvergunning afgeleverd aan de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vooruitzien CVBA voor het bouwen van 37 sociale koopwoningen;

         Op 5 oktober 2015 werd een bouwvergunning afgeleverd aan de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen CVBA voor het bouwen van 29 appartementen (in 3 gebouwen);

         Op 24 mei 2023 werd een omgevingsvergunning afgeleverd aan Vooruitzien CVBA voor het bouwen van 18 grondgebonden woningen.

 

Het rooilijnplan ‘Op de Belick’, opgemaakt op 24 mei 2022, en laatst gewijzigd op 10 juni 2022, door het studiebureau S.t.W., is opgesteld in het kader van de realisatie van deze woonwijk. Hieruit blijkt duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeentewegen Margrietstraat, Madeliefjestraat, Paardenbloemstraat en Pinksterbloemstraat, alsook de grenzen van het overige openbaar domein.

 

De percelen, kadastraal gekend als (afd 3) sectie F nrs. 841E, 867F, 864C, 862C, 846Z, 842H en een deel van de nrs. 849B, 854G en 859N, zijn gelegen in een binnengebied tussen de Toekomststraat, Hofeinde en de Vlamingenlaan. De totale inname met betrekking tot de aan te leggen wegenis en het overige openbaar domein – op het rooilijnplan aangeduid in het geel - bedraagt 1ha 69a 24ca.

 

Er wordt voorgesteld om de grenzen van het openbaar domein vast te stellen.

 

Openbaar onderzoek

Het voorgestelde rooilijnplan zal openbaar worden gemaakt na voorlopige goedkeuring door de gemeenteraad. Het dossier zal vervolgens opnieuw worden voorgelegd met daarin de resultaten van het openbaar onderzoek.

 

Advies

Er werd geen advies gevraagd.

 

Argumentatie

De voorliggende aanvraag is volgens het gewestplan Hasselt-Genk, gelegen in woonuitbreidingsgebied. Er is geen bijzonder plan van aanleg, ruimtelijk uitvoeringsplan of verkaveling van toepassing.

 

De ontwerp-rooilijn werd opgemaakt op 24 mei 2022, en laatst gewijzigd op 10 juni 2022, door het studiebureau S.t.W. De totale inname met betrekking tot de aan te leggen wegenis en het overige openbaar domein – op het rooilijnplan aangeduid in het geel - bedraagt 1ha 69a 24ca.

Men voorziet 4 wegen, m.n. de Margrietstraat, Madeliefjestraat, Paardenbloemstraat en de Pinksterbloemstraat. Er zijn 3 doorsteken naar het omliggende wegennet ten behoeve van de trage weggebruiker en de doorwaadbaarheid van het gebied. Dit komt de toegankelijkheid en samenhang van het wegennet voor de trage weggebruiker ten goede.

 

De volledige uitgeruste wegenis en het overig openbaar domein zal gratis afgestaan worden aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het rooilijnplan ‘Op de Belick’ - conform de bijlagen gehecht aan dit besluit – wordt voorlopig vastgesteld.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het inrichten van het openbaar onderzoek over het bijbehorende ontwerp van rooilijnplan.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Artikel 4:

Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw behandeld in de gemeenteraad.

 

Bijlagen

rooilijnplan opgesteld door S.t.W. studiebureau bvba te Beringen op 24 mei 2022, en laatst gewijzigd op 10 juni 2022.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.5.

Leefomgeving - Kolenspoor samenwerkingsovereenkomst communicatie - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017,  meer bepaald artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

         het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

         de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies;

         de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

         het besluit van de gemeenteraad van 25 april 2019, houdende delegatie van de bevoegdheid aan het college van burgemeester en schepenen;

         het besluit van de gemeenteraad van 29 augustus 2019 betreffende de nieuwe projectaanvraag voor het Strategisch Project Kolenspoor van het Departement Omgeving

         het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2023 betreffende het gemeenschappelijk communicatie- en marketingplan voor het Kolenspoor

 

Feiten en context

Het Kolenspoor doorkruist een groot gebied van Midden-Limburg en rijgt verschillende sites aan elkaar gaande van wonen, werken tot recreatie. De meest dynamische sites zijn de vroegere mijnzetels waar grote reconversieplannen invulling hebben gekregen, elk met zijn eigen visie. Met het strategisch project 'Het Kolenspoor, ruggengraat van een multiproductief netwerk' is het de doelstelling om een afstemming of een samenwerkingsstructuur tussen de 7 mijngemeentes te realiseren om zodoende een gedeeld uniform beeld van het Limburgs mijnverleden op te maken.

 

Bij ministerieel besluit van 21 december 2015 werd het startschot van dit project gegeven. Reeds diverse stappen werden ondernomen met als laatste de goedkeuring van de visienota 'Kolenspoorstad/Kolenspoorland' op 23 januari 2020. In de uitvoering van deze ruimtelijke nota heeft de provincie Limburg het strategisch project Kolenspoor verder uitgewerkt in  3 programmalijnen:

  1.   Aanlegvaneeninnovatieveenduurzamefietssnelwegdieopnieuwdeverbindingmaakttussen de Kolenspoorgemeenten. Dit is de ruggengraat van het Kolenspoorproject. In een eerste fase (2024) wordt het segment tussen Genk en As aangelegd. De projectnota’s voor de andere segmenten zijn in opmaak.
  2.   UitrolvaneenwervendeKolenspooridentiteitmetbijhorendehuisstijlencommunicatie-en marketingstrategie die de herkenbaarheid en uitstraling van het gebied versterkt.
  3.   SamenwerkingfaciliterentussendeKolenspoorgemeentenenstakeholdersmetalsdoel de kennisuitwisseling en de gezamenlijke projectontwikkeling.

 

Argumentatie

Voor de 2de programmalijn, de opbouw van een Kolenspooridentiteit, werd er samengewerkt tussen de provincie Limburg, de 7 Kolenspoorgemeenten en enkele stakeholders. Hieruit werd de visuele identiteit ontwikkeld: een identiteit die het verhaal van de regio vertelt en die ondersteunend en versterkend werkt t.a.v. de merken die vandaag al actief zijn in het gebied.

 

Het Kolenspoormerk heeft geen concurrentiële marketingambitie, maar wil dat de bestaande merken en partners hun doelstellingen nog beter kunnen realiseren. Voor het uitdragen van de Kolenspooridentiteit zijn de volgende instrumenten klaar :

         Een gemeenschappelijk narratief dat het uitgangspunt is voor alle communicatieacties met volgende kernwoorden : mijnerfgoed, innovatie, economische ontwikkelingen, ontmoeten, fietsen en natuur.

         Een visuele identiteit voor het Kolenspoor vertaald in een huisstijlhandboek met Kolenspoorlogo en creatieve elementen om deze Kolenspooridentiteit zichtbaar te maken langsheen het Kolenspoor.

         Het communicatie- en marketingplan, om deze visuele identiteit uit te rollen en de regio op de kaart te zetten.

 

Om de verschillende gemeentelijke ontwikkelingen en de acties uit het uitvoeringsprogramma vorm te geven en deze blijvend op elkaar af te stemmen is het aangewezen dat er een samenwerking blijft tussen de verschillende gemeenten van het Kolenspoor. Deze samenwerking is essentieel om het unieke en krachtige verhaal van de regio te vertellen en zo versterkend te werken ten aan zien van de verschillende projecten en merken die vandaag en in de toekomst actief zijn op het Kolenspoor. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het uitvoeren van het marketing- en communicatieplan Kolenspoor noodzakelijk. De voorgelegde samenwerkingsovereenkomst zal aanvangen op 1 januari 2024 en loopt over een periode van 3 jaar.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Voordeuitvoeringvanhet marketing- en communicatieplan Kolenspoor zaleen totaal budgetvan150.000EURzijn.De provincie Limburg engageert zich om de helft van het budget (zijnde 75.000 EUR) te financieren op voorwaarde dat de 7 Kolenspoorgemeenten zich ook engageren om gezamenlijk de andere helftte financieren en dit volgens een verdeelsleutel gebaseerd op inwonersaantal, m² fietssnelweg en de aanwezigheid van Kolenspoorattractiepolen in de gemeente.

Het aandeel van Heusden-Zolder hierin bedraagt 11.737,11 euro en dit over een tijdsduur van 3 jaar, met aanvang op 1 januari 2024.

 

Registratiesleutel: GBB/0190-02/61410040/OCMW/VB/IP-GEEN

Budgettair krediet:  2024 - 45.000 €

Beschikbaar:   2024 - 45.000 €

Geraamde uitgave:   2024 - 11.737,11 €

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het uitvoeren van het marketing- en communicatieplan Kolenspoor tussen de volgende partners: provincie Limburg, gemeente As, stad Beringen, stad Genk, gemeente Houthalen-Helchteren, gemeente Maasmechelen, gemeente Zonhoven en gemeente Heusden-Zolder, wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Artikel2:

De gemeenteraad stemt in met een financiële bijdrage vanuit de gemeente Heusden-Zolder van € 11.737,11 als totaalbudgetvoordeuitvoeringvanhetmarketing-encommunicatieplanvoorhetKolenspoor,en dit voor een duur van 3 jaar, meer bepaald van 2024 tot en met 2026.

 

Bijlagen

samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het uitvoeren van het marketing- en communicatieplan Kolenspoor

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.6.

Leefomgeving - St Jobstraat samenwerkingsovereenkomst ontwerp AWV

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         hetdecreetlokaalbestuurvan22december2017,meerbepaaldartikels40en41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

         hetdecreetlokaalbestuurvan22december2017,meerbepaaldartikels326totenmet 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

         de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzakeoverheidsopdrachten,bepaaldeopdrachtenvoorwerken,leveringenendienstenen concessies;

         dewetvan17juni2016inzake overheidsopdrachten;

         het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten;

         het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

         het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de financiering en de samenwerking voor het mobiliteitsbeleid

 

Feiten en context

Het Vlaams Gewest, Agentschap Wegen en Verkeer, wenst over te gaan tot de herinrichting van de fietsinfrastructuur en de renovatie van de rijbaan van de N729 Sint Jobstraat, en dit vanaf de Massinweg te Hasselt tot voorbij de Zandstraat te Heusden-Zolder.

De gemeentebestuur van Heusden-Zolder wenst in dezelfde zone, op hun grondgebied, de rioolinfrastructuur deels te vernieuwen en deels te renoveren, als ook enkele voetpaden te voorzien.

 

Adviezen

Visum nr. 2023 241 van de waarnemend financieel directeur van 6 november 2023.

 

Argumentatie

Beide partijen zijn van oordeel dat beide opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd. Door het Vlaams Gewest, Agentschap Wegen en Verkeer gevestigd in Brussel, werd een samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke opdrachten van diensten opgesteld. Het Vlaams Gewest wordt hierin aangeduid om in gezamenlijke naam bij gunning en de uitvoering van de dienstopdracht, zijnde de ontwerpopdracht, op te treden als aanbestedende overheid, dit overeenkomstig artikel 48 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Beide partijen komen overeen om gebruik te maken van een reeds bestaande en lopende raamovereenkomst aanbesteed door het Vlaams Gewest, namelijk 'Raamovereenkomst studieopdrachten voor diverse infrastructuurprojecten op gewestwegen, Perceel 3 Limburg'.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende op 15 november 2023 haar principiële goedkeuring. De gemeenteraad wordt thans verzocht over te gaan tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van diensten.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Het aandeel van het Vlaams Gewest betreft de herinrichting van de fietsinfrastructuur en de renovatie van de rijbaan van de N729 Sint Jobstraat, en dit vanaf de Massinweg te Hasselt tot voorbij de Zandstraat te Heusden-Zolder. De kosten voor het opmaken van een ontwerpdossier voor dit deel worden geraamd op € 281.000 incl. btw.

 

Het gemeentelijk aandeel betreft de vernieuwing en renovatie van de rioolinfrastructuur en de voorzieningen voor voetpaden op het grondgebied van Heusden-Zolder binnen de hierboven vermelde zone van de N729 Sint Jobstraat. De kosten voor het opmaken van een ontwerpdossier voor dit deel worden geraamd op € 47.000 incl. btw.

 

Voor de financiering wordt gebruik gemaakt van de jaarbudgetrekening 2024/5.09.01.01/310-00/22800007/GEMEENTE/CBS/I20008 - recurrente rioleringswerken.

 

Budgettair krediet:  2024 - 3.500.000 €

Beschikbaar:   2024- 3.500.000

Geraamde uitgave:  2024- 47.000 €

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke opdrachten van diensten tussen het Vlaams Gewest, Agentschap Wegen en Verkeer gevestigd te Brussel enerzijds en het gemeentebestuur van Heusden-Zolder anderzijds inzake de herinrichting van de fietsinfrastructuur, de renovatie van de rijbaan, de vernieuwing en renovatie van de rioolinfrastructuur en de aanleg van enkele voetpaden van de N729 Sint Jobstraat, en dit vanaf de Massinweg te Hasselt tot voorbij de Zandstraat te Heusden-Zolder, wordt goedgekeurd.

 

Artikel2:

Het Vlaams Gewest, Agentschap Wegen en Verkeer wordt, overeenkomstig artikel 48 van de Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016, aangeduid om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de dienstopdracht op te treden als aanbestedende overheid.

 

Artikel 3:

DegemeenteraadstemtinmeteenfinanciëlebijdragevanuitdegemeenteHeusden-Zolder welke geraamd wordt op € 47.000 incl. btw voor de ontwerpkosten van de vernieuwing en renovatie van de rioolinfrastructuur en de aanleg van enkele voetpaden van de N729 Sint Jobstraat op het grondgebied van Heusden-Zolder.

 

Bijlagen

         samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke opdrachten van diensten

         raamovereenkomst studieopdrachten voor diverse infrastructuurprojecten op gewestwegen, Perceel 3 Limburg

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.7.

Leefomgeving - Overdracht Koolmijnlaan & overname Mijnwerkerslaan

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, 286 en 288

         nieuwe gemeentewet, artikel 119 en 130bis

         decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

         mobiliteitsplan van de gemeente Heusden-Zolder d.d. april 2015

         college van burgemeester en schepenen van 25 november 2020 betreffende de nieuwe verkeerscirculatie na de ontharding van de Koolmijnlaan

         college van burgemeester en schepenen van 23 februari 2022 betreffende een principieel akkoord voor het opstarten van een overdrachts- en overnamedossier van wegen

         dienstorder overdracht MOW/AWV/2021/11, overname en ruiling van wegen van 30 september 2021

 

Feiten en context

Op 31 januari 2022 ontving het lokaal bestuur van Heusden-Zolder twee brieven vanwege het Agentschap Wegen en Verkeer waarbij zij een principieel akkoord vragen voor de opstart tot een ruil van wegen uit te voeren op grondgebied Heusden-Zolder, meer bepaald een overdracht van wegen als ook een overname van wegen.

 

Het opzet hierbij was dat de gewestweg N719 Koolmijnlaan tussen de beide rotondes Koolmijnlaan en Mijnwerkerslaan wordt overgedragen door het Vlaams Gewest aan de gemeente Heusden-Zolder. In ruil wordt de gemeenteweg Mijnwerkerslaan overgenomen door het Vlaams Gewest van de gemeente Heusden-Zolder.

 

Gezien het Agentschap Wegen en Verkeer deze overdracht wenst te realiseren conform het dienstorder MOW/AWV/2021/11, in bijzonder Model C, betekent dit dat de gemeente Heusden-Zolder een investeringssubsidie zal ontvangen voor het in goede staat van berijdbaarheid brengen van de weg.

 

Het college van burgemeester en schepenen ging in de zitting van 23 februari 2022 principieel akkoord met de opstart van dit overdrachts- en overnamedossier. Agentschap Wegen en Verkeer heeft vervolgens de nodige stappen ondernomen.

 

Op 6 oktober 2023 ontving het lokaal bestuur van Heusden-Zolder officieel de vragen van het Agentschap Wegen en Verkeer om over te gaan tot de overdracht en overname van de hierboven vernoemde straten.

In verband met het overdrachtsdossier, in bijzonder de gewestweg N719 Koolmijnlaan tussen de rotonde Koolmijnlaan en Mijnwerkerslaan (kmpt. 4,236) en rotonde Koolmijnlaan en Mijnwerkerslaan (kmpt. 5.520) werden de volgende documenten aangereikt :

         plan met aanduiding van de over te dragen weg - "Plan N719 Heusden-Zolder mp4.200-5.500 overdracht 2023"

         berekening van het subsidiebedrag - "Raming overdracht N719 thv mijngebouw"

         overeenkomst tot overdracht van de gewestweg N179 Koolmijnlaan Heusden-Zolder tussen referentiepunten 4.236 en 5.520, conform Model C

 

In verband met het overnamedossier, in bijzonder de gemeenteweg Mijnwerkerslaan, werden de volgende documenten aangereikt :

         plan met aanduiding van de over te nemen weg - "Plan Heusden-Zolder Mijnwerkerslaan overname 2023"

 

Na goedkeuring van deze ruil door de gemeente Heusden-Zolder zal deze overeenkomst in totaliteit worden voorgelegd ter ondertekening aan de Vlaamse minister bevoegd voor de weginfrastructuur en het beleid.

 

Argumentatie

Door de ruil van de Koolmijnlaan met de Mijnwerkerslaan zal het doorgaand verkeer en vrachtverkeer verschoven worden van de Koolmijnlaan naar de Mijnwerkerslaan. Hierdoor kan op termijn de Koolmijnlaan verkeersveiliger en -luwer gemaakt worden. Ook het Voortplein zal hierdoor aangenamer en leefbaarder worden.

 

Advies

Er werd een gunstig advies verleend door de financieel directeur.

 

Financiële gevolgen

Gezien het Agentschap Wegen en Verkeer deze overdracht wenst te realiseren conform het dienstorder MOW/AWV/2021/11, in bijzonder Model C, betekent dit dat de gemeente Heusden-Zolder een investeringssubsidie zal ontvangen voor het in goede staat van berijdbaarheid brengen van de weg.

Na een tegensprekelijke vaststelling werd hiervoor een raming volgens de huidige aannemingsprijzen ten bedrage van 494.536,60 euro incl. btw opgemaakt.

 

Conform het hierboven vermelde dienstorder zal dit bedrag in 2 delen worden uitbetaald :

  1. een eerste deel, zijnde 395.629,28 euro (of 80 % van het totaalbedrag) zal overgedragen worden binnen een termijn van 90 kalenderdagen na het besluit van de Vlaamse regering.
  2. een tweede deel, zijnde het saldo (of maximaal 20 % van het totaalbedrag) zal overgedragen worden na het overmaken van de offerte van de gegunde werken voor het verhogen van de berijdbaarheid van de weg waarbij het saldo zal bepaald worden door de volgende 3 randcriteria :
    1. indien de offerte lager is dan 80 % van de raming , zal er geen saldo worden uitbetaald
    2. indien de offerte hoger is dan 80 % van de raming maar lager dan de raming, zal het verschil tussen de offerte en de raming worden uitbetaald
    3. indien de offerte hoger is dan 80 % van de raming en hoger dan de raming, zal 20 % van de raming worden uitbetaald.

 

De werken dienen binnen een termijn van 3 jaar na het besluit van de Vlaamse regering tot overdracht van de werken te starten. Is dit niet gerealiseerd, dan vervalt de mogelijkheid tot uitbetaling van het saldo. Om dit engagement na te komen zal in 2025 een ontwerpopdracht uitgeschreven worden.

 

Uitgaven:

De uitgave voor de ontwerpopdracht zal opgenomen worden in de budgetten bij de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan.

 

Ontvangsten:

De ontvangsten zullen opgenomen worden in investeringsbudget op registratiesleutel: GBB/0200-02/15000000/I24017.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overdracht van de gewestweg N719 Koolmijnlaan tussen beide rotondes Koolmijnlaan en Mijnwerkerslaan door het Vlaams Gewest aan de gemeente Heusden-Zolder, conform het dienstorder MOW/AWV/2021/11 en opgenomen in de overeenkomst "Overdracht gewestweg N719 Koolmijnlaan Heusden-Zolder tussen refpnt 4.236 en 5.520", goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het overdrachtsplan van de gewestweg N719 Koolmijnlaan tussen beide rotondes Koolmijnlaan en Mijnwerkerslaan met plannummer "1M3D8G G 036817 00" goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt het subsidiebedrag voor het uitvoeren van de werken tot verbetering van de berijdbaarheid van de weg voor een bedrag van 494.536,60 euro incl btw goed.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad keurt de overname van de Mijnwerkerslaan door het Vlaams Gewest van de gemeente Heusden-Zolder goed. Hierdoor zal de Mijnwerkslaan toegevoegd worden aan het netwerk van gewestwegen.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad keurt het overnameplan van de Mijnwerkerslaan met plannummer "1M3D8G G 036818 00" goed.

 

Artikel 6:

Conform het dienstorder MOW/AWV/2021/11 zal het subsidiebedrag van 494.536,60 euro incl btw uitbetaald worden in 2 delen, zijnde 395.629,28 euro (of 80 % van het totaalbedrag) binnen een termijn van 90 kalenderdagen na het besluit van de Vlaamse regering en het saldo in functie van de kostprijs van de gegunde verbeteringswerken van de berijdbaarheid van de weg. Deze werken dienen binnen een termijn van 3 jaar na het besluit van de Vlaamse regering tot overdracht starten.

 

Artikel 7:

De uitgave voor de ontwerpopdracht zal opgenomen worden in de budgetten bij de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan. De ontvangsten zullen opgenomen worden in het investeringsbudget met registratiesleutel GBB/0200-02/15000000/I24017.

 

Bijlagen

         Overeenkomst "Overdracht gewestweg N719 Koolmijnlaan Heusden-Zolder tussen refpnt 4.236 en 5.520"

         Overdrachtsplan van de gewestweg N719 Koolmijnlaan tussen refpnt 4.200-5.500 met plannummer "1M3D8G G 036817 00"

         Raming voor het uitvoeren van de werken aan de gewestweg N719 tot verbetering van de berijdbaarheid van de weg voor een bedrag van 494.536,60 euro incl btw

         Overnameplan van de Mijnwerkerslaan met plannummer "1M3D8G G 036818 00"

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.8.

Leefomgeving - aankoop gronden voorzijde Meylandt

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        Het Burgerlijk Wetboek, art. 1582 tot 1701.

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

        Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Feiten en context

Op 30 november 2021 werd de aankoopakte verleden van de gronden achter het kasteel Meylandt, groot 07ha 02a 70ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 2de afdeling, sectie B, nr. 729E, 729F, 729G en 739G, eigendom van Toerisme Vlaanderen.

 

Nu biedt het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse gemeenschap ons de percelen, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie F, nr. 268D, 33C, 33D en 30E, groot samen 06ha57a30ca, gelegen aan de voorzijde van het kasteel Meylandt langs de Meylandtlaan, te koop aan.

In haar schattingsverslag van 1 februari 2022 raamt de afdeling Vastgoedtransacties in Genk de totale waarde van de gronden, die volgens het gewestplan Hasselt-Genk gelegen zijn in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen, op € 658.000,00 (€ ± 10 per m²).

 

Tijdens de diensthoofdvergaderingen van de cluster ruimte van 21 oktober 2021 en 9 december 2021 werd een eventuele aankoop reeds besproken.

De vergadering was van oordeel dat we enerzijds niet onmiddellijk een bestemming hebben voor deze gronden, maar dat we ze anderzijds wel gebruiken: de grond voor het kasteel als parking en/of tentoonstellingsruimte bij activiteiten van de GABK, het perceel rechts van de toegangsweg als hondenlosloopweide.

Als argumenten voor een eventuele aankoop werden genoemd:

•gebruik als hondenlosloopweide;

•gebruik als parking/tentoonstellingsruimte ten behoeve van de GABK;

•de mogelijkheid om bomen aan te planten in functie van het klimaatpact;

•het onderhoud gebeurt nu reeds door ons.

 

Tijdens zijn vergadering van 16 februari 2022 nam het schepencollege kennis van het aanbod van het departement Cultuur, Jeugd en Media, en verleende een principieel gunstig advies voor de aankoop van deze gronden aan de gestelde prijs.

 

Het perceel nr. 33D behelst een transformatiecabine, die toegankelijk dient te blijven voor Fluvius maar op korte termijn zal gesloopt worden om elders op de aan te kopen grond plaats te bieden aan een nieuwe cabine.

 

Het perceel nr. 33C wordt thans beheerd door VZW Nationale Boomgaardenstichting, Leopold III-straat 8 in 3724 Kortessem, ingevolge een ministeriële toelating van 17 februari 1989.

Met betrekking tot dit goed zal na de huidige aankoop een gebruiksovereenkomst worden afgesloten met VZW Nationale Boomgaardenstichting.

 

Adviezen

Visum financiën.

 

Argumentatie

De gronden kunnen aangewend worden als parking en/of tentoonstellingsruimte bij activiteiten van de GABK, als hondenlosloopweide en als locatie om bomen aan te planten in functie van het klimaatpact.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De aankoop van de gronden, gelegen aan de voorzijde van het kasteel Meylandt langs de Meylandtlaan, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie F, nr. 268D, 33C, 33D en 30E, groot samen 06ha57a30ca, eigendom van het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse gemeenschap, wordt definitief goedgekeurd, mits de prijs van € 658.000,00.

 

Artikel 2:

Alle kosten die voortvloeien uit deze aankoop zijn ten laste van de gemeente.

 

Artikel 3:

Het perceel nr. 33D behelst een transformatiecabine, die toegankelijk dient te blijven voor Fluvius maar op korte termijn zal gesloopt worden om elders op de aan te kopen grond plaats te bieden aan een nieuwe cabine.

 

Artikel 4:

Het perceel nr. 33C wordt thans beheerd door VZW Nationale Boomgaardenstichting, Leopold III-straat 8 in 3724 Kortessem, ingevolge een ministeriële toelating van 17 februari 1989.

Met betrekking tot dit goed zal na de huidige aankoop een gebruiksovereenkomst worden afgesloten met VZW Nationale Boomgaardenstichting.

 

Artikel 5:

Gezien de bestemming, wordt deze aankoop voor openbaar nut verklaard.

 

Artikel 6:

De financieel directeur wordt gemachtigd om de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving

te nemen.

 

Artikel 7:

De heer Stijn Menten, Vlaamse commissaris bij de dienst Vastgoedtransacties, wordt gemachtigd om de gemeente te vertegenwoordigen bij het verlijden van de aankoopakte.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.9.

Leefomgeving - openbare verkoop bouwgronden

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Het Burgerlijk Wetboek, art. 1582 tot 1701.

         Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

         Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

         de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikel 4.2.16.

 

Feiten en context

Door landmeterskantoor Geo-D werd een verkavelingsplan opgesteld van gronden in het St.-Jacobushof.

De 11 loten ten zuiden van de weg zijn eigendom van de gemeente, lot 14 is eigendom van het OCMW en de overige percelen zijn privé eigendom.

Tijdens zijn vergadering van 26 januari 2023 keurde de raad de ontwerpakte definitief goed tot opdeling van de bouwgronden en tot verkoop van de zgn. peststrook van de gemeente, op 2 maart 2023 werd de akte ondertekend.

De loten 1 tot 6 zijn bestemd voor de realisatie van een bescheiden woonaanbod en dienen binnen een termijn van acht jaar na het afleveren van de omgevingsvergunning op 19 februari 2020 verkocht te worden.

Op basis van de schattingsverslagen en de huidige evolutie van de prijzen kan bijgevolg overgegaan worden tot verkoop van deze loten, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 2de afdeling, sectie C, nr. 380E/deel, als volgt en mits de vermelde minimum te behalen verkoopprijs:

-lot 1, groot 03a 77ca: € 89.100,00;

-lot 2, groot 03a 92ca: € 92.400,00;

-lot 3, groot 04a08ca: € 95.700,00;

-lot 4, groot 04a 24ca: € 97.900,00;

-lot 5, groot 04a 39ca: € 103.400,00;

-lot 6, groot 04a 55ca: € 106.700,00.

 

De verkopen vinden plaats overeenkomstig het gemeenteraadsbesluit van 24 november 2011, houdende de actualisatie van de verkoopvoorwaarden voor de verkoop bij publieke procedure van bouwgronden, en omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, en zullen ingevolge het besluit van schepencollege van 20 mei 2020 via Biddit gerealiseerd worden.

In tegenstelling tot bij verkopen uit de hand, kunnen in dit geval echter geen bijkomende kosten ten laste van de koper gelegd worden.

Zodoende zal hiermee rekening worden gehouden bij onderhavige verkoop zowel als bij geplande verkopen, zijnde de op 25 augustus 2022 door de raad definitief goedgekeurde maar nog effectief te realiseren verkoop van bouwgronden in de Kleine Kenenstraat, de Kerkenblookstraat, de Sluisbamd en de De Borghgravelaan, bij dewelke bijgevolg geen bijkomende kosten ten laste van de koper worden gelegd.

In elk geval zal de minimum te behalen verkoopprijs als instelprijs gehanteerd worden.

 

Adviezen

Gunstig financieel advies.

 

Argumentatie

In het kader van een actief grond- en pandenbeleid is het aangewezen over te gaan tot openbare verkoop van deze gronden.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De openbare verkoop van volgende percelen grond, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 2de afdeling, sectie C, nr. 380E/deel, wordt definitief goedgekeurd als volgt en mits de vermelde minimum te behalen verkoopprijs:

-lot 1, groot 03a 77ca: € 89.100,00;

-lot 2, groot 03a 92ca: € 92.400,00;

-lot 3, groot 04a08ca: € 95.700,00;

-lot 4, groot 04a 24ca: € 97.900,00;

-lot 5, groot 04a 39ca: € 103.400,00;

-lot 6, groot 04a 55ca: € 106.700,00.

 

Artikel 2:

De verkopen worden via Biddit gerealiseerd, hetgeen impliceert dat, in tegenstelling tot bij verkopen uit de hand, er geen bijkomende kosten ten laste van de koper kunnen gelegd worden.

Zodoende zal hiermee rekening worden gehouden bij onderhavige verkoop zowel als bij geplande verkopen, zijnde de op 25 augustus 2022 door de raad definitief goedgekeurde maar nog effectief te realiseren verkoop van bouwgronden in de Kleine Kenenstraat, de Kerkenblookstraat, de Sluisbamd en de De Borghgravelaan, bij dewelke bijgevolg geen bijkomende kosten ten laste van de koper worden gelegd.

In elk geval zal de minimum te behalen verkoopprijs als instelprijs gehanteerd worden.

 

Artikel 3:

De verkopen vinden plaats overeenkomstig het gemeenteraadsbesluit van 24 november 2011, houdende de actualisatie van de verkoopvoorwaarden voor de verkoop bij publieke procedure van bouwgronden, en omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Artikel 4:

De financieel directeur wordt gemachtigd om bij de verkoop van gronden, toebehorend aan de gemeente Heusden-Zolder, de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.10.

Leefomgeving - opstalrecht Dorpshof en St.-Rochusstraat

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        Het Burgerlijk Wetboek, art. 1582 tot 1701.

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

 

Feiten en context

De gemeente is eigenaar van de percelen, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie B, nr. 432T P0000 in het Dorpshof en nr. 0423W P0000 in de St.-Rochusstraat, groot 07a 60ca respectievelijk 00a 86ca.

De NV Matexi Projects, Franklin Rooseveltlaan 180 in 8790 Waregem, plant de uitvoering van het bouwproject “Dorpshof”.

Om dit project te kunnen realiseren dient er een opstalrecht gevestigd te worden op de voormelde percelen, zodat de NV Matexi Projects er de wegenis en alle nodige infrastructuur en nutsvoorzieningen kan op aanleggen met het oog op de latere ontwikkeling van het bouwproject.

Deze tijdelijke splitsing van het eigendomsrecht heeft uitsluitend tot doel om zekerheid te bieden aan de NV Matexi Projects en haar in de mogelijkheid te stellen om voor de bouwwerkzaamheden desgevallend een hypothecaire financiering te verkrijgen.

Het opstalrecht wordt toegekend voor de duur van vijf jaar, te weten de duur die in normale omstandigheden nodig is om de wegenis, infrastructuur en nutsvoorzieningen te realiseren.

Het opstalrecht wordt verleend zonder dat er enige vergoeding verschuldigd is.

Na de aanleg van de wegenis, infrastructuur en nutsvoorzieningen, worden de gronden kosteloos overgedragen aan de gemeente, dan wel speelt het recht van natrekking, waardoor de gemeente van rechtswege eigenaar wordt ingevolge de natrekking.

 

Argumentatie

Er dient een opstalrecht gevestigd te worden op twee percelen gemeente-eigendom voor de realisatie van het bouwproject “Dorpshof”.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

In het kader van de realisatie van het bouwproject “Dorpshof”, kent de gemeente een opstalrecht toe op de percelen, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie B, nr. 432T P0000 en nr. 0423W P0000, groot 07a 60ca respectievelijk 00a 86ca, aan de NV Matexi Projects, Franklin Rooseveltlaan 180 in 8790 Waregem.

 

Artikel 2:

De in artikel 1 vermelde tijdelijke splitsing van het eigendomsrecht heeft uitsluitend tot doel om zekerheid te bieden aan de NV Matexi Projects en haar in de mogelijkheid te stellen om voor de bouwwerkzaamheden desgevallend een hypothecaire financiering te verkrijgen.

 

Artikel 3:

Het opstalrecht wordt toegekend voor de duur van vijf jaar, te weten de duur die in normale omstandigheden nodig is om de wegenis, infrastructuur en nutsvoorzieningen te realiseren.

Na de aanleg van de wegenis, infrastructuur en nutsvoorzieningen, worden de gronden kosteloos overgedragen aan de gemeente, dan wel speelt het recht van natrekking, waardoor de gemeente van rechtswege eigenaar wordt ingevolge de natrekking.

 

Artikel 4:

Het opstalrecht wordt verleend zonder dat er enige vergoeding verschuldigd is.

Alle aktekosten, met inbegrip van de leveringskosten, vallen ten laste van de NV Matexi Projects.

 

Artikel 5:

De financieel directeur wordt gemachtigd om de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving

te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.11.

Leefomgeving - oprichting van een Wijerbureau

 

 

Financiële gevolgen

Om gezamenlijk de toekomst van De Wijers duurzaam te verankeren, wordt gerekend op het Wijerbureau met een jaarbudget van circa 500.000 euro, en dit voor personeel, werkingsmiddelen en investeringsmiddelen.

 

Voor de financiering hiervan wordt er gestreefd naar een klaverbladfinanciering, waarbij de kosten voor de organisatie van het Wijerbureau gedragen wordt door alle partners. Bovendien is het de doelstelling dat de investering in het Wijerbureau wordt terugverdiend via projectsubsidies, de werking van het Wijersfonds, ea.

 

Voor de jaarlijkse financiering worden de volgende objectieve criteria vooropgesteld :

 

Voor de gemeenten :

Voor de berekening van elke Wijer-gemeente wordt er rekening gehouden met 3 maatstaven:

         Per inwoner dient er een jaarlijkse bijdrage van 0,30 euro ingebracht te worden

         Per hectare in het Wijersgebied is er een bijdrage van 8 euro en

         Per toegangspoort wordt er gerekend op een bijdrage van 5000 euro.

 

Concreet houdt dit in dat het aandeel van de gemeente Heusden-Zolder 44.562 euro/jaar bedraagt, waarbij er rekening gehouden wordt met 33.784 inwoners (2023), 3.675 ha oppervlakte in De Wijers en 1 toegangspoort ter hoogte van het domein Bovy.

 

Voor de provincie Limburg :

De provincie ambieert eenzelfde engagement binnen de gebiedsgerichte werking als heden, wat neer komt op een bedrag van circa 100.000 euro/jaar.

 

Voor de andere partners :

Dit is afhankelijk van de specifieke rol en werking van de desbetreffende partner. De bijdrage kan in de vorm van financiering of inzet van vrijwilligers en/of personeel. Voor de Vlaamse departementen en agentschappen wordt per partner op een bedrag van 5.000 euro/jaar gerekend.

 

De aansturing zal uitgevoerd door de stuurgroep De Wijers, waarin alle partners vertegenwoordigd zijn. Er zal er een samenwerkingsovereenkomst worden afgesloten tussen alle partners van De Wijers en Regionaal Landschap Lage Kempen.

 

Momenteel wordt er getracht deze herorganisatie te initiëren voor de volgende beleidslegislatuur. De definitieve beslissing voorgelegd worden aan de gemeenteraad in 2025.

 

Feiten en context

Sinds 2010 bestaat er een partnerschap voor De Wijers. Gemeente Heusden-Zolder neemt mee deel aan dit engagement waarbij niet enkel de troeven van het gebied verankerd worden maar waar ook gewerkt wordt aan de borging van een optimale ontwikkeling van de streek.

De volgende vier uitdagingen voor De Wijers werden na een participatief studietraject in 2012 met een breed samenwerkingsverband naar voor geschoven :

  1. het verleden begrijpen als basis voor de toekomstige ontwikkelingen
  2. het groen-blauw netwerk versterken
  3. de schaarse ruimte slim benutten en
  4. evolueren naar een duurzame en welvarende regio.

 

In maart 2016 werd de coördinatie van het partnerschap overgedragen van de Vlaamse Landmaatschappij naar de provincie Limburg. Een jaar later werd de haalbaarheidsstudie van het Uitvoeringsprogramma, gebaseerd op de 4 bovenstaande uitdagingen, afgerond en werden de 3 landinrichtingsprojecten voorgesteld :

         landinrichtingsproject "De Wijers - Roosterbeek Mangelbeek"

         landinrichtingsproject "De Wijers - Stiemerbeek Zusterkloosterbeek"

         landinrichtingsproject "De Wijers - Beleven"

Deze projecten zijn in voorbereiding of lopende en zullen tegen 2030 gerealiseerd zijn.

 

Op 29 november 2019 werd nogmaals een engagementsverklaring ondertekend door alle partners om op een duurzame manier te blijven inzetten voor het Uitvoeringsprogramma van De Wijers.

 

Anno 2023 zijn er meer dan honderd van de honderdvijftig beschreven acties opgestart, gerealiseerd of in volle uitvoering.

  

Insteeknota - de oprichting van een Wijerbureau

Eén van de belangrijkste troeven van De Wijers is de sterke en goed gerodeerde organisatie van het partnerschap, gefundereerd op 2 pijlers : land- en natuurinrichting enerzijds en de stuurgroep met werkgroepen anderzijds.

 

Voor de eerste pijlers werden er decretale planbegeleidingsgroepen opgericht, waarbij per landinrichtingsproject de betrokken partners met elkaar samenwerken om de te realiseren maatregels af te spreken.

 

Voor de tweede pijler komen de partners regelmatig samen in de stuurgroep De Wijers en in verschillende werkgroepen. De overlegstructuur heeft momenteel geen juridisch statuut. Met de oprichting van het Wijerbureau komt hierin verandering.

 

Het Wijerbureau zal binnen en voor het gebied van De Wijers instaan voor

         de algemene coördinatie

         de versterking van de samenwerking en het uitvoeren van de acties omtrent water, natuur, landschap en klimaat

         de coördinatie van de algemene en overkoepelende communicatie en events

         de coördinatie van toerisme en recreatie

         de duurzame economische ontwikkeling

         de educatie en erfgoed

en zal worden georganiseerd vanuit een huidige kernpartner, zijnde het Regionaal Landschap Lage Kempen.

Hierdoor zijn er concrete voordelen zoals :

         geen extra organisatie binnen de huidige organisatiestructuur

         behoud van de gebiedskennis

         mogelijkheid tot snel inspelen op nieuwe kansen

         neutrale en onafhankelijke visie en beleid

         coördinatie van verschillende subsidiedossiers

         ...

 

Verder zullen alle Wijergemeenten een schepen van De Wijers kunnen aanduiden. Zodoende wordt er een bestuurlijk engagement verkregen. Zij vertegenwoordigen de gemeente in de stuurgroep De Wijers waardoor een goede communicatie, opvolging en controle verzekerd is.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.12.

Financiën - belastingreglement administratieve bescheiden - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd

         decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVD) zoals gewijzigd

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

         besluit van 27 november 2015 van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVB) zoals gewijzigd

         besluit van de gemeenteraad 30 juni 2022 “ belastingreglement op de afgifte van administratieve bescheiden – opheffing beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 oktober 2022 - goedkeuring “.

         besluit van de gemeenteraad van 14 december 2023 " stedenbouwkundige verordening financiële lasten bij omgevingsvergunningen "

 

Feiten en context

Het voorstel is om een aantal wijzigingen in het reglement op te nemen:

         opheffing vorig belastingreglement en vaststelling nieuw belastingreglement, beide vanaf 1 januari 2024

         aanpassing benaming Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en GIS naar Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid

         aanpassing tarieven van Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid

         update tarieven spoedprocedures met gecentraliseerde levering bij FOD Binnenlandse Zaken in Brussel voor elektronische identiteitskaarten

 

Argumentatie

De supplementen voor omgevingsvergunningen met meerdere wooneenheden of kavels worden geschrapt onder artikel 4, 2) Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid. Dit wordt opgenomen in de stedenbouwkundige verordening financiële lasten bij omgevingsvergunningen.

De tarieven voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen en aanvraag van een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten worden toegevoegd.

De tarieven voor bestekken in kader van aanbestedingsdossier worden geschrapt, omdat deze gratis digitaal ter beschikking worden gesteld.

De tarieven voor conformiteitsattesten worden geüpdatet conform de huidige kostprijs.

Volgens de omzendbrief van de FOD Binnenlandse zaken van 6 november 2023 betreffende de identiteitsdocumenten, dienen de tarieven van de spoedprocedures met gecentraliseerde levering bij FOD Binnenlandse Zaken in Brussel voor elektronische identiteitskaarten geüpdatet te worden.

Deze wijzigingen dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

De vrijstellingen die opgenomen zijn, sluiten het best aan bij de noden en het beleid van de gemeente.

 

BESLUIT

 

  • 22 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Nico Geeraerts, Yasin Gül, Funda Oru, Annette Palmers, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli en Eddy Pools
  • 7 onthoudingen: Jan Jans, Tony Lespoix, Ann Leyssens, Hans Zegers, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

 

Artikel 1:

Het belastingreglement op de afgifte van administratieve bescheiden, vastgesteld door de gemeenteraad op 30 juni 2022, wordt met ingang van 1 januari 2024 opgeheven.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement over de vaststelling van een belasting op de afgifte van administratieve bescheiden met ingang van 1 januari 2024 goed.

 

Artikel 3:

Er wordt ten voordele van de gemeente een belasting gevestigd op het opzoeken, het samenstellen en het afleveren van administratieve stukken.

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersonen aan wie het stuk wordt afgeleverd. Deze verordening is niet toepasselijk op het afleveren van stukken die onderworpen zijn aan de betaling van een bijzonder recht ten voordele van de gemeente krachtens een wet, een algemeen of provinciaal reglement of een bijzonder gemeentelijk reglement.

 

Artikel 4:

Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld als volgt:

1) Burgerzaken

1. Identiteitsbewijzen voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar: € 1,00

2. Elektronische identiteitskaarten voor Belgen vanaf 12 jaar/elektronische vreemdelingenkaarten, levering bij de gemeente:

         gewone procedure: € 20,00

         spoedprocedure: € 125,00

3. Elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar (kids-ID), levering bij de gemeente:

         gewone procedure: € 8,00

         spoedprocedure: € 115,00

4. Spoedprocedures met gecentraliseerde levering bij FOD Binnenlandse Zaken in Brussel voor elektronische identiteitskaarten voor :

         Belgen vanaf 12 jaar: € 160,00

         Belgische kinderen jonger dan 12 jaar: € 150,00

5. Paspoorten (reispassen) – nieuwe aanvraag voor personen jonger dan 18 jaar / 18 jaar en ouder

         gewone procedure:

         vanaf 18 jaar: € 71,00

         jonger dan 18 jaar: € 41,00

         dringende procedure:

         vanaf 18 jaar: € 250,00

         jonger dan 18 jaar: € 220,00

         superdringende procedure:

         vanaf 18 jaar: € 350,00

         jonger dan 18 jaar: € 320,00

6. Attest Immatriculatie voor vreemdelingen: € 2,00

7. Trouwboekje: € 25,00

8. Wettigen van handtekeningen: € 1,50

9. Slachtbrieven: € 10,00

10. Rijbewijzen (bankkaartmodel)

         rijbewijs: € 25,00

         duplicaat/ uitbreiding rijbewijs: € 25,00

         voorlopig rijbewijs: € 25,00

         duplicaat voorlopig rijbewijs: € 25,00

         Internationaal rijbewijs (papieren versie): € 25,00

11. Verlies PIN- en PUK codes: € 10,00

12. Verzoeken tot voornaamswijziging: € 150,00

 

2) Ruimtelijk Beheer & Woonbeleid

1. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen:

1.1. Woon- of handelsgebouw

* Dossier zonder medewerking architect: € 15,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 15,00/dossier

* Dossier met medewerking architect: € 30,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 250,00/dossier

1.2. Industriegebouw

* Dossier zonder medewerking architect: € 20,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 20,00/dossier

* Dossier met medewerking architect: € 250,00/dossier

** Supplement bij afwijking: € 250,00/dossier

1.3. Melding stedenbouwkundige handelingen dossierkost: € 15,00/dossier

1.4. Melding zorgwonen dossierkost: € 30,00/dossier

1.5. Melding stedenbouwkundige handelingen met architect: € 30,00/dossier

1.6. Digitaliseren en indienen van een analoog dossier in het omgevingsloket: € 20,00/dossier

2. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden en aanvraag tot bijstelling van de verkaveling:

2.1. Aanvraag zonder aanleg van wegenis:

* Basisdossier: € 250,00

2.2. Aanvraag met aanleg van wegenis:

* Basisdossier: € 500,00

3. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen: € 30,00/dossier

4. Aanvraag van een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten: € 250,00/dossier

5. Aanvraag tot opname in het vergunningenregister: € 100,00/dossier

6. Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden: € 20,00/dossier

7. Aanvraag voor het houden van een projectvergadering: € 100,00/dossier

8. Stedenbouwkundig attest: € 50,00/dossier

9. Stedenbouwkundig uittreksel: € 30,00/perceel

10. Openbaar onderzoek in het kader van omgevingsvergunningen: aantal aangetekende zendingen x het tarief van een aangetekende zending

11. Openbaar onderzoek - gewone zending naar eigenaars van de loten: aantal zendingen x het tarief van een gewone zending

12. Planafdrukken: werkelijke kost van het kopiëren van de plannen en een forfaitaire administratiekost van € 25,00/dossier.

13. Planafdrukken groter dan A3 formaat: € 5,00/plan en een forfaitaire administratiekost van € 25,00/dossier

14. Mailen van gescande plannen: forfaitaire administratiekost van € 25,00/dossier

15. Conformiteitsattesten:

         woningen: € 90,00

         kamerwoningen: € 90,00, verhoogd met € 15,00 per kamer, met een maximum van € 1.775,00 per gebouw

 

3) Algemeen

Fotokopies:

         zwart-wit kopie op A4-formaat € 0,10

         zwart-wit kopie op A3-formaat € 0,20

         kleurenkopie op A4-formaat € 0,30

         kleurenkopie op A3-formaat € 0,50

 

Artikel 5:

De kosten worden ingevorderd bij de aanvraag van de documenten, de (eventuele) bijkomende werkelijke kost bij het afleveren van de documenten. Er wordt kosteloos een ontvangstbewijs van de in bewaring gegeven sommen afgeleverd.

 

Artikel 6:

Worden van de belasting vrijgesteld:

a. de stukken die in uitvoering van een wet of van gelijk welk reglement van de administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos moeten afgeleverd worden.

b. de stukken die afgeleverd worden aan behoeftige personen, de behoeftigheid wordt door ieder overtuigend bewijsstuk gestaafd.

c. de machtigingen betreffende godsdienstige of politieke manifestaties.

d. de machtigingen betreffende activiteiten die als dusdanig reeds het voorwerp uitmaken van een belasting of retributie ten voordele van de gemeente.

e. de stukken die afgeleverd worden aan de gerechtelijke of administratieve overheden, alsook aan instellingen van openbaar nut.

f. de mededeling van inlichtingen door de politie aan verzekeringsmaatschappijen omtrent het gevolg dat gegeven werd terzake van verkeersongevallen op de openbare weg.

g. de getuigschriften van goed zedelijk gedrag afgegeven door de gemeentebesturen om gevoegd te worden bij een aanvraag van een door de regering ingestelde eervolle onderscheiding.

h. geldigverklaring van aanvraagformulieren voor vermindering op biljetten van de N.M.B.S., de N.M.V.B. en de openbare autobusdiensten.

i. afgifte van nationaliteitsbewijzen aan de kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen.

j. alle stukken voor sollicitatiedoeleinden.

k. aanvragen tot een omgevingsvergunning waarin de gemeente niet tijdig een beslissing nam

l. openbare onderzoeken in het kader van de omgevingsvergunning die worden overgedaan als gevolg van een administratieve lus.

 

Artikel 7:

De belasting is niet toepasselijk op de afgifte van stukken, welke krachtens een wet, een koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeente onderworpen is.

 

Artikel 8:

Bij gebrek aan betaling, wordt deze ingevorderd door middel van een kohier. Het kohier wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 9:

De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure gebeuren volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zoals gewijzigd.

 

Artikel 10:

Van dit belastingreglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

Het belastingreglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het decreet over het lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.13.

Financiën - retributie leveren diensten en uitlenen materialen - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

         besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2023 "retributiereglement op het leveren van diensten en uitlenen van materialen - opheffing beslissing van de gemeenteraad van 15 december 2022 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 juli 2023 - goedkeuring"

 

Feiten en context

Het voorstel is om een aantal wijzigingen in het reglement op te nemen:

         opheffing van het vorig retributiereglement en vaststelling van het nieuw retributiereglement, beide vanaf 1 januari 2024

         schrapping verkoop van parkeerschijf

         aanpassing tarief verkoop van klei voor de leerlingen van de GABK

         aanpassing gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties

 

Argumentatie

Het leveren van allerlei diensten en het uitlenen van allerhande materialen brengt voor de gemeente kosten mee en het is logisch om deze kosten voor het verlenen van deze diensten te verhalen op de aanvrager.

Er wordt voorgesteld om de verkoop van parkeerschijven aan het onthaal te schrappen. Dit wordt namelijk maar 1 à 2 keer per jaar verkocht.

Het tarief voor de verkoop van klei voor de leerlingen van de GABK wordt aangepast conform de actuele prijzen.

De voorwaarden bij het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties worden aangepast, omdat Flowlab het huidig programma is waarmee de sportinfrastructuur verhuurd wordt.

Het tarief van de gemeentelijke sporthal in gymhal velodroom dient toegevoegd te worden.

Deze wijzigingen dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het retributiereglement op het leveren van diensten en uitlenen van materialen, vastgesteld door de gemeenteraad van 29 juni 2023, wordt met ingang van 1 januari 2024 opgeheven.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement over de vaststelling van de retributie op het leveren van diensten en uitlenen van materialen met ingang van 1 januari 2024 goed.

Artikel 3:

Er wordt ten behoeve van de gemeente een retributie gevorderd van de natuurlijke of rechtspersonen, voor het leveren van de diensten en het uitlenen van de materialen waarvoor zij hebben verzocht, zonder daartoe verplicht te zijn geweest door een wet of reglement.

Artikel 4:

Het bedrag van de retributie wordt vastgesteld als volgt: 

1. UITLENEN VAN MATERIAAL

1.1. Nadar

         Retributie: € 0,10/lm, voor maximum één week.

         Beschadiging: effectieve kostprijs van de herstelling

         Verlies:

         € 87,00 /nadarhek

         € 18,00 /nadarpoot

Nadar bestemd voor het afsluiten van openbare wegen, waarvoor een goedgekeurde politieverordening, houdende tijdelijke verkeersmaatregelen is afgeleverd, wordt gratis geleverd.

 

1.2. Vlaggen

         Retributies:  € 1,25 per vlag, voor maximum één week.

         Beschadiging of verlies: € 38,00 per vlag.

Vlaggen dient men zelf af te halen één dag voor de organisatie en terug te bezorgen de eerste werkdag na de organisatie op de Gemeentelijke werkplaats, Kapelstraat 75, tijdens de openingsuren.

 

1.3. Vlaggenmasten

         Retributie: € 1,25 per mast, voor maximum één week.

         Beschadiging of verlies: € 74,00 per mast.

De masten worden geleverd door de gemeente. Het oprichten gebeurt door de vereniging. De vlaggenmasten worden na de organisatie klaar gelegd voor transport op de plaats waar ze werden geleverd.

 

1.4. Tentoonstellingspanelen

         Retributie: € 1,25 per paneel

         Beschadiging effectieve kosten per paneel.

         Verlies: € 125,00 per paneel.

De opbouw gebeurt door de vereniging.

 

1.5. Noodverlichting met stekker

         Retributie: € 1,25 per noodverlichting

         Beschadiging of verlies: € 62,00 per noodverlichting.

 

1.6. Stroomverdelers

         Retributie: € 1,25 per stroomverdeler

         Beschadiging: effectieve kosten per stroomverdeler

         Verlies: € 750,00 per stroomverdeler

 

1.7. Werfkasten

         Retributie: € 1,25 per werfkast

         Beschadiging: effectieve kosten per werfkast

         Verlies: € 1.400,00 per werfkast

 

1.8. Elektriciteitskasten op het Marktplein

Voor activiteiten die doorgaan op het Marktplein, uitgezonderd voor de marktkramers, kan gebruik gemaakt worden van elektriciteitskasten, aan een vaste forfait van € 125,00 per elektriciteitskast, samen met het stroomverbruik per activiteit.

 

1.9. Receptietafels

Retributie: € 3,00 per tafel per dag.

 

1.10. Kraampjes

         Retributie: € 5,00 per kraampje per week

         Beschadiging: effectieve kosten per kraampje

         Verlies: € 300,00 per kraampje

 

2. INZETTEN VAN GEMEENTEPERSONEEL EN GEMEENTELIJK MATERIAAL

Tenzij anders omschreven, wordt elk begonnen uur als een uur beschouwd.

 

2.1. Werken uitgevoerd door gemeentepersoneel: € 25,00/uur/personeelslid.

 

2.2. Maaien van terreinen (enkel voor verenigingen)

(sportterreinen of speelpleinen)

In principe zullen alle terreinen gemaaid worden met een klepelmaaier. Enkel de hondenterreinen en het terrein openluchtzwembad mogen met de mini-tractor gemaaid worden.

Uitzonderlijk kan het schepencollege toelating verlenen voor het maaien van een voetbalterrein met de mini-tractor, bv. wanneer de eigen grasmachine van de vereniging buiten dienst is.

 

Al de aanvragen tot maaien dienen minstens drie weken op voorhand gericht te worden aan het schepencollege.

Kostprijs :

         klepelmaaier: € 25,00/uur – zonder personeel

         mini-tractor: € 37,50/uur – zonder personeel

Een rekening zal hiervoor opgemaakt worden de week na de maaibeurt.

Een volgende maaibeurt van het terrein van de vereniging zal niet worden uitgevoerd indien er nog een openstaande rekening is.

 

2.3. Graaf- en laadmachine Case: € 27,50/uur, personeelsleden niet inbegrepen

 

2.4. Borstelwagen/kolkenzuiger: € 38,50/uur, personeelsleden niet inbegrepen

 

2.5. Overige voertuigen: € 17,00/uur, personeelsleden niet inbegrepen

 

2.6. Verhakselen van snoeihout op privé-terreinen

Tarief voor de hakselaar: € 15,00/uur

Het minimum tarief voor het hakselen wordt vastgesteld op € 65,00/werk (zijnde € 15,00 voor de hakselaar en twee maal € 25,00, zijnde € 50,00 voor de twee personeelsleden.)

 

2.7. Gemeenschapswachten

Tarief voor het inplannen van 2 gemeenschapswachten: € 25,00 per dagdeel (max. 4 uur)

Deze kosten hebben enkele betrekking op organisaties waar de gemeenschapswachten preventief worden ingepland ter sociale controle en waar de gemeente niet als organisator betrokken is.

 

2.8. Huwelijksvoltrekkingen

Tarief voor een huwelijksvoltrekking op een zaterdag, zon- of feestdag: € 150,00

De retributie moet voorafgaandelijk betaald worden door één van de aanvragers van het huwelijk.

Indien het huwelijk niet voltrokken wordt, zal de vergoeding integraal worden terugbetaald aan de aanvrager van het huwelijk die de vergoeding vooraf heeft betaald.

 

3. AFLEVEREN VAN FOTOKOPIEERWERKEN

Fotokopieerwerken tegen kostprijs voor:

A. Verenigingen aangesloten bij een erkende gemeentelijke adviesraad.

(Elke organisatie of manifestatie die verloopt in samenwerking met een bepaalde gemeentelijke dienst, waarvan de medewerking door het schepencollege werd goedgekeurd, valt onder deze regeling).

B. Erkende adviesraden.

C. Erkende wijk- en dorpsraden.

 

1. op wit papier 80 g

         zwart-wit A4   € 0,05

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,10

         zwart-wit A3   € 0,05

         zwart-wit A3 recto verso € 0,10

 

2. op gekleurd papier 80 g

         zwart-wit A4   € 0,05

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,10

         zwart-wit A3   € 0,05

         zwart-wit A3 recto verso € 0,10

 

3. op wit karton 200 g

         zwart-wit A4   € 0,10

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,20

 

4. op gekleurd karton 160 g

         zwart-wit A4   € 0,10

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,20

 

4. VERKOOP VAN:

1. Postkaarten: € 0,40 /stuk.

 

2. Kaarten bescherming jeugd en beteugeling dronkenschap

a. Beteugeling dronkenschap: € 1,24/stuk

b. Zedelijke bescherming van de jeugd: € 1,24/stuk

c. Toegang verboden voor ongehuwde minderjarigen: € 1,24/stuk.

 

3. Jaarverslagen: € 5,00/stuk.

 

4.    Abonnementen gemeenteraad: € 7,00/jaar.

 

5.    Toerisme :  

De dienst toerisme heeft de opdracht de verkoop van toeristische producten te organiseren waaronder onder andere: wandelkaarten, fietskaarten, autoroutes, boeken, gidsen, streekproducten, …

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om op voorstel van de dienst toerisme de aankopen goed te keuren en de verkoopprijs van de nieuwe producten vast te stellen.

Indien prijswijzigingen, opgelegd door externen zich voordoen, worden deze prijzen gehanteerd vanaf het moment dat dit door de externen wordt opgelegd en wordt dit aan het college ter kennisgeving voorgelegd.

De verkoopprijs dekt minstens de volledige aankoopkost eventueel verhoogd met een toeslag voor de indirecte kosten.

De ontvangsten uit de verkoop van toeristische producten worden geboekt op de daartoe voorziene

artikels van het gemeentelijk budget.

  

6. Tienrittenkaart voor De Lijn (enkel te gebruiken binnen de gemeentegrenzen): € 5,00.

 

7.     Pak klei van 10 kg voor de leerlingen van de GABK: € 12,00.

 

8. Verkoop afgevoerde speelmaterialen spelotheek:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om op voorstel van de afdeling welzijn en lokale economie de verkoopprijs van de afgevoerde speelmaterialen vast te stellen met een maximum van 1/3 van de aankoopprijs.

 

9.  Afgevoerde boeken / cd's / dvd's van de bibliotheek: min. € 0,50/stuk en max. € 2,00/stuk

 

10. Afgevoerde tijdschriften van de bibliotheek: € 1,00/pakket

 

11. Afgevoerde vinylplaten van de bibliotheek: min. € 5,00/stuk en max. € 10,00/stuk

 

5. VERHUREN VAN GEMEENTELIJKE GEBOUWEN

5.1. Blokhut Meylandt

Wanneer een vereniging van Heusden-Zolder een niet-winstgevende activiteit voor haar eigen leden wenst te organiseren in de feestruimte van de blokhut, kan dit mits betaling van volgende huursom :

€ 50,00, waarvan :

* € 12,50 voor de huur van de feestruimte en het gebruik van de toiletruimte in de gemeentelijke blokhut

* € 37,50 voor verwarming, verlichting, water en kuisen van de feest- en toiletruimte, welke door de gemeente wordt overgemaakt aan de vzw Meylandtvissers.

De modaliteiten tot het ter beschikking stellen of verhuren van de blokhut aan derden wordt bepaald in de concessieovereenkomst met de vzw “De Meylandtvissers” en gebeurt steeds bij tussenkomst van de gemeentelijke dienst toerisme en evenementen.

 

5.2. Lokalen van het CVO

Enkel verenigingen of vzw’s met sociale doeleinden en voor openbaar nut komen in aanmerking voor het huren van deze lokalen. De lokalen mogen niet verhuurd worden voor commerciële doeleinden. De directeur van de school regelt de reservaties.

* Huurprijs: € 25,00/uur.

* Technische ondersteuning, enkel indien nodig: € 25,00/uur.

 

5.3. Opleidingslokaal gemeentehuis

Enkel verenigingen of vzw’s met sociale doeleinden en voor openbaar nut komen in aanmerking voor het huren van deze lokalen. De lokalen mogen niet verhuurd worden voor commerciële doeleinden.

* Huurprijs: € 25,00/uur

* Technische ondersteuning, enkel indien nodig: € 25,00/uur

 

5.4. Zalen van De Zandloper

De vermelde prijzen zijn de prijzen per dag. De tarieven zijn afhankelijk van welk type vereniging de zalen wil huren. Er wordt niet verhuurd aan individuele burgers.

 

Dienstencentrum, seniorenraad, vzw De Zandloper, gemeente en OCMW:

vergaderingen en activiteiten:                                     gratis

 

Seniorenverenigingen aangesloten bij de seniorenraad:

Vergadering:                                                              gratis

Activiteit of feestvergadering:

   - huur zaal de den, de eik, de linde of de beuk:       € 10,00

   - huur zaal de wilg:                                                 € 15,00

   - huur zaal de den en zaal de wilg samen:              € 20,00

   - huur zaal de eik, de linde en de beuk samen:       € 20,00

   - huur keuken:                                                       € 20,00

 

Seniorenverenigingen niet aangesloten bij de seniorenraad:

Activiteit of feestvergadering:

   - huur zaal de den, de eik, de linde of de beuk:       € 15,00

   - huur zaal de wilg:                                                 € 20,00

   - huur zaal de den en zaal de wilg samen:               € 25,00

   - huur zaal de eik, de linde en de beuk samen:       € 25,00

   - huur keuken:                                                       € 25,00

 

6. UITLENINGEN BIBLIOTHEEK

6.1. Jaarlijkse Lidmaatschapsbijdrage

Lidmaatschap:

- personen jonger dan 18 jaar

- personen vanaf 18 jaar

 

geen bijdrage

€ 5,00

Lenen van materialen, van welke aard ook

gratis

 

6.2. Comfortdiensten

Reserveren van materialen (inclusief verwittigingsbericht)

€ 1,25 per materiaal

Lenen bij andere bibliotheken (IBL):

- bij een andere Belgische openbare bibliotheek

- bij een Belgische wetenschappelijke bibliotheek

- kostprijs aangevraagde kopie ongeacht het aantal

- bij een buitenlandse bibliotheek (ook kopieën)

 

€ 3,00

€ 8,00

€ 3,00

prijs aangerekend door de uitlenende instelling

Fotokopiëren en printen per bladzijde:

- zwart-wit A4

- zwart-wit A3

- kleur A4

- kleur A3

 

€ 0,10

€ 0,20

€ 0,30

€ 0,50

Raadpleging internet

gratis

 

6.3. Retributiegeld

Te laat terugbrengen van materialen:

vanaf de dag na het verstrijken van de leentermijn:

- per materiaal per dag

- portkosten eerste herinnering

- portkosten tweede herinnering

- administratiekosten herinneringsnota

- factuur

 

 

€ 0,10

mail: gratis, brief: € 1,05

mail: gratis, brief: € 1,05

€ 6,00

gratis

Bij beschadiging, verlies, diefstal van het materiaal of bij het niet inleveren na ontvangst van de herinneringsnota

kostprijs materiaal

 

7. UITLENINGEN SPELOTHEEK

7.1. Lidgeld 

         Leden wonende in Heusden-Zolder:

         personen vanaf 18 jaar: € 5,00 / jaar per lid (maximum 3 spelletjes)

         personen jonger dan 18 jaar: gratis

 

         Leden wonende buiten Heusden-Zolder kunnen geen lid worden

 

Degene die het speelgoed uitleent is verantwoordelijk voor het materiaal en controleert het speelgoed voordat men het meeneemt.

Het speelgoed kan uitgeleend worden voor een periode van maximum 28 dagen. Voordat het teruggebracht wordt naar de spelotheek dien het speelgoed degelijk gecontroleerd en afgewassen te worden.

 

7.2. Retributiegeld

         Te laat afleveren: € 0,10 / spel / uitleendag

         Het speelgoed niet afgewassen: € 3,00/stuk

         Er is een onderdeel verloren: kostprijs onderdelen staan op het ticket

         Verlies of beschadiging van het spel: men betaalt de aankoopprijs

 

8. GEBRUIK VAN DE ZWERFWAGENPARKING MET SERVICEPUNT OP DE PARKING VAN HET DOMEIN BOVY

Gebruik van het servicepunt voor :

         60 minuten elektriciteit: € 2,00

         10 minuten drinkwater (wat afhankelijk van de waterdruk overeenkomt met circa 100 liter): € 2,00.

 

9. GEBRUIK VAN GEMEENTELIJKE SPORTACCOMMODATIES

Volgende voorwaarden zijn van toepassing bij het gebruik van de gemeentelijke sportinfrastructuur:

         Alle reservaties moeten geregistreerd worden via een account in Flowlab

         Men valt onder de categorie sportvereniging als men aangesloten is bij de gemeentelijke sportraad, als sportvereniging erkend is door het gemeentebestuur of kan aantonen dat men in een erkende competitie speelt

         Scholen mogen voor hun scholensportdagen gratis gebruik maken van de gemeentelijke sportinfrastructuur

         Sportverenigingen met jeugdwerking en uit Heusden-Zolder die afhuren op jaarbasis mogen gratis gebruik maken van de sportinfrastructuur:

         voor hun eigen sportkampen

         voor hun eigen jeugdtornooien

         Jeugd = tot en met 18 jaar. Gemengde ploegen moeten minimum voor de helft bestaan uit jeugd voor een goedkoper (gemiddeld) tarief. Sportvereniging dient dit zelf en voorafgaand aan de factuur duidelijk aan te tonen

         Moev, die activiteiten organiseert voor onze scholen, betaalt het scholentarief

         VTS, die opleidingen voor sportverenigingen organiseert, betaalt het tarief van de vereniging die samen met VTS de opleiding organiseert

         Kleedkamers worden verhuurd aan € 2,50 per kleedkamer per uur, vermeerderd met € 1,00 per uur per individuele gebruiker

         Gebruikers die uren afhuren maar ze niet gebruiken, krijgen bij de eerste vaststelling een verwittiging en bij de tweede vaststelling kunnen die uren afgenomen worden

         Annuleringen dienen 24 uur vooraf te gebeuren in Flowlab of per mail bij team sport (flowlab@heusden-zolder.be), tenzij overmacht in het spel is.

         Facturen worden maandelijks per mail verstuurd en moeten op tijd betaald zijn, anders kan de toegang tot de sportinfrastructuur geweigerd worden

         Gymhal velodroom kan enkel afgehuurd worden na overleg met team sport, mits gediplomeerde begeleiding met kennis van gymnastiek en na opleiding voor het correct gebruik van de toestellen.

 

9.1. Tarieven gemeentelijke sporthallen

 

 

9.2. Tarieven gemeentelijke voetbalterreinen

 

 

9.3. Uitlening volkssporten

De dienst sport heeft de opdracht de uitlening van volkssporten te organiseren waaronder onder andere: sjoelbak, kegelen, hamertjesspel, Trou-madame, zaklopen, steltlopen, … .

 

Beschadiging of verloren materiaal :

         Bij herstelbare schade worden de herstellingskosten na vaststelling aangerekend via factuur

         Bij verloren of onherstelbaar beschadigd materiaal wordt de nieuwwaarde ter vervanging aangerekend via factuur

         Indien het uitgeleende materiaal nat is wanneer het wordt terug gebracht, worden de eventuele herstellingskosten, na vaststelling, aangerekend via factuur

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om op voorstel van de dienst sport de tarieven goed te keuren en vast te stellen.

 

10. DEELNAME AAN TAALSTIMULERINGSACTIVITEITEN VOOR KINDEREN

Kinderen wonende te Heusden-Zolder die deelnemen aan de wekelijkse taalstimuleringsactiviteiten dienen zich hiervoor per schooljaar in te schrijven.

Kinderen van ouders met een verhoogde tegemoetkoming of gezinnen die cliënt zijn bij het ocmw betalen jaarlijks € 6,00 voor deelname aan de taalstimuleringsactiviteiten.

Kinderen van ouders zonder een verhoogde tegemoetkoming betalen jaarlijks € 30,00 voor deelname aan de taalstimuleringsactiviteiten.

 

Artikel 5:

De retributie wordt contant betaald tegen afgifte van een kwijting of in voorkomend geval binnen de termijn vermeld op het factuur.

Bij gebrek aan betaling wordt de retributie ingevorderd volgens de modaliteiten bepaald in artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 6:

Van dit retributiereglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het decreet over het lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.14.

Welzijn - GAS jaarrapport 2022

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41;

         Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 119, 119 bis en 135, §2;

         Wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen;

         Wet van 19 juli 2013 betreffende de wijziging van de wet van 8 april 1965betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van het protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd bij artikel 44 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties en latere wijzigingen;

         Omzendbrief COL1/2006 van 30 januari 2014 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep betreffende Gemeentelijke Administratieve Sancties;

         Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen;

         Koninklijk Besluit van 19 juli 2018 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 09 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen;

         Koninklijk Besluit van 5 december 2022 tot toekenning van een subsidie aan bepaalde steden en gemeenten voor de uitvoering van de GAS-bemiddeling

         Ministerieel besluit van 5 september 2014 tot bepaling van het model van de identificatiekaart van ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van gemeentelijke administratieve sancties;

         Omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties;

         Besluit van de gemeenteraad van 12 december 2019 tot goedkeuring van het GAS-reglement en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Sinds 1 januari 2020 is het GAS-reglement van kracht in Heusden-Zolder. Het GAS-reglement stelt het lokaal bestuur van Heusden-Zolder in staat om een antwoord te beiden op een aantal overlastfenomenen, wat tot daarvoor onmogelijk was omwille van het ontbreken van een gepast instrument.

 

Voor de concretisering wordt er (samen)gewerkt met:

         de provinciaal sanctionerend ambtenaar (SA);

         de GAS-bemiddelaar vanuit de POD Maatschappelijke Integratie (antenne Sint-Truiden);

         het Parket Limburg voor de protocolakkoorden.

 

De vaststellingen zelf gebeuren zowel op het niveau van de lokale politie alsook het lokaal bestuur. 2022 was het derde jaar waarin het GAS-reglement van toepassing was in Heusden-Zolder. De combinatie van een sterk daadkrachtig GAS-reglement, met daarachter duidelijke flowcharts, een intern sterke rolafbakening en afspraken tussen het lokaal bestuur en de lokale politie werden verdergezet. GAS is een gemeenschappelijk terrein, met name kan het voor de reguliere overlast zowel door de lokale politie als het lokaal bestuur worden toegepast.

De toepassing van het GAS-reglement is een evenwichtsspel tussen preventie, repressie en curatie (= GAS-bemiddeling). Met uitzondering van een aantal fenomenen (inbreuken stilstaan en parkeren, sluikstorten, lachgas,...) wordt er steevast preventief gewerkt. De toepassing van het GAS-reglement wordt pas ingezet wanneer de preventieve kracht ontoereikend is.

 

Argumentatie

Door middel van het jaarrapport wenst het lokaal bestuur van Heusden-Zolder een inkijk te verlenen aan de gemeenteraad van de cijfers ingevolge de door haar goedgekeurde GAS-reglement.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 0480-00/61399999

Geraamde uitgave:

         Dienstverleningskost provinciaal sanctionerend ambtenaar 2022: 20.475,00 euro;

         Dienstverleningskost GAS-bemiddelaar Sint-Truiden 2022: 316,94 euro.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om het bijgevoegde jaarrapport GAS 2022 goed te keuren.

 

Bijlagen

1. jaarrapport GAS 2022

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.15.

Welzijn - GAS-reglement - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41;

         Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 119, 119 bis en 135, §2;

         Wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen;

         Wet van 19 juli 2013 betreffende de wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van het protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd bij artikel 44 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen;

         Koninklijk Besluit van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties en latere wijzigingen;

         Omzendbrief COL1/2006 van 30 januari 2014 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep betreffende Gemeentelijke Administratieve Sancties;

         Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen;

         Koninklijk Besluit van 19 juli 2018 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 09 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen;

         Koninklijk Besluit van 5 december 2022 tot toekenning van een subsidie aan bepaalde steden en gemeenten voor de uitvoering van de GAS-bemiddeling

         Ministerieel besluit van 5 september 2014 tot bepaling van het model van de identificatiekaart van ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van gemeentelijke administratieve sancties;

         Omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties;

         Besluit van de gemeenteraad van 12 december 2019 tot goedkeuring van het GAS-reglement en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Sinds 1 januari 2020 is het GAS-reglement van toepassing op het grondgebied van Heusden-Zolder. Hiervoor is er een samenwerking met:

         de provinciaal sanctionerend ambtenaar;

         de GAS-bemiddelaar vanuit POD Maatschappelijke Integratie;

         Het Parket Limburg voor de protocolakkoorden.

 

Algemeen genomen kan er na 4 jaar toepassing van het GAS-reglement worden geconcludeerd dat de inhoud van het GAS-reglement allesomvattend is. Deze conclusie wordt gemaakt door de gemeentelijke en politionele diensten.

 

Desondanks is het toch wenselijk om een beperkt aantal elementen toe te voegen / te wijzigen aan het GAS-reglement.

 

Argumentatie

De wijzigingen van het GAS-reglement worden doorgevoerd teneinde het bekomen van meer duidelijkheid voor de burger en een sterkere juridische afdekking. In concreto vloeit de noodzaak om het GAS-reglement te wijzigen voort uit vaststellingen vanuit de praktijk/meldingen van burgers. Daarom is het noodzakelijk om het GAS-reglement te wijzigen zodat de toepassing ervan overeenstemt met de steeds veranderende samenleving. 

 

Onderstaande toevoegingen en wijzigingen worden aan het GAS-reglement doorgevoerd:

 

  1. LUIK 2: OVERLAST VAN EN DOOR DIEREN

 

         Artikel 2.6., §2 grammaticale correctie;

         Artikel 2.6., §3 wordt verwijderd en in een aparte afdeling toegevoegd.

         Artikel 2.6., §4 wordt ingevolge bovenstaande verwijdering hernummerd tot artikel 2.6., §3;

         Toevoeging van onderstaande afdeling en artikelen 2.16. t.e.m. 2.20. Na melding van een inwoner bleek dat de spelregels van de hondenlosloopweide niet duidelijk waren. Hierdoor wordt het noodzakelijk geacht om een afdeling op te nemen in het GAS-reglement. Na goedkeuring door de gemeenteraad van het gewijzigde GAS-reglement zullen de spelregels op de website worden vermeld:

 

  AFDELING: HONDENLOSLOOPWEIDE

 

Artikel 2.16.:

De hondenlosloopweide is niet toegankelijk voor zonsopgang en na zonsondergang. Ook mag de hondenlosloopweide niet gebruikt worden voor evenementen.

 

Artikel 2.17.:

Elke hond is toegelaten tot de hondenlosloopweide, uitgezonderd agressieve en/of bijtende, onverzorgde, loopse en gekwetste honden. Honden met een duidelijk waarneembare ziekte en/of honden die drager zijn van een besmettelijke ziekte (vb. kennelhoest) worden evenmin toegelaten, net zoals begeleide dieren die geen hond zijn.

 

Artikel 2.18.:

Elke hond is verplicht om een halsband of gelijkaardig harnas te dragen zodat de hond op elk ogenblik door zijn/haar begeleider bij zich kan worden genomen.

 

Honden blijven aangelijnd tot in de hondenlosloopweide en verlaten de hondenlosloopweide pas zodra zij aangelijnd zijn.

 

Artikel 2.19.:

Wanneer de hondenlosloopweide reeds in gebruik is, vraagt men aan de aanwezige begeleiders of een bijkomende hond geen problemen kan opleveren. Elke begeleider houdt steeds rekening met andere gebruikers.

 

Indien er alsnog problemen optreden, verlaat de laatst toegekomen hond met begeleider de hondenlosloopweide.

 

Artikel 2.20.:

Bij ongewenst gedrag van de hond, zoals aanhoudend geblaf, agressief gedrag, bijten of op verzoek van politie of gemachtigd ambtenaar, moet de begeleider zijn/haar hond onmiddellijk van de hondenlosloopweide verwijderen.

 

  1. LUIK 8: AFVALSTOFFEN & GEURHINDER

 

         Artikel 8.38, §1: grammaticale correctie;

         Artikel 8.39. wordt verwijderd aangezien dit artikel leeg is;

         Artikel 8.40. wordt 8.39.

 

 

 

 

 

 

  1. LUIK 9: INNAME OPENBAAR DOMEIN

 

         Op vraag van Team Leefomgeving worden de woorden "van de politie" in alle artikelen van bovenstaand luik verwijderd doordat de vergunning tot inname openbaar domein zal worden afgeleverd door het lokaal bestuur;

 

         Op vraag van Team Leefomgeving wordt onderstaande lid toegevoegd aan artikel 9.1.:

"Na het verkrijgen van de elektronische en/of schriftelijke toelating dient de  vergunning inname openbaar domein zichtbaar aanwezig te zijn op de plaats              waarvoor zij werd aangevraagd." 

 

         Artikel 9.4.: toevoeging van "elektronische en/of" teneinde conformiteit met artikel 9.1.

 

  1. LUIK 10: HORECA

 

         Ingevolge een vaststelling vanuit de praktijk bleek dat luik 10 van het GAS-reglement onvolledig is met betrekking tot de uitbaters die niet over de Belgische nationaliteit beschikken. Derhalve is het aangewezen om te vereisen dat zij een geldig verblijfsdocument en een attest van de actuele woonplaats aanleveren. Op basis van de actuele woonplaats wordt vervolgens bepaald van welk land de uitbater een uittreksel van het strafregister moet aanleveren. Hierdoor wordt het lokaal bestuur in staat gesteld om na te gaan of de uitbater al dan niet voldoet aan de uitsluitingsgronden overeenkomstig artikel 10.4. van het GAS-reglement. Zodoende wordt onderstaande zin toegevoegd aan artikel 10.2., 4de lid:

"Indien de uitbater over de buitenlandse nationaliteit beschikt en niet woonachtig is in België, moet een geldig verblijfsdocument en een attest van de actuele woonplaats worden aangeleverd.";

 

         Wat er zich afspeelt in een horecazaak dient vanop het openbaar domein/openbare weg zichtbaar te zijn. Het voorkomen van enige zichtbaarheid zorgt voor argwaan over hetgeen zich afspeelt in een horecazaak. Die argwaan kan ertoe leiden dat de openbare orde, rust en veiligheid, minstens potentieel, in het gedrang komt. Derhalve is het in het kader van de openbare orde noodzakelijk om onderstaand lid toe te voegen aan artikel 10.6.:

"Het is verboden om ramen van horecazaken, die zichtbaar zijn op de openbare weg, tijdens de uitbating op gelijk welke wijze ondoorzichtig te maken of de inkijk van de uitbating ernstig te bemoeilijken of onmogelijk te maken (bijvoorbeeld door gebruik van folie, gekleurd of ondoorzichtig glas, plaatsen van een muur of andere obstructies, etc.).".

 

  1. LUIK 11: NACHTWINKELS, SHISHA-BARS, CBD-WINKELS & HANDCARWASHES

 

         De uitbatingsvergunning nachtwinkel wordt toegekend door het college van burgemeester en schepenen en vloeit voort uit artikel 18 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening. Om dit onderscheid duidelijk te maken, is het aangeraden om de definitie van uitbatingsvergunning in artikel 11.1. te wijzigen naar:

"uitbatingsvergunning:  voorafgaande vergunning voor het uitbaten van een nachtwinkel verleend door het college van burgemeester en schepenen, zoals omschreven in artikel 18 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, nadat voldaan is aan een aantal uitbatingsvoorwaarden;

 

         De voorwaarden voor het verkrijgen van de uitbatingsvergunning nachtwinkel dienen in overeenstemming te worden gebracht met de horeca- en uitbatingsvergunningen. Met name worden volgende voorwaarden toegevoegd aan artikel 11.3.:

"Naast het ingevulde aanvraagformulier moeten ook volgende documenten worden toegevoegd:

         kopie van de identiteitskaart van de verantwoordelijke exploitant(en). Indien de exploitant over de buitenlandse nationaliteit beschikt en niet woonachtig is in België, moet een geldig verblijfsdocument en een attest van de actuele woonplaats worden aangeleverd. De exploitant is de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die eigenaar is van de handelszaak (maar niet noodzakelijk van het handelspand) voor wiens rekening en risico de inrichting wordt uitgebaat;

         bewijs van eigendom van het pand of een kopie van de geregistreerde handelshuurovereenkomst;

         overzicht van alle (rechts)personen die in welke hoedanigheid ook betrokken zijn bij de exploitatie van de horecazaak, met opgave van de naam, voornaam, nationaliteit en het arbeidsstatuut (werknemer/zelfstandige/vrijwilliger) evenals een kopie van de identiteitskaart en een bewijs van aansluiting/aangifte bij de sociale zekerheid van al deze (rechts)personen indien dit wettelijk verplicht is."

 

         De uitbatingsvergunning shisha-bars, CBD-winkels en handcarwashes wordt toegekend door de burgemeester. Zodoende is het logisch dat de verlenging van een uitbatingsvergunning aangevraagd moet worden bij de burgemeester. Hierdoor worden de woorden "college van burgemeester en schepenen" veranderd naar "burgemeester" in artikel 11.13. en 11.28. van het GAS-reglement;

 

         Teneinde het bekomen van uniformiteit en om de openbare orde, veiligheid en rust niet extra te belasten wordt in luik 11 overal dezelfde weigeringsgrond met betrekking tot de locatie toegevoegd. Met name zullen geen nieuwe vestigingen worden toegelaten op volgende assen: Beringersteenweg - Graaf de Theuxlaan - Meylandtlaan - Vogelsancklaan, op de as G. Gezellelaan - St. Willibrordusplein - Brugstraat - Koolmijnlaan, in het verlengde van de Koolmijnlaan, het Voortplein, en aansluitend daaraan eveneens de Stationsstraat, op de as O. L. Vrouwstraat – Terlaemenlaan - St. Jobstraat, op de as Bieststraat – Ringlaan, op de as Dorpsstraat - Pironlaan - Dekenstraat en op de as Zolderseweg – Sluisbamd. Concreet zullen hierdoor volgende artikelen worden gewijzigd: art. 11.5., 11.11., §5, 11.19., 11.26., §5, 11.32.;

 

  1. LUIK 14: VUURWERK, FEEST- EN KANONGESCHUT

 

         De huidige artikels zijn vatbaar voor vereenvoudiging en kunnen bovendien vervat worden in één artikel. Daarnaast is het bezit van vuurwerk, feest- en kanongeschut gedurende een specifieke periode verboden teneinde de vrijwaring van openbare orde. Zodoende luidt artikel 14.1. als volgt:

"§1. Met behoud van de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen is het verboden, zowel op de openbare plaats als op de private domeinen, binnenplaatsen en op alle plaatsen die palen aan de openbare weg, om het even welk vuurwerk, feest- en kanongeschut af te steken of voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen of andere zaken te laten ontploffen en wensballonnen op te laten.

 

§2. In afwijking van §1. is:

         het afsteken van geluidsarm vuurwerk, feest- en kanongeschut of laten ontploffen van knal- en rookbussen op het privédomein toegestaan op oudejaarsavond van 22u tot 1u van het daaropvolgend jaar; 

         de burgemeester ertoe gemachtigd, na adviesinwinning van de brandweer en de politie, toestemming te verlenen om geluidsarm vuurwerk, feest- en kanongeschut af te steken of knal- en rookbussen te laten ontploffen. Het afsteken of laten ontploffen gebeurt uitsluitend door professionelen. Bij het afsteken moet de hinder voor de buurt beperkt blijven. De burgemeester kan hieraan voorwaarden koppelen.

 

§3. In de periode van 1 oktober tot 31 januari is bovendien het zichtbaar bezit, het tonen, het uitstallen en elke voorbereidende handeling voor het ontsteken of doen knallen van vuurwerk, feest- en kanongeschut, knal- en rookbussen van welke aard ook in de openbare ruimte verboden. De burgemeester kan toelating geven om hiervan af te wijken."

 

  1. LUIK 16: KAMERREGLEMENT

 

         Artikel 16.14. - buitenruimte: grammaticale correctie.

 

De wijzigingen en toevoegingen werden besproken en goedgekeurd in de interne werkgroep GAS.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit het GAS-reglement, goedgekeurd op de gemeenteraad van 15 december 2022, op te heffen met ingang vanaf 1 januari 2024.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad besluit het geactualiseerd GAS-reglement, zoals bijgevoegd, goed te keuren met inwerkingtreding vanaf 1 januari 2024.

 

Bijlagen

1. GAS-reglement inwerkingtreding 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.16.

Welzijn - toelage sociale economie - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41;

         de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen, met in het bijzonder artikel 3 en 7, eerste lid 1e en artikel 9, tweede lid;

         besluit gemeenteraad toelages sociale economie van 25 mei 2023

 

 

Feiten en context

De doelstelling van de toelages sociale economie is promotoren uit de sociale economie ondersteunen. In 2022 hebben de naweeën van de coronacrisis, de energiecrisis, de loonindexeringen ... gezorgd voor een negatieve impact op de financiën van verschillende organisaties uit de sociale economie in Heusden-Zolder. De negatieve impact is zo groot dat verschillende organisaties aan het lokaal bestuur extra financiële ondersteuning hebben aangevraagd. 

 

Op de gemeenteraad van 25 mei 2023 werd aan het PWA Heusden-Zolder een extra subsidie toegekend van 25.000,00 euro. Ondertussen heeft het PWA Heusden-Zolder een lening ontvangen van Trividend van 100.000,00 euro voor de uitvoering van een herstelplan in de komende jaren. De toekenning van de lening ging gepaard met een toevoeging van een consultant van Hefboom (adviesbureau voor ondernemingen in de sociale economie) als bestuurder bij de raad van bestuur van het PWA Heusden-Zolder vzw.

 

Uit de afrekening 2022 bij Alternatief vzw blijkt er ook een tekort in de exploitatie te zijn. Om dit tekort op te lossen werd een personeelslid dat op pensioen ging op 1 december 2023 niet vervangen en is er in 2024 en 2025 een verhoging van de toelage van 15.000,00 euro per jaar. De aanpassing van deze toelages werd opgenomen in het meerjarenbudget.

 

Ook Bewel vzw heeft financiële tekorten opgelopen. Op basis van berekeningen is er op jaarbasis een extra toelage nodig van 44.000,00 euro om de tewerkstelling van zestig inwoners en de dienstverlening (onderhoud mijnterrein en omgeving) te behouden. Ook voor 2024 en 2025 is de bijpassing nodig en deze werden opgenomen in het meerjarenbudget.

 

 

Argumentatie

Het jaar 2022 en 2023 waren negatieve jaren voor de promotoren in de sociale economie. De stijging van de loonkosten, stijging van de energiekost in 2022, de stijging van de grondstofprijzen, ... zijn elementen die bijgedragen hebben aan de negatieve financiële resultaten van de organisaties. In tegenstelling tot de meeste bedrijven uit de reguliere economie hebben de organisaties de verhoging van de kosten onvoldoende (snel) kunnen doorrekenen aan de klanten. De klanten zijn niet altijd particulieren maar lokale besturen, andere organisaties uit de sociale economie, kwetsbare inwoners, ...

 

Voor team welzijn | economie blijft de sociale economie een belangrijk instrument om inwoners met een verre afstand tot de arbeidsmarkt te activeren. Naast de tewerkstelling is ook de dienstverlening voor de gemeente en haar inwoners een meerwaarde.    

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 0550-00/64920310

Geraamde uitgave: 44.000,00 euro

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Aan Bewel vzw wordt een toelage toegekend van € 44.000,00 op basis van de overeenkomst tussen het lokaal bestuur en Bewel vzw.

 

Artikel 2:

De toelagetrekker is, op straffe van gehele terugbetaling van het toegekende bedrag, gehouden:

- de toelage aan te wenden voor het doel waarvoor ze bestemd is;

- elke daartoe gemachtigde afgevaardigde van de gemeente toe te staan ter plaatse de aanwending van de bij dit besluit toegekende toelage te controleren. Zolang de begunstigde zich verzet tegen de bij dit artikel bedoelde controle zal de gemeente tevens de verdere toekenning van nieuwe toelagen of van nieuwe tranches van een toelage opschorten.

 

Artikel 3:

Bij wijze van verantwoording van het gebruik van de bij dit besluit toegekende toelage moet de begunstigde voor 15 mei volgend op het jaar waarvoor de toelage wordt toegekend zijn balans of begroting, zijn rekeningen en een verslag inzake beheer en financiële toestand voorleggen aan het lokaal bestuur. In geval van niet naleving door de begunstigde van de bij onderhavig artikel opgelegde verplichtingen, is het lokaal bestuur ertoe gerechtigd het gedeelte van de toelage dat niet op de voorgeschreven wijze verantwoord werd terug te vorderen en de toekenning van een nieuwe toelage op te schorten.

 

Bijlagen

Bijlage 1 overeenkomst addendum Bewel vzw

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.17.

Welzijn - aanpassing reglement ambulante handel - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         wet van 4 juli 2005 en wet van 20 juli 2006, art. 8 t/m 11 betreffende de wijziging van de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten

         wet van 21 januari 2013 houdende dringende bepalingen inzake KMO's

         decreet van 24 februari 2017 tot wijziging van art. 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

         Koninklijk besluit van 11 maart 2013 tot invoering van de elektronische drager voor de machtiging ambulante activiteiten

         besluit van de Vlaamse regering van 21 april 2017 houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten

         marktreglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 september 2020

 

Feiten en context

Team Welzijn | Economie merkt dat bij mindere markten heel wat marktkramers afhaken. Om dit tegen te gaan willen we werken met een beloningssysteem.

 

Team Welzijn | Economie ontvangt regelmatig vragen tot ambulante handel buiten de markt. Om dit toe te staan op het grondgebied van de gemeente werd een reglement opgesteld. Het voorstel werd toegelicht op de middenstandsraad en marktcommissie.

Met beide adviezen werd rekening gehouden en het voorstel aangepast.
 

Adviezen

Advies middenstandsraad:

De middenstandsraad geeft een positief advies met volgende voorwaarden:

  1. Jaarlijkse evaluatie over de ambulante handel met ook de mogelijkheid tot onmiddellijke herziening van het marktreglement bij negatieve evaluatie
  2. Beperking van maximaal 5 standplaatsen per voorgestelde locatie
  3. De ambulante handel is op de voorgestelde locaties enkel mogelijk op weekdagen (niet op zaterdagen, zondagen en feestdagen)
  4. De ambulante handel moet per voorgestelde locaties op een verschillende weekdag worden toegelaten. M.a.w. per toegelaten dag mag er maar op één van de voorgestelde locatie ambulante handel worden toegelaten.

 

Advies marktcommissie:

De marktcommissie geeft een positief advies met volgende voorwaarden om de concurrentie met de MijnMarkt zo miniem te houden:

  1. De ambulante enkel toegestaan is in de weken dat er geen MijnMarkt doorgaat. M.a.w. enkel tijdens de weken van de 1ste en 3de (en uitzonderlijk 5de) woensdag van de maand.
  2. Beperking van maximum 3 standplaatsen per voorgestelde locatie

 

Argumentatie:

Team Welzijn|Economie wil met volgend beloningssysteem werken voor de marktkramers met een abonnement: marktkramers die regelmatig aanwezig zijn op de markt ontvangen een extra korting van 10% boven op hun abonnement.

 

Wordt verstaan onder regelmatig aanwezig zijn:

Maximum 6 markten per jaar afwezig zijn.
Bij elke afwezigheid brengt de abonnementhouder de marktleider op de hoogte.
De abonnementhouder brengt de marktleider ten laatste op de hoogte voor dinsdag 15.00 uur voor de markt plaatsvindt.

 

Enkel ziekte is een geldige afwezigheid en valt niet onder bovengenoemde afwezigheid. Dit moet bewezen worden met een ziekteattest.

Alle andere afwezigheden zoals verlof, autopech, familiale omstandigheden,… zullen wel meegerekend worden in bovengenoemde afwezigheden.

Controle op de afwezigheden wordt uitgevoerd door de marktleider.

 

Dit is de enige aanpassing in het huidige marktreglement, afdeling 1 in het nieuwe reglement.

 

Afdeling 2, ambulante op het openbaar domein, is een nieuw onderdeel van het reglement.

Hier maken we een onderscheid in ambulante handel op het openbaar domein op plaatsen die vooraf bepaald zijn (2.1) en ambulante handel op rondtrekkende wijze (2.2).

Het volledige reglement van afdeling 2 vindt men terug in bijlage.  De inlassing van deze afdeling 2 wordt zoals onderstaand gemotiveerd.

 

Ambulante handel op het openbaar domein op plaatsen die vooraf bepaald zijn

 

1. De ambulante handel is enkel toegestaan op volgende locaties:

-Boekt: den Ubbel

-Viversel: kerkplein aan het waterbekken

-Lindeman: kerkplein

-Eversel: parking Sint-Baaf

 

Deze locaties werden gekozen omdat in deze kerkdorpen geen of weinig faciliteiten zijn om inkopen te doen.

 

2. Om de concurrentie met de MijnMarkt te beperken:

-Is de ambulante handel enkel toegelaten op weken dat er geen MijnMarkt is.

-Is er een beperking van maximum 4 kramen per locatie

 

3. Om de concurrentie met lokale handelaars te beperken:

-Is de ambulante handel enkel toegestaan op weekdagen. (niet in het weekend of op feestdagen)
-Is de ambulante handel enkel toegestaan op een bepaalde dag op één bepaalde locatie. Er kan geen handel gebeuren op de andere locaties op dezelfde dag.

 

4. Elektriciteit en afval:

De houder van de machtiging vraagt een tijdelijke aansluiting aan bij Fluvius.

Er is het volgende aan de orde:

         Tijdige aanvraag via de Fluvius-webtool

         Tegen de kostprijs tijdelijke aansluiting

         Doorlooptijd

         Wegname aansluiting

 

De houder van de machtiging zorgt zelf voor het verwijderen van de afval die ontstaat door het innemen van de standplaats.

 

Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze

 

Artikel 1. Toepassingsgebied 

 

Eenieder die op de openbare weg ambulante activiteiten wenst uit te oefenen, dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.  De verkoop op rondtrekkende wijze kenmerkt zich doordat de verkoper geen vaste standplaats inneemt.  Een rondtrekkende handelaar is voortdurend in beweging en mag enkel stoppen voor de tijd die nodig is voor de verkoop of indien hij aangehaald wordt door een geïnteresseerde consument aanwezig op het toegestane traject. Te allen tijde houden deze ondernemers zich aan de verkeersregels.

 

 

Artikel 2. Aanvraag machtiging

 

Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 18, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging.  Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente Heusden-Zolder.

Voor de rondtrekkende ambulante handel wordt steeds een advies van de dienst mobiliteit gevraagd.

 

De ambulante activiteit op het openbaar domein wordt minimum 6 weken op voorhand aangevraagd.

 

 

Artikel 3. Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante handel op rondtrekkende wijze niet kan plaatsvinden

 

Gebieden uitgesloten van rondtrekkende ambulante handel:

 

         Koolmijnlaan (omwille van de verkeersveiligheid)

 

 

Artikel 4. Toewijzingsregels voor “rondtrekkende wijze”

 

De toewijzing  “op rondtrekkende wijze” gebeurt op basis van ontvangen

kandidaturen per route, in chronologische volgorde van ontvangst en specialisatie. Wanneer twee of meerdere aanvragen voor een specifieke route gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.

 

 

Artikel 5. Periodiciteit van het abonnement

 

Het abonnement wordt toegekend voor de gevraagde periode (met begin-en einddatum) of het specifieke kalenderjaar. Het abonnement kan niet stilzwijgend verlengd worden.

 

 

Artikel 6. Overgangsmaatregelen

 

De ambulante handelaar die reeds actief is op rondtrekkende wijze voor de inwerkingtreding van dit reglement, kan genieten van een overgangsperiode van 6 maanden ingaand op het moment van de inwerkingtreding van dit reglement om zich in regel te stellen en een abonnement aan te vragen.

 

 

Via de bovenstaande aanpassingen van het marktreglement wordt er een regelgevend kader geschapen voor de ambulante handel in Heusden-Zolder.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het marktreglement dat goedgekeurd werd op 24 september 2020 op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het nieuwe reglement inzake ambulante handel op de openbare markt en het openbaar domein dat in werking treedt vanaf 1 januari 2024, zoals bijgevoegd, goed.

 

Bijlagen

1. reglement ambulante handel op de openbare markt en op het openbaar domein vanaf 1 januari 2024

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Punt bijlagen/links 1. Reglement ambulante handel openbare markten en op het openbaar domein.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.18.

Cultuur en toerisme - reglement belevingsforum - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet lokaal bestuur van december 2007 (DLB), artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad

         besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 november 2023 principiële goedkeuring reglement Belevingsforum

         reglement inspraak en participatie van 30 juni 2022

 

Feiten en context

In Heusden-Zolder zijn er vele raakvlakken tussen cultuur en toerisme. Beide teams zetten regelmatig acties op om elkaar te versterken. De teams vertrekken vanuit een eigen definitie over 'cultuurtoerisme' die zorgt voor een beweging van mensen naar een unieke plek voor een authentieke beleving. De cultuurraad had al lange tijd plannen om de eigen werking te herbekijken wat maakte dat de weg vrij was om ook de toerismeraad en cultuurraad samen te voegen onder de nieuwe naam 'Belevingsforum'. Dit werd als actie opgenomen in het meerjarenplan van het bestuur onder de actie 01.05.06.01 versmelten van de toerisme- en cultuurraad.

 

Er werd nog geen nieuw subsidiereglement voorgesteld. Dit gezien de huidige samenstelling van de raden in het Belevingsforum ruimer bekeken zal worden. Het zal dan ook aan het nieuwe forum zijn om, indien dit noodzakelijk blijkt te zijn, een nieuw subsidiereglement uit te werken. Dit reglement kan dan afgestemd worden op de noden van verenigingen. De huidige reglementen blijven in voege en deze zijn enkel van toepassing op de verenigingen.

 

Adviezen

Advies 2023-08 huishoudelijk reglement Belevingsforum (adviesraad) - dienst secretariaat, Yolanda Paulussen

 

Argumentatie

De start van de transitie werd in 2020 gemaakt. In een eerste fase werden de verwachtingen van cultuur- en toerismeraad uitgezet. Door de coronaperiode liep het proces wat vertraging op. Via de digitale kanalen werd er echter doorgezet.

De missie, visie en doelstellingen werden uitgeschreven. Er werden externen ingeschakeld om het proces mee te begeleiden en er werd een oproep gedaan naar de bevolking voor input.

Op basis van de resultaten van de samenkomsten werd daarna een eerste voorstel van nieuw reglement opgemaakt. Dit voorstel werd besproken en herwerkt tot een versie die door alle leden van het dagelijks bestuur van de cultuur- en toerismeraad wordt gesteund.

 

Tijdens de algemene vergadering van 18 april 2023 werd aan de aanwezigen van de cultuur- en  toerismeraad het organiek reglement voorgesteld, het hele proces geduid en vragen van de aanwezigen beantwoord.

Op 2 mei 2023 werd deze vergadering opnieuw samengeroepen en werden de laatste vragen van de aanwezigen besproken waarna het nieuwe voorstel van reglement goedgekeurd werd.

 

Op 18 oktober werd tijdens de inspiratiesessie dorps- en adviesraden (samen met Levuur) dit volledige proces als praktijkvoorbeeld van inspraak toegelicht.

 

Ieder kwartaal gebeurde er een terugkoppeling van de stand van zaken aan het bestuur via de kwartaalrapportage van het meerjarenplan.

 

Er werd rekening gehouden met het uitgebreide advies van juridische zaken (Yolanda Paulussen).

 

Het college van burgemeester en schepenen nam op 8 november 2023 kennis van het organiek reglement en keurde het principieel goed.

 

Na goedkeuring door de gemeenteraad kan de werking van het Belevingsforum in 2024 worden opgestart. 2024 zal een overgangsjaar zijn omdat er nieuwe leden voor dit forum moeten gezocht worden. De werking van het Belevingsforum zal pas in 2025/2026 ten volle tot bloei kunnen komen en dit in samenwerking met het nieuw verkozen bestuur.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het bijgevoegde organiek reglement Belevingsforum en keurt dit goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Punt bijlagen/links bijlage 1 - Organiek reglement Belevingsforum.pdf Download
Overzicht punten

OZ.19.

Cultuur en toerisme - toerisme - openstelling concessie Bovy - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

         wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten en uitvoeringsbesluiten

         omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

         besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 november 2023 tot beëindigen van concessieovereenkomst met De Winning Bovy CVBA SO

         besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 november 2023 tot beëindigen van de bezetting ter bede met De Winning Bovy CVBA SO

 

Feiten en context

Op 22 november 2023 werd door het college van burgemeester en schepenen beslist om de concessieovereenkomst en de bezetting ter bede met de Winning Bovy CVBA SO onmiddellijk te beëindigen wegens het stopzetten van de feitelijke exploitatie door De Winning Bovy CVBA SO. Het college van burgemeester en schepenen wenst bepaalde gebouwen op Domein Bovy opnieuw in concessie te geven aan een zelfstandig uitbater.

 

Het marktraadplegingsdocument en de concessieovereenkomst voor de gebouwen op Domein Bovy zijn bijgevoegd. Na de goedkeuring van het marktraadplegingsdocument zal het gepubliceerd worden, waarna geïnteresseerde kandidaten zich kenbaar kunnen maken. De concessie zal ingaan op 1 april 2024. Om dit te kunnen realiseren zal een strakke timing worden aangehouden:

 

         donderdag 14 december 2023: goedkeuring marktraadplegingsdocument en goedkeuring concessieovereenkomst door de gemeenteraad

         maandag 18 december 2023: oproep kandidaten middels publicatie in de (lokale) media

         donderdag 4 januari 2024: toelichtingsmoment concessieovereenkomst en bezichtiging ruimte

         donderdag 18 januari 2024: uiterste datum kandidatuurstelling

         van 22 januari tot 22 februari 2024: beoordeling en selectie van de kandidaten, inclusief eventueel gesprek met kandidaten door de jury

         woensdag 28 februari 2024: toewijzing concessieovereenkomst door het college van burgemeester en schepenen             

         maandag 1 april 2024: start concessie

 

Argumentatie

Domein Bovy is door zijn historiek een belangrijke toeristische troef in de gemeente Heusden-Zolder. Wegens de onvoorziene stopzetting door de vorige exploitant wordt er een nieuwe openbare marktbevraging georganiseerd, waarbij elke potentiële geïnteresseerde een gelijke kans krijgt om een voorstel omtrent het bekomen van een concessie op het onroerend goed bij de gemeente Heusden-Zolder in te dienen.

 

In dat kader wordt het bijgevoegd marktraadplegingsdocument "Marktraadpleging gebouwen Domein Bovy" goedgekeurd, dat zal gepubliceerd worden op de gemeentelijke website en in  Het Belang van Limburg bekendgemaakt worden. Eveneens bijgevoegd is het document "Concessieovereenkomst gebouwen Domein Bovy" waarin de voorwaarden van de concessie werden opgenomen, waarvan de goedkeuring tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort.

 

In het kader van de marktbevragingsprocedure zal het voorstel van kandidaat-concessienemers verder in detail (kunnen) worden onderzocht en besproken.

De tijdig ontvangen voorstellen zullen aan de hand van de evaluatiecriteria in het marktraadplegingsdocument beoordeeld worden. Op basis van de beoordeling zal de meest geschikte kandidaat door een jury geselecteerd worden en wordt er aansluitend onderhandeld om een concessieovereenkomst in lijn met de vooropgestelde voorwaarden af te sluiten.

 

Er wordt voorgesteld om de beoordeling van de kandidaten te laten gebeuren door Dirk Reynders, Raf Nulens, Anke Bongaerts. De leden van het college kunnen steeds aanwezig zijn als waarnemer van het bestuur.

 

De effectieve aanstelling van de kandidaten zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen.

 

In de concessieovereenkomst wordt onderhandelingsruimte voorzien.

         De kandidaat-concessienemer kan een concept voorstellen voor de Bistro en/of De Schuur en het binnenplein. De mate waarin een geïntegreerde invulling van de Bistro en De Schuur wordt voorgesteld door dezelfde kandidaat, wat bijdraagt aan de eenheid en synergie op het domein, wordt als positief aanzien onder het luik 'visie en kwaliteit' in de evaluatiecriteria.

         De concessievergoeding vertrekt van een minimum instelprijs van €1.000,00 voor de Bistro en een minimum instelprijs van €1.000,00 voor De Schuur, telkens excl. nutsvoorzieningen, met inbegrip van een huurvrijstelling gedurende de eerste 6 maanden.

         Er wordt flexibiliteit geboden ten aanzien van de openingsdagen en -uren. Echter, de concessiehouder is verplicht om ten minste één horecagelegenheid op het domein operationeel te hebben op woensdagnamiddag en gedurende de gehele dag op vrijdag, zaterdag en zondag, om de bezoekers van dienst te zijn.

 

Financiële gevolgen

Ontvangsten:

Registratiesleutel: 2024/GBB/0521-01/70509999

Geraamde ontvangst: € 24.000,00 per jaar

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Een plaatsingsprocedure in toepassing van de wet concessieovereenkomsten voor een concessie

van de gebouwen op Domein Bovy wordt opgestart.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het bijgevoegde "Marktraadplegingsdocument Gebouwen Domein Bovy" goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde "Concessieovereenkomst Gebouwen Domein Bovy" goed.

 

Artikel 4:

De plaatsingsprocedure wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke website en gepubliceerd in Het Belang van Limburg.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad geeft opdracht tot de effectieve aanstelling van de kandidaten door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 6:

De gemeenteraad geeft opdracht tot de opvolging en uitvoering van de concessie, in lijn met de voorwaarden in de concessieovereenkomst, door het college van burgemeester en schepenen.

 

Bijlagen

Bijlage 1 marktraadplegingsdocument gebouwen Domein Bovy

Bijlage 2 concessieovereenkomst gebouwen Domein Bovy

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.20.

Sport - EK wielrennen 2024

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

        decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41.

 

Feiten en context

Heusden-Zolder heeft een traditie van enkele grote sportevenementen waar de inwoners van dichtbij topsport kunnen bekijken. 

Heusden-Zolder wil blijven inzetten op grote sportevenementen.

 

Adviezen

Deze overeenkomst werd samen opgesteld met de juriste.

 

Argumentatie

Door de grote sportevenementen te blijven steunen, willen we topsport zichtbaar blijven maken voor onze inwoners. Zien sporten, doet sporten.

In de nieuwe citymarketing strategie krijgt sport een centrale plaats om verbindingen te leggen in onze gemeente. Verschillende teams, maar ook inwoners en verenigingen zullen betrokken worden in allerlei side-events voor, tijdens en na het EK.

 

Financiële gevolgen

Uitgaven:

Registratiesleutel: 0740-03/64910000

Geraamde uitgave: € 200.000

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst met EK Limburg 2024 vzw goed zoals bijgevoegd aan dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.21.

Onderwijs - GBS De Leerplaneet - convenant korte vervanging - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

         Besluit van de Vlaamse Regering van 29 mei 2009 betreffende de vervangingen van korte afwezigheden

 

Feiten en context

De scholen in het basisonderwijs ontvangen extra middelen voor korte vervangingen van minder dan 10 werkdagen. Door extra middelen te voorzien voor korte vervangingen worden er stappen gezet naar:

        een verbetering van het comfort voor de leerlingen

         een vermindering van de werkdruk van de leerkrachten

 

Er moet aan twee voorwaarden worden voldaan om van de vervangingseenheden gebruik te kunnen maken:

         de vervangingseenheden moeten worden samen gelegd in een samenwerkingsplatform

         er moet een convenant worden gesloten

 

De eerste voorwaarde is voldaan want een scholengemeenschap, waartoe de gemeente is toegetreden bij besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020, voldoet aan de definitie van een samenwerkingsplatform, zodat onze basisschool in aanmerking komt voor extra middelen. Die middelen worden samen gelegd in de scholengemeenschap en gebruikt waar nodig.

 

De tweede voorwaarde is het afsluiten van een convenant tussen de schoolbesturen en het personeel via onderhandelingen en overleg met de vakbonden.

 

Adviezen

De convenant voor het schooljaar 2023-2024 en 2024-2025 werd ondertekend op 22 juni 2023 en werd onderhandeld in het onderhandelingscomité van de scholengemeenschap.

 

Argumentatie

Het afsluiten van de convenant houdt in dat de scholen extra omkadering krijgen voor korte vervangingen voor o.a.:

 

         korte ziekteverloven van minder dan 10 werkdagen

         personeelsleden die vorming volgen

         omstandigheidsverlof

         syndicaal verlof

         verlof wegens overmacht

 

De convenant hiervoor is onderhandeld in het onderhandelingscomité van de scholengemeenschap en dient nog te worden goedgekeurd door de gemeenteraad, zodat de tweede voorwaarde eveneens vervuld wordt.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de convenant voor korte vervangingen, afgesloten tussen de afvaardiging van de schoolbesturen van de scholengemeenschap basisonderwijs waartoe GBS De leerplaneet behoort en de vakbonden, goed voor het schooljaar 2023-2024 en 2024-2025.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.22.

Klant - reglement klachtenbehandeling - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41, 302 en 303

 

Feiten en context

Zowel voor de gemeente als voor het OCMW moet er op ambtelijk niveau een systeem van klachtenbehandeling worden georganiseerd, dat maximaal onafhankelijk is van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.

 

Voor het gemeentebestuur was dit tot heden het reglement klachtenbehandeling van 15 december 2016.  Voor het OCMW de klachtenprocedure met documentsdatum 23 februari 2012.

 

Argumentatie

Een kwaliteitsvol klachtenmanagement is een essentieel onderdeel van elke bestuursorganisatie en de burger moet een goede en betrouwbare dienstverlening krijgen. Het lokaal bestuur doet er alles aan om dit te verwezenlijken.

Toch kan het gebeuren dat de burger niet tevreden is over de werkwijze van een team, de afhandeling van een bepaalde kwestie of over de dienstverlening.

Is er een klacht over één van de teams en krijgt de burger het niet opgelost bij het team zelf, dan kan er een klacht ingediend worden. 

 

De bestaande klachtenwerking was aan herziening toe. Een nieuw reglement voor het ganse lokaal bestuur met de te volgen procedure is opgemaakt.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1

Dit reglement regelt op het ambtelijke niveau een systeem van klachtenbehandeling. Dit reglement is van toepassing op klachten met betrekking tot de dienstverlening van gemeente en OCMW Heusden-Zolder, hierna ook het lokaal bestuur of de lokale overheid genoemd.

 

Artikel 2

§1. Een klacht wordt gedefinieerd als een manifeste uiting waarbij een ontevreden burger klaagt over een door de lokale overheid (al dan niet) verrichte handeling of prestatie.  

 

§2. De klachtenprocedure is niet van toepassing op vragen om informatie, meldingen, suggesties, beroepen, bezwaren of petities.  Meldingen kunnen telefonisch of via de website worden gedaan en worden via een apart systeem behandeld. Voor beroepen en bezwaarschriften moeten de wettelijk omschreven procedures gevolgd worden.

 

§3. De klachtenprocedure is ook niet van toepassing op algemene klachten over de regelgeving en de werking, het huishoudelijk reglement, de beslissingen of beleidsvoornemens en –verklaringen van de organen van het lokaal bestuur en/of hun vertegenwoordigers.

 

Artikel 3

Elke gebruiker van de dienstverlening kan kosteloos een klacht indienen bij het lokale bestuur over de handelingen en de werking van de teams of de medewerkers. Het kan gaan over een inwoner, bezoeker, vereniging of bedrijf.  Ook een personeelslid van het lokale bestuur kan, als gebruiker van de dienstverlening, een klacht uiten op basis van dit reglement.

 

Artikel 4

§1. Een klacht die een formele afhandeling vereist volgens dit reglement moet per brief, via e-formulier of per mail worden ingediend bij de klachtencoördinator of de vervanger.

 

Bij ontvangst van een mondelinge klacht zal er een (online) formulier ingevuld worden door de persoon waar de klacht toekomt. Desgewenst kan hiertoe een afspraak gemaakt worden met de klachtencoördinator.

 

Wanneer een klacht bij een medewerker van het lokaal bestuur terecht komt, stuurt hij/zij de klacht door aan de klachtencoördinator binnen de drie werkdagen.

 

§2. De klacht moet volgende noodzakelijke gegevens bevatten:

- datum;

- naam, adres, telefoonnummer en bij voorkeur e-mailadres;

- korte, duidelijke beschrijving van de klacht (feiten);

- handtekening (bij mails geen handtekening, naam en het adres van de klager moeten in het e-mailbericht vermeld zijn).

 

Artikel 5

De klachtencoördinator of de vervanger hiertoe aangeduid via een besluit van de algemeen directeur registreert, bereidt de behandeling voor en ziet erop toe dat de behandeling van een klacht conform de klachtenprocedure verloopt.  

 

Artikel 6

De klachtencoördinator voert het ontvankelijkheidsonderzoek.

 

Volgende klachten zijn niet-ontvankelijk:

 

- wanneer de klacht de noodzakelijke gegevens bepaald in artikel 4 lid 2 niet bevat;

- wanneer het geen klacht betreft in de zin van artikel 2, maar een melding, suggestie, “beleidsklacht”, bezwaar, beroep en dergelijke betreft;

- wanneer voor de aangehaalde feiten eerder een klacht werd ingediend, die al werd behandeld conform het klachtenreglement;

- als het anonieme klachten zijn;

- als de klacht betrekking heeft op feiten die langer dan 1 jaar voor de indiening van de klacht plaatsvonden;

- als de klacht gaat over feiten waarover alle georganiseerde administratieve beroepsmogelijkheden of bezwaarprocedures niet werden gebruikt door de klager of waarvoor een gerechtelijke procedure lopende is;

- indien de klacht kennelijk ongegrond is en dadelijk blijkt dat het betrokken team geen fout heeft gemaakt;

- als de klager geen belang aantoont en dit bij navraag ook niet kan aantonen;

- als het gaat over zaken die niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur behoren of waarbij het lokaal bestuur geen betrokken partij is

- klachten van het personeel van het lokaal bestuur over de eigen werksituatie, de arbeidsbetrekkingen en de rechtspositieregeling.

 

Artikel 7

§1. Is de klacht ontvankelijk, dan stuurt de klachtencoördinator binnen de 15 werkdagen na ontvangst van de klacht een antwoord dat de klacht werd ontvangen en verder zal worden behandeld.

 

§2. Is de klacht niet-ontvankelijk, dan stuurt de klachtencoördinator binnen de 15 werkdagen na ontvangst van de klacht een antwoord dat de klacht werd ontvangen, maar niet verder conform het klachtenreglement behandeld wordt.  Dan volgt er geen verdere behandeling volgens de klachtenprocedure.

De indiener wordt meegedeeld wat er verder met de klacht gebeurt.  Als het een melding betreft, wordt het gemelde verder opgevolgd in het systeem van de meldingskaarten en behandeld door de betrokken teams. Als het een beleidssuggestie betreft, dan wordt die overgemaakt aan de bevoegde schepen. 

Indien de niet-ontvankelijkheid voortvloeit uit de onbevoegdheid van het lokaal bestuur, wordt de klager, indien mogelijk, doorverwezen naar de instantie die zijn klacht kan behandelen.

 

Artikel 8

Als de klacht ontvankelijk is, wordt een inhoudelijk onderzoek ingesteld naar de gegrondheid van de klacht.  Dit onderzoek wordt voorbereid door de klachtencoördinator.  Hij/zij kan hiertoe de nodige handelingen binnen de organisatie stellen.  Zo kan hij/zij kan zich hiervoor informeren bij de betrokken medewerker over de feiten waarover geklaagd wordt. 

De klachtencoördinator neemt de ondernomen stappen op in een verslag, waarmee de klachtenbehandelaar aan de slag kan.

 

Artikel 9

De klachtencoördinator probeert in eerste instantie een oplossing te bieden aan de klachtindiener.

Indien dit mogelijk is, wordt de officiële klachtenprocedure stopgezet.

 

Indien dit niet kan, wordt het onderzoek verder gezet door de klachtenbehandelaar.

 

Artikel 10

Als klachtenbehandelaar treedt op:

- het managementteam, uitgezonderd de klachten tegen leden van het managementteam;

- de algemeen directeur in geval van klachten tegen een lid van het managementteam, hemzelf uitgezonderd;

- het college van burgemeester en schepenen in geval van een klacht over de algemeen directeur.

 

De klachtenbehandelaar zal hierbij strikte neutraliteit in acht nemen.

 

Artikel 11

Na het voeren van een onderzoek, gaat de klachtenbehandelaar over tot de beoordeling van de klacht.

 

Uit het onderzoek kan blijken:

- de klacht is ongegrond:

m.a.w. er is geen fout begaan; er werd correct en zorgvuldig gehandeld;

- de klacht is deels gegrond, deels niet gegrond:

m.a.w. bepaalde elementen uit de klacht zijn gegrond, andere niet;

- de klacht is gegrond en gecorrigeerd

m.a.w. de klacht is gegrond, maar tijdens de procedure werd de fout al gecorrigeerd;

- de klacht is gegrond

m.a.w. de klager krijgt gelijk want er werd foutief gehandeld, de regelgeving werd niet gevolgd of het lokaal bestuur heeft niet gehandeld volgens de beginselen van behoorlijk bestuur.

- geen oordeel

m.a.w. er is onvoldoende duidelijkheid of er blijft twijfel over het feit of er al dan niet beter gehandeld had kunnen worden of de fout is te klein om in aanmerking te nemen.

 

Artikel 12

De klachtenbehandelaar beslist binnen de 20 werkdagen.  Deze periode kan verlengd worden met dezelfde periode wanneer de klachtencoördinator zich niet kon informeren bij het betrokken team omwille van afwezigheden of ziekte of wanneer de klachtenbehandelaar dit nodig acht om de zaak grondig te onderzoeken.  Bij verlenging van deze periode ontvangt de klager een brief binnen de 10 werkdagen nadat de behandelaar beslist heeft tot  termijnverlenging.

 

Artikel 13

Als de klacht gegrond of deels gegrond is, dan wordt er naar een oplossing gestreefd, die schriftelijk aan de klager wordt meegedeeld.

 

Ook als er geen oplossing mogelijk is, wordt dit gemeld.

 

De klachtencoördinator brengt de klager hiervan binnen de 15 werkdagen, na de beslissing van de behandelaar, schriftelijk op de hoogte.

 

Artikel 14

Indien de klager niet binnen de 15 werkdagen reageert op de kennisgeving van de beslissing, vermeld in hoger staand artikel, dan wordt de klacht afgesloten.

 

Indien de klager formeel weigert de hem meegedeelde oplossing te aanvaarden of zich niet akkoord verklaart met het feit dat er geen oplossing mogelijk is, dan kan hij hier binnen de 15 werkdagen op reageren en duidelijk vermelden dat hij de oplossing niet aanvaardt. 

 

De klachtencoördinator legt dan de resultaten van het onderzoek en alle bijhorende stukken voor aan het college van burgemeester en schepenen binnen de 20 werkdagen.  Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing, brengt de klachtenbehandelaar hiervan op de hoogte en verzoekt de klachtencoördinator de klager binnen de 15 werkdagen hiervan in kennis te stellen.

 

Artikel 15

Jaarlijks wordt er een verslag uitgebracht op de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijkwelzijn over de ingekomen klachten en de bevindingen van de behandeling van deze klachten.

 

Artikel 16

Dit reglement vervangt het klachtenreglement van het gemeentebestuur van 15 december 2016 en dit van het OCMW van 23 februari 2012.

 

Het treedt in werking op 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.23.

Secretariaat en juridische zaken - vzw Terlamen - erfpachtovereenkomst - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, artikel 40 en 41

 

Feiten en context

De gemeente Heusden-Zolder ontving op 16 mei 2023 een spontaan voorstel van Terlamen vzw (het “Spontaan Voorstel”), met maatschappelijke zetel te Terlaemen 30, 3550 Heusden-Zolder, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0412.112.715. Terlamen vzw is de uitbater van het gemeentelijk domein “Terlaemen” en exploitant van het daarop gelegen Circuit Zolder (het “Onroerend Goed”). Terlamen vzw huurt het Onroerend Goed sinds 1973 van de gemeente Heusden-Zolder.

Met het "Spontaan Voorstel" beoogt Terlamen vzw de gemeente Heusden-Zolder ertoe aan te zetten haar een erfpachtrecht op het Onroerend Goed te verlenen.

 

De gemeenteraad heeft naar aanleiding daarvan beslist op 29 juni 2023 een marktbevraging te doen. Het marktbevragingsdocument werd door de gemeenteraad van de gemeente Heusden-Zolder op 29 juni 2023 goedgekeurd, waarna het gepubliceerd werd middels:

● publicatie op de website van gemeente Heusden-Zolder op 13 juli 2023;

● publicatie in Het Belang van Limburg van 26 juli 2023.

 

Uiterlijk tot 4 september 2023 12u00 konden geïnteresseerde kandidaten een voorstel indienen.

 

Enkel Terlamen vzw heeft tijdig een voorstel dd. 4 september 2023 ingediend. Er waren geen andere geïnteresseerden.

 

Een voorlopig beoordelingsverslag - voorlopige rangschikking is opgesteld op 31 oktober 2023 en voorgelegd aan het college op 8 november 2023, waarna onderhandelingen opgestart werden met oog op het ontvangen van een verbeterd voorstel.

Na onderhandelingen met Terlamen vzw, werd op 17 november 2023 een verbeterd voorstel

ontvangen.

Het definitief beoordelingsverslag is opgesteld op 20 november 2023 en aan het college

voorgelegd op 22 november 2023.

 

Het college stelt voor om op basis van de gevoerde onderhandelingen en het hoger vermelde verbeterd voorstel 2023 het juridisch gebruikskader omtrent het Onroerend Goed te herzien door middel van het afsluiten tussen de gemeente Heusden-Zolder en Terlamen vzw van een erfpachtovereenkomst, dat voor goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

Adviezen

Gunstig advies nr. 2023 013 d.d. 28 november 2023 van de waarnemend financieel directeur.

 

Argumentatie

Met het "Spontaan Voorstel"  van 16 mei 2023 beoogde Terlamen vzw de gemeente Heusden-Zolder ertoe aan te zetten haar een erfpachtrecht op het Onroerend Goed te verlenen.

 

Teneinde eventuele geïnteresseerden de kans te geven om een (beter) projectvoorstel in te dienen, heeft de gemeente de markt geraadpleegd doch bleken er geen andere geïnteresseerden zich aan te bieden.

Bijgevolg werden enkel met Terlamen vzw onderhandelingsgesprekken opgestart op basis waarvan het bijgevoegd ontwerp van erfpachtovereenkomst ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

De bestaande huurovereenkomst met betrekking tot het Onroerend Goed eindigt ingeval de erfpachtovereenkomst in werking treedt.

 

Over de afbakening van het Onroerend Goed dat met de erfpachtovereenkomst in erfpacht wordt gegeven, wordt opgemerkt:

 

         dat het perceel kadastraal gekend als 71462E0480/00B000 niet in de erfpacht wordt opgenomen, zodat de gemeente over dit perceel vrij zal beschikken;

         dat de exacte perceelgrenzen van het Onroerend Goed nog kunnen wijzigen naar aanleiding van (een) rooilijnplan(nen) waarvan de gemeente en Terlamen vzw kennis genomen hebben.

 

Terlamen vzw beschikt als de huurder van het Onroerend Goed sinds 1973 en oprichter van het merendeel van de constructies en infrastructuur op het Onroerend Goed, over voldoende kennis van het Onroerend Goed en achtte het niet nodig dat de Grondeigenaar-erfpachtgever haar volledige vastgoedinformatie over het Onroerend Goed verschaft. Indien de erfpachtovereenkomst onvoldoende vastgoedinformatie over het Onroerend Goed zou bevatten, is de gemeente door Terlamen vzw ontslagen van haar informatieverplichtingen. Deze informatieverplichtingen gelden louter ter bescherming van Terlamen vzw, die van eventuele relatieve nietigheidsgronden daaromtrent uitdrukkelijk afstand doet. Deze afstand werd desgevallend, voor zover nodig, uitdrukkelijk in het ontwerp van erfpachtovereenkomst opgenomen.

 

Gezien vzw Terlamen de oprichter van het merendeel van de constructies en infrastructuur is, wordt geen canon gesteld voor deze goederen, doch beperkt de canon zich tot de gronden.

 

Terlamen vzw betaalt aan de gemeente een jaarlijkse erfpachtvergoeding voor de gronden van 101.425 euro, te indexeren conform de bepalingen in het ontwerp van erfpachtovereenkomst. Deze erfpachtvergoeding stemt overeen met het schattingsverslag opgesteld op 1 december 2023 door bvba Geowijzer.

 

Financiële gevolgen

Ontvangsten:

Registratiesleutel: 0740-01/70500020

Budgettair krediet:€ 243000

Geraamde ontvangst: 101.425 euro/jaar indexeerbaar

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de herziening van het juridisch gebruikskader omtrent het Onroerend Goed door middel van het afsluiten tussen de gemeente Heusden-Zolder en Terlamen vzw van een erfpachtovereenkomst en haar bijlagen goed zoals gevoegd in bijlage. De raad verleent zijn goedkeuring tot ondertekening van deze overeenkomst.

 

Artikel 2:

De kosten van de akte van erfpacht, inclusief honoraria van de notarissen, aktekosten, leveringskosten, registratierechten, boetes, zullen integraal worden gedragen door de erfpachter, vzw Terlamen.

 

Artikel 3:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om aan dit gemeenteraadsbesluit uitvoering te geven, waaronder niet-limitatief het bestuur bij de administratieve afhandeling van de erfpachtovereenkomst in rechte te vertegenwoordigen en het verlijden van de authentieke akte, waarbij voor de gemeente notaris Truus Jaspers, G. Gezellelaan 22 in 3550 Heusden-Zolder wordt aangeduid.

 

Bijlagen

1. erfpachtovereenkomst tussen gemeente en vzw Terlamen

2. bijlages bij de erfpachtovereenkomst

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024
Overzicht punten

OZ.24.

Secretariaat en juridische zaken - varia

 

Conform het huishoudelijk reglement hebben de raadsleden het recht om aan het einde van de openbare zitting, na afhandeling van de agenda, vragen te stellen over aangelegenheden van het lokaal bestuur.

 

Raadslid Anny Jaspers krijgt het woord en meldt dat de deelnemers aan de Pro-Palestijnse betoging zich hadden geparkeerd op de parking van De Bloemelingen en zelfs op het gras. De Bloemelingen had zelf een kerstmarkt georganiseerd waardoor de bezoekers niet konden parkeren.

Voorzitter Mario Borremans meldt dat er contact is opgenomen met De Bloemelngen, Broekmans, ... maar niet met alle inwoners van Zolder-Centrum.

 

Raadslid Tony Lespoix krijgt het woord en vraagt waarom de verlichting al meer dan een week niet brandt in de Mommestraat. Dit is doorgegeven en nog steeds niet in orde gebracht.

Schepen Lode Schops antwoordt hierop dat dit is doorgegeven aan Fluvius.

 

Raadslid Tony Lespoix krijgt het woord en meldt dat hij zelf contact heeft opgenomen met Limburg.net. Zij zullen nu aan de deur het huisvuil ophalen.

Voorzitter Mario Borremans antwoordt hierop dat dit goed is opgelost.

 

 

Publicatiedatum: 26/01/2024