Gemeente Heusden-Zolder

 

Notulen gemeenteraad

16 december 2021 19:04

 

AANWEZIG:

 

 

Voorzitter:

Mario Borremans

 

Schepenen:

Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru en Yasin Gül

 

Raadsleden:

Jan Jans, Tony Lespoix, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Hans Zegers, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli, Eddy Pools, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

Algemeen directeur:

Rony Herlitska

 

VERONTSCHULDIGD:

 

 

Raadsleden:

Ann Leyssens en Mohamed Ahmidouch

 

Overzicht punten

OZ.1.

Secretariaat en juridische zaken - notulen gemeenteraad - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Artikel 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De algemeen directeur legt de notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad voor ter goedkeuring.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen, zoals voorgelegd door de algemeen directeur, goed te keuren.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige vergadering goed.

 

Bijlagen

Bijlage 1: notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.2.

Secretariaat en juridische zaken - mededelingen

 

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen:

         verslag verenigde gemeenteraadscommissie van 23 november 2021

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.3.

Politie - vraag tot mandaatstelling aan PROCLIM - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen tot op heden

         bestuursdecreet van 7 december 2018

         wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen tot op heden

         wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten

         koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen tot op heden, inzonderheid artikel 124

         koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen tot op heden, inzonderheid artikel 5, § 3.

 

Feiten en context

Het operationeel personeel van de politiezone Heusden-Zolder kan gebruikmaken van persoonlijke beschermingsmiddelen zodanig dat iedereen maximaal beschermd wordt tijdens interventies.

 

Argumentatie
De politiezone Heusden-Zolder stapte op 9 juli 2018 in de raamovereenkomst 'persoonlijke beschermingsmiddelen' gegund aan Vandeputte Safety NV voor een looptijd van 4 jaar.
 

Nu het einde van deze looptijd in zicht is, zal de provinciale opdrachtencentrale Limburg

(PROCLIM) een nieuwe raamovereenkomst sluiten. De politiezone Heusden-Zolder kan opnieuw deelnemen aan de raamovereenkomst.

De opdracht wordt afgesloten voor een periode van vier jaar (2022 - 2026) en opgedeeld in vier percelen:

- Perceel 1: hoofd-, gehoor-, ademhalings-, gelaats- en oogbescherming;

- Perceel 2: voetbescherming;

- Perceel 3: handbescherming;

- Perceel 4: lassen en uitrusting.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de mandaatstelling te geven aan PROCLIM om de procedure te voeren in naam van de politiezone Heusden-Zolder.


lnstappen in de raamovereenkomst 'persoonlijke beschermingsmiddelen' kan volledig kosteloos na een mandaatstelling en een vooraf ingevulde meetstaat. De deadline om in te stappen in deze raamovereenkomst is 17 januari 2022.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de instap van de politiezone Heusden-Zolder in de raamovereenkomst betreffende 'persoonlijke beschermingsmiddelen'.

 

Artikel 2:

De provinciale opdrachtencentrale Limburg (PROCLIM) wordt gemandateerd om de procedure te voeren in naam van de politiezone Heusden-Zolder.

 

Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan PROCLIM.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.4.

Politie - openstelling 1 HINP (verkeer) - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         wet van 7 december 1998 tot organisatie van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus

         KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten

         KB van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten

         ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones

         ministeriële omzendbrief GPI 73 van 14 mei 2013 betreffende de aanwerving, de selectie en de opleiding van de personeelsleden van het basiskader van de politiediensten

         gemeenteraadsbesluit van 28 november 2019 betreffende de formatie van het operationeel personeel en het administratief en logistiek personeel

 

Feiten en context

De lokale politie vraagt aan de gemeenteraad de goedkeuring voor de openstelling van één betrekking van hoofdinspecteur van politie (verkeer).

 

Argumentatie

Ter vervanging van een hoofdinspecteur van de dienst verkeer die op 1 maart 2022 mobiliteit zal maken naar DGR-DRP-ANPA-STEUN- Provinciale school Limburg (PLOT) wenst de lokale politie een plaats voor hoofdinspecteur (verkeer) open te stellen.


Aangezien het een vervanging van een collega betreft zijn de nodige kredieten voorzien.


Voor het opvullen van deze betrekking zal een beroep gedaan worden op de mobiliteit.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om één betrekking van hoofdinspecteur van politie (verkeer) vacant te verklaren via mobiliteit, met het profiel dat werd toegevoegd als bijlage.

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Algemene Directie Personeel van de Federale Politie.

 

Bijlagen

bijlage 1 profiel hoofdinspecteur van politie (verkeer)

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.5.

Ruimtelijk beheer en woonbeleid - reglement leegstand opheffing en goedkeuring - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017, inclusief latere wijzigingen, in bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

         Vlaamse Codex Wonen van 2021.

         Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikels 2.9 tot en met artikel 2.14.

         Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 2.2 die de gemeente aanstelt als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid.

         Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 2.9 waarin de mogelijkheid wordt geboden aan de gemeenten om een register van leegstaande woningen en gebouwen bij te houden en dat een gemeentelijke verordening nadere materiële en procedurele regelen kan bepalen.

         Het Uitvoeringsbesluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 2.14 dat gemeenten in een intergemeentelijk samenwerkingsverband oplegt om leegstaande woningen en gebouwen op te sporen, te registreren en aan te pakken.

         Het besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2019 waarin deze besliste om samen met de gemeenten Houthalen-Helchteren en Maasmechelen deel te nemen aan het project lokaal woonbeleid en om het projectvoorstel waarin de opmaak, opbouw, beheer en actualisering van het leegstandsregister inbegrepen is door het IGSW “Woonfocus 2.0” goed te keuren.

         Het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2019 tot goedkeuring van het inhoudelijk projectplan voor de intergemeentelijke samenwerking van het project “IGSW Woonfocus 2.0” voor de periode 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Feiten en context

De aanpak van leegstand is een belangrijk element in een gemeentelijk lokaal woonbeleid. Het is wenselijk dat op het grondgebied van onze gemeente de beschikbare woningen en gebouwen ook optimaal worden benut.

 

In het kader van onze intergemeentelijke samenwerking "Woonfocus 2.0" engageerden we ons om leegstaande gebouwen en woningen op te sporen, te registreren en aan te pakken (activiteit VA 1_7). Dit is een verplichte activiteit.

 

Door het wijzigen van een aantal besluiten van de Vlaamse Regering kloppen de verwijzigingen in ons leegstandsreglement niet meer. Een aanpassing van ons reglement dringt zich dan ook op.

 

Naast de juridische grond merken we dat bij de schrapping van leegstaande woningen en gebouwen we genoodzaakt zijn om documenten bij de burger op te vragen waarover we als lokaal bestuur zelf beschikken. Om deze reden is het aangewezen om de ambtshalve schrapping mogelijk te maken.

 

Argumentatie

Sinds 2010 hebben we een gemeentelijk reglement op leegstand in gebruik. In de praktijk werkt dit goed.

 

Het ambtshalve schrappen van leegstaande woningen of gebouwen, die terug in gebruik zijn genomen conform de bestemming, zou een vereenvoudiging betekenen in werkwijze. Op dit ogenblik dient/dienen de zakelijk gerechtigde(n) de schrapping zelf aan te vragen. Hiervoor dienen ze vaak documenten op te vragen bij het lokaal bestuur. Door als administratie de woningen en gebouwen ambtshalve te schrappen indien we over de nodige documenten beschikken, betekent dit voor onze burgers een administratieve vereenvoudiging.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het reglement op leegstand van 30 november 2017 wordt opgeheven.

 

Artikel 2:

Het reglement op leegstand wordt vastgesteld zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.

 

Artikel 3:

Het reglement treedt inwerking op 1 januari 2022.

 

Artikel 4:

De woningen en gebouwen die op het moment van vaststelling van dit reglement zijn opgenomen in het leegstandsregister blijven opgenomen in het leegstandsregister.

 

Bijlagen

1. Reglement op de leegstand van gebouwen en woningen in Heusden-Zolder - gemeenteraad van 16 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Punt bijlagen/links 171130_ leegstandsreglement.pdf Download
Overzicht punten

OZ.6.

Leefomgeving - Driehoekstraat - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41 betreffende  bevoegdheden van de gemeenteraad

 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met
 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen
 inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en
 concessies;

 Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36;

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels                             van de overheidsopdrachten;

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten
klassieke sectoren.

         Besluit gemeenteraad 24 juni 2021 - Goedkeuring rooilijnplan Driehoekstraat.

 

Feiten en context

De gemeente Heusden-Zolder en de gemeente Houthalen-Helchteren wensen op korte termijn, elk op hun eigen grondgebied, over te gaan tot de realisatie van de wegenis-en rioleringswerken in de Driehoekstraat.

 

Beide partijen zijn van oordeel dat de uitvoering van de werken voor rekening van de verschillende overheden in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd .

 

De gemeente Heusden-Zolder staat in voor de opmaak van het ontwerp- en rooilijnplan.  Het rooilijnplan werd reeds definitief goedgekeurd door gemeenteraad op 24 juni 2021.

 

De gemeente Houthalen-Helchteren staat in voor de opmaak van het bestek, de samenvattende meetstaat en raming en wordt aangeduid om in gezamenlijke naam bij gunning en uitvoering van de opdracht van diensten en werken op te treden opdrachtgevend bestuur.

 

In dit verband werd door de gemeente Houthalen-Helchteren een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin volgende bedongen wordt:

 

ARTIKEL 1.

Partijen beslissen, in uitvoering van artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de

overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, de hoger

beschreven werken in het algemeen belang samen te voegen en de gemeente houthalen-

Helchteren aan te duiden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de

hierna vermelde opdrachten van werken en diensten als opdrachtgevend bestuur (bouwheer) op

te treden.

 

ARTIKEL 2.

Conform de wetgeving inzake de overheidsopdrachten schrijft de gemeente Houthalen

Helchteren als opdrachtgevend bestuur voor de hierna volgende opdrachten van diensten de

gunningprocedure uit, maakt het gunningverslag op en wijst de opdracht toe.

De gemeente Houthalen Helchteren zal als opdrachtgevend bestuur de kennisgeving van de

goedkeuring van de gunning van de opdrachten van diensten van de gezamenlijke werken

slechts betekenen nadat de gemeente HEUSDEN-ZOLDER heeft ingestemd met het

gunningvoorstel en een document heeft overgemaakt waaruit blijkt dat zij zonder voorbehoud

akkoord gaat met de gunning van haar deel van de opdracht en dat zij voor de betaling ervan de

nodige financiële middelen heeft voorzien.

De kost van de opdracht voor de studie en de uitvoering van de gezamenlijke werken wordt

verdeeld tussen de partijen overeenkomstig het grondaandeel van elk der partijen op basis van

de ramingen of de eindafrekening van de gezamenlijke werken.

 

ARTIKEL 3.

De werken ten laste van de gemeente HOUTHALEN-HELCHTEREN en deze ten laste van de

gemeente HEUSDEN-ZOLDER worden in de, bij het bestek horende, opmeting onder

afzonderlijke delen vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke, door de aannemer op

te stellen, vorderingsstaten.

 

ARTIKEL 4.

Conform de wetgeving inzake de overheidsopdrachten schrijft gemeente HOUTHALENHELCHTEREN

voor de opdracht van werken de gunningprocedure uit, staat in voor de opening

der inschrijvingen, maakt het gunningverslag op en wijst de opdracht van werken toe. Aangezien

de opdracht van werken één ondeelbaar geheel vormt worden de gezamenlijke werken

toevertrouwd aan de laagste regelmatige bieder voor de totale opdracht van werken.

De gemeente HOUTHALEN-HELCHTEREN zal de kennisgeving van de goedkeuring van de

gezamenlijke werken slechts betekenen nadat de gemeente HEUSDEN-ZOLDER heeft ingestemd

met het gunningvoorstel en een document heeft overgemaakt waaruit blijkt dat zij zonder

voorbehoud akkoord gaat met de gunning van het gedeelte der werken te haren laste en dat zij

voor de betaling ervan de nodige financiële middelen heeft voorzien.

 

ARTIKEL 5. – Borgtocht.

Als opdrachtgevend bestuur verzoekt de gemeente HOUTHALEN-HELCHTEREN de aannemer de

borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit der werken. De gemeente

HOUTHALEN-HELCHTEREN kan als opdrachtgevend bestuur beslag leggen op de ganse borgtocht,

maar zal deze geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partij ten aanzien van wie

de aannemer tekort is geschoten en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs van de werken.

 

ARTIKEL 6. – Leiding der werken.

Als opdrachtgevend bestuur duidt de gemeente HOUTHALEN-HELCHTEREN de leidend

ambtenaar aan. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij

alleen gemachtigd is om – voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt – opdrachten te geven

aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van

voorlopige en definitieve oplevering der werken op te maken, de werken te schorsen,

vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele

maatregelen van ambtswege voor te stellen, enz.

Buiten het goedkeuren van de vorderingsstaten zijn alle handelingen (ingebrekestelling,

opleveringen,...) het voorwerp van een beslissing van het college van burgemeester en

schepenen.

 

ARTIKEL 7. – Toezicht der werken.

Alle partijen duiden bij gunning der werken een toezichter aan voor het toezicht op hun deel der

werken.

 

ARTIKEL 8.

Indien tijdens de uitvoering een belangrijke wijziging van de opdracht of de plans voor het

gedeelte ten laste van de gemeente HEUSDEN-ZOLDER noodzakelijk acht, wordt vóór de

betekening aan de aannemer de goedkeuring van de gemeente HEUSDEN ZOLDER bekomen met

de vooropgestelde wijzigingen en verrekeningen.

 

ARTIKEL 9.

De opdrachten van werken en diensten worden uitgevoerd, deels voor rekening van de

gemeente HOUTHALEN-HELCHTEREN en deels voor rekening van de gemeente HEUSDENZOLDER.

Alle partijen beschikken over 10 kalenderdagen om de betalingsvoorstellen/facturen na

te zien en/of eventueel te verbeteren. In geval van laattijdige betaling door één van de partijen

staat deze alleen in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten of andere

schadevergoedingen en zal de ingebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren.

§1. Per partij maakt het studiebureau afzonderlijke facturen op.

§2. Per partij maakt de veiligheidscoördinator-ontwerp en -verwezenlijking afzonderlijke

facturen op.

§3 Per partij maakt de bodemsaneringdeskundige afzonderlijke facturen op.

§4 Per partij maakt het studiebureau afzonderlijke facturen op voor de opmaak van het

sloopopvolgingsplan incl. de conformverklaring van het sloopopvolgingsplan door een erkende

sloopbeheerorganisatie.

§5. Per partij maakt de aannemer afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en

facturen op. De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het

opdrachtgevend bestuur met kopie aan de leidend ambtenaar.

 

Per afzonderlijk deel in de meetstaat worden eveneens afzonderlijke betalingsaanvragen en

kopieën van de vorderingsstaat ingediend bij de betalende partijen, t.t.z. voor

 

• het deel ten laste van de gemeente HOUTHALEN-HELCHTEREN bij de gemeente HOUTHALENHELCHTEREN

• het deel ten laste van de gemeente HEUSDEN-ZOLDER bij de gemeente HEUSDEN-ZOLDER

 

ARTIKEL 10. – Boetes en kortingen wegens minwaarde.

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald

aandeel van de opdrachten van werken of diensten komen ten goede aan de betrokken partij.

De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens minwaarde, die niet toewijsbaar

zijn aan een bepaald deel van de desbetreffende opdracht, worden pro rata van de

inschrijvingsbedragen voor de verschillende partijen verdeeld over de partijen.

Gelezen en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente

Houthalen-Helchteren in zitting van 14 april 2020

 

ARTIKEL 11. – Voorlopige en definitieve oplevering – Vrijgave borgtocht.

Aangezien het één globale aanneming betreft, worden de voorlopige en definitieve oplevering

verleend voor de gehele aanneming.

Voor het plaatsbezoek voorafgaandelijk aan de voorlopige en definitieve oplevering worden alle

partijen tijdig en reglementair uitgenodigd door de leidend ambtenaar zodat aan allen de

mogelijkheid wordt geboden tegensprekelijk hun opmerkingen te formuleren en desnoods te

laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover

een duidelijke motivatie.

De vrijgave van de borg heeft betrekking op de gehele aanneming

 

De kosten voor de studie en de uitvoering van de opdracht worden geraamd op

€ 250.000,00 incl. BTW.  Deze kosten worden verdeeld tussen de gemeente Heusden-Zolder en de gemeente Houthalen-Helchteren overeenkomstig het grondaandeel van elk der partijen. De verdeling wordt als volgt geschat:

° gemeente Heusden-Zolder: € 125.000,00

° gemeente Houthalen-Helchteren:  € 100.000,00.

 

De gemeenteraad wordt verzocht over te gaan tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

De kredieten voor de uitvoering van de opdracht zijn voorzien op jaarbudgetrekening 2022/GBB/0200-02/22400500 (I20023).

 

De waarnemend financieel directeur verleende een visum.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

 

Artikel 1.

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Houthalen-Helchteren enerzijds en de gemeente Heusden-Zolder anderzijds, inzake de aanleg van wegenis en riolering in de Driehoekstraat, zoals gevoegd in bijlage, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2.

De gemeente Houthalen-Helchteren wordt aangeduid om in gezamenlijke naam over te gaan tot de gunning en de uitvoering van deze opdracht.

 

Artikel 3.

De kosten voor de studie en de uitvoering van deze opdracht worden geraamd op

€ 250.000,00 incl. BTW.  Deze kosten zijn deels ten laste van de gemeente Heusden-Zolder en deels ten laste van de gemeente Houthalen-Helchteren overeenkomstig het grondaandeel van elk der partijen. De verdeling wordt als volgt geschat:

° gemeente Heusden-Zolder: € 125.000,00;

° gemeente Houthalen-Helchteren:  € 100.000,00.

 

Artikel 4.

 De kosten ten laste van de gemeente Heusden-Zolder zijn voorzien op jaarbudgetrekening /2022/GBB/0200-02/22400500 (I20023

 

Bijlagen

Bijlage 1 - Driehoekstraat - samenwerkingsovereenkomst

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.7.

Leefomgeving - tarievenreglement Limburg.net - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet)

         het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

         het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval

         de beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net

 

Feiten en context

De raad van bestuur van Limburg.net heeft op 13 oktober 2021 het reglement "betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van LIMBURG.NET" goedgekeurd.

 

Argumentatie

Voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door Limburg.net beheerde recyclageparken rekent Limburg.net een rechtstreekse vergoeding (tarief) aan de bezoeker van het recyclagepark.

 

Een tarief kan enkel aangerekend worden voor de huishoudelijke afvalstoffen die niet vallen onder de belaste basisdienst en de contantbelastingen zoals vastgesteld in het reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen.

 

De tarieven die de bezoeker aan Limburg.net betaalt, zijn een rechtstreekse vergoeding ten behoeve van Limburg.net en geen belasting ten behoeve van de gemeente.

 

Het reglement bepaalt verder wie toegang heeft tot de Limburg.net parken, evenals de wijze van aanrekening van de toegangsbadge en van de geldende tarieven.

 

Het vorige reglement wordt naar aanleiding van de invoering van het OPTIMO-systeem aangepast zodat in de zomerperiode ook de keukenafvalzak en tuinafvalzak aanvaard kunnen worden op het recyclagepark.

 

Limburg.net vraagt aan de gemeenteraad om het reglement te bekrachtigen.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het reglement "betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van LIMBURG.NET" met ingang vanaf 1 januari 2022, dat op 13 oktober 2021 door de raad van bestuur van Limburg.net goedgekeurd werd, wordt bekrachtigd.

 

Bijlagen

1. Tarievenreglement Limburg.net op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van LIMBURG.NET met ingang vanaf 1 januari 2022

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Punt bijlagen/links 211013 Rvb tariefreglement 2022 Limburg.Net.pdf Download
Overzicht punten

OZ.8.

Leefomgeving - verkoop twee percelen wegoverschot Laarstraat

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         Burgerlijk Wetboek, art. 1582 tot 1701.

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

         Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Feiten en context

De heer Mark Snoekx, Hemelboomstraat 9 in 3582 Beringen, is eigenaar van de percelen in de Laarstraat, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 4de afdeling, sectie E, nr. 674D en 678H.

Tussen zijn eigendom en de zate van de weg bevinden zich twee percelen wegoverschot, groot 00a 93ca respectievelijk 00a 64ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 4de afdeling, sectie E, nr. 678/02A/deel en 682/02A/deel, met voorbehouden nummers 1075A en 1075B.

Door het studiebureau Geowijzer uit Herk-de-Stad werd de verkoopwaarde geraamd op € 15.700,00.

 

Adviezen

Gunstig financieel advies van 22 november 2021.

 

Argumentatie

Door de verkoop van deze wegoverschot aan de heer Mark Snoekx wordt de aansluiting met de Laarstraat gerealiseerd.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De verkoop van twee percelen wegoverschot in de Laarstraat, groot 00a 93ca respectievelijk 00a 64ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 4de afdeling, sectie E, met voorbehouden nummers 1075A en 1075B, aan de heer Mark Snoekx, Hemelboomstraat 9 in 3582 Beringen, wordt definitief goedgekeurd, mits de prijs van € 15.700,00.

 

Artikel 2:

Alle kosten, rechten en erelonen, die voortvloeien uit deze verkoop, met inbegrip van de leveringskosten, vallen ten laste van de koper.

 

Artikel 3:

De financieel directeur wordt gemachtigd om bij de verkoop van gronden, toebehorend aan de gemeente Heusden-Zolder, de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.9.

Leefomgeving - aanvullend reglement op het wegverkeer - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41

         wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij KB van 16 maart 1968

         decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

         KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

         ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

         besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

         omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

         Aanvullend reglement op het wegverkeer van 26 april 2018

 

Feiten en context

De hiernavolgende maatregelen zijn van toepassing op gemeentewegen

 

Adviezen

Goedgekeurd door de gemeentelijke mobiliteitscel van 19/11/2021

Goedgekeurd door de lokale politie Heusden-Zolder

 

Argumentatie

Overwegend dat verkeersveiligheid, leefbaarheid en fietsbeleid prioritaire aandachtspunten zijn in het gemeentelijk mobiliteitsbeleid.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Onderhavig aanvullend reglement op het wegverkeer zal ingaan vanaf 01/01/2022.

Het vorige aanvullend reglement wordt opgeheven vanaf die datum.

 

Artikel 2: Bebouwde kom

De bebouwde kommen worden afgebakend en aangeduid met verkeersborden F1a en F3a op volgende plaatsen.

 

Berkenbos

         Koolmijnlaan ter hoogte van huisnummer 6

         Koolmijnlaan ter hoogte van huisnummer 211

         Kleuterweg ter hoogte van Schansstraat

         De Hoeven, ter hoogte van de aansluitingen met E. Staintonstraat

         Rode Kruisstraat ter hoogte van de aansluiting met E. Staintonstraat

         Rond Punt ter hoogte van de aansluitingen met Koolmijnlaan

         Schansstraat ter hoogte van Teutenweg

         Beemdenstraat ter hoogte van beek

         Sint-Maartenlaan ter hoogte van huisnummer 29

         Pastoor Paquaylaan ter hoogte van huisnummer 130

         Minderbroederstraat ter hoogte van huisnummer 29

         Pater Amideusstraat ter hoogte van Koolmijnlaan

         Schansstraat ter hoogte van huisnummer 165

         Grauwzusterstraat 50 meter van kruispunt met Pastoor Paquaylaan

 

Eversel

         Bavostraat ter hoogte van huisnummer 57

         Butastraat aan de aansluiting met de P. Beckersstraat

         Everselkiezel ter hoogte van de fietsoversteekplaats

         Het Heike ter hoogte van huisnummer 46

         Hemelrijk aan de aansluiting met de Bovenstraat

         Lusthofstraat ter hoogte van huisnummer 15

         Padbroekweg aan de aansluiting met P. Beckersstraat

         Vroenweg aan de aansluiting met P. Beckersstraat

 

Heusden-Centrum

 

         Geenrijt aan de aansluiting met Koerselsebaan

         Geenrijt aan de aansluiting met Garenstraat

         Gompartstraat aan de aansluiting met Geenrijt

         Kapelstraat voor de aansluiting met Pastorijstraat

         Kerkenblookstraat ter hoogte van de aansluiting met N719

         Kloosterstraat ter hoogte van de aansluiting met Schootstraat

         Koerselsebaan tussen de Bergstraat en de Geenrijt

         Kruiswegstraat ter hoogte van de aansluiting met Schootstraat en N719

         Schootstraat ter hoogte van de aansluiting met Processieweg

 

Viversel

         Kerkstraat ter hoogte van de Laembeek

         Laarstraat ter hoogte van huisnummer 23

         Pleinstraat ter hoogte van Borgveld

         Veldstraat ter hoogte van huisnummer 46

         Westlaan ter hoogte van Borgveld

         Westlaan ter hoogte van huisnummer 219

 

Zolder-Centrum

 

         Beenhouwersstraat ter hoogte van het kruispunt met de Ringlaan

         Bieststraat ter hoogte van huisnummer 58

         Brandenborg ter hoogte van huisnummer 2

         De Bloken ter hoogte van het kruispunt met de Witte Barrier

         Dekenstraat ter hoogte van huisnummer 46 en 52

         Dorpshof ter hoogte van huisnummer 45

         Haverveldstraat ter hoogte van de aansluiting met de 11-Novemberstraat

         Holstraat ter hoogte van huisnummer 87

         Inakker ter hoogte van huisnummer 70

         Kuiperstraat ter hoogte van het kruispunt met de Ringlaan

         Mommestraat voor het kruispunt met de Molenstraat

         Ringlaan voor het kruispunt met de Molenstraat

         Schobbenberg ter hoogte van huisnummer 69

         Sluisbamd op 100 meter voor het kruispunt met de Ketelstraat

         Stukkenstraat voor het kruispunt met de Mommestraat – Ketelstraat

 

Artikel 3: Toegangsverbod

 

A. Toegangsverbod voor iedere bestuurder

 

Op de volgende wegen wordt het verkeer verboden in beide richtingen voor iedere bestuurder, aangeduid door verkeersbord C3 en in voorkomend geval aangevuld met passend onderbord:

 

Zonder uitzondering:

         Verbindingswegje tussen Schachtplein en Magazijnstraat

 

Met uitzondering van aangelanden, dienstvoertuigen en personen met een beperking:

         Kluisstraat: gedeelte tussen Kraekveldstraat en Vrunvijverstraat

         Kluisstraat: gedeelte gelegen tussen woning nummer 44 en Witte Weg en op de toegangswegen tot het geklasseerde gebouw “De Kluis” die gelegen zijn in hogervermeld gebied dat begrensd is tussen Vijverstraat, Witte Weg, Kraekveldstraat, Kluisstraat, Lambert Hoelenstraat en Terlaemenlaan

         Kraekveldstraat

         Vijverstraat

         Vrunstraat: gedeelte gelegen 250 meter van de Vogelsancklaan tot aan de voetbalvelden van KWB Bolderberg

         Witte Weg: gedeelte tussen Vijverstraat en Weyerman

 

Met uitzondering van plaatselijk verkeer:

         Eikhof, borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting met O.L.-Vrouwstraat.

         Grauwzustersstraat, tussen Schansstraat en De Lobbert.  Borden geplaatst in Grauwzustersstraat ter hoogte van de aansluiting met Schansstraat en De Lobbert.

         Fazantenlaan.  Borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting met Galgeneinde.

         Hertenlaan.  Borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting met Galgeneinde.

         Hindenlaan.  Borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting met Galgeneinde.

         Kapelhof. Borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting met N72.

         Meeuwenlaan.  Borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting Galgeneinde.

         Rinkaersweg, tussen G. de Theuxlaan en Holleweg.  Borden geplaatst ter hoogte van de aansluitingen met G. de Theuxlaan en Holleweg.

         Roerdompenlaan.  Borden geplaatst ter hoogte van Galgeneinde.

         Steenberg.  Borden geplaatst ter hoogte van N719.

         Sterrenwacht, verbindingsweg met Reeënlaan.  Borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting met Reeënlaan.

         Vossenlaan.  Borden geplaatst ter hoogte van de aansluiting met N729.

         Magazijnstraat.  Borden geplaatst ter hoogte van Mijnwerkerslaan.

         Domherenstraat.  Borden geplaatst in Domherenstraat ter hoogte van de aansluiting met Nieuwstraat en Schobbenberg.

         Sacramentspad, Jagerspad, Doelenlaan, Alvermanstraat, P. Ballingsstraat, Schippersstraat, Herckenrodestraat, Rustplein. Verkeersborden worden geplaatst in Doelenlaan ter hoogte van Kerkstraat en in Alvermanstraat ter hoogte van Kerkstraat

         Abelenlaan, Lelielaan, Wulpenstraat, Begonialaan, Irislaan, Vredestraat en Wolverik, Heidestraat                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 

Met uitzondering van aangelanden en dienstvoertuigen:

         Op al de toegangswegen naar het geklasseerde gebouw “De Kluis”.

         Kluisstraat:, ter hoogte van de Vrunvijverstraat

         Kluisstraat: ter hoogte van de aansluiting Witte Weg (aangevuld met: op 50 meter)

         Kraekveldstraat,  ter hoogte van de Vrunstraat

         Vijverstraat, ter hoogte van de Terlaemenlaan

         Vrunstraat,  ter hoogte van de voetbalvelden van KWB Bolderberg.

         Vrunstraat, op 250 meter van de aansluiting Vogelsancklaan

         Vrunstraat, ter hoogte van de aansluiting Vogelsancklaan (aangevuld met een  onderbord: op 250 meter uitgezonderd aangelanden en dienstvoertuigen)

         Witte Weg, ter hoogte van de Weyerman

 

Met uitzondering voor fietsers, bromfietsers klasse A en klasse P:

         Minderbroedersstraat: gedeelte van gelegen tussen de aansluitingen met P. Amideuslaan en Minderbroedersstraat 18

         verbindingswegje ter hoogte van de aansluitingen met De Lobbert en Halstraat 142

         verbindingswegje ter hoogte van de aansluitingen met Toekomststraat en Paardenbloemstraat

         Op alle op- en afritten tot het gedeelte van het fietsroutenetwerk Limburgse Kempen gelegen tussen Meulkens en Koolmijnlaan

 

Met uitzondering van specifieke doeleinden:

         laden en lossen en vergunninghouders: Domein Bovy

         diensten: brandweg tussen Muze en CVO

         brandweerdiensten: ventweg voor de brandweerkazerne

         marktkramers: Marktplein

         ceremoniewagens en diensten: de gemeentelijke begraafplaatsen

         aangelanden: Poothof na de schoolparking

         personeel en leveringen: in Beekbeemdenhof ter hoogte van de ingang van gemeentelijke kleuter- en basisschool

         fietsers en bromfietsers en leveringen: in het gedeelte Grauwzustersstraat tussen Minderbroedersstraat en P. Paquaylaan.

         laden en lossen, fietsers en bromfietsers: op de dienstparking aan de achterzijde van het gemeentehuis

         fietsers en bromfietsers, aangelanden en dienstvoertuigen: op de toegangswegen van de Vallei van de Mangelbeek aansluitend op Schootstraat en Zolderseweg.

         bussen: in de busbaan ter hoogte van het St.-Franciscuscollege in P. Amedeuslaan

 

B. Toegangsverbod voor bestuurders van motorvoertuigen met meer dan twee wielen

 

Op de volgende wegen wordt het verkeer verboden in beide richtingen voor bestuurders van motorvoertuigen met meer dan twee wielen. Dit wordt aangeduid door verkeersbord C5 en in voorkomend geval aangevuld met passend onderbord:

 

Met uitzondering van aangelanden:

         Waterstraat

         Oude Baan: toegangsweg naar de jeugdlokalen De Pereboom

         Trage verbinding tussen G. Gezellelaan en Ghoosstraat

 

C. Toegangsverbod voor bestuurders van rijwielen

 

Op de volgende wegen wordt het verkeer verboden in beide richtingen voor bestuurders van rijwielen. Dit wordt aangeduid door verkeersbord C11 en in voorkomend geval aangevuld met passend onderbord:

         Het gehele domein Bovy uitgezonderd de trage verbinding tussen Galgeneinde (visvijer) en Broederspad (tennisterreinen)

 

D. Schoolstraat

 

Op de volgende wegen wordt een schoolstraat ingericht, aangeduid met verkeersbord C3 met onderbord “schoolstraat’ aangevuld met passend onderbord:

 

         Bolderberg: Kluisstraat tussen Vrunstraat en Averbodeshof. De schoolstraat is van toepassing op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8u15 tot 8u45 en van 15u tot 15u30 en op woensdag van 8u15 tot 8u45 en van 12u tot 12u30.

 

E. Eénrichtingsverkeer

 

Op de volgende wegen wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd en aangeduid door verkeersbord C1 en F19, in voorkomend geval aangevuld met het passend onderbord van het type M:

 

Zonder uitzondering:

         Rond de sporthal te Berkenbos, in de richting van de school (in rijden links t.o.v. de sporthal)

 

uitgezonderd fietsers en bromfietsers A en P:

         Bevrijdingsstraat, aan de oostzijde van de aansluiting met E. Staintonstraat tot aan de splitsing van Bevrijdingsstraat voor het verkeer dat rijdt in de richting van Naaldert

         Cijnshofstraat, van Sportlaan tot G. Gezellelaan voor het verkeer dat in de richting van laatstgenoemde straat rijdt

         E. Staintonstraat, van de aansluiting met Bevrijdingsstraat tot aan de aansluiting met Naaldert voor het verkeer dat in de richting van laatstgenoemde straat rijdt

         In Het Wijerke voor de aansluiting met E. Staintonstraat

         Gemeentewinning, in de richting van Knaepenstraat

         Het Bergske in het gedeelte tussen Dorpshof en Inakker en dat in de richting van Inakker

         Hofeinde, het gedeelte vanaf de aansluiting met O.L.-Vrouwstraat tot aan nummer 3 in de richting van Ubbelstraat

         Inakker, aan de aansluiting Witte Barrier voor het verkeer dat in de richting van laatstgenoemde straat rijdt

         In het gedeelte van Kapelanijstraat,  gelegen tussen de aansluiting met Kapelstraat en de parking achter de bibliotheek, in de richting van St.-Willibrordusplein

         In het gedeelte van de Kapelstraat, gelegen tussen de aansluitingen met Koerselsebaan en Kooidries in de richting van Koerselsebaan

         Kleuterweg, van de P. Paquaylaan tot de Koolmijnlaan voor het verkeer dat in de richting van Koolmijnlaan rijdt

         In de smalle verbindingsweg, gelegen tussen Koolmijnlaan en de Rode Kruisstraat voor het verkeer dat  Koolmijnlaan wil oprijden

         Knaepenstraat, tussen Gemeentewinning en R. Gompartstraat, in de richting van Gemeentewinning

         Koning Boudewijnplein, ter hoogte van de eerste inrit aan de zijde Kapelstraat/Kooidries, in de richting van  Kooidries

         Lambert Hoelenstraat, in de richting van St.-Jobstraat

         Margrietstraat, in de richting van Vlamingenlaan.

         Madeliefjesstraat, in de richting van Toekomststraat.

         Mobipunt Station Heusden tussen Koerselsebaan en Geenrijt in de richting van Geenrijt

         In het gedeelte van Noordberm, gelegen tussen de aansluitingen met Pastorijstraat en Kooidries, in de richting van Corbiestraat

         Onder de Poort tussen Lange Eindstraat en garage van huisnummer 40 tegen de richting van de klok

         Paardenweg, tussen R. Gompartstraat en Gemeentewinning, in de richting van R. Gompartstraat

         Op parking aan kerk OLV-vrede Lindeman, in de richting van Galgenberg

         De tweede inrit naar parking Sint-Baaf in Padbroekweg

         Parking ontmoetingscentrum St.-Baaf, in de richting van Everselkiezel

         Reitveld in het gedeelte tussen H.Hartlaan en Pastoor Swinnenstraat en dat in de richting van H. Hartlaan;

         Pastoor Swinnenstraat en dat in de richting van Reitveld.

         De toegang tot de parking van De Kring / Kuipershof via Pastoor Van Mierlolaan in de richting van de parking

         Laaglandstraat, vanaf huisnummer 51 tot 57 in de richting van Laaglandstraat 51

         Rond Punt,  in de richting van Houthalen

         Sint-Barbaraplein, links van het Sint-Barabarplein voor het verkeer komende van Koolmijnlaan en aan de overzijde van Sint-Barabarplein voor het verkeer komende van P. Paquaylaan

         St.-Lutgardisstraat,  van de aansluiting met Koolmijnlaan aan woning nummer 81 in de richting van de achterliggende woningen en in St.-Lutgardisstraat tot aan de aansluiting met Koolmijnlaan aan woning nummer 109 in de richting van Koolmijnlaan

         St.-Willibrordusplein, ter hoogte van de inrit aan St.-Willibrorduskerk voor het verkeer rijdend in de richting van de gewestweg; ter hoogte van de hoofdingang voor het verkeer rijdend naar St. Willibrordusplein

         Stenenbrug, vanaf Beatrijslaan tot aan Nieuwstraat voor het verkeer in de richting van Beatrijslaan

         t Bergske, van de aansluiting met Inakker tot aan de aansluiting met Dorpshof, voor het verkeer in de richting van Inakker

         Ter hoogte van de uitrit van parking aan Waterleidingstraat, in de richting van Koolmijnlaan

         Witte Barrier, op 50 meter voor de aansluiting met Inakker voor het verkeer dat in de richting van Inakker rijdt

         De parking voor seniorencentrum De Zandloper

         De parking van Domein Bovy

         Zwaluwstraat, aan de aansluiting van de smalle verbindingsweg met de P. Paquaylaan voor het verkeer dat in de richting van P. Paquaylaan rijdt

         Astridlaan (tegenover Hoogveld), vanaf De Kenen in de richting van Ubbelstraat en in Astridlaan (tegenover Reitveld) vanaf Ubbelstraat in de richting van De Kenen

 

F. Tonnagebeperkingen

 

Op de volgende wegen en zones wordt een toegangsverbod voor voertuigen met een MTM van meer dan 10 ton ingevoerd. Dit wordt aangeduid met verkeersbord C21 met opschrift 10 ton en in voorkomend geval aangevuld met passend onderbord:

 

Met uitzondering van plaatselijke bediening

         Koerselsebaan

 

Op de volgende wegen en zones wordt een toegangsverbod voor voertuigen met een MTM van meer dan 3,5 ton ingevoerd. Dit wordt aangeduid met verkeersbord C21 met opschrift 3,5 ton en in voorkomend geval aangevuld met passend onderbord:

 

Met uitzondering van vergunninghouders

         Westlaan: gedeelte tussen huisnummers 219 en 262

         Industriestraat: gedeelte tussen Jeugdlaan en gemeentegrens met Lummen

 

Met uitzondering van plaatselijke bediening

         Zone Eversel – Ubbersel: P. Beckersstraat, Bavostraat, Christoffelhof, Padbroekweg, Butastraat, Speelhof, Vroenweg, Kruisherenstraat, Lusthofstraat, Everselkiezel, Het Heike, Zagerijstraat, Bovenstraat, Hemelrijk, St.-Jacobusstraat, Suskastraat, Suskahof, Obbeekstraat, Horionweg, Ubbersel, Strabroekweg en Havenstraat.

 

         Zone Heusden-Centrum – Heusdense Voort: St.-Jansblok, Veenderweg, Kapelstraat het gedeelte vanaf Champert tot Koerselsebaan, Joachimstraat, Dijkstraat, Heemstraat, Schomstraat, St.-Jansstraat, Zandbergstraat, De Vin, Garenstraat, Merelstraat, Geenrijt, Schreverland, Beringerheide, Kiezelvoort, Schaapsweg, Voortstraat, Uilshoek, Kruisvijverstraat, Savoerenweg, Meilweg, Kruiskapelstraat, Hoensbroeckstraat, Bergstraat, Knaepenstraat, Gemeentewinning, Paardenweg, Kooidries, Corbiestraat, Kooidries, Pastorijstraat, Ghoosstraat, St.-Willibrordusplein, Noordberm, Rectorstraat.

 

         Zone Heusden-Centrum – Berkenbos: Schootstraat, Rinkaersweg, Holleweg, Processieweg, B. Eerdekensstraat, P. Van Mierlolaan, Cijnshofstraat, Sportalaan, Oudstrijderslaan, Poorthoevestraat, Mispad, Max Van Melbeekstraat, Kloosterstraat, Nicolaïlaan, J.M. Huybrechtsstraat, Kruiswegstraat, Hesdinstraat, De Rijzillen, het gedeelte Brugstraat vanaf de aansluiting met de N719, E. Staintonstraat, De Hoeven, Waterleidingstraat, Spoorwegstraat, Rode Kruisstraat, Naaldert, Bevrijdingsstraat, Het Wijerke, Stadionlaan en Helzoldlaan

 

         Zone Boekt – Bolderberg: Ubbelstraat, Belikstraat, Kiewitstraat, H.-Hartlaan, Weyerman, Vagevuurpad, Hofeinde, Margrietstraat, Paardenbloemstraat, Madeliefjesstraat, Pinksterbloemstraat, Toekomststraat, Guldensporenlaan, Vlamingenlaan, Elf Julilaan, De Panestraat, De Wallen, Grootveldstraat, Hofstraat, Astridlaan, De Kenen, Kleine Kenenstraat, Oude Schans, Horstad, Hoogveld, Poelenstraat, Kleine Venstraat, Beekstraat, De Borghgravelaan, Grootven, Pastoor Swinnenstraat, Kleine Ubbelstraat, Laamheidestraat. Bosstraat, Weyerman, Koeweidesteeg, Vijverstraat, Witte Weg, Kraakveldstraat, Kluisstraat, Kluispad, Lambert Hoelenstraat, Averbodeshof, De Slogen, Waterlozen, Heidestraat, Nieuwland, Vredestraat, Wolverik, Oude Heidestraat, Gelukstraat, Bloemenstraat, Irislaan, Anjelierenlaan, Chrysantenlaan, Dahlialaan, Begonialaan, Lobelialaan, Hyacintenlaan, Wulpstraat, Tulpenlaan, Narcissenlaan, Azalealaan, Abelenlaan, Lelielaan, Pastoor Oomshof, Wulpenstraat, Vrunstraat, Vrunvijver.

 

         Zone Viversel - Boekt - Bolderberg : Kongostraat, OLV-straat, Abdijstraat, Driesstraat, Slagmolenstraat, Turfstraat, Winterbeekstraat; Viverselweg, Snelwegstraat; Dikkelstraat, Windestraat, Jeugdlaan, Broekwinningstraat, gedeelte Westlaan tussen huisnummer 219 en Terlaemenlaan, Schaltusstraat, Pleinstraat, Borgveld, Gildenstraat, St.-Quirinusstraat, Poothof, Mokkenberg, Sporkstraat, Laarstraat, Kerkstraat, Kerkendries, Laaglandstraat, Beekkant, Middenweg, Schaltusstraat, Molenveld, Schilderslaan, Zwembadstraat, Alvermanstraat, P. Ballingstraat, Herckenrodestraat, Rustplein, Doelenlaan, Sacramentspad, Herderspad, Sterrenwacht, Galgeneinde, Regenbooglaan, Meeuwenlaan, Koedrieshof, Elzerik, Patrijzenlaan, Hindenlaan, Reigerslaan, Reeënlaan, Roerdompenlaan, Hertenlaan, Vossenlaan, Fazantenlaan.

 

         Zone Zolder Groene Wijk: Alice Nahonlaan, Beatrijslaan, Hadewijchlaan, Stenenbrug, Nieuwstraat, Boskensstraat, Hoekstraat, M. Scheperslaan, Aanhofstraat, Teggerslaan, Kollebloem, Rijkelstraat, Mierenstraat, De Winning, Zollikenstraat, Libelstraat, Vlinderstraat, Visserspad, Asseweg.

 

         Zone Zolder Centrum: Lodewijk Dosfellaan, Jan Frans Willemslaan,  K. Davidlaan, Heikant, August Vermeylenlaan, Roosterstraat, Roosterhof, Dwarsweg, Kleine Ven, Elf Novemberstraat, Haverveldstraat, Inakker, Barrierstraatje, Boekterheide vanaf Lange Beemden richting Zolder-centrum, Witte Barrier, De Bloken, De Drij Dreven, St.-Rochusstraat, Korenhof, Voetpad, St.-Hubertusstraat, Pironlaan, ’t Bergske, Dorpsstraat, Dorpshof, Kerkeveld, De Bloken, Holstraat, Wijngaerdstraat, St.-Jozefstraat, P. Saksstraat, Dunantplein, Landweg, Langeweg, Brandeborg, Schobbenberg, Domherenstraat, Nieuwstraat, Rijthof, Rietstraat, Dekenstraat, Kuipersstraat, Beenhouwersstraat, Blokveldsteeg, Verlorenkost.

 

Artikel 4: Rijstroken

 

Op de volgende wegen wordt de rijbaan verdeeld in twee rijstroken, aangeduid door overlangse wegmarkeringen:

         Acht Meilaan volledig: onderbroken

         Bieststraat volledig: onderbroken

         Boekterheide volledig: onderbroken

         Bovenstraat gedeeltelijk doorlopend (tussen woning nummer 4 en 6)

         De Drij Dreven gedeeltelijk onderbroken en gedeeltelijk doorlopend (op de brug over de E314)

         De Hoeven, vanaf De Hoeven 66 tot De Hoeven 68

         De Nieuwe Dijk gedeeltelijk onderbroken (vanaf de Oude Baan tot Beringen) en doorlopend (van woning nummer 29 tot 37)

         Dekenstraat gedeeltelijk onderbroken (van de Kuiperstraat tot de rotonde)

         Dellestraat

         Everselkiezel volledig: onderbroken

         Elf Novemberstraat volledig: onderbroken

         Exelgaarden: volledig onderbroken

         Galgeneinde gedeeltelijk doorlopend (van de aansluiting met de N729 tot woning nummer 12; van 103 tot 125)

         Grauwzustersstraat, tussen P. Paquaylaan en Schansstraat: onderbroken

         Grootveld gedeeltelijk doorlopend (van woning nummer 28 tot 39)

         Halstraat, vanaf Kleuterweg tot Dennenweg en vanaf Schansstraat nummer 250 tot P. Paquaylaan: gedeeltelijk doorlopend

         Halbeekstraat gedeeltelijk onderbroken en gedeeltelijk doorlopend vanaf Halbeekstraat 16 tot en met Halbeekstraat 22

         Heikant volledig: onderbroken

         Het Heike volledig: onderbroken

         Hemelrijk volledig: gedeeltelijk onderbroken en gedeeltelijk doorlopend (in de bochten)

         Heuvelstraat: doorlopend (vanaf de aansluiting met Kleuterweg tot woning nummer 136) en onderbroken (vanaf woning 128 tot woning 136)

         Inakker gedeeltelijk onderbroken (vanaf de aansluiting met de St-Hubertusstraat tot aan de Boekterheide)

         Jeugdlaan gedeeltelijk doorlopend (van woning nummer 90 tot aan de aansluiting met de Westlaan)

         Kanaalweg volledig: gedeeltelijk onderbroken en gedeeltelijk doorlopend (vanaf de aansluiting met de Obbeekstraat tot woning nummer 110; van 140 tot Ubbersel)

         Kapelstraat, tussen St. Jansstraat en N72: onderbroken

         Kerkenblookstraat gedeeltelijk doorlopend (in de scherpe bocht)

         Kerkstraat volledig: gedeeltelijk onderbroken en gedeeltelijk doorlopend (van woning 23 tot 31; van woning 105 tot aan de inrit van het openluchtzwembad; voor en na de aansluiting met de Zwembadstraat; tussen de tunnel en Molenveld; 50 meter van parking 69 richting tunnel)

         Ketelstraat volledig onderbroken

         Koeltorenlaan volledig: onderbroken en doorlopend in de bocht

         Koerselsebaan volledig onderbroken

         Kolderstraat gedeeltelijk onderbroken (tussen de aansluiting Boekweitstraat en huisnummer 26).

         Laambroekstraat volledig: onderbroken

         Langstraat volledig: onderbroken

         Magazijnstraat volledig: onderbroken

         M. Scheperslaan volledig: onderbroken

         Merelstraat gedeeltelijk doorlopend (van woning nummer 23 tot 47)

         Mijnlamphof volledig: onderbroken

         Mijnwerkerslaan: volledig onderbroken

         Mispad, vanaf nummers 10 tot 12.  Een ononderbroken markering wordt aangebracht vanaf nummers 10 tot 12

         Mommestraat volledig onderbroken

         Nieuwstraat volledig: onderbroken

         Obbeekstraat gedeeltelijk doorlopend (van woning nummer 73 tot 88)

         O.L-Vrouwstraat: gedeeltelijk onderbroken en doorlopend (vanaf de Terlaemenlaan tot de Viverselweg)

         P. Beckersstraat gedeeltelijk doorlopend (van woning nummer 10 tot 36; van 50 tot 56).

         Padbroekweg gedeeltelijk onderbroken (vanaf de aansluiting met de P. Beckersstraat tot grondgebied Beringen).

         Ringlaan volledig: onderbroken.

         Roosterstraat: volledig: gedeeltelijk onderbroken en doorlopend.

         Schansstraat gedeeltelijk onderbroken (tussen de aansluitingen met de Grauwzustersstraat en de Dennenweg).

         Schansstraat, gedeeltelijk onderbroken en doorlopend ter hoogte van de aansluiting met de toegang tot de terril

         Sint-Maartenlaan

         Sluisbamd: onderbroken vanaf de aansluiting met Zolderseweg tot aan de bebouwde kom.

         Stationsstraat volledig: doorlopend

         Terrillaan volledig: onderbroken en doorlopend in de bocht.

         Ubbelstraat volledig: onderbroken.

         Vlamingenlaan, vanaf nummer 10 en 16 en van nummers 32 tot 38.  Een ononderbroken markering wordt aangebracht vanaf nummers10 tot 16 en van nummers 32 tot 38.

         Westlaan volledig: gedeeltelijk onderbroken en doorlopend (op de brug over het Albertkanaal)

         Weyerman, doorlopend vanaf Kiewitstraat tot over de brug van de E314

         Witte Barrier volledig: onderbroken.

         Zandstraat volledig: onderbroken.

         Zolderseweg volledig: onderbroken

 

Artikel 5: Voorrang

 

A. Voorrangswegen

 

Aan de volgende wegen wordt voorrang toegekend, aangeduid met verkeersbord B15 op de voorrangswegen en verkeersbord B1 of B5 op de ondergeschikte wegen, en in voorkomend geval onderbord type VIII:

         Acht Meilaan

         Bieststraat

         Boekterheide

         Dekenstraat

         Dellestraat

         gedeelte Dorpsstraat tussen Dekenstraat en Molenstraat en daarop aansluitend gedeelte Molenstraat tussen Dorpsstraat en Ringlaan

         Elf Novemberstraat

         Kanaalweg

         Koerselsebaan

         Laambroekstraat

         Lummenweg en daarop aansluitend gedeelte Jeugdlaan tussen Lummenweg en Viverselweg en daarop aansluitend Viverselweg

         Michel Scheperslaan

         Mijnwerkerslaan

         Nieuwstraat

         Ringlaan

         Stationsstraat

         Terrillaan

         Ubbelstraat

         Westlaan

         Witte Barrier

         Zandstraat

 

B. Kruispunten

 

Op de volgende kruispunten wordt een voorrangsregeling ingevoerd, aangeduid met verkeersbord B15 op de voorrangswegen en verkeersbord B1 of B5 op de ondergeschikte wegen, en in voorkomend geval onderbord type VIII:

         Kruispunt De Borghgravelaan met Ubbelstraat met voorrang voor de bestuurders in De Borghgravelaan en westelijke gedeelte van Ubbelstraat

         Kruispunt Hemelrijk met weggedeelte Hemelrijk 82 met voorrang voor de bestuurders in Hemelrijk

         Kruispunt Merelstraat met Beringerheide met voorrang voor de bestuurders in Merelstraat

         Kruispunt P. Amideuslaan met de 2 aansluitingen voor de budshaven met voorrang voor de bestuurders in P. Amideuslaan

         Kruispunt P. Amideuslaan met Pastoor Paquaylaan met voorrang voor de bestuurders in P. Amideuslaan en oostelijk weggedeelte van Pastoor Paquaylaan

         Kruispunt Heuvelstraat met Exelgaerden met voorrang voor de bestuurders in Heuvelstraat

         Kruispunt Schansstraat met Halstraat met voorrang voor de bestuurders in Schansstraat en oostelijk gedeelte Halstraat

         Kruispunt Snelwegstraat met carpoolparking aan afrit 27 met voorrang voor bestuurders in Snelwegstraat

         Kruispunt Michel Scheperslaan met Nieuwstraat met voorrang voor bestuurders in Michel Scheperslaan

         Kruispunt Acht Meilaan - Laambroekstraat met Nieuwstraat met voorrang voor bestuurders in Acht Meilaan - Laambroekstraat

         Kruispunt Boekterheide - Inakker met Witte Barrier met voorrang voor bestuurders in Boekterheide – Inakker

         Kruispunt Westlaan met Dellestraat met voorrang voor bestuurders in Westlaan

 

C. Rotondes

 

Verplicht rondgaand verkeer en voorrangsregeling geldt op volgende rotondes, aangeduid door verkeersbord D5 op de rotonde en verkeersbord B1 of B5 op de toegangswegen:

         Beringersteenweg – Kapelstraat – Everselkiezel

         Beringersteenweg – Graaf de Theuxlaan – Kanaalweg

         Brugstraat – Koerselsebaan – Poorthoevestraat

         Butastraat

         Everselkiezel - Butastraat - Vroenweg – Bovenstraat – Het Heike

         Halstraat - Weg naar de Grauwe Steen - Singelstraat

         Kapelhof – Parklaan - Eikhof

         Kleuterweg – Heuvelstraat - Halstraat

         Koedrieshof

         Koolmijnlaan – Langstraat – Mijnwerkerslaan

         De Lange Beemden

         Meylandtlaan – Boekterheide – Belikstraat

         Mijnwerkerslaan – Brancardiershof

         Mijnwerkerslaan – Terrillaan

         Ringlaan – M. Scheperslaan – Stationsstraat – Dekenstraat

         Ringlaan -  Sluisbamd - Pironlaan

         Ringlaan - Molenstraat

         St.-Jobstraat – Galgeneinde – Vrunstraat

         Sterrenwacht

         Westlaan – Kerkstraat – St.-Quirinusstraat

 

Verplichte richting aangeduid met verkeersbord D1:

         Beekbeemdenhof

 

D. Wegversmallingen

 

Op volgende plaatsen wordt een wegversmalling ingericht met voorrangsregeling, aangeduid met verkeersborden B19 en B21:

         Abelenlaan, Lelielaan, Wulpenstraat, Begonialaan, Irislaan, Vredestraat en Wolverik, telkens ter hoogte van Zandstraat en met voorrang voor het verkeer richting Zandstraat;

         Acht Meilaan ter hoogte van de aansluiting met de Nieuwstraat met voorrang richting Zolder Voort

         Borgveld, ter hoogte van huisnummer 4 met voorrang richting Schaltusstraat

         Borgveld, ter hoogte van huisnummer 31 met voorrang richting Westlaan

         De Hoeven ter hoogte van huisnummer 46 met voorrang voor het verkeer dat rijdt in oostelijke richting en ter hoogte van huisnummer 60 met voorrang voor het verkeer dat rijdt in westelijke richting.

         Dorpshof, ter hoogte van huisnummer 42 met voorrang richting Witte Barrier

         Galgeneinde, ter hoogte van huisnummer 35, met voorrang richting N729

         Galgeneinde, ter hoogte van huisnummer 75, met voorrang richting Albertkanaal

         Galgeneinde, ter hoogte van huisnummer 91, met voorrang richting N729

         Galgeneinde, ter hoogte van huisnummer 115, met voorrang richting Albertkanaal

         Galgeneinde, ter hoogte van huisnummer 135, met voorrang richting N729

         Geenrijt aan weerszijden van het kruispunt met Kooidries en R. Gompartsstraat en respectievelijk Sint-Jansstraat en Merelstraat met voorrang voor het verkeer dat wegrijdt van het kruispunt

         Heidestraat, ter hoogte van huisnummer 138, met voorrang richting N729

         Heidestraat, ter hoogte van huisnummer 168, met voorrang richting Zonhoven

         Heidestraat, ter hoogte van huisnummer 202, met voorrang richting N729

         Heidestraat ter hoogte van Sint-Jobstraat met voorrang voor het verkeer richting Sint-Jobstraat;

         Heidestraat aan weerszijden van het kruispunt met Irislaan met voorrang voor het verkeer dat van het kruispunt komt;

         Het Heike, ter hoogte van huisnummer 13 met voorrang in de richting van Lummen

         Het Heike, ter hoogte van huisnummer 18 met voorrang in de richting van Eversel

         Hoensbroeckstraat, ter hoogte van huisnummer 14 met voorrang richting Schaapsweg

         Hoensbroeckstraat, ter hoogte van huisnummer 42 met voorrang richting Voortstraat

         Irislaan aan weerszijden van het kruispunt met Heidestraat met voorrang voor het verkeer dat van het kruispunt komt;

         Irislaan ter hoogte van huisnummer 25 met voorrang voor het verkeer richting Heidestraat

         Jeugdlaan, ter hoogte van huisnummer 16, met voorrang richting N729

         Jeugdlaan, ter hoogte van huisnummer 56, met voorrang richting Albertkanaal

         Jeugdlaan, ter hoogte van huisnummer 80, met voorrang richting N729

         Kabienstraat, tussen St.-Jobstraat en Kuilberg, met voorrang in de richting van Kuilberg

         Kapelstraat, ter hoogte van huisnummer 49 met voorrang in de richting van Heusden-centrum

         Kapelstraat, ter hoogte van huisnummer 51 met voorrang in de richting van de N72

         Kerkenbosstraat, ter hoogte van huisnummer 13 met voorrang richting E. Claeslaan

         Kerkenbosstraat, ter hoogte van huisnummer 19 met voorrang richting Bieststraat

         Kerkenbosstraat, ter hoogte van huisnummer 28 met voorrang richting E. Claeslaan

         Kerkenbosstraat, ter hoogte van huisnummer 46 met voorrang richting Bieststraat

         Ketelstraat, ter hoogte van huisnummer 6 met voorrang in de richting van Sluisbamd

         Kuilberg, ter hoogte van huisnummer 35 met voorrang richting Hasselt

         Laambroekstraat, ter hoogte van de aansluiting met de Nieuwstraat, met voorrang richting Zonhoven

         Molenstraat, ter hoogte van huisnummer 52 met voorrang richting Ringlaan

         Mommestraat, ter hoogte van huisnummer 7 met voorrang in de richting van Stationsstraat

         Mommestraat, ter hoogte van huisnummer 17 met voorrang in de richting van Sluisbamd

         Mommestraat, ter hoogte van huisnummer 43 met voorrang in de richting van Stationsstraat

         Mommestraat, ter hoogte van huisnummer 77 met voorrang in de richting van Stationsstraat

         Mommestraat, ter hoogte van huisnummer 91 met voorrang in de richting van Sluisbamd

         Mommestraat, ter hoogte van huisnummer 113 met voorrang in de richting van Sluisbamd

         M. Scheperslaan ter hoogte van huisnummer 145 met voorrang in de richting van Houthalen

         Nieuwe Dijk ter hoogte van huisnummer 7 met voorrang in de richting van Koersel

         Nieuwstraat, voor de aansluitingen met de Laambroekstraat, met voorrang voor het verkeer dat wegrijdt van het kruispunt

         Oude Baan, ter hoogte van huisnummer 31 met voorrang in de richting van Kleuterweg

         Pastoor Paquaylaan ter hoogte van huisnummer 58. Het verkeer in westelijke richting heeft hierbij voorrang

         Schaapsweg, ter hoogte van de aansluiting met de Knaepenstraat, met voorrang richting Beringen

         Schaltusstraat, ter hoogte van huisnummer 5, met voorrang Circuit Zolder

         Schansstraat: ter hoogte van de aansluiting met de Dennenweg, met voorrang richting Heusden-Centrum.

         Schootstraat: tussen huisnummers 46 en 50, met voorrang richting G. de Theuxlaan.

         Sluisbamd, ter hoogte van huisnummer 88 met voorrang in de richting van Heusden

         Sluisbamd, ter hoogte van huisnummer 21 met voorrang in de richting van Zolder

         Ubbelstraat: ter hoogte van de aansluiting met de Astridlaan, met voorrang richting Zolder-Centrum.

         Ubbelstraat: ter hoogte van de aansluiting met de Poelenstraat, met voorrang richting Viversel

         Ubbelstraat: voor de aansluiting met de Terlaemenlaan, met voorrang richting Zolder-Centrum

         Veenderweg, ter hoogte van Veenderweg 57 met voorrang richting Schomstraat

         Viverselweg: voor de aansluiting met de Terlaemenlaan, met voorrang richting Viversel

         Vrunstraat, ter hoogte van huisnummer 47, met voorrang richting N72

         Vrunstraat, ter hoogte van huisnummer 71, met voorrang richting N729

         Vrunstraat, ter hoogte van huisnummer 87, met voorrang richting N72

         Vrunstraat, ter hoogte van huisnummer 109, met voorrang richting N729

         Vrunstraat, ter hoogte van huisnummer 127, met voorrang richting N72

         Vrunstraat, ter hoogte van huisnummer 143, met voorrang richting N729

         Westlaan, tussen Westlaan 274 en de brug over het Albertkanaal met voorrang in de richting van Lummen

         Zandstraat, ter hoogte van Begonialaan met voorrang voor het verkeer richting Zonhoven

         Zolderseweg, ter hoogte van de overbrugging van het fietsroutenetwerk, met voorrang richting Zolder-Centrum

 

Artikel 6: fietspaden en voetpaden

 

A. Fietspaden

 

Op de volgende wegen wordt een fietspad ingericht

 

Aangeduid door overlangse markeringen:

         Bieststraat

         Boekterheide

         De Drij Dreven, op  de brug over de E314

         Dellestraat

         Heikant

         Inakker tussen Boekterheide en Dorpshof / Sint-Hubertusstraat

         Industrieweg

         Jeugdlaan, op de brug over de E314

         Koerselsebaan tussen de rotonde met Bergstraat en de overweg (aan station Heusden), waarbij het gedeelte tussen Exelgaarden en Noordberm aan de oostelijke zijde wordt ingericht als tweerichtingsfietpad

         Langstraat

         Nieuwstraat

         P. Amideuslaan

         Reitveld, tussen Ubbelstraat en P. Swinnenstraat

         Ringlaan

         Ubbelstraat

         Viverselweg

         Westlaan

         Witte Barrier

         Zandstraat

         Op de rotondes (cfr supra)

 

Aangeduid door verkeersbord D7:

         Acht-Meilaan

         Kanaalweg

         Laambroekstraat

         Sluisbamd

         Beekbeemdenhof

         De Nieuwe Dijk, vanaf de aansluiting met de Oude Baan tot de gemeentegrens met Beringen

         Dellestraat

         E.Staintonstraat, vanaf Koolmijnlaan tot Rode Kruisstraat

         Galgenberg

         Gasthuisstraat

         Grauwzusterstraat, vanaf de aansluiting met  P. Paquaylaan tot de Schansstraat.

         Industrieweg

         Jeugdlaan, tussen Viverselweg en Lummenweg

         Kapelstraat, ter hoogte van de wegversmallingen

         Koerselsebaan tussen de overweg (aan station Heusden) en de gemeentegrens met Beringen

         Kolderstraat

         M. Scheperslaan

         Mijnwerkerslaan

         P. Amideuslaan

         P. Paquaylaan, tussen Galgenberg en P. Amideuslaan

         Poorthoevestraat tussen Schootstraat en Cijnshof

         Schootstraat, tussen E.-Staintonstraat en Poorthoevestraat en het weggedeelte vanaf Graaf de Theuxlaan tot Processieweg

         Stationsstraat

         Terrillaan

         Zolderseweg

 

Op de volgende wegen wordt een tweerichtingsfietspad ingericht aangeduid door verkeersbord D7, in voorkomend geval aangevuld met het passend onderbord van het type M:

         Obbeekstraat aan het kruispunt met de N72

         Koerselsebaan tussen Exelgaarden en Noordberm aan de oostelijke zijde

         Zolderseweg tussen de fietsoversteekplaatsen aan het op- en afrittencomplex met fietsroutenetwerk Limburg Zuid

         Mijnwerkerslaan tussen Kolderstraat en Koolmijnlaan

 

B. Fietspaden / voetpaden

 

Op de volgende wegen wordt een fietspad / voetpad ingericht

 

Aangeduid door verkeersbord D9:

         Pastoor Swinnenstraat

         De verbinding tussen Kerkenblookstraat en Brugstraat

         Ringlaan aan aansluitingen met rotonde Ringlaan/Molenstraat

         E. Staintonstraat, vanaf Rode Kruisstraat tot De Hoeven

         E. Staintonstraat, vanaf De Hoeven tot Koolmijnlaan

 

Op de volgende wegen wordt een tweerichtingsfiets- en voetpad ingericht

 

Aangeduid door verkeersbord D10:

         Schobbenberg

 

C. Voetpaden

 

Op de volgende wegen wordt een voetpad ingericht aangeduid door verkeersbord D11:

         E. Staintonstraat tussen Bevrijdingslaan en Rode Kruisstraat

 

Artikel 7: Oversteekplaatsen

 

A. Oversteekplaatsen voor voetgangers

 

Op volgende locaties worden oversteekplaatsen voor voetgangers ingericht, aangeduid door dwarsmarkeringen en verkeersbord F49:

         Bieststraat, ter hoogte van de aansluiting met Meylandtlaan

         Bieststraat, ter hoogte van de aansluiting met Ringlaan

         Cijnshofstraat, ter hoogte van de aansluiting met St.-Willibrordusplein.

         Dorpsstraat, ter hoogte van de aansluiting met de Kuipersstraat en  Schobbenberg

         Dorpsstraat, ter hoogte van de aansluiting met  St.-Jozefsstraat

         Dorpsstraat, ter hoogte van de aansluiting met de Holstraat

         Dorpsstraat, ter hoogte van de aansluiting met ‘t Kuipke

         Dekenstraat, ter hoogte van de aansluiting met Kuiperstraat

         Dekenstraat, ter hoogte van de aansluiting met Schobbenberg

         Everselkiezel, ter hoogte van basisschool De Springplank

         Everselkiezel op het kruispunt met Padbroekweg (3)

         Grauwzusterstraat ter hoogte van de toegang voor voetgangers van het Sint-Franciscusziekenhuis

         Kerkenblookstraat, ter hoogte van de aansluiting met Koerselsebaan.

         Kerkenblookstraat, ter hoogte van nummer 4

         Kerkenblookstraat, ter hoogte van nummer 19.

         Kluisstraat, ter hoogte van de inrit naar de parking van Bolderberg VV

         Kluisstraat, ter hoogte van de uitrit van de parking van de Witte Zaal

         Koerselsebaan, ter hoogte van de aansluiting met Kapelstraat

         Koerselsebaan, ter hoogte van de aansluiting met de Brugstraat

         Koerselsebaan, ter hoogte van Koerselsebaan 47

         Kortstraat, ter hoogte van de eerste schoolingang vanaf Heuvelstraat

         Kruiswegstraat, ter hoogte van de aansluiting met Brugstraat.

         Kuiperstraat, ter hoogte van de aansluiting met Dekenstraat

         Kuiperstraat, ter hoogte van de aansluiting met de Ringlaan

         Laambroekstraat, ter hoogte van de aansluiting met M. Scheperslaan

         M. Scheperslaan, ter hoogte van de aansluiting met De Winning

         Mijnwerkerslaan ter hoogte van de verbinding voor voetgangers naar de parking in Brancardiershof

         Minderbroedersstraat, ter hoogte van het St.-Franciscuscollege (2x)

         Molenstraat, ter hoogte van de aansluitingen met Ringlaan (2x)

         Molenstraat ter hoogte van de schoolpoort

         Naburenstraat,  ter hoogte van de Schansstraat

         P. Amedeuslaan, ter hoogte van de aansluiting met Koolmijnlaan

         P. Amedeuslaan, ter hoogte van de hoofdingang van het St.-Franciscuscollege

         P. Amedeuslaan, ter hoogte van de hoofdingang van de St.-Valentinuskerk

         Poorthoevestraat: ter hoogte van de aansluiting met de Brugstraat.

         P. Paquaylaan, ter hoogte van de hoofdingang van de lagere school Berkenbos

         P. Paquaylaan, ter hoogte van de aansluiting met de Ursulinnenstraat

         P. Paquaylaan aan weerszijden van het kruispunt met Grauwzusterstraat

         P. Paquaylaan ter hoogte van de toegang naar OC Ons Huis

         P. Van Mierlolaan, ter hoogte van de aansluiting met de G. Gezellelaan.

         Reitveld: aan de ingang van Vrije Basisschool Boekt

         Reitveld, aan de ingang van de kleuterschool.

         Ringlaan, ter hoogte van de aansluitingen met Molenstraat (2x)

         Ringlaan, ter hoogte van de aansluiting met Beekbeemdenhof

         Ringlaan, ter hoogte van de aansluiting met Dorpsstraat

         Ringlaan, ter hoogte van de toegangsweg tot het NAC en basisschool ‘t Molenholleke

         Ringlaan, ter hoogte van de aansluiting met Sluisbamd (2x)

         Schansstraat, ter hoogte van de Beemdenstraat

         Schansstraat, ter hoogte van de aansluiting met St.-Maartenlaan

         Sluisbamd, ter hoogte van de aansluiting met A. Cuppenslaan

         Sluisbamd, ter hoogte van de aansluiting met de Bieststraat

         St.-Maartenlaan, op het kruispunt met Schansstraat

         St.-Quirinusstraat, ter hoogte van de aansluiting met Poothof

         St.-Quirinusstraat, achterkant school Heideland Viversel

         Stationsstraat, ter hoogte van de aansluiting met Koolmijnlaan

         Ubbelstraat, ter hoogte van de kerk

         Westlaan, school Heideland Viversel, voorkant

         Westlaan, ter hoogte van Westlaan 142

 

B. Oversteekplaatsen voor fietsers

 

Op volgende locaties worden oversteekplaatsen voor fietsers ingericht, aangeduid door dwarsmarkeringen en verkeersbord F50:

         Bieststraat: ter hoogte van het ontsluitingswegje met verkaveling “Ter Biest”

         Everselkiezel, ter hoogte van de rotonde

         Exelgaerden, voor de aansluiting met Koerselsebaan en het tweerichtingsfietspad

         Heikant, ter hoogte van de Meylandtlaan

         Kanaalweg, ter hoogte van Industriestraat ( Lummen)

         Kerkenblookstraat, ter hoogte van de toegangsweg naar de parking van basisschool De Brug

         Koerselsebaan, ter hoogte van Schansstraat

         Koerselsebaan, ter hoogte van Schaapsweg

         Koerselsebaan, ter hoogte van Noordberm

         Kolderstraat, ter hoogte van de Mijnwerkerslaan

         Kuiperstraat, ter hoogte van Ringlaan

         Langstraat, ter hoogte van rotonde Rena.

         Langstraat, ter hoogte van Stationsstraat

         M. Scheperslaan, ter hoogte van Hoekstraat (2x)

         M. Scheperslaan, ter hoogte van Stenenbrug (2x)

         M. Scheperslaan, ter hoogte van Nieuwstraat (2x)

         Mijnwerkerslaan, ter hoogte van rotonde Rena

         Mijnwerkerslaan, tussen Kolderstraat en rotonde Rena (2x)

         Mijnwerkerslaan, ter hoogte van de Koeltorenlaan (2x)

         Mijnwerkerslaan, ter hoogte van zaal St.-Vincent

         Mijnwerkerslaan, ter hoogte van de 2 rotondes op industriezone De Schacht

         Mijnwerkerslaan, ter hoogte van Koolmijnlaan

         Molenstraat, ter hoogte van de aansluiting met Ringlaan (2x)

         Ringlaan, ter hoogte van de aansluiting met Molenstraat (2x)

         Ringlaan, tussen Kuiperstraat en Beekbeemdenhof

         Schootstraat, ter hoogte van Poorthoeve (2x)

         Schootstraat, ter hoogte van Kloosterstraat (2x)

         Schootstraat, ter hoogte van Kruiswegstraat (2x)

         Schootstraat, 50 meter vóór de aansluiting met G. de Theuxlaan

         Stationsstraat, ter hoogte van Langstraat (2x)

         Stationsstraat, ter hoogte van Stationsstraat 123

         Ubbelstraat, ter hoogte van Meylandtlaan

         Westlaan, ter hoogte van Jeugdlaan

         Zolderseweg, ter hoogte van het fietsroutenetwerk Limburgse Kempen(2x)

 

Artikel 8: Snelheidsbeperkingen

 

A. Zone 30

 

Een zone-30 wordt ingevoerd en aangeduid met verkeersborden F4A en F4B aan het begin en einde van elke zone:

 

Heusden

         Burgemeester Aertsstraat

         De Vin

         Halveld

         Heemstraat

         Kruiskapelstraat

 

Zolder

         ’t Roosterke

         ‘t Wiek

         Domherenstraat

         Eendenstraat

         Ganzenhof

         Korenhof

         Roosterhof

         Sint-Annastraat

 

Berkenbos

         E. Staintonstraat, het weggedeelte gelegen tussen de aansluiting met de Naaldert en de Bevrijdingsstraat

         Korte Eind

         Lange Eind

         Onder de Poort

         Waterleidingsstraat

         7-septemberlaan

         Beemdenstraat vanaf nummer 17 tot aansluiting Schansstraat.

         Boekerijstraat

         Grauwzustersstraat, 30 meter voor de aansluiting met P. Paquaylaan

         Kleuterweg, het weggedeelte gelegen tussen de aansluitingen met Koolmijnlaan en Schansstraat.

         Kleuterhof

         Minderbroedersstraat, het weggedeelte gelegen tussen de aansluiting met Rond Punt en P. Amideuslaan.

         Minderbroedersstraat gedeelte tussen Grauwzustersstraat en P. Amideuslaan.

         Naburenstraat

         P. Paquaylaan, het weggedeelte gelegen tussen de aansluitingen met Kleuterweg en P. Paquaylaan 131

         P. Amedeuslaan, vanaf P. Paquaylaan tot P. Amedeuslaan 6

         Polenstraat

         Poststraat

         Rond Punt

         Schansstraat gedeelte tussen nummers 108 en 139.

         St. Barbarahof

         St.-Barbaraplein

         St. Barbarastraat

         St. Maartenlaan, vanaf de aansluiting met P. Paquaylaan tot aan Schansstraat, met inbegrip van het kruispunt St. Maartenlaan/Schansstraat en de schoolparking van De Pagadder

         Ursulinnenstraat

         Zwaluwstraat

         Witte Bosstraat, Europastraat en de terminuspleintjes met aansluiting in Schansstraat en Halstraat

 

Boekt

         Hoogveld, Pastoor Swinnenstraat, Reitveld

         Margrietstraat, Madeliefjesstraat, Paardenbloemstraat, Pinksterbloemstraat

         Vagevuurpad

         Klokhof

 

Eversel

         Christoffelhof

         Speelhof

 

Lindeman

         Vlierhof

 

Recyclagepark

         Op het recyclagepark

 

Bolderberg

         Nieuwland, Wolverik, Vredestraat, Bloemenstraat, Oude Heidestraat, Irislaan, Anjelierenlaan, Bolderdal, Begonialaan, Lobelialaan, Chrysantenlaan, Dhalialaan, Tulpenlaan, Wulpenstraat, Narcissenlaan, Abelenlaan, Gelukstraat, Bloemenstraat

         Herdershof

         Schapenpad

 

Variabele zone-30 schoolomgeving

 

Aan volgende scholen wordt een variabele zone-30 schoolomgeving ingevoerd en aangeduid met variabele verkeersborden F4A en F4B aangevuld met verkeersbord A23 aan het begin en einde van elke zone:

         Basisschool Sint-Jan Berchmans, Poothof 4 en BSBO Heideland, Westlaan 191: tussen Westlaan 168 en Westlaan 215; tussen St.-Quirinusstraat 18 en 22; aan Kerkstraat 5; voor aansluiting Laagland met Westlaan.

         Basisschool de Springplank, Everselkiezel 55: aan begin en einde van de verhoogde inrichting ter hoogte van de schoolingang.

         Gemeentelijke basisschool Beekbeemden: in Ringlaan op 75 m van weerszijden van de aansluiting van Beekbeemdenhof; in Kuipersstraat voor aansluiting met Ringlaan; in Beekbeemdenhof.

         Kleuterschool De Winning 12: in de Winning, in M. Scheperslaan vanaf Mierenstraat tot M. Scheperslaan 147

 

Permanente zone-30 schoolomgeving

 

Aan volgende scholen wordt een permanente zone-30 schoolomgeving ingevoerd en aangeduid met verkeersborden F4A en F4B aangevuld met verkeersbord A23 aan het begin en einde van elke zone:

         Basisschool Bolderberg: in Kluisstraat tussen Averbodeshof en Vrunstraat

         Basisschool De Luchtballon: Kortstraat tussen huisnummer 36 en Atheneumstraat

         Gemeenteschool Beekbeemden: in Beekbeemdenhof

         Vrije Kleuterschool: in Horionweg tussen huisnummer 18 en Kanaalweg

         VLS De Brug & Toverfluit Brugstraat: Mispad, M. Van Melbeekstraat, Kloosterstraat tot aansluiting met Nicolaïstraat

         BLO De Linde: in Galgenberg tussen de verhoogde inrichtingen en in Accacialaan tussen Lijsterbessen- en Varenstraat

 

B. Zone 50

 

Een zone-50 wordt ingevoerd en aangeduid met verkeersbord ZC43 met zonale geldigheid aan het begin en einde van elke zone:

         Abdijstraat, Driesstraat, Turfstraat, Slagmolenstraat, Winterbeekstraat, Snelwegstraat, Dikkelstraat, Windestraat, Jeugdlaan vanaf Viverselweg tot Jeugdlaan 36, OLV-straat vanaf Terlaemenlaan tot Jeugdlaan, Viverselweg

         Bergstraat van Schaapsweg tot Voortstraat, Hoensbroeckstraat, Meilweg, Savoerenweg, Uilshoek, Kruisvijverstraat, Merelstraat vanaf Schaapsweg richting Beringen, Voortstraat

         Bergstraat vanaf Schaapsweg tot Koerselsebaan, Knaepenstraat, Gemeentewinning, Paardenweg, R. Gompartsstraat

         Beringerheide voor wat betreft de aftakking

         De Pannewinning, Kabienstraat, Kuilberg

         E. Staintonstraat, Rode Kruisstraat, Naaldert, Bevrijdingsstraat, ’t Weyerke, Helzoldlaan, Stadionlaan, Schootstraat vanaf E. Staintonstraat tot bebouwde kom

         Kortstraat, Atheneumstraat, Heuvelstraat vanaf Koerselsebaan tot Exelgaarden

         Hoekstraat, Alice Nahonlaan, Hadewijchlaan, Beatrijslaan, Stenenbrug, M. Scheperslaan, Nieuwstraat gedeelte tussen M. Scheperslaan en Acht-Meilaan, Aanhofstraat, Kollebloem, Teggerslaan, Rijkelstraat, Libelstraat, Vlinderstraat, Mierenstraat, De Winning, Zollikenstraat, Visserspad, Asseweg gedeelte aan zijde M. Scheperslaan

         Hofeinde, Zijstraat, Hofstraat, Grootveldstraat, Toekomststraat, Vlamingenlaan, Elfde Julilaan, Guldensporenlaan, De Panestraat, H. Hartlaan, Grootven, Vagevuurpad, Kleine Ubbelstraat, Waeyenberg, Weyerman, Ubbelstraat vanaf Hoogveld tot Poelenstraat, Poelenstraat, Kiewitstraat, Belikstraat, De Borghgravelaan, De Kenen, De Kleine Kenen, Beekstraat, Oude Schans, Horstad, Astridlaan, De Wallen.

         Horionweg; Kanaalweg vanaf Kanaalweg 45 tot 63; Ijzersveld

         Industriezone Eversel

         Kapelhof, Parklaan, Eikhof, Weigersberg, Stenenbrug, Boektlaan, Diepeweg, Kronenberg, Kayenberg, Groenstraat, Ridderstraat, IJskelder, Gravenlaan

         Boekterheide, Ambachtlaan, De Lange Beemden, Kleine Venstraat, Witte Barrier, vanaf de aansluiting met Barrierstraatje tot aan Boekterheide, Lodewijk Dosfellaan, Kanunnik Davidlaan, August Vermeylenlaan, Roosterstraat, Roosterhof, Heikant, Elf Novemberstraat, Dwarsweg

         Koeltorenlaan en gedeelte Mijnwerkerslaan tussen Magazijnstraat en Brancardiershof

         Mommestraat, Stukkenstraat, Bloemelingen

         Neerjouten, Vunderstraat

         Neerveldstraat, Boekweitsteeg, Lillostraat

         P. Beckersstraat; Padbroekweg vanaf Padbroekweg 60 tot P. Beckersstraat; Bavostraat, vanaf P. Beckersstraat tot aan de bebouwde kom Eversel, Bavostraat 57

         Schootstraat, Rinkaersweg, Holleweg, Burg. Eerdekensstraat, Processieweg, Schootstraat vanaf Graaf de Theuxlaan tot bebouwde kom Heusden-Centrum

         Schootstraat tussen bebouwde kom en Edward Staintonstraat, Zolderseweg gedeelte tussen huisnummer 10 en Schootstraat, Edward Staintonstraat gedeelte tussen Schootstraat en bebouwde kom

         Singelstraat, Oude Baan, Nieuwe Dijk vanaf Halstraat tot Nieuwe Dijk 51, Eikelenbosstraat, De Rieten, Halstraat vanaf Halstraat 64 tot Halstraat 57.

         St. Jansstraat, Kapelstraat vanaf bebouwde kom tot Merelstraat, Ghoosstraat, Veenderweg, St.-Jansblok, Schomstraat, Buitingweg

         Rijthof, Rietstraat

         Kortstraat, Atheneumstraat, Heuvelstraat, Exelgaarden, Singelstraat, Oude Baan, Nieuwe Dijk vanaf Halstraat tot Nieuwe Dijk 51, Eikelenbosstraat, De Rieten, Halstraat, Kleuterweg tussen Oude Baan en Schansstraat, Schansstraat, Halbeekstraat, Halvijvers, Beemdenstraat van Halstraat tot zone 30, St. Maartenlaan van Halstraat tot P. Paquaylaan, De Lobbert, Grauwzusterstraat tussen De Lobbert en zone 30, Rozenstraat, Dennenweg, Gasthuisstraat, Watertorenstraat, Weg naar de Grauwe Steen, Lavendelsteeg, Ericastraat, Vlassertstraat, Halhei, St.-Antoniusstraat., P. Paquaylaan vanaf P. Paquaylaan 128 tot Galgenbergstraat, Galgenbergstraat vanaf Valentinusstraat tot Doornstraat en vanaf Galgenbergstraat 55 tot Kolderstraat, Lindelaan, Eikenstraat, Bremstraat, Doornstraat, Acacialaan, Kastanjestraat, Populierenlaan, Lijsterbessenstraat, Bosbessenstraat, Varenstraat, Berkenstraat, Beukenstraat, Olmenstraat, Kanadastraat, Wildrozenstraat, Wilgenstraat, Hulststraat, Elzenstraat en Mispelstraat, Kolderstraat vanaf Galgenbergstraat tot Mispelstraat.

         Sacramentspad, Doelenlaan, Alvermanstraat, Jagerstraat, Rustplein, Herckenrodestraat, Pastoor Ballingsstraat, Zwembadstraat, Molenveld, Schaltusstraat, gedeelte Kerkstraat tussen bebouwde kom Viversel (beek) en Terlaemenlaan, Parking 69, Herderspad, Sterrenwacht, Regenbooglaan, Galgeneinde, Elzerik, Koedrieshof, Meeuwenlaan, Patrijzenlaan, Reigerslaan, Reeënlaan, Hindenlaan, Hertenlaan, Roerdompenlaan, Fazantenlaan, Vossenlaan

         L. Hoelenstraat, Kluisstraat, Averbodeshof, Vrunstraat, De Slogen, Waterlozen

         Ubbelstraat vanaf Hoogveld tot Poelenstraat, Poelenstraat, Borggraevenlaan, De Kenen, Beekstraat, Oude Schans, Hofeinde tussen O.L. Vrouwstraat en Ubbelstraat, Horstad, Astridlaan, De Wallen

         Ubbersel, Strabroekweg, Havenstraat

         Ringlaan tussen rotonde met Stationsstraat en bebouwde kom, Beekbeemdenhof, Kuipersstraat

         Havenstraat

         Joachimstraat, Dijkstraat, Champert, Zandbergstraat

 

C. Snelheidsbeperking van 50 km/u

 

Op de volgende wegen wordt een snelheidsbeperking ingevoerd van 50 km/uur, aangeduid met verkeersbord C43:

         Asseweg

         Bavostraat

         Bieststraat tussen Waterstraat en N72

         Biezenhof

         Blokveldsteeg

         Boskensstraat

         Bosrand

         Broederspad

         Broeksteeg

         Broekwinningstraat

         Dijkstraat

         Everselkiezel, vanaf Beringersteenweg tot Bosrand

         Ganzenstraat

         Garenstraat

         Heidestraat

         Hemelrijk de zijstraten

         Hofeinde van Belikstraat tot zaal Weyerman

         Joachimstraat

         Kiezelvoortweg

         Kleuterweg vanaf Heuvelstraat tot Schansstraat

         Klokstraat

         Koerselsebaan de zijwegen

         Kolderhof

         Kolderstraat tussen Mijnwerkerslaan en Galgenbergstraat

         Kongostraat

         Laamheide

         Laarstraat tussen Veldstraat en bebouwde kom

         Langstraat

         Lochtemanweg

         Lusthofstraat vanaf grensscheiding tot aan de bebouwde kom

         Melkerijstraat

         Mierenstraat

         Obbeekstraat, vanaf de splitsing tot aan de grensscheiding met Lummen

         Opperstraat

         Terrillaan ter hoogte van de S-bocht

         Verlorenkost

         Visserspad

         Wayenberg

         Zandbergstraat

         gedeelte Zandstraat tussen Sint-Jobstraat en Begonialaan

         Zolikken

 

D. Woonerf

 

Een woonerf wordt ingericht op volgende weg en weggedeelte, aangeduid met verkeersbord F12a en F12b aan het begin en einde van elke zone:

         P. Douvenstraat

         Laaglandstraat, vanaf Laaglandstraat 39 tot 43 en vanaf 51 tot 57

 

E. Fietsstraat

 

Er wordt een zone fietsstraat ingericht en aangeduid met verkeersborden F111 en F113 met zonale geldigheid aan het begin en einde van elke zone:

 

Zone Zolder centrum

         Dorpsstraat tussen Bieststraat en Molenstraat

         Pironlaan

         Heldenplein

         ’t Kuipke

         Inakker tussen Dorpsstraat en Dorpshof

         t Bergske

         Dorpshof tussen Inakker en de wegversmalling ter hoogte van huisnummer 11

         Schuttershof tussen Dorpsstraat en de wegversmalling ter hoogte van huisnummer 30

         Holstraat tussen Dorpsstraat en de wegversmalling ter hoogte van huisnummer 20

         Molenstraat tussen Ringlaan en Dorpsstraat

 

Zone Heusden centrum

         Kapelstraat tussen Koerselsebaan en Pastorijstraat

         Kapelanijstraat

         Pastorijstraat

         Rectorstraat

 

Gezien de invoering van de fietsstraten gepaard zal gaan met een communicatiecampagne, zullen de fietsstraten, in tegenstelling tot de rest van het aanvullend reglement, ingaan vanaf 01/03/2022.

 

F. Verkeersdrempels

 

In volgende straten worden verkeersdrempels aangebracht, aangeduid door verkeersbord F87:

         Bavostraat: ter hoogte van huisnummers 9 en 55

         Broederspad: ter hoogte van huisnummers 2, 15 en tussen 37 en 51

         De Slogen: voor het kruispunt met de Vrunstraat.

         Galgenbergstraat ter hoogte van Doornstraat

         Kluisstraat: aan weerszijden van de schoolingang.

         Lindelaan ter hoogte van Beukenstraat, Doornstraat / Eikenstraat,

         P. Beckersstraat, ter hoogte van huisnummer 48

         Schootstraat ter hoogte van huisnummers 205, 218, kruispunt met Kruiswegstraat en Kloosterstraat en Poorthoevestraat.

         Vrunstraat: ter hoogte van huisnummers 9, 25 en 35

         Zandstraat ter hoogte van De Slogen / Irislaan

 

Artikel 9: stilstaan en parkeren

 

A. Parkeerverbod

 

Parkeerverbod 3,5 ton

Binnen de gemeentegrenzen is het parkeren voorbehouden voor voertuigen met een hoogst toegelaten gewicht van niet meer dan 3,5 ton.

 

Dit wordt aangeduid met het verkeersbord ZE9a met zonale geldigheid en vermelding “max 3,5 ton” op de invalswegen aan de gemeentegrenzen.

 

Het parkeerverbod is niet van toepassing op voertuigen noodzakelijk voor vergunde evenementen en werken of op plaatsen waar specifieke parkeerplaatsen zijn ingericht voor vrachtwagens met parkeerkaart.

 

Parkeerverbod door gele onderbroken streep

 

Op volgende locaties is het verboden te parkeren, aangeduid door een gele onderbroken streep aangebracht op de werkelijke rand van de rijbaan of op een trottoirband of op de boordsteen van een verhoogde berm:

         Brancardiershof in de pijpenkop

         Edward Staintonstraat, op de boordstenen rond de boompjes ingeplant op het weggedeelte gelegen tussen de aansluitingen met Bevrijdingsstraat en Naaldert.

         Edward Staintonstraat, vanaf de aansluiting met Naaldert tot aan Bevrijdingsstraat aan de zijde van de pare huisnummers

         Korte Eind, vanaf Korte Eind 16 tot en met 19

         Lange Eind, vanaf Lange Eind 3 tot en met 4; vanaf Lange Eind 15 tot en met 16

         Onder de Poort, vanaf Onder de Poort 3 tot en met 4; vanaf Onder de Poort 49 tot en met 50

         Halstraat, vanaf Halstraat 248 tot aan Schansstraat aan beide zijden van de weg

         Sint-Lutgardisstraat, vanaf St.-Lutgardisstraat 1 tot en met 2; vanaf St.-Lutgardisstraat 88 tot en met 111

         St.-Jansblok, vanaf G. Gezellelaan tot St.-Jansblok 4; vanaf St.-Jansblok 6 tot 12; vanaf St.-Jansblok 14 tot 24; vanaf St.-Jansblok 1 tot G. Gezellelaan; vanaf St.-Jansblok 19 tot 17; vanaf St.-Jansblok 15 tot 13; vanaf St.-Jansblok 13 tot 1.

 

Parkeerverbod door verkeersbord

 

Op volgende locaties is het verboden te parkeren, aangeduid met verkeersbord E1, eventueel aangevuld met een onderbord waarop de beperkende vermelding voorkomt die voor elk geval voorzien is:

         ’t Kuipke, vanaf huisnummer 5 tot en met huisnummer 7

         Corbiestraat, vanaf Noordberm tot Schreverland

         De Hoeven in weggedeelte tegenover huisnummer 43

         Doelenlaan, voor de Amsterdammers aan de aansluiting met jaagpad ter hoogte van Doelenlaan 73

         Geenrijt, aan de kant van de brandweerkazerne vanaf de Koerselsebaan tot voorbij de brandweerkazerne, uitgezonderd voor de busdiensten van de Lijn, die kunnen halteren ter hoogte van de brandstofpomp

         Heldenplein ter hoogte van de ingang van de kerk, uitgezonderd ceremoniewagens

         Herderspad, aan de zijde van Omloop Terlaemen Circuit Zolder vanaf Sterrenwacht over een afstand  van 200 meter in de richting Kerkstraat

         Koeltorenlaan, behalve ter hoogte van de balzaal waar parkeren uitsluitend is toegelaten voor ‘crew cc Muze’ aangeduid met verkeersbord E9a met onderbord

         Molenveld

         Mijnlamphof van 22u tot 6u

         Mijnwerkerslaan, tussen de 2 rotondes Terrillaan en Brancardiershof

         Magazijnstraat, ter hoogte van de laad- en losplaats van de kringloopwinkel

         Noordberm, vanaf Koerselsebaan tot Noordberm 22

         Noordberm, vanaf het Belfortstadion van K.S.K. Heusden-Zolder  voetbalstadion van Heusden SK06 tot aan Pastorijstraat

         Onder de Poort, achter de garages vanaf huisnummer 4 tot en met nummer 10

         Parking De Schacht, links en rechts aan de ingang naar Marktplein

         Poorthoeve, vanaf Cijnshofstraat tot Brugstraat

         Reitveld, ter hoogte van de ingangen van de lagere en kleuterschool

         Schansstraat, ter hoogte van de ingang van de gemeenschapsschool De Schans over een afstand van 30 meter

         Sint-Jansstraat, vanaf de aansluiting met G. Gezellelaan tot aan de Ghoosstraat

         Sint-Lutgardisstraat, achter de garages van huisnummer 42 tot het einde van de doodlopende straat

         Sint-Willibrordusplein ter hoogte van huisnummer 5 met een maximum van 30 minuten

 

B. Stilstaan en parkeerverbod

 

Het is verboden stil te staan en te parkeren, aangeduid met verkeersbord E3 met in voorkomend geval aangevuld met een onderbord waarop de beperkende vermelding voorkomt die voor elk geval voorzien is, in:

         Kluisstraat aan de ingang van basisschool Bolderberg

         Beekbeemdenhof aan de ingang van gemeenteschool Beekbeemden

         Everselkiezel op de bushaven ter hoogte van de schoolpoort, uitgezonderd schoolbus tijdens de schooluren

         Minderbroedersstraat tussen huisnummer 18 en Grauwzustersstraat aan de zijde van de pare huisnummers

         Galgeneinde: aan de dienstingangen van Domein Bovy

 

C. Parkeerplaatsen

 

Parkeerplaatsen voor personen met een beperking

 

Parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een beperking, aangeduid met verkeersbord E9a met het symbool voor een persoon met een beperking:

         ’t Kuipke (2)

         Molenstraat, tussen basisschool ’t Molenholleke en het NAC (1)

         Beekbeemdenhof, op parking basisschool Beekbeemden (2)

         Bergstraat 3, aan de voorzijde van het kerkhof van Heusden-Centrum (3)

         Bergstraat, station Heusden (1)

         Braderieplein (2)

         Brilonplein (4)

         Broederspad, aan tennisclubhuis De Baseline (2)

         Buitingweg, parking De Veen (4)

         Circuit Zolder,  ter hoogte van de tunnel (2)                  

         Circuit Zolder, aan gate 3 (2)

         Circuit Zolder, achter New Paddock (5)

         De Hoeven, op de openbare parkeerplaats De Hoeven (2)

         Dekenstraat 22, sporthal Sport Inn te Zolder-Centrum (1)

         Dekenstraat 40, cultuurcentrum Muze (2)

         Dorpsstraat 35 (1)

         E. Staintonstraat, tussen de aansluitingen met de Bevrijdingsstraat en ’t Wijerke (1)

         Ericastraat, tegenover woning nummer 5 (1)

         Everselkiezel, aan basisschool De Springplank (1)

         Everselkiezel, St.-Jacobuskerk (2)

         G. Gezellelaan 17, Kuipershof (6)

         Gompartstraat, op de parking achterzijde van het kerkhof in Heusden-centrum (1)

         Halhei, tegenover woning nummer 81 (1)

         Haverveld, op parking kerkhof Zolder-centrum (2)

         Heldenplein, naast ingang St.-Vincentiuskerk (1)

         Heldenplein, voor het gemeenthuis (4)

         Hesdinstraat 40, seniorencentrum De Zandloper (2)

         Hoogveld (2)

         Hulststraat 2 (1)

         Inakker 8 (1)

         Inakker 23 (1)

         Inakker, op parking kerkhof Zolder-centrum (1)

         K. Boudewijnplein (6)

         Kapelstraat ter hoogte van huisnummer 1A (1)

         Kapelstraat ter hoogte van huisnummer 9 (1)

         Kapelanijstraat ter hoogte van huisnummer 12 (1)

         Kerkenblook, op de openbare parkeerplaats tegenover het SFC, campus Heusden (2)

         Kerkenblookstraat, ter hoogte van de PWA (1)

         Kerkstraat 106, ontmoetings- en activiteitencentrum De Val (1)

         Kerkstraat, St.-Quirinuskerk (3)

         Kluisstraat, aan de ingang van de Witte Zaal (1)

         Kluisstraat, op de parking van voetbalclub Bolderberg VV

         Koerselsebaan, op parking tussen Koerselsebaan 38 en De Post (2)

         Kolderhof (1)

         Marktplein (10)

         Meylandtlaan z/n, aan de achterzijde van kasteel Meylandt (1)

         Meylandtlaan z/n, naast het clublokaal van Meylandt vissers “De Blokhut” (2)

         Minderbroedersstraat, ter hoogte van de St.-Valentinuskerk (1)

         Mobipunt Station Heusden (1)

         Molenstraat, ter hoogte van de Molenstraat 35 (1)

         Onder de Poort (2)

         P. Paquaylaan 121, sporthal te Berkenbos (2)

         P. Paquaylaan 127, ontmoetingscentrum Ons Huis (6)

         P. Paquaylaan, op de parking van het St.-Franciscuscollege (6)

         P. Paquaylaan, kerkhof Berkenbos (1)

         P. Paquaylaan 129, parking spoed, autodialyse (3)en personeel (2)

         P. Paquaylaan 129, bezoekersparking St.-Franciscusziekenhuis (16)

         P. Paquaylaan/St. Barbaraplein (1)

         P. Van Mierlolaan 17, sporthal Olympia te Heusden-Centrum (2)

         Padbroekweg 3, sporthal St.-Baaf te Eversel (2)

         Padbroekweg, ter hoogte van kerkhof Eversel (1)

         Poothof, aan basisschool St.-Jan Berchmans (1) (2)

         Populierenstraat 4, ontmoetingscentrum La Baracca (1)

         Populierenstraat z/n, parochiekerk O.L.V.-van Vrede (2)

         Rectorstraat, ter hoogte van G. Gezellelaan 2 (1)

         Reitveld, ter hoogte van kleuterschool Reitveld (2)

         Reitveld, ter hoogte van basisschool Reitveld (1)

         Reitveld, op de parking ter hoogte van kleuterschool Reitveld (5)

         Schachtplein (16)

         Snelwegstraat, op de carpool (3)

         Sporkstraat, ter hoogte van kerkhof Viversel (1)

         Sporkstraat, voormalige voetbalterreinen Standaard Viversel (2)

         St.-Jobstraat, St. Jobkerk (2)

         St.-Jobstraat, aan woning nummer 96 (1)

         St.-Lutgardisstraat, aan woning nummer 88 (1)

         St.-Lutgardisstraat, naast Koolmijnlaan 81 (1)

         St.-Quirinusstraat 55 (2)

         St.-Willibrordusplein 4, ter hoogte van het OCMW (1)

         St.-Willibrordusplein, aan de openbare bibliotheek (1)

         St.-Willibrordusplein, St.-Willibrorduskerk (2)

         Stationsstraat aan station Zolder (2)

         Terlaemen 30, ter hoogte van de Vlaamse Wielerschool (2)

         Terlaemen 4, op parking 7 aan themacafé Wheels (2)

         Ubbelstraat, H.-Hartkerk (2)

         Ubbelstraat, op de parking van buurthuis Den Ubbel (3)

         Ubbelstraat/Borghgravenlaan, aan bushalte Boekt-Centrum (1)

         Valentinusstraat, Selemiye moskee (2)

         Vrunstraat 30, sporthal Kajoba te Bolderberg (1)

         Veenderweg, in atletiekstadion De Veen (5)

         Veenderweg, op de parking voor de hoofdingang van atletiekstadion De Veen (4)

         Vrunstraat, Witte Zaal (1)    

         Vrunstraat, kerkhof Bolderberg (1)

         Waterleidingsstraat 14, Zebrahuis (1)

         Watertorenstraat 19, St.-Barbaragilde (1)

         Westlaan 194, De Vierseleer (2)

 

Parkeerplaatsen voor elektrische personenwagens

 

Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische personenwagens, aangeduid met verkeersbord E9a met het symbool voor elektrische voertuigen:

         Heldenplein (2)

         Schachtplein (2)

         Mobipunt station Heusden (2)

 

Parkeerplaatsen voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbelgebruik en minibussen

 

Parkeerplaatsen voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbelgebruik en minibussen, aangeduid met verkeersbord E9b:

         Galgeneinde, op de parking van Bovy

 

Parkeerplaatsen voor vrachtwagens

 

Parkeerplaatsen voorbehouden voor lichte vrachtwagens en vrachtwagens uitsluitend met parkeerkaart, aangeduid met verkeersbord E9c met onderbord “parkeerkaart”:

         Vlinderstraat

         Muitenberg

         Kapelstraat ter hoogte van huisnummer 75

         Lange Beemden

         P. Paquaylaan ter hoogte van huisnummer 186

 

Parkeerhavens voor lichte vrachtwagens en vrachtwagens met een beperking van 30 minuten, aangeduid met verkeersbord E9c met onderbord “maximaal 30 minuten”:

         Koolmijnlaan ter hoogte van respectievelijk huisnummer 100, huisnummers 113 tem 119 en huisnummers 132 tem 140.

 

Parkeerplaatsen voor autobus of autocar

 

Parkeerplaatsen voorbehouden voor autobus of autocar, aangeduid met verkeersbord E9d:

         Galgeneinde, op de parking van Bovy

         Kloosterstraat

         Kortstraat, ter hoogte van de school

         Kerkenblookstraat, ter hoogte van kinderopvang ’t Klim-op-ke

 

Verplicht parkeren op de berm

 

Het is verplicht te parkeren op de berm, aangeduid met verkeersbord E9e, in:

         Jagerspad

 

Parkeerplaatsen voor kampeerauto’s

 

Parkeerplaatsen voorbehouden voor kampeerauto’s, aangeduid met verkeersbord E9h:

         Galgeneinde, op de parking van Bovy.

 

Parkeerplaatsen voor motorfietsen

 

Parkeerplaatsen voorbehouden voor motorfietsen, aangeduid met verkeersbord E9i:

         K. Boudewijnplein

         Snelwegstraat op de carpoolparking

 

D. Zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone)

 

Parkeerplaatsen met beperkte tijdsduur zoals bepaald in artikel 27.1 van de wegcode worden ingericht in de hiernavolgende zones.

 

Deze bepaling geldt op elke werkdag, zaterdag inbegrepen, van 9u tot 18u.

 

Deze bepaling geldt niet wanneer een bijzondere parkeerregeling voorzien is voor de personen die in het bezit zijn van een gemeentelijke parkeerkaart en deze kaart op de binnenkant van de voorruit is aangebracht of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

 

Het begin en het einde van de zone worden aangeduid door het verkeersbord ZE9a met zonale geldigheid en het symbool voor de parkeerschijf.

 

Blauwe zone Heusden centrum

         Cijnshofstraat, vanaf de aansluiting met de G. Gezellelaan tot aan de inrit van woning nummer 5.

         G. Gezellelaan, vanaf G. Gezellelaan 21(N719 mp 1044) tot St.-Willibrordusplein (N719 mp 1193) de aansluiting met de Pastorijstraat tot aan de aansluiting met de Poorthoevestraat.

         G. Gezellelaan, de 17 parkeervakken gelegen voor de Christelijke Mutualiteiten, G. Gezellelaan 15

         Kapelanijstraat

         Kapelstraat, vanaf de aansluiting met Koerselsebaan tot aan Kooidries

         Koerselsebaan, voor wat betreft de parkeerplaatsen gelegen tussen Koerselsebaan en St.-Willibrorduskerk; de 11 parkeervakken tussen Kapelstraat en de inrit van de St.-Willibrorduskerk vanaf Brugstraat tot Noordberm, inclusief de parkeerplaatsen tussen St.-Willibrorduskerk en Koerselsebaan en exclusief de parkeervakken gelegen naast het postgebouw

         P. Van Mierlolaan, vanaf G. Gezellelaan tot aan de parking van De Nieuwe Kring

         Rectorstraat

         St.-Willibrordusplein (N719), zowel het pleingedeelte als het straatgedeelte

         Brugstraat (N719), vanaf de aansluitingen met Poorthoevestraat en Koerselsebaan tot Brugstraat 10

 

Verkeersbord ZE9aG-schijf T:

wordt geplaatst in Koerselsebaan ter hoogte van Noordberm; ter hoogte van Brugstraat 11; ter hoogte van Poorthoeve 1; ter hoogte van G. Gezellelaan 21(N719 mp 1044); ter hoogte van P. Van Mierlolaan 38; ter hoogte van G. Gezellelaan 15; ter hoogte van Pastorijstraat 5; Koerselsebaan, ter hoogte van de uitrit gelegen aan de zijde van de kerk van de parking naast het postgebouw

 

Verkeersbord ZE9aG-schijf T:

wordt geplaatst in Kapelanijstraat ter hoogte van Kapelstraat; Koerselsebaan ter hoogte van Noordberm; ter hoogte van Kerkenblookstraat 28; ter hoogte van Brugstraat 10; ter hoogte van Poorthoevestraat 6; ter hoogte van Cijnshof 5; ter hoogte van G. Gezellelaan 40 (N719 mp 1044); tegenover P. Van Mierlolaan 38; ter hoogte van G. Gezellelaan 15; ter hoogte van Rectorstraat 1; Koerselsebaan, ter hoogte van de inrit van de parking gelegen aan de zijde van de kerk naast het postgebouw.

 

Blauwe zone Zolder centrum

         Dorpsstraat, vanaf de aansluiting met Molenstraat tot Dorpsstraat 13

         Inakker, vanaf aansluiting met Dorpsstraat tot Inakker 32

         Voetpad, vanaf Voetpad 12 tot Inakker

         ’t Kuipke

         Pironlaan

         Ringlaan, vanaf Ringlaan 11 tot Sluisbamd

         Ringlaan, vanaf Sluisbamd tot aan het monument der gesneuvelden

         Sluisbamd, vanaf Sluisbamd 8 tot Ringlaan

 

Verkeersbord ZE9aG –schijfT:

 

Wordt geplaatst in Dorpsstraat ter hoogte van Molenstraat; in Inakker ter hoogte van Inakker 26; in Schuttershof ter hoogte van Dorpsstraat; in Holstraat ter hoogte van Dorpsstraat; in Dorpsstraat ter hoogte van Dorpsstraat 15; in Voetpad ter hoogte van Voetpad 12; in Sluisbamd ter hoogte van Sluisbamd 8; in Ringlaan ter hoogte van Ringlaan 11; ter hoogte van de uitgangen van Heldenplein

 

Verkeersbord ZE9aG-schijfT:

Wordt geplaatst in Dorpsstraat ter hoogte van Molenstraat; in Holstraat ter hoogte van Dorpsstraat; in Dorpsstraat ter hoogte van Dorpsstraat 16/1; in Schuttershof ter hoogte van Dorpsstraat; in Inakker ter hoogte van Inakker 27; in Voetpad tegenover Voetpad 12; in Sluisbamd tegenover Sluisbamd 8; in Ringlaan ter hoogte van het monument der gesneuvelden; in Ringlaan tegenover Ringlaan 11; ter hoogte van de toegangen tot Heldenplein.

 

Parkeervakken 30 minuten

 

Parkeerplaatsen met een beperkte tijdsduur van maximaal 30 minuten, aangeduid met verkeersbord E9a met het symbool voor de parkeerschijf en met onderbord “Max 30 min”:

         P. Paquaylaan, ter hoogte van huisnummer 79 (2)

         P. Paquaylaan, ter hoogte van huisnummer 103 (1)

         St.-Jobstraat, ter hoogte van huisnummer 60 (2)

         Dorpsstraat, ter hoogte van huisnummer 35 (1)

         Dorpsstraat, tussen Inakker en Schuttershof (7)

         Dorpsstraat, tegenover 59 (4)

 

E. Betalend parkeren

 

Een zone met betalend parkeren zoals bepaald in artikel 27.3 van de wegcode wordt ingericht in:

         De Hoeven tussen Koolmijnlaan en De Hoeven 8

         Kleuterweg tussen Koolmijnlaan en P. Paquaylaan

         Koolmijnlaan tussen de Hoeven en Rode Kruisstraat

         Waterleidingsstraat tussen Koolmijnlaan en Onder de Poort

 

Deze bepaling geldt niet wanneer een bijzondere parkeerregeling voorzien is voor de personen die in het bezit zijn van een gemeentelijke parkeerkaart en deze kaart op de binnenkant van de voorruit is aangebracht of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

 

Het begin en einde van de betalende zone worden aangeduid door het verkeersbord E9a met zonale geldigheid, de vermelding “betalend” en “uitgezonderd parkeerkaart”.

 

 

F. Parkeren toegelaten

 

Parkeerstroken naast de rijbaan worden ingericht in

 

Aangeduid door middel van een wegmarkering die de denkbeeldige rand van de rijbaan aan duidt:

         Parking 69

         Heuvelstraat tussen Kleuterweg en Exelgaerden

         Kapelstraat tussen Buitingweg en Champert aan de zijde van de gemeentelijke werkplaatsen

         Lange Eindstraat ter hoogte van woning Rode Kruisstraat 8 tot woning Lange Eindstraat 19

         Schaapsweg tussen Bergstraat en Koerselsebaan

         Schomstraat tussen Veenderweg en G. Gezellelaan

         Sint-Lutgardisstraat achter de woningen Koolmijnlaan nummer 71 tot nummer 79; nummer 83 tot nummer 89 en nummer 99 tot nummer 105

         Minderbroedersstraat tussen Grauwzusterstraat en de knip aan de zijde van de school

 

Aangeduid door het verkeersbord E9a of wegmarkeringen:

 

         De Hoeven aan de zijde van huisnummers 58 tot 64

         Koerselsebaan tussen Kapelstraat en de ingang naar de St.-Willibrorduskerk

         Koolmijnlaan tussen nummer 148 en Brilonplein

         P. Van Mierlolaan voor sporthal Olympia

         Ringlaan tussen de aansluitingen Molenstraat en Pironlaan aan de zijde van het gemeentehuis

         St. Willibrordusplein tussen Kapelanijstraat en Rectorstraat

 

Artikel 10: standaardreglement veertiendaagse markt Zolder Mijn

 

De volgende maatregelen zijn geldig tijdens de veertiendaagse markt die elke 2de en 4de woensdag van de maand doorgaat :

         een toegangsverbod, uitgezonderd De Lijn, marktkramers en personeel of diensten voor het bedrijventerrein De Schacht, in gedeelte Koeltorenlaan tussen Koolmijnlaan en Marktplein. Dit wordt aangeduid met een verkeershek met verkeersbord C3 en passend onderbord;

         een parkeerverbod op de parkeerplaatsen gelegen tussen Koeltorenlaan en Marktplein. Dit wordt aangeduid met verkeersbord E1 en passend onderbord;

         parkeerplaatsen voor personen met een beperking worden ingericht op de twee rijen parkeerplaatsen op Schachtplein aanliggend aan de markt. Dit wordt aangeduid met verkeersbord E9a en het symbool voor personen met een beperking.

 

Artikel 11: standaardreglement evenementen Circuit Zolder

 

De volgende maatregelen zijn geldig tijdens de periode dat ze worden geactiveerd door middel van een besluit van het college van burgemeester en schepenen:

         een toegangsverbod uitgezonderd De Lijn en diensten in Kerkstraat ter hoogte van Zwembadstraat. Dit wordt aangeduid met een verkeershek met verkeersbord C3 en onderbord ‘uitgezonderd De Lijn en diensten”;

         éénrichtingsverkeer uitgezonderd De Lijn en diensten in gedeelte Kerkstraat tussen Terlaemenlaan en P69 in de richting van Terlaemenlaan. Dit wordt aangeduid met verkeersbord F19 ter hoogte van P69 en een verkeershek met verkeersbord C1 ter hoogte van Terlaemenlaan, met in beide gevallen onderbord ‘uitgezonderd De Lijn en diensten”.

         het gedeelte Herderspad tussen Kerkstraat en Sterrenwacht wordt onttrokken aan het verkeer met uitzondering van het plaatselijk verkeer. Dit wordt aangeduid met een verkeershek met verkeersbord C3 en onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’.

         een toegangsverbod uitgezonderd plaatselijk verkeer in Pleinstraat ter hoogte van Zwembadstraat; in Borgveld, Pleinstraat en Laagland ter hoogte van Westlaan; in Sterrenwacht ter hoogte van Regenbooglaan en Reeënlaan en in Pastoor Douvenstraat ter hoogte van Kerkstraat. Dit wordt aangeduid met verkeersbord C3 en onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’.

         een toegangsverbod uitgezonderd De Lijn in gedeelte Kerkstraat tussen Alvermanstraat en Doelenlaan voor het verkeer komende van Viversel. Dit wordt aangeduid met een verkeershek met C3 en onderbord ‘uitgezonderd De Lijn’.

         een parkeerverbod in Zwembadstraat, gedeelte Kerkstraat tussen Zwembadstraat en Alvermanstraat; in Alvermanstraat en in Doelenlaan. Dit wordt aangeduid met verkeersbord E1.

         het toegangsverbod uitgezonderd plaatselijk verkeer in Sacramentspad, Jagerspad, Doelenlaan en Alvermanstraat wordt opgeheven. De verkeersborden worden afgedekt.

 

Artikel 12: kennisgeving

 

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid en Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.10.

Leefomgeving - delegatie aanvullend reglement - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

         gemeentedecreet van 15 juli 2005

         wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij KB van 16 maart 1968

         decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

         KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

         ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

         besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

         omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

         beslissing van het college van burgemeester en schepenen betreffende het verzoek om de bevoegdheid voor het opmaken van het aanvullend reglement op het wegverkeer te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Wanneer een stad of gemeente beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren of te wijzigen, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, moet een politieverordening worden genomen door de bevoegde overheid. Tot op heden is de gemeenteraad hiervoor bevoegd. Om sneller en efficiënter te kunnen inspelen op noodzakelijke wijzigingen, wordt aan de gemeenteraad gevraagd deze bevoegdheid te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

In het belang van verkeersveiligheid en om sneller en efficiënter op gewijzigde verkeerssituaties te kunnen inspelen en aanpassingen te kunnen doorvoeren, wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de bevoegdheid voor het opmaken van het aanvullend reglement op het wegverkeer te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

BESLUIT

 

  • 23 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli en Eddy Pools
  • 6 stemmen tegen: Jan Jans, Tony Lespoix, Hans Zegers, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de delegatie van haar bevoegdheid tot het goedkeuren van aanvullende reglementen op het wegverkeer aan het college van burgemeester en schepenen, goed.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen behoudt de mogelijkheid om aanvullende reglementen alsnog te laten vaststellen door de gemeenteraad, bijvoorbeeld omwille van de grootschaligheid of de impact op het verkeer.

 

Artikel 3:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.11.

Leefomgeving - verkoop industriegrond De Schacht aan E&S Systems

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

•Het Burgerlijk Wetboek, art. 1582 tot 1701.

•Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40, 41 en 293.

•Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Feiten en context

Tijdens zijn vergadering van 20 januari 2021 besloot het schepencollege de verkoop van een perceel industriegrond in het regionaal bedrijventerrein in het ondernemerspark De Schacht, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie A, nr. 205H20/deel (thans nr. 205Y21 P0000), aan de BV E&S Systems, Waterleidingstraat 1 bus 2 in 3550 Heusden-Zolder, principieel gunstig te adviseren aan de gemeenteraad, op basis van een door het landmeterskantoor Geo-D op te maken opmetingsplan en schattingsverslag, en op voorwaarde van het bekomen van een gunstig stedenbouwkundig attest.

De BV E&S Systems is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van terrasoverkappingen, carports en glazen schuifwanden (zie www.essystems.be), en wenst het perceel aan te kopen voor de huisvesting van productiefaciliteiten en opslag van aluminium profielen en glas.

Uit het opmetingsplan van 2 februari 2021 blijkt dat de precieze oppervlakte van het perceel 53a 14ca bedraagt.

Het schattingsverslag van 3 februari 2021 vermeldt een minimum verkoopprijs van € 70,58 per m², of dus in totaal € 375.062,12.

Tijdens zijn vergadering van 17 februari 2021 besloot het schepencollege deze verkoopprijs van € 375.062,12 te hanteren.

 

Op 26 mei 2021 werd het vermelde stedenbouwkundig attest afgeleverd, op 20 oktober 2021 keurde het schepencollege de splitsing goed, op 20 oktober 2021 werd eveneens de compromis ondertekend, met een addendum op 29 november 2021.

 

De verkoop gebeurt op basis van het bijzonder plan van aanleg “Mijnterrein Zolder 1”, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 21 februari 2001, de toepasselijke bepalingen van het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2000, houdende vaststelling van de verkoopsvoorwaarden en goedkeuring van de ontwerpakte van verkoop, de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, en het schattingsverslag van 3 februari 2021.

 

Adviezen

Gunstig financieel advies van 6 december 2021.

 

Argumentatie

De BV E&S Systems stelde zich reeds in 2018 kandidaat voor de aankoop van een perceel industriegrond in het ondernemerspark De Schacht, en is bijgevolg het hoogst gerangschikt bij de beoordeling van de toewijzingscriteria.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De verkoop van een perceel industriegrond in het regionaal bedrijventerrein in het ondernemerspark De Schacht, groot 53a 14ca, kadastraal gekend Heusden-Zolder, 3de afdeling, sectie A, nr. 205Y21 P0000, aan de BV E&S Systems, Waterleidingstraat 1 bus 2 in 3550 Heusden-Zolder, wordt definitief goedgekeurd, mits de prijs van € 375.062,12.

 

Artikel 2:

De verkoop gebeurt op basis van het bijzonder plan van aanleg “Mijnterrein Zolder 1”, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 21 februari 2001, de toepasselijke bepalingen van het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2000, houdende vaststelling van de verkoopsvoorwaarden en goedkeuring van de ontwerpakte van verkoop, de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten, van mevrouw Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, en het schattingsverslag van 3 februari 2021.

 

Artikel 3:

Alle kosten, rechten en erelonen, voortspruitende uit deze verkoop, met inbegrip van de leveringskosten, vallen ten laste van de koper.

 

Artikel 4:

De financieel directeur wordt gemachtigd de A.A.P.D. ervan te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.12.

Financiën - belastingreglement huishoudelijke afvalstoffen - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd

         decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

         Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen (Invorderingswetboek) van 13 april 2019, zoals gewijzigd

         besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

         besluit van de gemeenteraad van 17 december 2020 “ belastingreglement op het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen - opheffing beslissing van de gemeenteraad van 12 december 2019 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 januari 2021 - goedkeuring “

 

Feiten en context

Er is een lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net, namelijk een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 12, §2 ,3° van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

Uit de statuten van Limburg.net en in het bijzonder artikel 3 blijkt dat de gemeente als deelnemer van Limburg.net, afstand heeft gedaan aan Limburg.net van haar beheers- en reglementeringrechten inzake het afvalbeheer, de afvalverwijdering en –verwerking en dit binnen het maatschappelijk doel van Limburg.net.

Op 17 december 2015 werd er een convenant gesloten tussen de gemeente Heusden-Zolder en Limburg.net, waarbij de gemeente zich geëngageerd heeft om binnen de gemeente het uniform stelsel van heffingen voor de ophaling en verwerking van afval zoals door de raad van bestuur van Limburg.net wordt uitgewerkt, toe te passen.

Volgens dit convenant werd Limburg.net ook gemachtigd om de afvalbelasting te innen. Deze inning wordt algemeen aangeduid met de term "directe inning".

Het voorstel is om een aantal wijzigingen in het reglement op te nemen:

         opheffing vorig belastingreglement en vaststelling nieuw belastingreglement, beide vanaf 1 januari 2022

         aanpassingen in het hoofdstuk contantbelasting:

          introductie van de rollen voor keukenafval, textiel en tuinafval

          introductie van de betalende ophaling op afroep voor snoeihout

          verdwijnen van de pmd rollen van 120 L

 

Argumentatie

De vrijstellingen van de belasting die in dit reglement zijn opgenomen, sluiten het beste aan bij de noden en het beleid van de gemeente.

Dit belastingreglement is opgemaakt aan de hand van het modelreglement van Limburg.net die van toepassing zijn voor de gemeenten die het Optimo-ophaalsysteem toepassen.

Vanaf 1 januari 2022 start Limburg.net met het Optimo-ophaalsysteem in onze gemeente waarbij  één afvalwagen tot zes verschillende soorten afval op één dag ophaalt. Dit systeem is volgens Limburg.net efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker.

De prijzen voor de zakken die nu al gebruikt worden, blijven ongewijzigd.

 

BESLUIT

  • 23 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli en Eddy Pools
  • 3 stemmen tegen: Hans Zegers, Herwig Hermans en Steven Goris
  • 3 onthoudingen: Jan Jans, Tony Lespoix en Anny Jaspers

 

 

HOOFDSTUK 1 – ALGEMENE BEGRIPPEN VAN DE BELASTING

 

Artikel 1: Algemene bepalingen

Met ingang van 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025, wordt in de gemeente volgens de bepaling van dit reglement een belasting gevestigd op het inzamelen en verwerken van diverse fracties huishoudelijke afvalstoffen.

 

Dit reglement stelt twee verschillende belastingen vast:

         Een kohierbelasting die in de gemeente verschuldigd is voor de basisdienst. Deze belasting wordt hierna kohierbelasting genoemd.

 

         Een contantbelasting die in de gemeente verschuldigd is voor de inzameling en verwerking door Limburg.net van de huishoudelijke afvalstoffen, waarvan de inzameling en verwerking niet begrepen is in de basisdienst. Deze belasting wordt hierna contantbelasting genoemd.

 

De tarieven die verschuldigd zijn voor de afgifte van afval op het recyclagepark van de gemeente worden door de raad van bestuur van Limburg.net vastgelegd in een afzonderlijk tarievenreglement. Deze tarieven maken geen deel uit van het belastingreglement.

 

Artikel 2: Bepalingen eigen aan de uniformiteit van de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen in het bedieningsgebied

In alle gemeenten in het bedieningsgebied van Limburg.net waar een gelijk reglement als dit reglement is goedgekeurd, geldt als beginsel voor de toepassing van dit reglement, dat de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen ingericht door Limburg.net uniform verloopt en inwisselbaar is voor alle belastingplichtigen van deze gemeenten.

 

Dit houdt in:

         dat de belastingplichtigen van de gemeente gerechtigd zijn om de basisdienst uit te oefenen in het hele bedieningsgebied overeenkomstig het afvalreglement van de andere gemeenten waar de basisdienst wordt uitgeoefend en die een gelijkaardig reglement hebben goedgekeurd.

         dat de belastingplichtigen van de andere gemeenten in het bedieningsgebied met een gelijkaardig reglement gerechtigd zijn om de basisdienst uit te oefenen in de gemeente overeenkomstig het in de gemeente geldende afvalreglement.

 

Artikel 3: Definities

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

 

  huishoudelijke afvalstoffen: de afvalstoffen zoals gedefinieerd in artikel 3, 17° van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

 

  huisvuil: alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen die ongesorteerd en conform het afvalreglement in de voorgeschreven recipiënten voor huisvuilophaling worden aangeboden, met uitzondering van de selectief ingezamelde afvalstoffen zoals papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, keuken- en tuinafval, plasticverpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons.

 

  Limburg.net: de opdrachthoudende vereniging met maatschappelijke zetel te 3500 Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel nr. 32, ingeschreven in de kruispuntenbank der ondernemingen onder het nummer 0214.533.712 en waarvan de gemeente aandeelhouder is.

Limburg.net heeft als opdrachthoudende vereniging tot doel de bevoegdheden van de gemeente uit te oefenen die betrekking hebben op het afvalbeheer, de afvalverwijdering en afvalverwerking in de gemeente met uitsluiting van de bevoegdheid tot het vaststellen van retributies of het uitvaardigen van fiscale en politionele maatregelen. Limburg.net treedt in deze bevoegdheden op in plaats van de gemeente.

Limburg.net wordt in dit reglement belast met de inning en de invordering van de in dit reglement vastgestelde kohierbelasting en contantbelastingen.

 

  het bedieningsgebied: het geografische gebied van de gemeentes die hun bevoegdheden inzake afvalbeheer, afvalverwijdering en afvalverwerking aan Limburg.net hebben overgedragen.

 

  afvalreglement: de gemeentelijke politieverordening waarin het beheer en de inzamelwijze van de diverse fracties aan huishoudelijke afvalstoffen in de gemeente wordt gereglementeerd.

 

  gezin: voor de toepassing van dit reglement worden beschouwd als een gezin:

         hetzij een persoon die gewoonlijk alleen leeft in een woongelegenheid

         hetzij de leefgemeenschap van twee of meer personen die, al dan niet door familiebanden gebonden, gewoonlijk éénzelfde woongelegenheid betrekken en er samenleven.

         hetzij de leefgemeenschap van meerdere personen die gewoonlijk in eenzelfde collectieve woongelegenheid verblijven en er samenleven en waarvan de leden volgens het rijksregister in het bevolkings- of vreemdelingenregister aangeduid staan als lid van een gemeenschap (dit zijn de leden van een kloostergemeenschap, militairen die gewoonlijk in een kazerne verblijven of bewoners die gewoonlijk verblijven in een verzorgingsinstelling voor bejaarden of mindervaliden). 

 

Deze collectieve leefgemeenschappen worden voor de toepassing van dit reglement niet als een gezin beschouwd wanneer hun afval voor een belangrijk deel bestaat uit ander afval dan huisvuil.

 

  onderneming: elke afzonderlijke activiteitskern of bedrijfsvestiging op het grondgebied van de gemeente van enige natuurlijke persoon, rechtspersoon, feitelijke vereniging of inrichting, die als hoofd en/of bijkomende activiteit een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent of een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent dan wel een gemeenschapstaak vervult.

 

  ophaalpunt: elk gebouw met een huisnummer of een busnummer waar een gezin of een onderneming is gevestigd of een bijkomend verblijf heeft en waar in opdracht van Limburg.net huishoudelijke afvalstoffen huis-aan-huis worden opgehaald voor zover ze worden aangeboden op de in het afvalreglement gereglementeerde wijze.

 

  basisdienst: het geheel van diensten verleend door Limburg.net waarop de gezinnen gevestigd in de gemeente recht hebben in het bedieningsgebied. De basisdienst omvat:

 

- voor de huis-aan-huisophaling:

-> van het huisvuil:

=> wanneer het huisvuil aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven huisvuilcontainer:

* de beschikking per gezin over standaard één huisvuilcontainer uitgerust met een gegevens-chip, die gebruikt wordt voor de registratie van DIFTAR-gegevens vermeld in artikel 3 - 11°. De gegevens worden gelezen bij de lediging.

* de huis-aan-huisinzameling op reguliere tijdstippen en in maximaal 12 ophaalbeurten per jaar en waar per gezin een jaarlijks quotum huisvuil in inbegrepen, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

o 1 persoonsgezin: 60 kg huisvuil

o 2 persoonsgezin: 120 kg huisvuil

o 3 persoonsgezin: 150 kg huisvuil

o 4 persoonsgezin en meer: 180 kg huisvuil

 

Er kan per gezin maximum 60 kg huisvuil worden overgedragen naar het volgend jaar, op voorwaarde dat er minimaal 1 ophaalbeurt van het huisvuil heeft plaats gevonden.

 

=> wanneer het huisvuil aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in de daartoe voorgeschreven plastic zak:

 

* De huis-aan-huisinzameling op reguliere tijdstippen aan het ophaalpunt van het gezin van het huisvuil in plastic zakken en waar per gezin een jaarlijks quotum huisvuil is inbegrepen, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

o 1 persoonsgezin: 440 liter, zijnde 2 rollen kleine zakken (of equivalent)

o 2 persoonsgezin: 880 liter, zijnde 1 rol grote zakken + 2 rollen kleine zakken (of equivalent)

o 3 persoonsgezin: 1100 liter, zijnde 2 rollen grote zakken + 1 rol kleine zakken (of equivalent)

o 4 persoonsgezin en meer: 1320 liter, zijnde 3 rollen grote zakken (of equivalent)

De start van de bedelingsperiode van de plastic zak wordt door Limburg.net via meerdere communicatiekanalen ter kennis gebracht aan de gezinnen en de afhaling dient te gebeuren uiterlijk 31 december van het dienstjaar, rekeninghoudend met de openingsdata van de verdeelpunten.

 

=> wanneer het huisvuil moet worden gedeponeerd in een ondergrondse container van Limburg.net:

* de beschikking per gezin over standaard één pas die toegang geeft tot de ondergrondse huisvuilcontainer. De toegangspas is uitgerust met een gegevens-chip, die gebruikt wordt voor de registratie van DIFTAR-gegevens vermeld in Artikel 3 - 11°. De gegevens worden gelezen bij het openen van de trommel.

* Per gezin is een jaarlijks quotum huisvuil inbegrepen om in de ondergrondse container te deponeren, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

o Voor een 1 persoonsgezin: 440 liter, zijnde 20 openingen van de trommel

o Voor een 2 persoonsgezin: 880 liter, zijnde 40 openingen van de trommel

o Voor een 3 persoonsgezin: 1100 liter, zijnde 50 openingen van de trommel

o Voor een 4 persoonsgezin en meer: 1320 liter, zijnde 60 openingen van de trommel

Overdracht van resterende kilo’s naar het jaar nadien kan maar gebeuren indien minimum 1 lediging in het dienstjaar is uitgevoerd en is geplafonneerd tot maximum 20 openingen.

 

=> wanneer het huisvuil moet worden gedeponeerd in een gezamenlijke container van Limburg.net met een gesolidariseerd quotum (van toepassing in een wooncomplex met 8 wooneenheden of meer):

 

o de toegang tot een of meerdere containers waarnaar het jaarlijks quotum huisvuil (uitgedrukt in kilogram zoals hierboven omschreven) van meerdere gezinnen zijn omgezet.

 

Het jaarlijks recht van de gezamenlijke container is de som van alle rechten waarop elk afzonderlijk gezin recht heeft volgens de gezinstoestand van 1 januari.

 

Overdracht van resterende kilo’s is enkel mogelijk indien er in het dienstjaar minimum één lediging heeft plaatsgevonden en geplafonneerd op een maximum van 60 kg.

 

-> Voor de huis-aan-huisophaling van de volgens het afvalreglement te sorteren fracties van huishoudelijke afvalstoffen, die gescheiden huis-aan-huis worden ingezameld:

=> De huis-aan-huisinzameling op reguliere tijdstippen aan het ophaalpunt van het gezin van deze afzonderlijke fracties huishoudelijke afvalstoffen voor zover ze worden aangeboden in het aangepaste recipiënt en ongeacht of er voor het bekomen van dit recipiënt een contantbelasting verschuldigd is. Wanneer het recipiënt uitgerust is met een gegevens-chip, dan wordt deze gebruikt voor de registratie van de DIFTAR-gegevens vermeld in Artikel 3 - 11°. De gegevens worden gelezen bij de lediging.

 

- voor het aan huis ophalen op afroep:

-> De op afroep ophaling aan het ophaalpunt van het gezin van herbruikbare goederen, die conform het afvalreglement ter ophaling worden aangeboden. Onder herbruikbare goederen wordt verstaan de afgedankte huishoudelijke goederen, maar met uitzondering van enig elektrisch of elektronisch apparaat, die op zichzelf geen afvalstof zijn en waarvan de staat voldoende is om ze, eventueel na schoonmaken en een kleine herstelling, te hergebruiken voor hetzelfde doel als dat waarvoor ze waren bedoeld.

 

- Voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door Limburg.net beheerde inzamelpunten:

-> Voor de recyclageparken:

=> De toegang tot de recyclageparken in de gemeenten van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat, voor de gezinnen die toegang nemen tot het recyclagepark met hun E-Identiteitskaart en voor zover het reglement betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van Limburg.net wordt gerespecteerd.

=> Het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op de recyclageparken in de gemeenten van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat, tot de maximumquota van specifieke fracties van huishoudelijke afvalstoffen volgens het door de raad van bestuur van Limburg.net goedgekeurde reglement betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van Limburg.net en voor zover dit reglement wordt gerespecteerd. Ondernemingen genieten deze quota niet, met uitzondering van het afval waarvoor het 0-tarief geldt, waar zij eveneens gerechtigd zijn gratis aan te leveren.

=> De pmd-fractie wordt steeds aangeleverd in de voorgeschreven blauwe plastic zak.

 

-> Voor de straat- of wijkcontainers:

=> Het deponeren van de huishoudelijke afvalstoffen glas of textiel in de daartoe geëigende straat- of wijkcontainers.

 

De vermelde basisdiensten omvatten telkens de inzameling en de verwerking van de vermelde huishoudelijke afvalstoffen.

 

10° tarieven: Limburg.net legt in een afzonderlijk reglement de vergoedingen (tarieven) vast die door Limburg.net zullen aangerekend worden voor het aanbrengen van fracties huishoudelijke afvalstoffen op de recyclageparken die door Limburg.net worden uitgebaat. Het tarievenreglement wordt vastgelegd door de raad van bestuur van Limburg.net die de indeling per prijzencategorie bepaalt, evenals de quota en de tarieven bij overschrijding van de quota.

 

In de basisdienst conform punt 9° zijn m.b.t. het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op de recyclageparken uitgebaat door Limburg.net enkel die fracties begrepen die onder de hierna vastgelegde quota liggen:

 

Tarief

Fracties

Quotum

€ 0,00/kg

alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: papier/karton, glas (vlak+hol), pmd, kga, aeea, autobanden (4 autobanden per gezin/jaar), gemengde kunststoffen, kaars- en kurkresten, metalen, textiel, eps, kringloopgoederen,...

 

€ 0,025/kg

zuiver bouwpuin

1000 kg/gezin

€ 0,05/kg

tuinafval

400 kg/gezin

€ 0,08/kg

asbest, gemengd bouwpuin, gipsplaten

asbest: 600 kg/gezin

geen quotum voor gemengd bouwpuin, gipsplaten

€ 0,11/kg

houtafval

nihil

€ 0,18/kg

grofvuil, roofing en treinbielzen (C-hout)

nihil

 

In het tarievenreglement legt de raad van bestuur van Limburg.net tevens het tarief vast van de toegangsbadge en de goederen die op het recyclagepark te koop worden aangeboden.

 

Het tarievenreglement maakt geen voorwerp uit van het belastingreglement.

 

11° CARDS: de databank waarin Limburg.net per gezin of per onderneming registreert:

- de relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming, zoals vermeld in artikel 4.

- de relevante DIFTAR-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

- alle andere geregistreerde gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen die nuttig zijn voor de toepassing van het belastingreglement en het tarievenreglement van Limburg.net.

- de rekenstaat van het gezin of de onderneming.

- Indien van toepassing, de identificatiegegevens van de ophaalrecipiënten die verbonden zijn aan het ophaalpunt van het gezin of de onderneming.

- indien van toepassing, de verantwoordelijke persoon op wiens naam de gezamenlijke container met een gesolidariseerd quotum in een wooncomplex van 8 wooneenheden of meer geregistreerd wordt (bv. syndicus).

 

12° referentiepersoon: de meerderjarige persoon die in de CARDS-databank als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld. Als de registratie gebeurt:

- voor een gezin wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als de referentiepersoon in CARDS.

- voor een onderneming kan de onderneming de referentiepersoon zijn; zo niet is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming te vertegenwoordigen.

 

13° rekenstaat: de rekenstaat is de individuele rekening die per gezin of per onderneming in de CARDS-databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven:

- de volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting

- de volgens dit reglement verschuldigde contantbelastingen

- de volgens het tarievenreglement van Limburg.net verschuldigde tarieven op de recyclageparken evenals de reeds betaalde bedragen of voorschotten

 

Op de rekenstaat worden de verschuldigde bedragen ingevolge bezoeken aan het recyclagepark (tarieven) of diensten op basis van huidig belastingreglement (contantbelastingen) afzonderlijk vermeld.

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld/het voorschot en/of het quotum is van het gezin of de onderneming.

 

Artikel 4: Bepalingen inzake de CARDS-databank

Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening voor de inzameling en verwijdering van de aangeboden huishoudelijke afvalstoffen en/of om toegang te krijgen tot de recyclageparken, moeten de gezinnen of de ondernemingen op het grondgebied van de gemeente zich laten registreren in de Limburg.net CARDS-databank. De registratie kan gebeuren bij de bevoegde gemeentedienst. Voor zover de gegevens van het gezin zijn opgenomen in het rijksregister (via het bevolkings- of vreemdelingenregister) is er geen afzonderlijke registratie vereist, maar voert Limburg.net de registratie uit op basis van deze gegevens.

 

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in artikel 9 van dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

 

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in de databank een CARDS-formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan gemaakt worden, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, het nummer van de E-identiteitskaart en het Limburg.net-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het CARDS-formulier wordt aangemaakt voor een gezin of voor een onderneming. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook één telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

 

In de CARDS databank worden tevens geregistreerd:

         het type en het aantal van de ter beschikking gestelde containers per ophaalpunt.

         de (extra) toegangsbadges voor het recyclagepark die werden verleend.

 

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de CARDS-databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake ophaling, inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen te ontvangen.

 

De gegevens van de CARDS-databank kunnen door Limburg.net worden aangewend voor het versturen van de betalingsuitnodigingen op grond van het tarievenreglement voor de aan Limburg.net verschuldigde tarieven op de recyclageparken.

 

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake huishoudelijke afvalstoffen en dit gemeld wordt aan Limburg.net sluit Limburg.net de CARDS-registratie voor het gezin of de onderneming. Limburg.net vereffent de rekenstaat van het gezin of de onderneming door invordering van de nog openstaande schulden aan belastingen en / of tarieven of door betaling van het onbestede quotum op het rekeningnummer van de referentiepersoon. De aansluiting van de referentiepersoon wordt afgesloten en de toegangsbadges tot het recyclagepark worden automatisch geblokkeerd.

 

Artikel 5: Het ter beschikking stellen van huisvuilcontainers

De containers te gebruiken als recipiënt voor huisvuil worden ter beschikking gesteld op basis van volgende bepaling:

1° Voor wooncomplexen vanaf acht gezinnen in appartementen of studio’s kan een gezamenlijke container van 1.100 liter met gesolidariseerd quotum (in principe 1.100 liter) worden voorzien. Ook kan voorzien worden in het gebruik van een container van 1.100 liter voor ophaalpunten ten behoeve van openbare diensten. De aanvraag tot het bekomen van een gezamenlijke container wordt ingediend bij Limburg.net.

Zelfstandige ondernemers hebben geen recht op een bijkomende container voor het afval uit hun zelfstandige activiteit.

 

De containers zijn verbonden aan het ophaalpunt. Ingeval van verhuis moeten de afvalcontainers in goede en gereinigde staat in een overdekt lokaal aan het ophaalpunt achtergelaten worden.

 

Artikel 6: Het ter beschikking stellen van (gezamenlijke) huisvuilcontainers of toegangspassen voor een ondergronds inzameelsysteem van Limburg.net

Op specifieke adressen met meerdere woongelegenheden worden aangepaste inzamelrecipiënten voorzien: 

­ In samenspraak met Limburg.net kan een ondergronds inzamelsysteem voorzien worden door Limburg.net. In dat geval ontvangt het gezin standaard 1 toegangspas voor het ondergronds inzamelsysteem. Per extra toegangspas die geleverd moet worden aan het gezin wordt € 15,00 aangerekend.

­ Aan wooncomplexen vanaf acht wooneenheden wordt, na aanvraag bij Limburg.net, een gezamenlijke container met gesolidariseerd quotum geplaatst.

 

Indien gewenst kan een hangslot worden worden voorzien op de container. Hiervoor wordt een bedrag aangerekend van € 36,25 per slot.

 

Een container (met slot) wordt toegekend aan een adres en kan niet worden meegenomen ingeval van verhuis.

 

Artikel 7: Toegangsbadges voor recyclageparken

De leden van het gezin die beschikken over een elektronische identiteitskaart (eID) krijgen hiermee toegang tot het recyclagepark.

 

Gezinnen en ondernemingen kunnen bij Limburg.net extra toegangsbadges bekomen, na betaling van het tarief zoals vastgelegd in het tarievenreglement. Er bestaan 2 types van toegangsbadges:

         Een recyclagepark-toegangsbadge type ‘gezin’

         Een recyclagepark-toegangsbadge type ‘onderneming’

 

HOOFDSTUK 2 – DE KOHIERBELASTING

 

Artikel 8: Algemene beginselen

De verschuldigde kohierbelasting omvat, verrekend per belastingplichtige, alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de huishoudelijke afvalstoffen die aangeboden worden in het kader van de basisdienst, voor zover de afvalstoffen worden aangeboden volgens de bepalingen van het afvalreglement. Deze kosten worden berekend door Limburg.net. Limburg.net brengt deze kostenberekening ter kennis aan de gemeente.

 

Zonder afbreuk te doen aan onderhavig reglement en de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zijn op de in dit reglement vastgestelde kohierbelasting volgende bepalingen nog van toepassing :

- de bepalingen van titel VII, hoofdstukken 1, 3, 4, 6, 7 en 8, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot en met 175 van het uitvoeringsbesluit van dat wetboek voor zover deze bepalingen niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen.

- het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019, met uitzondering van artikel 43 tot en met 48.

 

Artikel 9: De belastingplichtige

De kohierbelasting is verschuldigd door elk gezin dat op 1 januari van het belastingjaar volgens de opgave van het rijksregister is ingeschreven in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente of dat zonder in een register te zijn ingeschreven op 1 januari van het belastingjaar effectief en duurzaam verblijft op het grondgebied van de gemeente, daaronder niet begrepen het gezin dat op het grondgebied van de gemeente een tweede verblijfplaats heeft. De kohierbelasting wordt geheven per gezin en is hoofdelijk verschuldigd door alle meerderjarige leden van het gezin.

 

Artikel 10: Het bedrag van de kohierbelasting

Het bedrag van de kohierbelasting wordt berekend in functie van het aantal personen die deel uitmaken van het gezin op 1 januari:

         € 104,59 voor een eenpersoonsgezin

         € 117,09 voor een tweepersoonsgezin

         € 123,34 voor een driepersoonsgezin

         € 129,59 voor een vierpersoonsgezin en meer

 

In dit bedrag voorziet de gemeente een tussenkomst van € 39,59 zodat de aangerekende bedragen gelijk zijn aan:

         € 65,00 voor een eenpersoonsgezin

         € 77,50 voor een tweepersoonsgezin

         € 83,75 voor een driepersoonsgezin

         € 90,00 voor een vierpersoonsgezin en meer

 

Artikel 11: Vrijstellingen en verminderingen

         Vrijstellingen

 

Er wordt een vrijstelling voorzien voor de gezinnen met een referentieadres ( toestand 1 januari van het belastingjaar ).

 

         Verminderingen

 

Er wordt voorzien in vermindering van € 40,00 indien een gezinslid recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming op 1 januari van het belastingjaar op basis van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994 - artikel 37. Indien meerdere gezinsleden recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming, wordt de vermindering slechts 1 keer verrekend. 

 

Artikel 12: Sancties bij niet-betaling

Wanneer de kohierbelasting niet betaald is binnen de gestelde termijn worden de regels toegepast betreffende de nalatigheidsintresten uit artikel 14 van het wetboek van minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Artikel 13: Ondeelbaarheid

De kohierbelasting is ondeelbaar verschuldigd voor het hele jaar. Met uitzondering van de hieronder uitdrukkelijk voorziene situaties zal het overlijden of het verhuizen uit de gemeente in de loop van het belastingjaar geen aanleiding geven tot enige belastingvermindering of -teruggave.

 

Volgende verhuissituaties worden uitdrukkelijk geregeld:

         Ingeval van een verhuizing van het gehele gezin binnen het bedieningsgebied, zal er geen nieuwe kohierbelasting verschuldigd zijn voor het jaar waarin de verhuizing plaatsvindt.

Daarbij zal gelden:

          dat wanneer een gezin verhuist uit een gemeente waar het huisvuil voor de huis-aan-huisophaling moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven plastic zak naar een gemeente waar het huisvuil moet worden aangeboden in een huisvuilcontainer, de overeenkomstige waarde van de niet afgehaalde volledige verpakkingen plastic zakken die bij de GEMEENTE worden ingeruild, zal worden omgezet in een waarde voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil met huisvuilcontainer onder de vorm van een quotum in kilogram.

          dat wanneer een gezin verhuist uit een gemeente waar het huisvuil voor de huis-aan-huisophaling moet worden aangeboden in een huisvuilcontainer naar een gemeente waar het huisvuil moet worden aangeboden in de daartoe voorgeschreven plastic zak, de nog niet gebruikte waarde voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil met huisvuilcontainer per schijf van 30 kilogram zal worden omgezet in een quotum voor de belastingplichtige waarmee hij plastic zakken kan verwerven.

 

         Ingeval individuele personen uit een gezin verhuizen, blijft de basisdienst behouden voor het gedeelte van het gezin dat op het oorspronkelijk adres gevestigd blijft.

 

         De quota op het recyclagepark zijn berekend onafhankelijk van de gezinsgrootte en bijgevolg wordt het quotum recyclagepark niet overgedragen ingevolge een gedeeltelijke verhuizing van een gezin.

 

Indien het gezin op 1 januari woonachtig was op een adres waar de inzameling gebeurde met een gezamenlijke container met gesolidariseerd quotum, kan het individueel verbruik niet meer achterhaald worden en zijn de bijzondere verhuissituaties niet van toepassing.

 

Artikel 14: De inkohiering en de inning

De kohierbelasting wordt ingevorderd bij wijze van kohier, dat jaarlijks wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen, ten laatste op 30 juni van het jaar dat volgt op het aangeslagen jaar. Het kohier bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 2 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

De ingekohierde belasting wordt in naam en voor rekening van de gemeente geïnd door Limburg.net, die daartoe wordt gemachtigd overeenkomstig artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

 

Daartoe maakt de gemeentelijke financieel directeur het vastgesteld en uitvoerbaar verklaard kohier over aan Limburg.net, die onverwijld instaat voor het opmaken en het versturen van de aanslagbiljetten aan de belastingplichtigen. Deze verzending gebeurt zonder kosten voor de belastingplichtigen.

 

Het aanslagbiljet wordt nauwkeurig in overeenstemming met het vastgestelde kohier opgesteld en bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 3 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

De kohierbelasting is betaalbaar binnen twee maanden na de toezending van het aanslagbiljet door Limburg.net.

 

Artikel 15: De mogelijkheid van bezwaar

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag, een belastingtoeslag of een administratieve geldboete een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn wordt vermeld.

 

Indien de belastingplichtige wenst gehoord te worden, moet dit uitdrukkelijk vermeld worden in het bezwaar.

 

Het bezwaar heeft geen schorsende werking voor het verschuldigd zijn van de ingekohierde belasting.

 

Het college van burgemeester en schepenen, of een gemeentelijk personeelslid dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding aan de belastingplichtige en verwittigt onmiddellijk Limburg.net via de CARDS databank.

 

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 16: Aanvangsmoment van het reglement wat de kohierbelasting betreft

 

Dit reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2022.

 

HOOFDSTUK 3 – DE CONTANTBELASTING

 

AFDELING I - BEGINSELEN

 

Artikel 17: Algemene beginselen

In de gemeente is een contantbelasting verschuldigd op het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via de huis-aan-huisinzameling georganiseerd door Limburg.net of het aankopen van recipiënten om deze huishoudelijke afvalstoffen aan te bieden, voor zover het inzamelen van deze afvalstoffen niet begrepen is in de basisdienst.

 

De contantbelasting wordt vastgelegd rekening houdend met het principe ‘de vervuiler betaalt’. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld rekening houdende met volgende beginselen:

         De minimum- en maximumbedragen zoals vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), bijlage 5.1.4.

         Er wordt geen contantbelasting geheven op de afvalstromen waarvoor een aanvaardingsplicht bestaat zoals gedefinieerd in het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

         De contantbelasting voor het selectief ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval waarvoor een terugnameplicht bestaat (papier/karton, holglas en pmd) wordt vastgesteld rekening houdende met de richtlijnen zoals verstrekt door FOST Plus, erkend organisme voor de selectieve inzameling en financiering van het huishoudelijk verpakkingsafval.

         Voor alle bedragen van de contantbelasting wordt rekening gehouden met de richtlijnen van Limburg.net, die streeft naar een uniforme prijs voor gelijke dienstverlening binnen het bedieningsgebied.

         De verschuldigde contantbelasting omvat alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de fractie aan huishoudelijke afvalstoffen die worden aangeboden buiten het kader van de basisdienst en die werden omgeslagen naar een relevante hoeveelheidsparameter per fractie. Deze kosten worden berekend door Limburg.net en weergegeven in een overzicht op te geven aan de gemeente.

         Het bedrag van de contantbelasting wordt bepaald ervan uitgaande dat de aangeboden afvalstoffen worden aangeboden conform de bepalingen van het afvalreglement.

         De vergoedingen die op de Limburg.net recyclageparken worden aangerekend betreffen geen contantbelastingen. Zij worden vastgelegd in een tarievenreglement goedgekeurd door de raad van bestuur van Limburg.net en bekrachtigd door de betrokken gemeenteraad.

 

Artikel 18: Afvalstoffen onderworpen aan de contantbelasting

Voor zover de aangeboden fractie huishoudelijke afvalstoffen niet valt onder de toepassing van de basisdienst, noch onder het tarievenreglement van toepassing op de recyclageparken, is er een contantbelasting verschuldigd door elk gezin of onderneming die in de gemeente één van de volgende fracties huishoudelijke afvalstoffen aanbiedt:

         in te zamelen volgens de haalmethode (huis-aan-huisophaling):

          huisvuil  (voor zover dit niet begrepen is in de basisdienst) en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval;

          keukenafval

          pmd

          textiel

          tuinafval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval voor zover dit niet begrepen is in de basisdienst.

         in te zamelen volgens de haalmethode (op afroep):

          grofvuil

          snoeihout

 

AFDELING II – DE BEDRAGEN VAN DE CONTANTBELASTING

 

Artikel 19: De bedragen voor de aan huis inzameling

Voor de inzameling en verwerking van de aan huis opgehaalde huishoudelijk afvalstoffen, die aan het ophaalpunt worden aangeboden volgens het afvalreglement in het aangepaste recipiënt en voor zover ze niet vallen onder de basisdienst, is de volgende contantbelasting verschuldigd:

         Contantbelasting: huisvuil en tuinafval

          1 rol van 10 huisvuilzakken van 44 liter/stuk: € 12,50 /rol

          1 rol van 10 huisvuilzakken van 22 liter/stuk: €   6,25 /rol

          1 rol van 10 tuinafvalzakken: € 2,50/rol

 

Indien gebruik gemaakt wordt van specifieke inzamelsystemen:

TYPE CONTAINER

AFVALSOORT

EUR PER AANBIEDING

EUR PER KG

1.100 liter

huisvuil

3,21

0,18

Container per gezamenlijk

quotum (tarief van toepassing van zodra quotumkilo's opgebruikt zijn)

huisvuil

0,00

0,18

Gezamenlijk ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net

huisvuil

0,63 (per opening van de trommel)

0,00

 

         Contantbelasting: pmd, keukenafval, textiel en lederwaren, papier en karton, hol glas en metaal.

 De contantbelasting bedraagt:

FRACTIE

EENHEID

CONTANTBELASTING

Pmd

1 rol van 20 zakken van 60 L

€ 3,00 per rol

keukenafval

1 rol van 13 zakken van 17 L

€ 2,00 per rol

textiel- en lederwaren

1 rol van 10 zakken van 50 L

€ 1,00 per rol

papier en karton

 

€ 0,00

hol glas

 

€ 0,00

metaal

 

€ 0,00

 

Artikel 20: De bedragen voor de inzameling op afroep

Voor het ophalen van het grofvuil op afroep wordt de contantbelasting vastgesteld op € 20,00 per ophaalbeurt van 2m³.

Voor het ophalen van snoeihout op afroep wordt de contantbelasting vastgelegd op € 15,00 per ophaalbeurt van 2m³.            

 

AFDELING III – DE HEFFING

 

Artikel 21: De heffing van de contantbelasting

Wanneer het afval wordt aangeboden in een daartoe bestemde zak of met de daartoe bestemde sticker, dan is de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop van de afvalzak of de sticker.

 

Voor het grofvuil (ophaling op afroep) is de contantbelasting verschuldigd op het ogenblik dat de grofvuilaanvraag via de website wordt geplaatst en betaald (of de overschrijving wordt betaald in de gevallen dat niet online kan worden besteld).

 

Artikel 22: Belastingplichtige

Indien het afval wordt aangeboden voor een gezin dan is de contantbelasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

 

Indien het afval wordt aangeboden voor een onderneming of vereniging dan is de contantbelasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming zijnde iedere natuurlijke – of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

 

Artikel 23: Voorschotaanrekening

§ 1 De contantbelasting voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, wordt aangerekend bij wijze van voorschotten volgens de in dit artikel opgenomen bepalingen.

De voorschotten worden aangerekend met betalingsuitnodigingen verstuurd aan de in de CARDS-databank geregistreerde referentiepersoon. De betalingen van de aangerekende voorschotten worden opgenomen in de rekenstaat.

De contantbelasting verschuldigd voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, worden op de rekenstaat in mindering gebracht op de betaalde voorschotten.

De krachtens het tarievenreglement betaalde voorschotten op de recyclageparken kunnen gecumuleerd worden met de voorschotaanrekening op grond van dit belastingreglement.

De krachtens het tarievenreglement verschuldigde tarieven op de Limburg.net recyclageparken kunnen eveneens in mindering gebracht worden op de betaalde voorschotten.

De toerekening van de voorschotten wegens verschuldigde contantbelasting / tarieven wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat. De kohierbelasting uit HOOFDSTUK 2 wordt nooit op de voorschotten aangerekend of vermengd met de verschuldigde contantbelastingen.

De voorschotten worden uitsluitend aangerekend in volgorde van de afname van de dienst.

De rekenstaat vermeldt uitdrukkelijk op welke datum en voor welke dienstverlening de aanrekening gebeurt.

De eerste betalingsuitnodiging kan verstuurd worden naar aanleiding van de opname van het gezin / de onderneming / verantwoordelijke van een wooncomplex met gesolidariseerd quotum in de CARDS-databank.

Voor zover het saldo van de rekenstaat positief is, zullen de betalingsuitnodigingen geen aanleiding kunnen geven tot herinneringen aan de betalingsuitnodigingen waarvoor kosten worden aangerekend. Evenmin kunnen zij gedwongen worden ingevorderd.

 

§ 2 Voor elk wooncomplex met gesolidariseerd quotum wordt een voorschot aangerekend op basis van de aantallen en type containers die ter beschikking zijn gesteld:

         per gezamenlijke container van 1.100 liter: € 180,00

         in geval van een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net: € 30,00

 

§ 3 Wanneer het beschikbare saldo op de rekenstaat lager is dan een positief bedrag op de rekenstaat, drempelbedrag genoemd, wordt een betalingsuitnodiging voor een nieuw voorschot verstuurd. Het drempelbedrag wordt als volgt vastgesteld:

         een container van 1.100 liter: € 40,00

         in geval van een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net: € 10,00

 

Wanneer een wooncomplex met gesolidariseerd quotum meerdere gezamenlijke containers ter beschikking heeft, is het drempelbedrag de opstelsom van alle containers die ter beschikking zijn.

 

Het bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging zal gelijk zijn aan het voorschot uit § 2 behalve wanneer het saldo van de rekenstaat negatief is. In dit laatste geval zal het bedrag van de betalingsuitnodiging gelijk zijn met het voorschot uit § 2 vermeerderd met het bedrag nodig om het negatief saldo aan te zuiveren.

 

§ 4 Voor betalingsuitnodigingen van de voorschotten geldt een betalingstermijn van 21 dagen.

 

§ 5 Een voor de huis-aan-huisinzameling aangeboden afvalcontainer zal enkel geledigd worden, voor zover het op de rekenstaat beschikbare voorschot niet lager is dan onderstaande bedragen:

         een container van 1.100 liter: € 20,00

 

Het aanrekenen van de dienstverlening op de beschikbare voorschotten verloopt uitsluitend in volgorde van de datum van de afname van de dienst. Onder de datum van afname van de dienst wordt begrepen:

         de datum van ophaling van de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker

         de datum van het bezoek aan het recyclagepark met aangeboden fracties boven de quota

 

§ 6 De afname van de dienst, de aard en de datum ervan worden geregistreerd en vermeld in de rekenstaat. De rekenstaat vermeldt het bedrag dat voor de dienst werd aangerekend op het voorschot en vermeldt of het bedrag aangerekend werd als een contantbelasting volgens dit reglement dan wel als een tarief volgens het tarievenreglement van Limburg.net.

 

§ 7  Door de betaling van een voorschot verklaart de belastingplichtige zich akkoord met de aanwending van de voorschotten conform dit reglement.

 

Artikel 24: Overzicht van de stand van de rekenstaat

Op elke nieuwe voorschotbetalingsuitnodiging zal een overzicht gegeven worden voor de periode verstreken sedert de laatste betalingsuitnodiging, van de betaalde voorschotten en de bij het bezoek van het containerpark of voor de huis-aan-huisinzameling aangerekende contantbelasting (via containers aan huis of via een ondergronds inzamelsysteem).

 

Indien de inzameling gebeurt op een adres met een gezamenlijke container met een gesolidariseerd quotum worden de betalingsuitnodigingen voor de huis aan huis inzameling gestuurd aan de verantwoordelijke die hiervoor in CARDS geregistreerd werd (bv. een syndicus).

 

De toerekening van de voorschotten wegens verschuldigde contantbelasting wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat.

 

AFDELING IV – DIVERSE BEPALINGEN INZAKE DE CONTANTBELASTING

 

Artikel 25: Sociale correcties

In volgende gevallen worden extra huisvuilzakken ter beschikking gesteld:

         Voor gezinsleden jonger dan 3 jaar op 1 januari van het aanslagjaar wordt een vermeerdering van het jaarlijks quotum huisvuil per betreffend gezinslid toegepast. Kinderen die geboren worden in de loop van het aanslagjaar geven eveneens recht op een vermeerdering van het jaarlijks quotum huisvuil. Elk gezin ontvangt per jaar per kind onder de 3 jaar 1 rol met 10 huisvuilzakken van 22 liter/stuk extra.

         Eveneens wordt een vermeerdering van het jaarlijks quotum huisvuil per betreffende inwoner van de gemeente toegestaan aan personen die omwille van medische redenen meer afval produceren en zulks mits voorlegging van een doktersattest waarin uitdrukkelijk wordt vermeld dat de betrokkene om medische redenen beantwoordt aan het criterium voor het bekomen van een vermeerdering van het jaarlijks quotum huisvuil. Dit doktersattest dient overhandigd te worden aan een vertrouwenspersoon die in elke gemeente hiertoe is aangesteld. Personen die aan deze criteria voldoen, ontvangen per jaar 2 rollen van 10 huisvuilzakken van 44 liter/stuk OF 4 rollen van 10 huisvuilzakken van 22 liter/stuk.

         Gesubsidieerde onderwijsinstellingen kunnen de huisvuilzakken bekomen tegen de helft van de prijs. Het aantal rollen is gebaseerd op het aantal leerlingen en leerkrachten met een afronding naar het hogere tiental.

 

Artikel 26: De verkoop van afvalzakken

 

De afvalzakken waarvoor een contantbelasting verschuldigd is kunnen aangekocht worden op het gemeentehuis of op andere door de gemeente en/of door Limburg.net gecommuniceerde plaatsen.

Limburg.net wordt gemachtigd om een verkoopnet te organiseren voor afvalzakken via de kleinhandelaars. De verplichte verkoopprijs voor de afvalzak is gelijk aan de contantbelasting.

 

Artikel 27: Beschadiging of verlies van afvalcontainers / badges en hangslot

Bij beschadiging door oneigenlijk gebruik of bij verlies van een geleverde container, gegevens-chip of toegangsbadge wordt voor de vervanging volgende contantbelasting aangerekend:

         container 1.100 liter met gegevens-chip: € 235,50

         gegevens-chip: € 25,00

 

Indien bij beschadiging de gegevens-chip kan worden hergebruikt, wordt het bedrag van de container aangerekend minus het bedrag van de gegevens-chip.

 

Bij beschadiging door oneigenlijk gebruik of bij verlies van de toegangspas voor de ondergrondse container wordt een bedrag van € 15,00 aangerekend voor de verzending van een nieuwe toegangspas. Bij beschadiging door normaal gebruik wordt kosteloos een nieuwe pas opgestuurd, nadat de beschadigde pas werd ingeleverd.

 

Voor het aanleggen van een hangslot op een container wordt een bedrag aangerekend van € 36,25 per slot. Een container met slot wordt toegekend aan een adres en kan niet worden meegenomen ingeval van verhuis.

De verschuldigde bedragen worden in mindering gebracht van de voorschottenrekening.

 

Indien gedurende een periode van meer dan één jaar geen lediging voor een afvalcontainer geregistreerd werd, kan Limburg.net of de gemeente de betrokken afvalcontainer terugvorderen.

 

Artikel 28: Intrest bij negatief saldo

Wanneer de rekenstaat van het gezin of de onderneming een negatief saldo vertoont, dan zal dit negatief saldo vanaf de eerste aanmaning een nalatigheidsintrest opbrengen gelijk aan de nalatigheidsintresten inzake de rijksbelastingen op de inkomsten en gerekend tot de aanzuivering van het negatief saldo.

 

Artikel 29: De inning

De eventuele voorschotten op de contantbelasting en de contantbelastingen kunnen in naam en voor rekening van de gemeente geïnd worden door Limburg.net, die daartoe wordt gemachtigd overeenkomstig artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

 

De betalingsuitnodigingen en de afrekeningen geven een gedetailleerd overzicht van de aangerekende en betaalde voorschotten, de aangerekende contantbelastingen en de aangerekende tarieven.

 

De inning van de contantbelasting door Limburg.net verloopt volgens de verdere bepalingen.

 

Artikel 30: De mogelijkheid van bezwaar

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de aangerekende contantbelasting een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag vanaf de kennisgeving van een afrekening van een geheven contantbelasting.

 

Indien de belastingplichtige wenst gehoord te worden, moet dit uitdrukkelijk vermeld worden in het bezwaar.

 

Het college van burgemeester en schepenen, of een personeelslid van het gemeentepersoneel dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding enerzijds aan de referentiepersoon of, in voorkomend geval, zijn vertegenwoordiger en anderzijds aan Limburg.net.

 

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Een afschrift van de beslissing zal meegedeeld worden aan Limburg.net.

 

Artikel 31: Omzetting in een kohierbelasting

Wanneer de rekenstaat een negatief saldo aan contantbelasting(en) vertoont wordt het volledige negatief saldo van contantbelasting(en) op de rekenstaat conform artikel 4, §7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

 

Artikel 32: Het aanvangsmoment van het reglement wat de contantbelasting betreft

De contantbelasting krachtens dit reglement is van toepassing voor het afval dat buiten de basisdienst wordt aangeboden vanaf 1 januari 2022.

 

HOOFDSTUK 4 – DE WIJZE WAAROP LIMBURG.NET DE GEREGLEMENTEERDE BELASTINGEN INT

 

Artikel 33: De aanrekening van de belastingen

Limburg.net is verantwoordelijk en staat in voor:

         de correcte en tijdige aanrekening aan de belastingplichtigen van de belastingen die in dit reglement worden vastgesteld;

         het correct bijhouden van de rekenstaten;

         de correcte en tijdige aanrekening van de inningskosten waarmee de belastingen krachtens dit reglement kunnen worden verhoogd bij niet tijdige betaling van de verschuldigde belastingen.

 

Behoudens afwijkende bepalingen in de eerdere hoofdstukken, gebeurt de aanrekening van de belastingen volgens de bepalingen van dit hoofdstuk:

1° De belastingen worden aan de belastingplichtige aangerekend door het verzenden van het aanslagbiljet wat de kohierbelasting betreft en het kennisgeven van het betalingsdocument wat de contantbelasting betreft. Het aanslagbiljet van de kohierbelasting en het betalingsdocument van de contantbelasting kunnen in een enkele verzending aan de belastingplichtige worden overgemaakt.

2° De kennisgeving van het betalingsdocument voor een contantbelasting gebeurt in de regel op papier onder gesloten omslag verzonden per gewone post op het adres van de belastingplichtige. De aanrekening van de contantbelasting kan verzonden worden op het e-mailadres van de belastingplichtige indien hij zijn e-mailadres opgaf aan de CARDS databank. De kennisgeving mag vervangen worden door een overhandiging van het betalingsdocument aan de belastingplichtige.

3° De tarieven aangerekend door Limburg.net volgens haar tarievenreglement voor het gebruik van het recyclagepark worden aan de gebruiker van het recyclagepark aangerekend op een daartoe geëigend document volgens het tarievenreglement. De aldus aangerekend tarieven mogen door Limburg.net vermeld worden op betalingsdocumenten waarop de contantbelastingen worden aangerekend of op de betalingsuitnodigingen waarmee de voorschotten aangerekend worden. De aangerekende tarieven moeten op deze documenten duidelijk onderscheiden zijn van de aangerekende contantbelasting.

 

Voor zover het saldo van de rekenstaat positief is, zullen de betalingsuitnodigingen geen aanleiding kunnen geven tot herinneringen aan de betalingsuitnodigingen waarvoor kosten worden aangerekend. Evenmin kunnen zij gedwongen worden ingevorderd.

 

Artikel 34: De vermeldingen op de betaaldocumenten

§ 1 Alle betaaldocumenten bevatten minstens volgende vermeldingen: de verzendingsdatum, de uiterste betalingsdatum, het bedrag dat moet worden betaald, de rekening waarop kan worden betaald, de referte die bij de betaling moet worden vermeld, de termijn waarbinnen bezwaar kan worden ingediend, de benaming, het adres en de contactgegevens van de instantie die bevoegd is om het bezwaarschrift te ontvangen, evenals de vermelding dat de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger die wenst gehoord te worden, zulks uitdrukkelijk moet vragen in het bezwaarschrift.

 

Als bijlage aan de betalingsdocumenten voor belastingen wordt een beknopte samenvatting van het belastingreglement toegevoegd.

 

§ 2 Alle betaaldocumenten m.b.t. de kohierbelasting vermelden op de achterzijde de volgende tekst:

 

‘Termijn van betaling en indienen van bezwaar’

De aangerekende belasting is betaalbaar binnen een termijn van twee maanden na de verzending van dit document. Klachten of bezwaren moeten schriftelijk worden meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen op het adres vermeld op de voorzijde van dit document, met vermelding van het kohiernummer en het bedrag van de betwiste belasting. Het schrijven moet verzonden worden binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van dit document. Het bezwaar heeft geen opschortende werking.

 

‘Eerste aanmaning’

Wanneer een aangerekende belasting niet binnen de vastgestelde termijn van twee maanden is betaald, zal Limburg.net per gewone brief de belastingplichtige aan de betaling herinneren. De aangerekende belasting moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de derde werkdag na de verzending van de herinnering.

 

‘Tweede aanmaning’

Wanneer de aangerekende belasting niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt Limburg.net per gewone brief een tweede aanmaning aan de belastingplichtige. De tweede aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de belastingplichtige. Indien de belasting niet volledig binnen de betalingstermijn wordt voldaan, wordt de belastingplichtige geacht de aangerekende belasting niet te betwisten en zal de belasting met een dwangbevel ingevorderd worden.

 

§ 3 De betaaldocumenten m.b.t. de contantbelasting waarmee aan de belastingplichtige een negatief saldo van de rekenstaat wordt meegedeeld, vermelden op de achterzijde volgende tekst:

 

‘Termijn van betaling en indienen van bezwaar’

Het op de voorzijde vermelde negatief saldo is betaalbaar binnen een termijn van 21 dagen na de kennisgeving van dit document. Klachten of bezwaren omtrent de aangerekende belastingen moeten  schriftelijk worden meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen op het adres vermeld op de voorzijde van dit document, met vermelding van het nummer van dit document en het bedrag van de betwiste belasting. Het schrijven moet verzonden worden binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van dit document.

 

‘Eerste aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig binnen de vastgestelde termijn van 21 dagen is betaald, zal Limburg.net per gewone brief of per e-mail de belastingplichtige aan de betaling van het negatief saldo herinneren. De aangerekende belasting moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de derde werkdag na de verzending van de aanmaning.

 

‘Tweede aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt Limburg.net per gewone brief een tweede aanmaning aan de belastingplichtige. De tweede aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de belastingplichtige. Indien het negatief saldo niet volledig binnen de betalingstermijn wordt voldaan, wordt de belastingplichtige geacht de aangerekende belasting niet te betwisten en zal het negatief saldo met een dwangbevel ingevorderd worden.

 

Artikel 35: De aanmaningen

§ 1 Indien het aanslagbiljet van de kohierbelasting niet tijdig en volledig wordt betaald binnen 2 maanden na de verzending of overhandiging van een betalingsdocument, verzendt Limburg.net per gewone brief of e-mail een eerste aanmaning voor het nog openstaande bedrag. De aanmaning kent een betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de derde werkdag na de verzending van de aanmaning.

 

Indien na de termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig betaald wordt, verzendt Limburg.net een tweede aanmaning met een betaaltermijn van 31 dagen.

Bijkomend vermeldt de tweede aanmaning dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen voormelde termijn.

 

Limburg.net kan te allen tijde beslissen om bijkomende (kosteloze) aanmaningen te sturen.

 

§ 2 Indien de contantbelasting niet tijdig en volledig wordt betaald of wanneer de rekenstaat meer dan 21 opeenvolgende dagen na de verzending of overhandiging van een betalingsdocument een negatief saldo vertoont, verzendt Limburg.net per gewone brief of per e-mail een herinnering voor het nog openstaande bedrag. De aanmaning kent een betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de derde werkdag na de verzending van de aanmaning.

 

Indien na de termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig wordt betaald, verzendt Limburg.net per gewone brief een tweede aanmaning met een betaaltermijn van 31 dagen.

 

Bijkomend vermeldt de tweede aanmaning dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen de voormelde termijn.

 

Limburg.net kan te allen tijde beslissen om bijkomende (kosteloze) aanmaningen te sturen.

 

Artikel 36: De kostenaanrekening van de dwangbevelen

De kosten verbonden aan het dwangbevel worden aan de belastingplichtige aangerekend.

 

De kosten van het dwangbevel worden bepaald volgens opgave van de betekenende gerechtsdeurwaarder.

 

Artikel 37: De betaling

De betalingen gebeuren op de rekening van Limburg.net onder vermelding van de referte vermeld in het betalingsdocument.

 

Bij afwezigheid van een correcte referte tracht Limburg.net op basis van de identiteit of het bedrag te achterhalen op welke belastingschuld de betaling betrekking heeft.

 

Gedeeltelijke betalingen waarvan redelijkerwijze niet kan worden achterhaald op welke openstaand saldo ze betrekking hebben, worden, voor zover van toepassing, eerst toegerekend op de openstaande kosten, daarna op een openstaande kohierbelasting,  vervolgens op een negatief saldo van de contantbelastingen of tarieven, in functie van de ouderdom van de schuld en tenslotte op aangerekende voorschotten. Een eventuele rest wordt op de rekenstaat geboekt als een voorschot op de contantbelasting / tarieven.

Betalingen waarvan duidelijk is dat ze betrekking hebben op een niet verschuldigde belasting, worden teruggestort aan de betaler.

Betalingen die geboekt werden als voorschot, kunnen worden teruggevorderd.

 

Artikel 38: De aanrekening van intresten

De intresten over de niet-betaalde kohierbelasting of de intresten over een openstaand negatief saldo van de contantbelasting worden aangerekend conform artikel 14 van het wetboek van minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Artikel 39: Uitzondering op de inningsbevoegdheid

§ 1 Van zodra Limburg.net of door de gemeente of door de belastingplichtige of door diens schuldbemiddelaar in kennis wordt gesteld dat de belastingplichtige een collectieve schuldenregeling is toegestaan teneinde zijn financiële toestand als schuldenaar te herstellen overeenkomstig de wet van 5 juli 1998 betreffende de collectieve schuldenregeling en de mogelijkheid van verkoop uit de hand van de in beslag genomen onroerende goederen én de belastingplichtige een afbetaling over verschillende termijnen wenst van de verschuldigde belastingen, toeslagen, kosten en/of nalatigheidsintresten, draagt Limburg.net het inningsdossier van de belastingplichtige terug over aan de gemeente die voor de verdere inning zal instaan.

 

§ 2 De belastingplichtige die niet voldoet aan de voorwaarden van § 1 en die desondanks een afbetaling over verschillende termijnen wenst van de verschuldigde belastingen, toeslagen, kosten en/of nalatigheidsintresten, richt zijn vraag tot de gemeente. Indien de gemeente instemt met de afbetaling in verschillende termijnen stelt de gemeente Limburg.net onverwijld in kennis van die beslissing. Limburg.net draagt het inningsdossier met onmiddellijke ingang over aan de gemeente die voor de verdere inning zal instaan.

 

HOOFDSTUK 5 – SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN

 

Artikel 40: Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2022.

 

Artikel 41: Opheffing

Dit reglement vervangt alle vorige reglementen betreffende deze inhoud.

 

Artikel 42: Bekendmaking

Van dit belastingreglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid

overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

Het belastingreglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het decreet over het lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

Een eensluidend gewaarmerkt afschrift van dit reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan:

         Limburg.net

         de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij

         het Departement Omgeving, Afdeling Handhaving en/of de Vlaamse Minister van Omgeving

         de technische dienst (milieudienst, verantwoordelijke recyclagepark).

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.13.

Financiën - retributie leveren diensten en uitlenen - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

         besluit van de gemeenteraad van 24 september 2020 " retributiereglement op het leveren van diensten en uitlenen van materialen - opheffing beslissing van de gemeenteraad van 25 juni 2020 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 oktober 2020 - goedkeuring "

         besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 maart 2018 " verkoop van afgevoerde documenten van de bibliotheek aanpassing - goedkeuring "

 

Feiten en context

Het voorstel is om een aantal wijzigingen in het reglement op te nemen:

         opheffing van het vorig retributiereglement en vaststelling van het nieuw retributiereglement, beide vanaf 1 januari 2022

         Verduidelijking tarieven voor de verkoop van afgevoerde materialen van de bibliotheek

         aanpassing tarieven fotokopiëren en printen in de bibliotheek

 

Argumentatie

Het leveren van allerlei diensten en het uitlenen van allerhande materialen brengt voor de gemeente zware lasten mee en het is logisch is om deze kosten voor het verlenen van deze diensten te verhalen op de aanvrager.

De tarieven voor de verkoop van afgevoerde boeken, cd's, dvd's, tijdschriften en vinylplaten van de bibliotheek dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

De tarieven voor fotokopiëren en printen in de bibliotheek worden aangepast conform de actuele prijzen. Deze tarieven dienen ook vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Het retributiereglement op het leveren van diensten en uitlenen van materialen, vastgesteld door de gemeenteraad van 24 september 2020, wordt met ingang van 1 januari 2022 opgeheven.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement over de vaststelling van de retributie op het leveren van diensten en uitlenen van materialen met ingang van 1 januari 2022 goed.

Artikel 3:

Er wordt ten behoeve van de gemeente een retributie gevorderd van de natuurlijke of rechtspersonen, voor het leveren van de diensten en het uitlenen van de materialen waarvoor zij hebben verzocht, zonder daartoe verplicht te zijn geweest door een wet of reglement.

Artikel 4:

Het bedrag van de retributie wordt vastgesteld als volgt: 

 

1. UITLENEN VAN MATERIAAL

1.1. Nadar

         Retributie: € 0,10/lm, voor maximum één week.

         Beschadiging: effectieve kostprijs van de herstelling

         Verlies:

          € 87,00 /nadarhek

          € 18,00 /nadarpoot

Nadar bestemd voor het afsluiten van openbare wegen, waarvoor een goedgekeurde politieverordening, houdende tijdelijke verkeersmaatregelen is afgeleverd, wordt gratis geleverd.

 

1.2. Vlaggen

         Retributies:  € 1,25 per vlag, voor maximum één week.

         Beschadiging of verlies: € 38,00 per vlag.

Vlaggen dient men zelf af te halen één dag voor de organisatie en terug te bezorgen de eerste werkdag na de organisatie op de Gemeentelijke werkplaats, Kapelstraat 75, tijdens de openingsuren.

 

1.3. Vlaggenmasten

         Retributie: € 1,25 per mast, voor maximum één week.

         Beschadiging of verlies: € 74,00 per mast.

De masten worden geleverd door de gemeente. Het oprichten gebeurt door de vereniging. De vlaggenmasten worden na de organisatie klaar gelegd voor transport op de plaats waar ze werden geleverd.

 

1.4. Tentoonstellingspanelen

         Retributie: € 1,25 per paneel

         Beschadiging effectieve kosten per paneel.

         Verlies: € 125,00 per paneel.

De opbouw gebeurt door de vereniging.

 

1.5. Noodverlichting met stekker

         Retributie: € 1,25 per noodverlichting

         Beschadiging of verlies: € 62,00 per noodverlichting.

 

1.6. Stroomverdelers

         Retributie: € 1,25 per stroomverdeler

         Beschadiging: effectieve kosten per stroomverdeler

         Verlies: € 750,00 per stroomverdeler

 

1.7. Werfkasten

         Retributie: € 1,25 per werfkast

         Beschadiging: effectieve kosten per werfkast

         Verlies: € 1.400,00 per werfkast

 

1.8. Elektriciteitskasten op het Marktplein

Voor activiteiten die doorgaan op het Marktplein, uitgezonderd voor de marktkramers, kan gebruik gemaakt worden van elektriciteitskasten, aan een vaste forfait van € 125,00 per elektriciteitskast, samen met het stroomverbruik per activiteit.

 

1.9. Receptietafels

Retributie: € 3,00 per tafel per dag.

 

1.10. Kraampjes

         Retributie: € 5,00 per kraampje per week

         Beschadiging: effectieve kosten per kraampje

         Verlies: € 300,00 per kraampje

 

2. INZETTEN VAN GEMEENTEPERSONEEL EN GEMEENTELIJK MATERIAAL

Tenzij anders omschreven, wordt elk begonnen uur als een uur beschouwd.

 

2.1. Werken uitgevoerd door gemeentepersoneel: € 25,00/uur/personeelslid.

 

2.2. Maaien van terreinen (enkel voor verenigingen)

(sportterreinen of speelpleinen)

In principe zullen alle terreinen gemaaid worden met een klepelmaaier. Enkel de hondenterreinen en het terrein openluchtzwembad mogen met de mini-tractor gemaaid worden.

Uitzonderlijk kan het schepencollege toelating verlenen voor het maaien van een voetbalterrein met de mini-tractor, bv. wanneer de eigen grasmachine van de vereniging buiten dienst is.

 

Al de aanvragen tot maaien dienen minstens drie weken op voorhand gericht te worden aan het schepencollege.

Kostprijs :

         klepelmaaier: € 25,00/uur – zonder personeel

         mini-tractor: € 37,50/uur – zonder personeel

Een rekening zal hiervoor opgemaakt worden de week na de maaibeurt.

Een volgende maaibeurt van het terrein van de vereniging zal niet worden uitgevoerd indien er nog een openstaande rekening is.

 

2.3. Graaf- en laadmachine Case: € 27,50/uur, personeelsleden niet inbegrepen

 

2.4. Borstelwagen/kolkenzuiger: € 38,50/uur, personeelsleden niet inbegrepen

 

2.5. Overige voertuigen: € 17,00/uur, personeelsleden niet inbegrepen

 

2.6. Verhakselen van snoeihout op privé-terreinen

Tarief voor de hakselaar: € 15,00/uur

Het minimum tarief voor het hakselen wordt vastgesteld op € 65,00/werk (zijnde € 15,00 voor de hakselaar en twee maal € 25,00, zijnde € 50,00 voor de twee personeelsleden.)

 

2.7. Gemeenschapswachten

Tarief voor het inplannen van 2 gemeenschapswachten: € 25,00 per dagdeel (max. 4 uur)

Deze kosten hebben enkele betrekking op organisaties waar de gemeenschapswachten preventief worden ingepland ter sociale controle en waar de gemeente niet als organisator betrokken is.

 

2.8. Huwelijksvoltrekkingen

Tarief voor een huwelijksvoltrekking op een zaterdag, zon- of feestdag: € 150,00

De retributie moet voorafgaandelijk betaald worden door één van de aanvragers van het huwelijk.

Indien het huwelijk niet voltrokken wordt, zal de vergoeding integraal worden terugbetaald aan de aanvrager van het huwelijk die de vergoeding vooraf heeft betaald.

 

3. AFLEVEREN VAN FOTOKOPIEERWERKEN

Fotokopieerwerken tegen kostprijs voor:

A. Verenigingen aangesloten bij een erkende gemeentelijke adviesraad.

(Elke organisatie of manifestatie die verloopt in samenwerking met een bepaalde gemeentelijke dienst, waarvan de medewerking door het schepencollege werd goedgekeurd, valt onder deze regeling).

B. Erkende adviesraden.

C. Erkende wijk- en dorpsraden.

 

1. op wit papier 80 g

         zwart-wit A4   € 0,05

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,10

         zwart-wit A3   € 0,05

         zwart-wit A3 recto verso € 0,10

 

2. op gekleurd papier 80 g

         zwart-wit A4   € 0,05

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,10

         zwart-wit A3   € 0,05

         zwart-wit A3 recto verso € 0,10

 

3. op wit karton 200 g

         zwart-wit A4   € 0,10

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,20

 

4. op gekleurd karton 160 g

         zwart-wit A4   € 0,10

         zwart-wit A4 recto verso  € 0,20

 

4. VERKOOP VAN:

1. Postkaarten: € 0,40 /stuk.

 

2. Kaarten bescherming jeugd en beteugeling dronkenschap

a. Beteugeling dronkenschap: € 1,24/stuk

b. Zedelijke bescherming van de jeugd: € 1,24/stuk

c. Toegang verboden voor ongehuwde minderjarigen: € 1,24/stuk.

 

3. Jaarverslagen: € 5,00/stuk.

 

4.    Abonnementen gemeenteraad: € 7,00/jaar.

 

5.    Toerisme :  

De dienst toerisme heeft de opdracht de verkoop van toeristische producten te organiseren waaronder onder andere: wandelkaarten, fietskaarten, autoroutes, boeken, gidsen, streekproducten, …

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om op voorstel van de dienst toerisme de aankopen goed te keuren en de verkoopprijs van de nieuwe producten vast te stellen.

Indien prijswijzigingen, opgelegd door externen zich voordoen, worden deze prijzen gehanteerd vanaf het moment dat dit door de externen wordt opgelegd en wordt dit aan het college ter kennisgeving voorgelegd.

De verkoopprijs dekt minstens de volledige aankoopkost eventueel verhoogd met een toeslag voor de indirecte kosten.

De ontvangsten uit de verkoop van toeristische producten worden geboekt op de daartoe voorziene

artikels van het gemeentelijk budget.

  

6. Parkeerschijf: € 2,00/stuk.

 

7. Tienrittenkaart voor De Lijn (enkel te gebruiken binnen de gemeentegrenzen): € 5,00.

 

8.     Klei voor de leerlingen van de GABK: € 7,00/kg.

 

9. Verkoop afgevoerde speelmaterialen spelotheek:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om op voorstel van de afdeling welzijn en lokale economie de verkoopprijs van de afgevoerde speelmaterialen vast te stellen met een maximum van 1/3 van de aankoopprijs.

 

10.  Afgevoerde boeken / cd's / dvd's van de bibliotheek: min. € 0,50/stuk en max. € 2,00/stuk

 

11. Afgevoerde tijdschriften van de bibliotheek: € 1,00/pakket

 

12. Afgevoerde vinylplaten van de bibliotheek: min. € 5,00/stuk en max. € 10,00/stuk

 

5. VERHUREN VAN GEMEENTELIJKE GEBOUWEN

5.1. Blokhut Meylandt

Wanneer een vereniging van Heusden-Zolder een niet-winstgevende activiteit voor haar eigen leden wenst te organiseren in de feestruimte van de blokhut, kan dit mits betaling van volgende huursom :

€ 50,00, waarvan :

* € 12,50 voor de huur van de feestruimte en het gebruik van de toiletruimte in de gemeentelijke blokhut

* € 37,50 voor verwarming, verlichting, water en kuisen van de feest- en toiletruimte, welke door de gemeente wordt overgemaakt aan de vzw Meylandtvissers.

De modaliteiten tot het ter beschikking stellen of verhuren van de blokhut aan derden wordt bepaald in de concessieovereenkomst met de vzw “De Meylandtvissers” en gebeurt steeds bij tussenkomst van de gemeentelijke dienst toerisme en evenementen.

 

5.2. Lokalen van het CVO

Enkel verenigingen of vzw’s met sociale doeleinden en voor openbaar nut komen in aanmerking voor het huren van deze lokalen. De lokalen mogen niet verhuurd worden voor commerciële doeleinden. De directeur van de school regelt de reservaties.

* Huurprijs: € 25,00/uur.

* Technische ondersteuning, enkel indien nodig: € 25,00/uur.

 

5.3. Opleidingslokaal gemeentehuis

Enkel verenigingen of vzw’s met sociale doeleinden en voor openbaar nut komen in aanmerking voor het huren van deze lokalen. De lokalen mogen niet verhuurd worden voor commerciële doeleinden.

* Huurprijs: € 25,00/uur

* Technische ondersteuning, enkel indien nodig: € 25,00/uur

 

5.4. Zalen van De Zandloper

De vermelde prijzen zijn de prijzen per dag. De tarieven zijn afhankelijk van welk type vereniging de zalen wil huren. Er wordt niet verhuurd aan individuele burgers.

 

Dienstencentrum, seniorenraad, vzw De Zandloper, gemeente en OCMW:

vergaderingen en activiteiten:                                     gratis

 

Seniorenverenigingen aangesloten bij de seniorenraad:

Vergadering:                                                              gratis

Activiteit of feestvergadering:

   - huur zaal de den, de eik, de linde of de beuk:       € 10,00

   - huur zaal de wilg:                                                 € 15,00

   - huur zaal de den en zaal de wilg samen:              € 20,00

   - huur zaal de eik, de linde en de beuk samen:       € 20,00

   - huur keuken:                                                       € 20,00

 

Seniorenverenigingen niet aangesloten bij de seniorenraad:

Activiteit of feestvergadering:

   - huur zaal de den, de eik, de linde of de beuk:       € 15,00

   - huur zaal de wilg:                                                 € 20,00

   - huur zaal de den en zaal de wilg samen:               € 25,00

   - huur zaal de eik, de linde en de beuk samen:       € 25,00

   - huur keuken:                                                       € 25,00

 

6. UITLENINGEN BIBLIOTHEEK

6.1. Jaarlijkse Lidmaatschapsbijdrage

Lidmaatschap:

- personen jonger dan 18 jaar

- personen vanaf 18 jaar

 

geen bijdrage

€ 5,00

Lenen van materialen, van welke aard ook

gratis

 

6.2. Comfortdiensten

Reserveren van materialen (inclusief verwittigingsbericht)

€ 1,25 per materiaal

Lenen bij andere bibliotheken (IBL):

- bij een andere Belgische openbare bibliotheek

- bij een Belgische wetenschappelijke bibliotheek

- kostprijs aangevraagde kopie ongeacht het aantal

- bij een buitenlandse bibliotheek (ook kopieën)

 

€ 3,00

€ 8,00

€ 3,00

prijs aangerekend door de uitlenende instelling

Fotokopiëren en printen per bladzijde:

- zwart-wit A4

- zwart-wit A3

- kleur A4

- kleur A3

 

€ 0,10

€ 0,20

€ 0,30

€ 0,50

Raadpleging internet

gratis

 

6.3. Retributiegeld

Te laat terugbrengen van materialen:

vanaf de dag na het verstrijken van de leentermijn:

- per materiaal per dag

- portkosten eerste herinnering

- portkosten tweede herinnering

- administratiekosten herinneringsnota

- factuur

 

 

€ 0,10

mail: gratis, brief: € 1,05

mail: gratis, brief: € 1,05

€ 6,00

gratis

Bij beschadiging, verlies, diefstal van het materiaal of bij het niet inleveren na ontvangst van de herinneringsnota

kostprijs materiaal

 

7. UITLENINGEN SPELOTHEEK

7.1. Lidgeld 

         Leden wonende in Heusden-Zolder:

          personen vanaf 18 jaar: € 5,00 / jaar per lid (maximum 3 spelletjes)

          personen jonger dan 18 jaar: gratis

 

         Leden wonende buiten Heusden-Zolder kunnen geen lid worden

 

Degene die het speelgoed uitleent is verantwoordelijk voor het materiaal en controleert het speelgoed voordat men het meeneemt.

Het speelgoed kan uitgeleend worden voor een periode van maximum 28 dagen. Voordat het teruggebracht wordt naar de spelotheek dien het speelgoed degelijk gecontroleerd en afgewassen te worden.

 

7.2. Retributiegeld

         Te laat afleveren: € 0,10 / spel / uitleendag

         Het speelgoed niet afgewassen: € 3,00/stuk

         Er is een onderdeel verloren: kostprijs onderdelen staan op het ticket

         Verlies of beschadiging van het spel: men betaalt de aankoopprijs

 

8. GEBRUIK VAN DE ZWERFWAGENPARKING MET SERVICEPUNT OP DE PARKING VAN HET DOMEIN BOVY

Gebruik van het servicepunt voor :

         60 minuten elektriciteit: € 2,00

         10 minuten drinkwater (wat afhankelijk van de waterdruk overeenkomt met circa 100 liter): € 2,00.

 

9. GEBRUIK VAN GEMEENTELIJKE SPORTACCOMMODATIES

Volgende voorwaarden zijn van toepassing bij het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties:

         Alle reservaties moeten geregistreerd worden via een account in Ticketgang

         Men valt onder de categorie sportvereniging als men aangesloten is bij de gemeentelijke sportraad, als sportvereniging erkend is door het gemeentebestuur of kan aantonen dat men in een erkende competitie speelt

         Scholen mogen voor hun scholensportdagen gratis gebruik maken van de sporthallen

         Sportverenigingen met jeugdwerking en uit Heusden-Zolder die afhuren op jaarbasis mogen:

          gratis gebruik van de sporthallen voor hun eigen sportkampen

          jeugdtornooien gratis organiseren

         Jeugd = tot en met 18 jaar. Gemengde ploegen moeten minimum voor de helft bestaan uit jeugd voor een goedkoper (gemiddeld) tarief. Sportvereniging dient dit zelf en voorafgaand aan de factuur duidelijk aan te tonen

         Moev, die activiteiten organiseert voor onze scholen, betaalt het scholentarief

         VTS, die opleidingen voor sportverenigingen organiseert, betaalt het tarief van de vereniging die samen met VTS de opleiding organiseert

         Kleedkamers worden verhuurd aan € 2,50 per kleedkamer per uur, vermeerderd met € 1,00 per uur per individuele gebruiker

         Gebruikers die uren afhuren maar ze niet gebruiken, krijgen bij de eerste vaststelling een verwittiging en bij de tweede vaststelling kunnen die uren afgenomen worden

         Annuleringen dienen 24 uur vooraf te gebeuren bij voorkeur via Ticketgang, of bij een toezichter of bij team sport, tenzij overmacht in het spel is

         Facturen worden maandelijks per mail verstuurd en moeten op tijd betaald zijn, anders kan de toegang tot de sportinfrastructuur geweigerd worden

 

9.1. Tarieven gemeentelijke sporthallen

 

 

9.2. Tarieven gemeentelijke voetbalterreinen

 

 

9.3. Uitlening volkssporten

De dienst sport heeft de opdracht de uitlening van volkssporten te organiseren waaronder onder

andere: sjoelbak, kegelen, hamertjesspel, Trou-madame, zaklopen, steltlopen, … .

 

Beschadiging of verloren materiaal :

         Bij herstelbare schade worden de herstellingskosten na vaststelling aangerekend via factuur

         Bij verloren of onherstelbaar beschadigd materiaal wordt de nieuwwaarde ter vervanging aangerekend via factuur

         Indien het uitgeleende materiaal nat is wanneer het wordt terug gebracht, worden de eventuele herstellingskosten, na vaststelling, aangerekend via factuur

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om op voorstel van de dienst sport

de tarieven goed te keuren en vast te stellen.

 

10. DEELNAME AAN TAALSTIMULERINGSACTIVITEITEN VOOR KINDEREN

Kinderen wonende te Heusden-Zolder die deelnemen aan de wekelijkse taalstimuleringsactiviteiten dienen zich hiervoor per schooljaar in te schrijven.

Kinderen van ouders met een verhoogde tegemoetkoming of gezinnen die cliënt zijn bij het ocmw betalen jaarlijks € 3,00 voor deelname aan de taalstimuleringsactiviteiten.

Kinderen van ouders zonder een verhoogde tegemoetkoming betalen jaarlijks € 15,00 voor deelname aan de taalstimuleringsactiviteiten.

 

Artikel 5:

De retributie wordt contant betaald tegen afgifte van een kwijting of in voorkomend geval binnen de termijn vermeld op het factuur.

Bij gebrek aan betaling wordt de retributie ingevorderd volgens de modaliteiten bepaald in artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 6:

Van dit retributiereglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het decreet over het lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.14.

Financiën - belastingreglement leegstaand gebouw en woning - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

         Vlaamse Codex Wonen van 2021

          artikel 2.2, waarbij de gemeente wordt aangeduid als regisseur van het lokale woonbeleid

          artikels 2.9 tot en met 2.14 betreffende de opmaak van een gemeentelijk leegstandsregister

         besluit van de gemeenteraad van 20 februari 2020 "belastingreglement op leegstaande gebouwen en woningen - opheffing beslissing van de gemeenteraad van 12 december 2019 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 maart 2020 - goedkeuring"

         besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 over de goedkeuring van het gemeentelijk reglement op de inventarisatie van leegstaande gebouwen en woningen in Heusden-Zolder

 

Feiten en context

De gemeente engageert zich om leegstaande gebouwen en woningen op te sporen, te registreren en aan te pakken.

Het voorstel is om een aantal wijzigingen in het reglement op te nemen:

         opheffing vorig belastingreglement en vaststelling nieuw belastingreglement, beide vanaf 1 januari 2022

         schrappen vermeldingen van Woonfocus

         aanpassing vermeldingen naar het decreet Grond- en pandendecreet en Vlaamse Wooncode dat gecodificeerd werd en opgenomen in de Vlaamse Codex Wonen van 2021

         aanpassing verwijzing naar gemeentelijk reglement op de inventarisatie van leegstaande gebouwen en woningen

 

Argumentatie

De vermeldingen van Woonfocus worden geschrapt, omdat deze niet nodig zijn in het belastingreglement. Medewerkers van het intergemeentelijk samenwerkingsverband mogen geen taken uitvoeren bij de gemeentebelasting zelf. Door de goedkeuring van het projectplan ging de gemeenteraad eerder al akkoord met het invoeren van een heffing.

De vermeldingen naar het decreet Grond- en pandendecreet en Vlaamse Wooncode worden aangepast, omdat deze opgenomen werden in de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het gemeentelijk reglement op de inventarisatie van leegstaande gebouwen en woningen in Heusden-Zolder wordt ook aangepast op de gemeenteraad van 16 december 2021. Vandaar dient de verwijzing bij de juridische gronden ook aangepast te worden.

Het belastingreglement werd in samenspraak met Stebo vzw herschreven.

Er wijzigt inhoudelijk dus niets aan het belastingreglement.

Langdurige leegstand van woningen en gebouwen in de gemeente moet voorkomen en bestreden worden.

Het is wenselijk dat op het grondgebied van de gemeente beschikbare woningen- en gebouwenbestand ook optimaal benut wordt.

De strijd tegen de leegstaande woningen en gebouwen heeft meer effect als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een leegstandsregister ook daadwerkelijk leidt tot een belasting.

Dit belastingreglement is opgesteld, in samenspraak met Stebo vzw, op basis van het voorbeeldreglement van Wonen Vlaanderen en ervaringen in de praktijk.

De vrijstellingen die zijn opgenomen in dit reglement sluiten het beste aan bij de noden en het beleid van de gemeente.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

Belasting op leegstaande woningen en gebouwen

§ 1. Het belastingreglement op leegstaande gebouwen en woningen, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 februari 2020, wordt met ingang van 1 januari 2022 opgeheven.

 

Voor het aanslagjaar 2021, voor zover er nog een inkohiering zou moeten gebeuren voor 30 juni 2022, blijven de bepalingen van het belastingreglement vastgesteld door de gemeenteraad op 20 februari 2020 gelden.

 

§ 2. Woningen, gebouwen en kamers die reeds eerder werden opgenomen in het leegstandsregister, blijven opgenomen in het register met hun oorspronkelijke opnamedatum. Vrijstellingen die reeds eerder werden toegekend volgens de bepalingen van vorige reglement(en), blijven behouden met dezelfde duur en/of einddatum. Na afloop van deze vrijstelling gelden de bepalingen van dit reglement.

 

§ 3. Er wordt met ingang vanaf 1 januari 2022 voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 ten behoeve van de gemeente Heusden-Zolder een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

 

Het leegstandsregister wordt opgemaakt en bijgehouden overeenkomstig boek 2, deel 2, titel 3 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, betreffende het leegstandsregister (artikels 2.9 tot en met 2.14).

 

§ 4. De belasting voor een leegstaande woning of een leegstaand gebouw is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat die woning of dat gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister, dit wil zeggen 12 maanden na datum van de administratieve akte.

 

Zolang het leegstaand gebouw of de leegstaande woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt, is de belasting van het aanslagjaar verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt.

 

Artikel 2:

Begripsomschrijving

In dit reglement wordt verstaan onder:

1. Administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, de opbouw, het beheer en de actualisering van het leegstandsregister. De gemeente kan hiervoor beroep doen op medewerkers van het intergemeentelijk samenwerkingsverband die worden aangesteld door het college van burgemeester en schepenen.

 

2. Bezwaarinstantie: het college van burgemeester en schepenen.

 

3. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:

a) een aangetekend schrijven

b) een afgifte tegen ontvangstbewijs

c) een elektronische aangetekende zending

 

4. Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2,1°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten.

 

5. Kamer: een woning zoals vermeld in de Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 1.3, 25° (een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten in of aansluitend bij het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt).

 

6. Woning: een goed, vermeld in de Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 1.3, 66° (elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande).

 

7. Leegstaand gebouw: gebouw waarvan meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een periode van ten minste twaalf opeenvolgende maanden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met woningen die deel uitmaken van het gebouw.

 

De functie van het gebouw is deze die overeenkomt met een voor het gebouw of voor gedeelten daarvan uitgereikte omgevingsvergunning of meldingsakte als vermeld in artikel 6 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. Bij een gebouw waarvoor geen vergunning of melding voorhanden is of waarvan de functie niet duidelijk uit een vergunning of melding blijkt, wordt deze functie afgeleid uit het gewoonlijk gebruik van het gebouw voorafgaand aan het vermoeden van leegstand, zoals dat blijkt uit aangiften, akten of bescheiden.

 

Een gebouw dat in hoofdzaak gediend heeft voor een economische activiteit, vermeld in artikel 2, 2°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wordt niet beschouwd als leegstaand zolang de oorspronkelijke beoefenaar van deze activiteit een gedeelte van het gebouw bewoont en dat gedeelte niet afsplitsbaar is. Een gedeelte is eerst afsplitsbaar indien het na sloping van de overige gedeelten kan worden beschouwd als een afzonderlijke woning die voldoet aan de bouwfysische vereisten.

 

8. Leegstaande woning: woning die gedurende een periode van ten minste 12 opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met de woonfunctie.

 

9. Leegstand bij nieuwbouw: een nieuw gebouw of een nieuwe woning wordt als een leegstaand gebouw of een leegstaande woning beschouwd indien dat gebouw of die woning binnen zeven jaar na de afgifte van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen in laatste administratieve aanleg niet aangewend wordt overeenkomstig zijn functie.

 

10. Leegstandsregister: het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen en woningen, vermeld in art 2.9 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en opgemaakt zoals beschreven in het gemeentelijk reglement op de inventarisatie van leegstaande gebouwen en woningen in Heusden-Zolder, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2021.

 

11. Opnamedatum: de datum waarop het gebouw of de woning in het leegstandsregister wordt opgenomen.

 

12. Renovatienota: is een gedetailleerde, gedateerde en ondertekende nota die door het college van Burgemeester en Schepenen wordt goedgekeurd en waarin minstens volgende elementen zijn opgenomen:

a) een overzicht van de voorgenomen werken

b) een gedetailleerd tijdschema waaruit blijkt dat binnen een periode van maximaal 24 maanden de woning bewoonbaar wordt gemaakt

c) offertes en/of facturen ten bedrage van minimaal € 10.000,00 met betrekking tot de voorgenomen werken waarin de verschillende onderdelen duidelijk vermeld worden. Deze offertes en/of facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.

d) fotoreportage met weergave van de bestaande toestand van de te renoveren onderdelen.

 

13. Verjaardag: het ogenblik van het verstrijken van elke nieuwe periode van twaalf maanden vanaf de opnamedatum, zolang het gebouw of de woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt.

 

14. Zakelijk gerechtigde: de houder van één van de volgende zakelijke rechten:

a) de volle eigendom

b) het recht van opstal of van erfpacht

c) het vruchtgebruik.

 

Artikel 3:

Belastingplichtige

§ 1. De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde van het leegstaande gebouw of de leegstaande woning op de verjaardag van de opnamedatum.

Ingeval er een recht van opstal, erfpacht of vruchtgebruik bestaat, is de belasting verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal, van erfpacht of van vruchtgebruik op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt.

 

§ 2. Indien er meerdere zakelijk gerechtigden zijn, zijn zij allen hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot betaling van de totale belastingschuld.

 

§ 3. In geval van overdracht van het zakelijk recht moet de overdrager van het zakelijk recht de verkrijger ervan uiterlijk op het ogenblik van de overdracht via een aangetekend schrijven en/of tegen ontvangstbewijs in kennis stellen van de opname van het gebouw of de woning in de inventaris.

Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht als belastingplichtige beschouwd voor de eerstvolgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd.

 

Degene die het zakelijk recht overdraagt is tevens verplicht om binnen de maand na het verlijden van de notariële akte, per aangetekend schrijven aan de administratie een kopie van de notariële akte over te maken. Deze bevat minstens de volgende gegevens:

         naam en adres van de verkrijger van het zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel

         datum van de akte, naam en standplaats van de notaris

         nauwkeurige aanduiding van de overgedragen woning of het gebouw.

Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht als belastingplichtige beschouwd voor de eerstvolgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd.

 

Artikel 4:

Tarief van de belasting

De belasting bedraagt:

 

Voor het eerste jaar na opname in het leegstandsregister:

a. € 1.400,00 voor een gebouw of woning

b. € 100,00 voor een kamer

 

Vanaf het tweede jaar na opname in het leegstandsregister:

a. € 2.400,00 voor een gebouw of woning

b. € 200,00 voor een kamer

 

Vrijstellingen schorten de termijn niet op.

De belasting is ondeelbaar verschuldigd per opnamejaar.

 

Artikel 5:

Vrijstellingen

§ 1. De zakelijk gerechtigde kan beroep doen op de hieronder in § 2 en § 3 vermelde vrijstellingen. Indien hij van een bepaalde vrijstelling gebruik wenst te maken moet hij zelf de nodige bewijsstukken voorleggen aan de administratie. Deze vrijstellingen moeten, tenzij anders vermeld, elk jaar opnieuw, per aanslagjaar, voor de datum van het verschuldigd zijn van de belasting worden aangevraagd.

 

§ 2. Deze personen/organisaties zijn vrijgesteld van de leegstandsbelasting:

 

1° De belastingplichtige die volle eigenaar is van de woning of het gebouw en die in een erkende ouderenvoorziening verblijft, of in een zorgwoning, of voor een langdurig verblijf werd opgenomen in een psychiatrische instelling, of elders inwoont in het kader van een zorgsituatie. Een attest van verblijf in de ouderenvoorziening of instelling, een melding van zorgwoning of ingeschreven zijn als bewoner van een zorgwoning of een attest van de huisdokter moet worden voorgelegd. Deze vrijstelling loopt totdat deze situatie zich opheft.

 

2° De belastingplichtige die volle eigenaar is van de woning of het gebouw waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing. Deze vrijstelling geldt tot zolang de situatie zich aanhoudt. Een afschrift van de gerechtelijke beslissing moet worden voorgelegd.

 

3° De belastingplichtige die sinds minder dan één jaar zakelijk gerechtigde is van het gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het heffingsjaar volgend op het verkrijgen van het zakelijk recht. Dit bewijs moet geleverd worden door de belastingplichtige door het voorleggen van een attest van de notaris waaruit blijkt vanaf welke datum de belastingplichtige eigenaar is geworden of door het voorleggen van een notarisakte.

Deze vrijstelling geldt niet voor overdrachten aan:

         vennootschappen waarin de vroegere houder van het zakelijk recht participeert, rechtstreeks of onrechtstreeks, voor meer dan 10% van het aandeelhouderschap

         bloed - en aanverwanten tot en met de derde graad, tenzij ingeval van overdracht bij erfopvolging of testament.

 

4° Indien de belastingplichtige 5 of meer woningen en/of gebouwen bezit die hij of zij tegelijk wil slopen, verbouwen of renoveren om economische efficiëntieredenen, voor zover er een planning kan voorgelegd worden en er jaarlijks over wordt gerapporteerd op het gemeentelijk woonoverleg. Indien hij geen deel uitmaakt van het woonoverleg, wordt hij voor dit punt jaarlijks uitgenodigd. Het woonoverleg formuleert een advies voor het college van burgemeester en schepenen over de vrijstelling voor het betreffende belastingjaar. De geïnventariseerde woning of het geïnventariseerde gebouw maakt deel uit van deze sloop-, verbouw- of renovatieplannen. Deze vrijstelling kan maximaal verleend worden voor vijf opeenvolgende belastingsjaren.

 

Vrijstellingen vermeld in deze paragraaf zijn persoons-/organisatiegebonden. De administratie kan jaarlijks bewijzen opvragen om de vrijstelling te staven.

 

§ 3. Een vrijstelling wordt verleend als:

 

1° het gebouw of de woning gerenoveerd wordt. Er kunnen twee gevallen van renovatie onderscheiden worden:

         wanneer het gaat over handelingen die om een omgevingsvergunning vragen: er kan een niet vervallen omgevingsvergunning worden voorgelegd, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de omgevingsvergunning én dat deze vrijstelling maar één keer aan dezelfde houder van het zakelijk recht kan worden toegekend.

         wanneer het gaat over handelingen die geen omgevingsvergunning vragen: er kan een renovatienota worden voorgelegd met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van drie jaar volgend op de goedkeuring van de renovatienota door de administratie en dat deze vrijstelling maar één keer aan dezelfde houder van het zakelijk recht kan worden toegekend.

 

Slechts 1 van bovenstaande vrijstellingen kan worden toegekend binnen een periode van 10 jaar.

 

2° de woning in gebruik is voor een aan het wonen aanverwante functie, waarbij er geen structurele wijzigingen gebeurd zijn aan de woning met het oog op deze functie.

Volgende functies komen voor deze vrijstelling in aanmerking:

         een functie die wordt erkend door een van overheidswege vastgelegde toezichthouder. Deze toezichthouder houdt ook toezicht op de kwaliteit van deze functie

         een zorgverlenende functie

         een vrij beroep.

Het louter hebben van een inschrijving in Kruispuntbank Ondernemingen geeft geen recht op deze vrijstelling. Deze vrijstelling is niet van toepassing voor woningen of gebouwen die aangemeld zijn als toeristisch logies.

 

Na stopzetting van dit gebruik kan de woning terug bewoond of verhuurd worden zonder het uitvoeren van structurele ingrepen. Deze vrijstelling wordt toegekend voor de periode van één jaar en kan jaarlijks hernieuwd worden zolang de woning in gebruik is voor deze functie.

 

3° het gebouw of de woning gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid voorlopig of definitief goedgekeurd onteigeningsplan. De periode van vrijstelling duurt tot twee jaar nadat het onteigeningsplan ongedaan gemaakt wordt of tot de onteigening effectief wordt.

 

4° het gebouw of de woning beschermd is als monument, stads- of dorpsgezicht krachtens het decreet van 3 maart 1976, of opgenomen is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. De periode van vrijstelling geldt voor een periode van drie jaar en vangt aan op datum van de aanvraag van de vrijstelling.

 

5° het gebouw of de woning vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een periode van drie jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging.

 

6° het gebouw of de woning onmogelijk effectief gebruikt kan worden omwille van een verzegeling in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijke procedure of omwille van een andere soortgelijke procedure, bijvoorbeeld bij de afhandeling van een verzekeringsonderzoek of geschil. De vrijstelling gaat in:

         vanaf het begin van de onmogelijkheid tot effectief gebruik tot twee jaar na het einde van de onmogelijkheid indien de zaak start na registratie in het leegstandsregister

         twee jaar vanaf de opnamedatum indien de procedure gestart is voor de registratie.

De nodige bewijsstukken van de gerechtelijke procedure moeten hierbij voorgelegd worden en de belastingplichtige moet spontaan de administratie op de hoogte houden over het verloop van de procedure. Gerechtelijke procedures in het kader van huurgeschillen of geschillen waarvoor de bevoegde rechtbank geen verzegeling van de woning en/of gebouw heeft uitgesproken, geven geen aanleiding tot het verlenen van een vrijstelling van de belasting.

 

7° het gebouw of de woning het voorwerp uitmaakt van een overeenkomst met het oog op renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden in de zin van artikel 3.30 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

8° het gebouw of de woning het voorwerp uitmaakt van een door de gemeente, het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn of een sociale woonorganisatie verkregen sociaal beheersrecht, overeenkomstig artikel 5.82 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

9° het gebouw of de woning te koop wordt aangeboden tegen aanvaardbare marktvoorwaarden. Dit moet worden aangetoond aan de hand van een schattingsverslag door een expert. Deze vrijstelling geldt voor een periode van maximaal 1 jaar en kan slechts één keer toegekend worden aan dezelfde eigenaar van het zakelijk recht binnen een periode van 10 jaar.   

 

10° het gebouw of de woning te huur staat. Deze vrijstelling geldt voor een periode van maximaal 1 jaar en kan slechts één keer toegekend worden aan dezelfde eigenaar van het zakelijk recht binnen een periode van 10 jaar. 

 

11° de houder(s) van het zakelijk recht kunnen aantonen dat de leegstand het gevolg is van een beleidsmatig strategisch project. Deze vrijstelling wordt toegekend door middel van een gemotiveerde beslissing van het college van burgemeester en schepenen waarin ook de termijn van deze vrijstelling wordt opgenomen.   

 

12° wanneer de leegstand het gevolg is van overmacht, dit wil zeggen te wijten is aan redenen buiten de wil van de zakelijk gerechtigde van wie redelijkerwijze niet kan verwacht worden dat hij een einde stelt aan de leegstand. Deze vrijstelling wordt toegekend door middel van een gemotiveerde beslissing van het college van burgemeester en schepenen waarin ook de termijn van deze vrijstelling wordt opgenomen.  

 

§ 4. De bezwaarinstantie onderzoekt de aanvraag voor vrijstelling. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van leegstaande woningen en gebouwen belaste personeelsleden.

 

§ 5. De bezwaarinstantie doet uitspraak over het verzoek tot vrijstelling en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de betekening van de aanvraag. Indien de aanvraag wordt ingewilligd, wordt de startdatum en de eventuele einddatum of termijn van de vrijstelling vermeld in dit schrijven.

Als de kennisgeving vermeld in het eerste lid niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt de aanvraag tot vrijstelling geacht te zijn ingewilligd.

 

§ 6. Een beroep tegen de beslissing over een aanvraag tot vrijstelling kan ingediend worden bij de het college van burgemeester en schepenen overeenkomstig de procedure, vermeld in artikel 7.

 

Artikel 6:

Inkohiering

De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier. Het kohier wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 7:

De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure

De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure gebeuren volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zoals gewijzigd.

De hangende bezwaarschriften bij het gemeentebestuur betreffende het aanslagjaar 2021, worden verder afgehandeld volgens het belastingreglement dat vastgesteld werd door de gemeenteraad van 20 februari 2020 "belastingreglement op leegstaande gebouwen en woningen - opheffing beslissing van de gemeenteraad van 12 december 2019 en vaststelling nieuw reglement met ingang van 1 maart 2020 - goedkeuring".

 

Artikel 8:

Kennisgeving toezicht

Van dit belastingreglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

Het belastingreglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het decreet over het lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.15.

Financiën - afbouw lokale ELIA-heffingen

 

Bart Somers, de Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen, deelt in een open brief mee dat het belangrijk is om als regio minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Er wordt gekeken naar fossielvrije alternatieven zoals hernieuwbare elektriciteit om dat te bewerkstelligen.

Men moet ervoor zorgen dat elektriciteit minder duur wordt dan de fossiele alternatieven om de omslag naar hernieuwbare energie volop kansen te geven.

De elektriciteitsfactuur weerspiegelt ook de kosten van de netbeheerder om elektriciteit te leveren en andere, opgelegde kostencomponenten. Een kostencomponent die ze willen vermijden, is de verrekening in de individuele facturen van lokale heffingen op masten en sleuven.

Er wordt aan steden en gemeenten met een dergelijke heffing gevraagd om die tegen 1 januari 2026 volledig af te bouwen.

Er wordt gevraagd om deze brief te bezorgen aan de gemeenteraad zodat die rekening kan houden met zijn verzoek.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.16.

Welzijn - convenant voor wedkantoren - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

         wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van spelers

         wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van spelers

 

Feiten en context

Ingevolge de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van spelers, en tot invoeging van artikel 37/1 in de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij wordt een ingrijpende wijziging aangebracht. Door de voornoemde wet dient elk wedkantoor bij het afsluiten/verlengen/vernieuwen van de vergunning type F2 een convenant af te sluiten met de betreffende gemeente. Het VVSG heeft een modelconvenant uitgewerkt dat door Lokaal bestuur Heusden-Zolder gebruikt zal worden als basis. In het convenant worden de modaliteiten opgenomen die in overeenstemming zijn met de wetgeving. In Heusden-Zolder zijn uitsluitend wedkantoren betreffende klasse IV aanwezig die een vergunning type F2 vereisen. Het reglement van 18 maart 2010 betreffende de voorafgaande vergunning voor wedkantoren heeft door de wetswijziging geen enkele juridische waarde meer en dient dan ook te worden opgeheven.

 

Op dit moment zijn er drie wedkantoren in Heusden-Zolder die bij de vernieuwing van hun vergunning type F2 een convenant zullen moeten afsluiten met het Lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Door de voornoemde wetswijziging is het noodzakelijk om het reglement van 18 maart 2010 betreffende de voorafgaande vergunning voor wedkantoren op te heffen.

Overeenkomstig artikel 41 van het decreet van 22 december 2017 betreffende het lokaal bestuur beschikt de gemeenteraad over een delegatiebevoegdheid. Aangezien het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het operationele niveau is het aangewezen om de bevoegdheid tot het afsluiten/verlengen/vernieuwen van een convenant met een wedkantoor toe te wijzen aan het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen beschikt reeds over de bevoegdheid tot het toekennen van een horecavergunning. Om eenvormigheid te bekomen, is het eveneens aangeraden om de bevoegdheid toe te wijzen aan het college van burgemeester en schepenen. 

 

De gemeenteraad legt bij deze delegatie het kader vast binnen hetwelk het college convenanten kan sluiten. Zo dient een kader voor de openingsdagen en –uren vastgelegd te worden teneinde de openbare rust en de veiligheid van de omwonenden te vrijwaren. Het lokaal bestuur Heusden-Zolder zet zich sterk in om alle vormen van overlast in te perken om het algemeen welzijn van haar inwoners, bezoekers en organisaties te bevorderen. De vrijheid van handel mag geen reden zijn dat een handel wordt uitgebaat op een wijze die strijdig is met de vereisten van openbare veiligheid, rust en gezondheid of met de vereiste van afwezigheid van openbare overlast.

Eveneens is het naast de bepalingen van de gewijzigde wet m.b.t. het verbod om een wedkantoor te vestigen in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verboden om een nieuwe vestiging te openen op de as Beringersteenweg – Graaf de Theuxlaan – Meylandtlaan – Vogelsancklaan, op de as G. Gezellelaan – St. Willibrordusplein – Brugstraat – Koolmijnlaan, op de as O.L.-Vrouwstraat – Terlaemenlaan – St. Jobstraat en op de as Bieststraat – Ringlaan en in de volgende straten namelijk Waterleidingstraat, Kleuterweg, Pastoor Paquaylaan en Rode Kruisstraat. Dit kaderend om de openbare orde, veiligheid en rust niet meer extra te belasten op die as.

 

BESLUIT

 

  • 24 stemmen voor: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Engin Ozdemir, Isabelle Thielemans, Dirk Schops, Lode Schops, Funda Oru, Yasin Gül, Tony Lespoix, Nico Geeraerts, Annette Palmers, Kristof Was, Arif Birinci, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel, Marten Frederix, Metin Karabas, Zihni Aktepe, Elif Sanli en Eddy Pools
  • 5 stemmen tegen: Jan Jans, Hans Zegers, Herwig Hermans, Anny Jaspers en Steven Goris

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om het reglement van 18 maart 2010 betreffende de voorafgaande vergunning voor wedkantoren met ingang vanaf 17 december 2021 op te heffen.

Artikel 2:

De gemeenteraad besluit om overeenkomstig artikel 41 van het decreet van 22 december 2017 een delegatiebevoegdheid toe te kennen aan het college van burgemeester en schepenen betreffende het afsluiten/verlengen/vernieuwen van de vergunning type F2 met een wedkantoor wat gebeurt door middel van een convenant.

Artikel 3:

De gemeenteraad besluit om de in artikel 2 toegekende delegatiebevoegdheid onderhevig te maken aan de verplichte opname van volgende bepalingen in het convenant:

         de exploitatie van een nieuwe vestiging is uitgesloten op de as Beringersteenweg – Graaf de Theuxlaan – Meylandtlaan – Vogelsancklaan, op de as G. Gezellelaan – St. Willibrordusplein – Brugstraat – Koolmijnlaan, op de as O.L.-Vrouwstraat – Terlaemenlaan – St. Jobstraat en op de as Bieststraat – Ringlaan en in de volgende straten namelijk Waterleidingstraat, Kleuterweg, Pastoor Paquaylaan en Rode Kruisstraat, onverminderd de wettelijke bepalingen conform artikel 43/5, 5° van de Wet van 7 mei 1999.

         openingsuren: vanaf 's ochtends 11u tot 23u 's avonds;

         sluitingsdag: maandag of dinsdag;

         geldigheidsduur van het convenant: dezelfde als de geldigheidsduur van de vergunning bij de Kansspelcommissie (= 3 jaar).

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.17.

Welzijn - reglement digitale cadeaubon - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet van het lokaal bestuur  van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Feiten en context

Het systeem van de gemeentelijke geschenkkaart, werd oorspronkelijk door de Middenstandraad opgezet in 1997 en gedurende talrijke jaren met ondersteuning van het lokaal bestuur georganiseerd.

Steeds meer inwoners stellen de vraag naar een digitale cadeaubon.

In overleg met de Middenstandsraad werd dan ook beslist om vanaf 1 januari 2022 de papieren geschenkkaart te vervangen door een digitale cadeaubon.

Het schepencollege heeft op 22 september 2021 de opdracht voor het aanbieden van een systeem voor een digitale cadeaubon toegekend aan de firma Kivalo.

De digitale cadeaubon kan via een webshop op elk moment aangekocht worden en indien gewenst afgedrukt worden. De inwoners die niet via de computer kunnen bestellen kunnen terecht in het lokaal dienstencentrum De Zandloper om via cash of bankkaart een papieren versie aan te kopen. 

Voor een goede werking van de digitale cadeaubon is het belangrijk dat alle afspraken rond de cadeaubon zowel door de koper als de handelaar nageleefd worden. De afspraken hierover worden vastgelegd in een gemeentelijk reglement. 

 

Argumentatie

Met de digitalisering van de papieren geschenkkaart kan de koper de aangekochte cadeaubon downloaden. Op die manier is de cadeaubon onmiddellijk beschikbaar. Daarnaast blijft de mogelijkheid van een fysieke cadeaubon bestaan, omdat men de kaart eventueel kan printen indien men dit wenst.

Team welzijn | economie zal het beheer van de digitale tool op zich nemen. Er werden reeds afspraken gemaakt met team financiën voor de uitbetaling van de geïnde cadeaubonnen aan de handelaars.

Het overschakelen van een papieren geschenkkaart naar een digitale cadeaubon past in de  digitalisering van de samenleving waarbij voor personen zonder computer toch een mogelijkheid blijft bestaan om cadeaubonnen aan te kopen. De Zandloper is laagdrempelig en tijdens het aankopen kan het aanbod voor een starterscursus om te leren werken met smartphone of tablet (cursussen die aangeboden worden in de Zandloper) gepromoot worden.  

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het hierna volgend reglement van de cadeaubon goed.

 

Artikel 1

De gemeente Heusden-Zolder geeft een digitale cadeaubon uit.

Dit reglement regelt de uitgifte en de bijhorende activiteiten van de digitale cadeaubon.

 

Artikel 2

De cadeaubon is een betaalmiddel en heeft een waarde van € 10, € 20, of € 50 en is vrij van btw volgens art.44 W.BTW.

De cadeaubon is geldig tot en met de vermelde datum.

De consument kan de cadeaubon gebruiken in alle deelnemende handelszaken die gevestigd zijn op het grondgebied van Heusden-Zolder.

De cadeaubon kan enkel gebruikt worden voor de aankoop van een artikel in een handelszaak of in een horecazaak maar kan niet ingeruild worden voor contanten of een ander betaalmiddel.

Vervallen cadeaubonnen kunnen niet worden geruild noch door de aangesloten handelaars van Heusden-Zolder worden aanvaard.

De consument kan de digitale bon enkel aankopen via de website van Lokaal bestuur Heusden-Zolder, zijnde www.heusden-zolder.be/cadeaubon. Na betaling kan de consument de cadeaubon downloaden en afdrukken.

Elke cadeaubon beschikt over een uniek nummer en QR-code, die wordt geactiveerd bij aankoop.

De cadeaubon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging.

 

Artikel 3

§1  Enkel handelaars gevestigd op het grondgebied van Heusden-Zolder, kunnen gebruik maken van de cadeaubon.

§2 De aangesloten handelaars zijn verplicht zich te registreren op www.heusden-zolder.be.

Door zich te registreren verklaart de handelaar zich akkoord met dit reglement.

Het Lokaal bestuur behoudt zich het recht om elke aanvraag individueel te beoordelen en gemotiveerd te weigeren.

§3 Enkel de aangesloten handelaars kunnen de cadeaubon aanvaarden en krijgen de tegenwaarde van de cadeaubon terugbetaald door Lokaal bestuur Heusden-Zolder.

§4 Handelaars die zich hebben ingeschreven verbinden zich ertoe om de cadeaubon te aanvaarden. Herhaaldelijke klachten over het niet accepteren kan leiden tot schorsing van deelname van de desbetreffende handelszaak. 

§5 Elke handelaar beslist autonoom of hij al dan niet wisselgeld (of een tegoedbon …) wil terug geven op de cadeaubon.

§6 De lijst van de aangesloten handelaars, wordt bekend gemaakt op de website van het Lokaal bestuur.

§7 De handelaar gaat ermee akkoord dat de verwijzing naar en de gegevens van zijn handelszaak worden verspreid en vermeld op sociale mediakanalen van Lokaal bestuur Heusden-Zolder.

§8 Een handelaar kan ten allen tijde beslissen om niet meer deel te nemen aan het cadeaubonnensysteem. Dit kan door contact op te nemen met team welzijn | economie van het Lokaal bestuur (economie@heusden-zolder.be).

Het Lokaal bestuur verwijdert de handelaar van de lijst van de deelnemende handelaars. De handelaar zal zelf alle zichtbare reclame over de cadeaubon moeten verwijderen.

 

Artikel 4

Toetreden als handelaar is gratis. Er zijn geen kosten verbonden op de uitbetaling van de ontwaarde kaarten.

 

Artikel 5

De handelaar valideert zelf zijn bon via het systeem.

De terugbetalingen van de aanvaarde cadeaubonnen worden automatisch en in real-time geregistreerd in de back-office van de applicatie. De bedragen worden gebundeld en periodiek uitbetaald op het opgegeven rekeningnummer. Er is geen uitbetaling in cash.

Gevalideerde cadeaubonnen worden om de twee weken uitbetaald door het Lokaal bestuur Heusden-Zolder op het door de ondernemer opgegeven bankrekeningnummer.

De deelnemer kan zijn rekeningnummer wijzigen door dit aan te passen op zijn profiel of een mail te sturen naar economie@heusden-zolder.be.

 

Artikel 6

Een cadeaubon die niet binnen de voorziene geldigheidsdatum ontwaard wordt door de handelaar, wordt niet uitbetaald.

 

Artikel 7

Lokaal bestuur Heusden-Zolder kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de cadeaubon noch aangesproken worden tot voldoening van de rechten voorzien in de artikelen 1649bis-acties van het Burgerlijk Wetboek.

 

Artikel 8

In geval van betwisting of discussies neemt het college van burgemeester en schepenen een gemotiveerde beslissing.

 

Artikel 9

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2022.

 

Artikel 2:

Dit reglement wordt kenbaar gemaakt op de website van Lokaal bestuur Heusden-Zolder.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

OZ.18.

Welzijn - actualisatie GAS-reglement - goedkeuring

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         de nieuwe gemeentewet artikel 119, 119 bis en 135§2

         het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41, inzonderheid op de artikels 2 en 42, 43§2,2°

         het besluit van de Vlaamse Regering 7 januari 2008 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen en van 28 januari 2000 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Gescheiden Inzameling Bedrijfsafval van Kleine Ondernemingen

         het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid afdeling 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28

         VLAREMA van 17 februari 2012 art. 5.3.12 - zoals gewijzigd - betreffende het gebruik van cateringmateriaal

         het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Vlarema), gewijzigd bij het besluit van 4 mei 2012

         de wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen

         de wet van 19 juli 2013 betreffende de wijziging van de wet van 8 april 1965 inzake jeugdbescherming en latere wijzigingen

         het KB van 21 december 2013 betreffende het protocol akkoord in het kader van de GAS-wet en latere wijzigingen

         het KB van 21 december 2013 betreffende de sanctionerend ambtenaar en latere wijzigingen

         het KB van 21 december 2013 betreffende de vaststellers en latere wijzigingen

         het KB van 21 december 2013 betreffende het GAS-register en latere wijzigingen

         het KB van 28 januari 2014 betreffende bemiddeling in het kader van de GAS-wet en latere wijzigingen

         de omzendbrief COL1/2006 van 30 januari 2014 van het college van procureurs-generaal betreffende instructies over de nieuwe GAS-wet

         het KB van 9 maart 2014 betreffende inbreuken op stilstaan en parkeren en de borden C3 en F103 en de latere wijzigingen

         het ministerieel besluit van 5 september 2014 betreffende het model van identificatiekaart voor GAS-vaststellers

         de omzendbrief van 22 juli 2014 betreffende de uitleg bij de nieuwe GAS-regelgeving

         het KB van 19 juli 2018 betreffende de identificatie bij voertuigbestuurders

         goedkeuring GAS-reglement gemeenteraad van 24 juni 2021

         de omzendbrief recyclagepark asbestcement van 18 december 2020 betreffende de wijze van inzameling van asbestcement op de recyclageparken

         beslissing raad van bestuur Limburg.net van 13 oktober 2021 aangaande wijziging afvalreglement optimo Limburg.net

 

Feiten en context

Sedert 1 januari 2020 is het systeem van gemeentelijke administratieve sancties van toepassing op het grondgebied van Heusden-Zolder.

Hiervoor is er een samenwerking met:

• De provinciaal sanctionerend ambtenaar

• De GAS-bemiddelaar vanuit POD Maatschappelijke Integratie

• Het parket Limburg voor de protocolakkoorden

Na quasi 2 jaar toepassing kan er geconcludeerd worden dat de inhoud algemeen genomen voldoende toereikend bevonden wordt door zowel de vaststellers (gemeentelijke en lokale politie) als door zij die op basis hiervan beoordelen (provinciaal sanctionerend ambtenaar, GAS-bemiddelaar en Parket Limburg).

 

Desondanks is het toch wenselijk om een beperkt aantal elementen toe te voegen/te wijzigen. Hiervoor zijn er verschillende redenen:

• meer duidelijkheid voor de burger;

• een sterkere juridische afdekking;

• anticiperend en agerend op een aantal (recente) fenomenen

• wijziging van het afvalreglement Limburg.net (LUIK 8)

 

Argumentatie

Overzicht van wijzigingen en de daarbijhorende duiding, motivering, schets van feiten, context en argumentatie:

 

GAS 1 OVERLAST

 

LUIK 8: AFVALSTOFFEN & GEURHINDER => WIJZIGINGEN

 

Duiding:

Toevoeging en wijziging van verschillende paragrafen en artikels, voortvloeiend uit de gewijzigde reglementering optimo van Limburg.net (en dus geldend voor elk aangesloten lokaal bestuur).

 

LUIK 11: NACHTWINKELS, SHISHABARS & CBD-WINKELS => UITBREIDING

 

Duiding:

In het actueel geldend GAS-reglement bevat luik 11 enkel bepalingen over nachtwinkels, shishabars & CBD-winkels. In de nieuwe versie, invoegetreding vanaf 1 januari 2022, wordt luik 11 toegevoegd met een subluik 'handcarwashes'. De titel wordt dan ‘Nachtwinkels, shishabars, CBD-winkels & handcarwashes'.

 

Art. 11.24 tot en met art. 11.36.

 

Feiten, context & argumentatie:

De sector van handcarwashes wordt steevast in verband gebracht met mensenhandel, zwart- en sluikwerk, mensonwaardig werk- en leefomstandigheden, etc. De verschillende bestuurlijke controles of flexacties maken duidelijk dat de handcarwashsector een problematische en kwetsbare sector is, waarbij de kans op ondermijning van de samenleving reëel is en er een negatieve impact is op de carwashsector in het algemeen. Daarnaast zorgen de handcarwashes voor bepaalde vormen van overlast, zoals o.a. inname van openbaar domein, mobiliteitsproblemen en geluidsoverlast, en hebben de activiteiten een bepaalde impact op de leefomgeving, zoals o.a. de draagkracht van de buurt.

 

Recent nog werd het in Leopoldsburg duidelijk dat een gemeentelijk reglement op de handcarwashes noodzakelijk is om de openbare orde te vrijwaren en te handhaven. De voornaamste problemen die zich voordoen bij handcarwashes, naast de overlast- en leefomgevingsproblematiek, zijn milieuovertredingen, overtredingen inzake Ruimtelijke Ordening, inbreuken inzake sociale en economische wetgeving, inbreuken inzake de brandveiligheid en inbreuken inzake de immigratiewetgeving.

 

De gemeente wordt geconfronteerd met een aantal handcarwashes die doorheen de jaren de samenleving ondermijnen, in die zin dat de provinciale flexacties duidelijk maken dat men niet steeds conform de wetgeving exploiteert, er dusdanig oneerlijke concurrentie in de sector ontstaat en het sociaal stedelijk weefsel wordt aangetast. Het protocolakkoord 'Bestuurlijke Handhaving' dat werd opgesteld met o.a. het Openbaar Ministerie voorziet dan ook in het materieel toepassingsgebied dat de sector van handcarwashes op structureel en operationeel niveau moet worden aangepakt.

 

Het lokaal bestuur heeft de plicht om alle maatregelen te nemen die de openbare orde vrijwaren en garanderen. Het bestuurlijk instrumentarium optimaal inzetten is dan ook noodzakelijk in de uitbouw van de aanpak van ondermijnende criminaliteit, in casu inzake de handcarwashsector, aangezien de openbare orde wordt ondermijnd. De verschillende bestuurlijke controles, of flexacties, in verschillende steden en gemeenten in de provincie Limburg maken duidelijk dat de handcarwashsector een problematische en kwetsbare sector is.

 

LUIK 12: EVENEMENTEN & ACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN, OPENBARE VEILIGHEID EN DE VLOTTE DOORGANG => WIJZIGINGEN EN TOEVOEGINGEN

 

• AFDELING: LACHGAS ALS SCHADELIJKE MIDDELEN

 

Duiding:

Het ARIEC (= Arrondissementeel Informatie- en Expertisecentrum Limburg) adviseert de lokale besturen een solide juridisch slagkrachtig GAS-artikel te hanteren. Het huidige artikel reeds van toepassing in Heusden-Zolder is an sich goed, doch kan een lichte wijziging ervoor zorgen dat het juridisch meer solide wordt, iets waarin de werkgroep GAS binnen het lokaal bestuur zich uiteraard kan vinden. 

Artikel 12.11

 

• AFDELING: BEPALINGEN GEBRUIK LAADKABELS VAN PARTICULIERE EIGENDOMMEN NAAR/OP OPENBAAR DOMEIN.

 

Duiding:

Dit is een volstrekt nieuwe bepaling, anticiperend op een problematiek waar een lokaal bestuur als Heusden-Zolder - steeds meer - mee zal geconfronteerd worden de komende maanden en jaren. 

 

Art.12.14.

 

Feiten, context en argumentatie:

Met de beslissing van de federale regering/staatssecretaris Van Peteghem, de Vlaamse beleidsvisie alsook het Klimaatakkoord van Parijs en Glasgow (CAP26) om versneld het wagenpark van ICE’s naar elektrisch om te turnen valt te verwachten dat we in de nabije toekomst steeds (veel) meer elektrische voertuigen zullen zien verschijnen, bovenop het huidige elektrische wagenparking, actueel hoofdzakelijk in het hogere segment. Elektrische wagens worden steeds meer betaalbaar voor de brede bevolking/middenklasse. De actuele openbare infrastructuur inzake laadpalen is beperkt, de kans is zeer reëel dat een aantal particulieren hierdoor infrastructuur zullen laten bouwen op de private eigendom. In een aantal gevallen zal er dan een laadkabel over het publiek domein worden gelegd. Dit fenomeen zien we nu al de kop opsteken in landen als Nederland, maar ook in verschillende Belgische steden, het is een kwestie van tijd vooraleer we dergelijke fenomenen ook in Heusden-Zolder zien.

 

Onder meer in Brugge waren er reeds conflicten tussen overheid en burger, dit naar aanleiding van struikelgevaar. Volgens het huidige GAS-reglement Heusden-Zolder moet men er alles aan doen om elementen die de kans op struikelen in de hand werken vermijden. In dat opzicht kan een laadkabel dus zeker als een struikelelement gezien worden. Een 'zachte' regelgeving die ervoor zorgt dat de doelstellingen kunnen nagestreefd worden zonder er extra (te vermijden) struikelgevaar ontstaat dringt zicht op. Het behoort zeker tot de mogelijkheden dit artikel op termijn te wijzigen in het licht der ontwikkelingen, bijvoorbeeld vanaf het moment dat er meer duidelijkheid is over het beleid in deze (toestaan van goten in tegels mits e.d.). Belangrijk is echter in het heden toch al een minimum aan regelgeving te hebben, dit om toch een stok achter de deur te hebben indien het op het terrein zou leiden tot gevaarlijk hinderlijke omstandigheden. Het voorstel van regelgeving laat toe laadkabels te leggen, doch op een dermate manier dat het veilig kan.

 

Noot: mogelijk komt er vanuit Vlaanderen op termijn nog een decreet, deze valt echter niet zomaar te impliceren (cfr. cases waarbij het Grondwettelijk Hof decreten vernietigde).

 

 

GAS 2 / 3 / 4, OVEREENKOMSTEN & PROTOCOLAKKOORDEN => STATUS-QUO

 

• Binnen de gemengde inbreuken (GAS2 & GAS3) alsook GAS4 (verkeer) worden er geen wijzigingen voorzien.

• De gehandtekende overeenkomsten (provinciaal sanctionerend ambtenaar, GAS-bemiddelaar) en de protocolakkoorden met het Parket blijven ongewijzigd en worden achter het GAS-reglement ingevoegd.

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het GAS-reglement, goedgekeurd op de gemeenteraad van 24 juni 2021, op, dit met ingang vanaf 1 januari 2022.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd GAS-reglement, zoals bijgevoegd, goed met invoegetreding vanaf 1 januari 2022. Dit GAS-reglement is van toepassing voor rechtspersonen en natuurlijke personen die de volle leeftijd van 14 jaar hebben bereikt.

 

Bijlagen

1. GAS-reglement invoegetreding 1 januari 2022

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.19.

Cultuur en toerisme - kader tijdelijke coronamaatregelen

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         decreet lokaal bestuur van december 2007(DLB), artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de beslissingen van het Overleg comité van 26 november 2021 zijn, na een

korte versoepelingsperiode, de coronamaatregelen voor onder meer de cultuur-, sport-, jeugd sectoren weer verstrengd. Verwacht wordt dat dit nog enige tijd gaat aanhouden.

 

VZW De Winning (concessiehouder van Bistro Bovy) en BVBA Het Kleine Verschil (concessiehouder

MUZEcafé) hebben de vraag gesteld om een versoepeling toe te staan in de openingsuren en

vragen of er gemeentelijke steun kan zijn in de vorm van vermindering concessievergoeding. Deze

vraag heeft betrekking op de maand december 2021. Bij collegebesluit van 1 december 2021 werd de versoepeling in openingsuren concessiehouders omwille van corona al gunstig onthaald.

 

Bij besluit van 26 november 2020 heeft de gemeenteraad ten gevolge van de strengere maatregelen ingevolge corona, ook al een tijdelijke tegemoetkoming in de diverse vergoedingen tot en met 31 december 2020 goedgekeurd. Daarbij werd in het advies A 2020 058 - dienst financiën reeds aangegeven dat dit een opportuniteitsvraag is, waardoor dit deel uit maakt van een

beleidsbeslissing.

 

Adviezen

Financiën

 

Argumentatie

 

De raad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang (artikel 40, §2 DLB).

Voor de tijdelijke kwijtschelding van bijvoorbeeld concessievergoedingen kan de gemeenteraad algemene regels vaststellen.

Dit om de gelijkheid voor alle concessiehouders na te streven.

 

Omwille van de stijgende coronacijfers en het wegvallen van diverse events is bijvoorbeeld het cliënteel van Bistro Bovy en MUZEcafé aanzienlijk verminderd. Bovendien werden al hun privéfeesten en grote reservaties geannuleerd.

 

Specifieke situatie en vraag Bistro Bovy :

De Winning betaalt € 1.298,38 per maand voor de huur van Bistro Bovy/De Schuur en draagt alle

exploitatiekosten, water, gas, elektriciteit.

De enige compenserende optie die Bistro Bovy / VZW De Winning momenteel kan inroepen is

economische werkloosheid door corona. Hierdoor kunnen ze niet anders dan voorlopig te sluiten

tijdens de week en enkel te openen in het weekend op vrijdag, zaterdag en zondag. De Winning

stelt voor om open te blijven van vrijdag tem zondag telkens van 11u-20u tot aan de

kerstvakantie.

 

Specifieke situatie en vraag MUZEcafé :

MUZEcafé betaalt € 1.831,24 per maand voor de huur van het MUZEcafé inclusief BTW en het

gebruik van water, gas en elektriciteit.

Het MUZEcafé vraagt om te sluiten op maandag en op avonden als er geen activiteiten zijn in het

cultuurcentrum. Van dinsdag tot en met zondag wenst het MUZEcafé open te blijven tot +/- 17u.

Team toerisme & cultuur erkent de problematiek van beide concessiehouders. Er wordt voorgesteld

om deze flexibiliteit inzake openingsuren toe te passen voor de maand december 2021, mits dit op

een duidelijke manier aan het cliënteel wordt kenbaar gemaakt.

 

Aangezien de terugval van cliënteel dermate dramatisch is, heeft het college op  1 december de  voorlopige goedkeuring gegeven om de openingsuren van beide concessionarissen als volgt aan te passen:

• VZW De Winning - Bistro Bovy: van vrijdag tem zondag telkens van 11u-20u tot aan de

kerstvakantie.

• MUZEcafé: sluitingsdag op maandag en op avonden als er geen activiteiten zijn in het

cultuurcentrum. Van dinsdag tot en met zondag wenst het MUZEcafé open te blijven tot

+/- 17u.

 

Gezien aanpassingen betreffende concessie- en huurovereenkomsten een bevoegdheid is van de gemeenteraad, wordt er gevraagd aan de gemeenteraad om het collegebesluit van 1 december te bekrachtigen.

 

Om in de toekomst dergelijke aanvragen in functie van de strijd tegen corona beter te kunnen opvangen, wordt voorgesteld om een algemeen kader vast te leggen voor de tijdelijke wijziging van concessie- en huurvergoedingen en openingsuren. Op die manier kan het college adequater handelen bij een bovenlokale beslissing aangaande coronarichtlijnen die  een snelle actie van ons lokaal bestuur vragen.

 

De tijdelijke vermindering van de vergoeding zal enkel toegekend worden van 1 december 2021 tot maximum 1 april 2022. Het betreft volgende horeca-gerelateerde concessies die betrekking hebben op de cluster Samenleving en de huurovereenkomst van VZW Terlamen:

* de concessievergoedingen en de openingsuren van de cafetaria's en andere:

• concessie cafetaria sporthal Bolderberg

• concessie cafetaria sporthal Heusden

• concessie cafetaria sporthal Berkenbos

• concessie 'Den Ubbel'

• concessie petanqueclub Boekt

• huur VZW Terlamen

 

* de concessievergoeding en openingsuren van Bistro Bovy;

 

* de concessievergoeding en openingsuren van het Muzecafé en de gebruiksvergoedingen van Muze:

• concessievergoeding MUZEcafé

• gebruiksvergoeding Studio MUZE

• gebruiksvergoeding leslokalen MUZE

 

De afwijkingen van de in de concessieovereenkomsten voorziene openingsuren, voor zover er geen verplichte sluiting wordt opgelegd als coronamaatregel, worden in onderling overleg met het college van burgemeester en schepenen bepaald.

De afwijkingen van de in de concessieovereenkomsten en hoger gemelde huurovereenkomst voorziene vergoedingen verschuldigd aan de gemeente worden in onderling overleg met het college van burgemeester en schepenen bepaald. Dit met een maximum vermindering van de vergoeding ad 50%.

 

Financiële gevolgen

Ontvangsten:

 

Aangezien dit gaat over verschillende teams van de hele cluster samenleving, heeft dit betrekking

op een aantal registratiesleutels:

Ontvangsten:

 

* voor de concessievergoedingen van de cafetaria's en andere:

Registratiesleutel: 2020/GBB/0740-01/70500020

Budgettair krediet: € 293.000,00

Totaal maandelijks bedrag inclusief BTW:

• concessievergoeding cafetaria sporthal Bolderberg: € 1.059,82

• concessievergoeding cafetaria sporthal Heusden: € 1.027,31 (excl. woning)

• concessievergoeding cafetaria sporthal Berkenbos: € 1.024,13 (excl. woning)

• concessievergoeding 'Den Ubbel': € 1.982,88

• concessievergoeding van de petanqueclub Boekt: € 272,23

• huur VZW Terlamen: € 7.750,60

 

* voor de concessievergoeding van Bistro Bovy:

Registratiesleutel: 2021/GBB/0521-01/70509999

Budgettair krediet: € 16.500,00

Maandelijks bedrag inclusief BTW: € 1.298,38

 

* voor de concessievergoeding van het MUZEcafé en de gebruiksvergoedingen van MUZE:

Registratiesleutel: 2021/GBB/0701-02/70500010

Budgettair krediet: € 30.000,00

Totaal maandelijks bedrag inclusief BTW:

• concessievergoeding MUZEcafé: € 1.831,24

• gebruiksvergoeding Studio MUZE: € 250,00

• gebruiksvergoeding leslokalen MUZE: € 200,00

 

BESLUIT

eenparig aangenomen.
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt het collegebesluit van 1 december 2021 betreffende de versoepeling in openingsuren concessiehouders voor Bistro Bovy en voor Muzecafé omwille van corona als volgt: • VZW De Winning - Bistro Bovy: van vrijdag tem zondag telkens van 11u-20u tot aan de

kerstvakantie.

• MUZEcafé: sluitingsdag op maandag en op avonden als er geen activiteiten zijn in het

cultuurcentrum. Van dinsdag tot en met zondag wenst het MUZEcafé open te blijven tot

+/- 17u.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het kader goed voor tijdelijke aanpassingen aan een concessieovereenkomst in het kader van de coronamaatregelen voor alle horeca gerelateerde concessieovereenkomsten van de cluster Samenleving wat betreft de openingsuren en vergoedingen zolang tot maximum 1 april 2022:

- de afwijkingen van de in de concessieovereenkomsten voorziene openingsuren, voor zover er geen verplichte sluiting wordt opgelegd als coronamaatregel, worden in onderling overleg met het college van burgemeester en schepenen bepaald.

- de afwijkingen van de in de concessieovereenkomsten voorziene vergoedingen verschuldigd aan de gemeente worden in onderling overleg met het college van burgemeester en schepenen bepaald. Dit met een maximum vermindering van de vergoeding ad 50%.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering volgens de in artikel 2 door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels (art. 56, §3, 1° en 8°b DLB).

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.20.

Secretariaat en juridische zaken - van rechtswege einde mandaat zesde schepen

 

 

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van rechtswege als schepen van mevrouw Funda Oru met ingang van 31 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.21.

Secretariaat en juridische zaken - opvolging van een ontslagnemend schepen

 

 

MOTIVERING

Juridische gronden

         het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 42 tot en met 45

 

Feiten en context

Bij de installatievergadering van 2 januari 2019, onder meer houdende de verkiezing van de schepenen en eedaflegging, werd kennis genomen van de gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen, in ontvangst genomen door de algemeen directeur op 17 december 2018.

De gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen voor het schepenambt van mevrouw Funda Oru, zesde schepen, lijst 1 Sp.a (nu Vooruit), vermeldt een einddatum, met name 31 december 2021.

Overeenkomstig artikel 45 van het decreet lokaal bestuur is de schepen bij het bereiken van de einddatum van rechtswege ontslagnemend en wordt van rechtswege opgevolgd door de persoon die in de akte als opvolger vermeld is, zijnde in casu de heer Nico Geeraerts, verkozen op lijst 1 Sp.a (nu Vooruit).

 

Argumentatie

Volgens de hoger vermelde akte van voordracht komt de heer Nico Geeraerts in aanmerking als opvolger om vanaf 1 januari 2022 het mandaat van zesde schepen te vervullen.

De geloofsbrieven van de heer Nico Geeraerts, die opgeroepen is om de eed af te leggen als schepen, werden tijdig ingediend en werden ter inzage gelegd conform de decretale bepalingen ter zake.

Uit het onderzoek van de ingediende geloofsbrieven blijkt dat de heer Nico Geeraerts voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

Er zijn geen elementen waaruit zou blijken dat de heer Nico Geeraerts zich in een situatie van

onverenigbaarheid bevinden.

 

De heer Nico Geeraerts is uitgenodigd om de eed af te leggen en heeft de volgende eed afgelegd in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

BESLUIT

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

  • aantal deelnemers aan de stemming: 29
  • aantal blanco stemmen: 0
  • aantal onthoudingen: 0
  • aantal ongeldige stemmen: 0
  • aantal geldige stemmen: 29

 

Besluit met 29 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de heer Nico Geeraerts goed.

 

Artikel 2:

De heer Nico Geeraerts wordt toegelaten tot de eedaflegging als zesde schepen.

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van de heer Nico Geeraerts in handen van de

voorzitter in de zitting van heden.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Overzicht punten

OZ.22.

Secretariaat en juridische zaken - varia

 

Conform het huishoudelijk reglement hebben de raadsleden het recht om aan het einde van de openbare zitting, na afhandeling van de agenda, vragen te stellen over aangelegenheden van het lokaal bestuur.

 

Raadslid Herwig Hermans krijgt het woord en stelde vast Heusden-Zolder van de kaart is gevallen voor Europese steun voor ondernemens. Hij vraagt welke stappen het gemeentebestuur heeft genomen om dit te vermijden.

Schepen Isabelle Thielemans antwoordt dat de regelgeving omtrent de steunmaatregelen enkel gelden voor nieuwe vestigingen. Al onze industrieterreinen zijn volzet, het laatste perceel is in deze gemeenteraad juist verkocht.

Voorzitter Mario Borremans meldt dat raadslid Herwig Hermans  goed weet dat het provinciebestuur beslist over nieuwe industrieterreinen.

 

Schepen Dirk Schops krijgt het woord en legt uit dat in Heusden-Zolder de scholen volgende week sluiten. De gemeentelijke diensten hebben alle inspanningen geleverd om 173 kinderen te kunnen opvangen.

Voorzitter Mario Borremans vindt dit zeker een compliment waardig.

 

De voorzitter dankt het publiek en wenst iedereen een prettig eindejaar en 'houd het gezond'!

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.